Автор Тема: Вградување борд компјутер  (Прочитано 6194 пати)

Отсутен vAnEMK2

• Почетник
  • *
  • Пораки: 4
Вградување борд компјутер
« на: 25 Јуни 2014, 20:05:27 pm »
Сакам да прашам дали може на опел астра 1,4 95та г. да се вгради борд компјутер, сум слушал дека сите сензори ги има за се само што се поврзани на инструмент таблата а јас сакам да ми покажува на борд компјутер посебно за потрошувачката, дали е изводливо тоа ?

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34085
  • Таков е животот... јебига
Одг: Вградување борд компјутер
« Одговори #1 на: 25 Јуни 2014, 20:45:24 pm »
Да, земеш мобилен со андроид или таблет, порачуваш Bluetooth OBD приклучок, инсталираш апликацијата Torque од Google Play и добиваш борк компјутер and more.

Отсутен vAnEMK2

• Почетник
  • *
« Одговори #2 на: 25 Јуни 2014, 21:15:20 pm »
имам таблет сум поврзал со појачало држач се е наместено..само тој Bluetooth OBD приклучокот каде се приклучува во колата на видеото видов дека е под воланот јас незнам дали има кај мене така не сум забележал досега...дали на опел астра 1,4 95та може да се приклучи?

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
« Одговори #3 на: 25 Јуни 2014, 21:17:30 pm »
Би требало да може. Тоа е Астра Г или Астра Ф?

Ако е Астра Г тогаш

Отсутен Kozanostra

• Редовен
  • Пораки: 1901
  • Opel Astra 2.0 DI
« Одговори #4 на: 25 Јуни 2014, 21:18:14 pm »
Сакам да прашам дали може на опел астра 1,4 95та г. да се вгради борд компјутер, сум слушал дека сите сензори ги има за се само што се поврзани на инструмент таблата а јас сакам да ми покажува на борд компјутер посебно за потрошувачката, дали е изводливо тоа ?
Ne veruvam site senzori da gi ima.....Za astra f neznam tocno, ama za astra g znam deka e malku komplicirano oti karterot e drug i ima senzor na nego za nivo na uljeto, na kazanceto za voda isto  imas senzor koj kaj obicnata go nema i uste 5-6 senzori da  ne gi nabrojuvam koj falat kaj tie sto nemaat fabricki bord .....Inaku za potrosuvackata ce ti pokazuva ama ovie senzori sto falat sekogas ce ti izleguvaat na bord deka ti fali ulje , nemas tecnost i slicno....

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
« Одговори #5 на: 25 Јуни 2014, 21:19:42 pm »
Нема да да покажува ништо на сензорите за кои фали информација. Нема да прикажат никаков податок. Исто така и потрошувачка нема да му покажува туку таа ќе се калкулира индиректно математички, но прилично прецизно ќе покажува и така.

Отсутен achtung

• Сениор
  • Пораки: 6642
« Одговори #6 на: 25 Јуни 2014, 21:23:45 pm »
Сепак на астра ф од 95та нема таков класичен обд приклучок.

Отсутен 386ka

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 871
  • Am386 DX/DXL-40
« Одговори #7 на: 25 Јуни 2014, 21:29:26 pm »
Тие сензори што ги нема ќе стојат како параметри без информација, нема да јавува грешки. Проблемот е што кола од 95та не верувам да користи ELM327 протокол за комуникација кои го користат блутут адаптерчињата, та нема да можеш да се поврзеш со него на колата. :)

Отсутен vAnEMK2

• Почетник
  • *
« Одговори #8 на: 25 Јуни 2014, 21:35:30 pm »
еве ваква е колата само со 5 врати е
http://www.auto-data.net/en/?f=showCar&car_id=2453

и ако неможе со блутот како на друг начин и не ми е важно за другите сензори само за потрошувачката ми е важно да ми покажува

и најдов едно видео, инструмент таблата е иста а приклучукот гледам е под хауба ќе треба да проверам можеби има :D
https://www.youtube.com/watch?v=I827Rh7qCYk

да не е случајно ова ?
https://www.youtube.com/watch?v=F7ctSc6CAxg
« Последно менување: 25 Јуни 2014, 21:49:58 pm vAnEMK2 »

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
« Одговори #9 на: 25 Јуни 2014, 22:10:22 pm »
Не е тоа. Ова е

Отсутен 386ka

• Јуниор
  • **
  • Am386 DX/DXL-40
« Одговори #10 на: 25 Јуни 2014, 22:32:24 pm »
Работата е што, ако немаш фабрички борд компјутер, тешко е дури ако се најде начин на поврзување, да бројките за потрошувачка бидат точни. А да не збориме дека сем со лап топ, на поинаков начин нема како да се поврзеш.
Едноставно, неисплатливо ти е да се замараш за тоа, подобро мери си наточено гориво и минати километри. :)

Отсутен vAnEMK2

• Почетник
  • *
« Одговори #11 на: 26 Јуни 2014, 02:23:40 am »

еве вакво е ке мене, може ли на ова да се поврзе?

Отсутен 386ka

• Јуниор
  • **
  • Am386 DX/DXL-40
« Одговори #12 на: 26 Јуни 2014, 02:41:30 am »
Да, и тоа е OBD. Без разлика, физичката конекција не е проблематична, проблематичен е протоколот за комуникација. Не верувам дека толку стар ECU, што го носи колава од 1995, ќе поддржи ELM327 протокол. Сепак, можеш да си ја пробаш среќата и да позајмиш такво адаптерче од некого за проба. :)

Патем, еве што најдов за OBD адаптерчето - https://play.google.com/store/apps/details?id=com.ScanMyOpel.Main&hl=en
Скролни подоле, ќе видиш дека поддржува Astra F, но произведена 1996 или постара.

Поздрав!

Отсутен BIMMER

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 132
« Одговори #13 на: 20 Март 2015, 13:49:43 pm »
Знае ли некој да ми препорача човек што знае да ми активира борд компјутер на ауди а4 Б7 модел, читам по форуми дека е лесна процедура, менувам палката за змигавци, зимам со копче за борд, и треба преку ВАГ да се активира. Го правев истото на Е46 БМВ , сакам сеа на аудито да средам