Ромео и Јулија на македонски начин
Сте се запрашеле ли некогаш како би излгедала дискусија помеѓу Ромео и Јулија, кога би биле македонци?
Ромео (полупијан под нејзиниот прозор): Ајде мала симни се, не прај се луда
Јулија (поспана, безволна, никаква): Ако ти се симне татко ми ќе останеш без муда
Ромео: Нешто драга моја добив надеж, дека оваа прекрасна ноќ ќе ми дадеш
Јулија: На твојот жесток меч не можам а да не пеам, но сфати ме мили вечерва не смеам
Ромео: Ќе му скратам глава за неполн час, на секој што сака да те има пред јас
Јулија: Ромео, Ромео не прај под прозор трагична парада, само на тебе сум спремна да ти дадам
Ромео: Добро, за да не морам туѓи глави да сечам, ти верувам на збор, овој пат ќе ти речам
Јулија: Ајде оди дома, да ти е*ам матер, леле види колку е саат, да не ме види тате
Ромео: Ајде дека ме сакаш докажи, па барем на минута, пу*ката ми ја покажи
Јулија (таман гаќи да симне): Бегај иде татко ми, во воздух ќе те дигне
Татко и на Јулија: Ѓубре едно пак ли дојде, како ли само крај кучињата пројде?
Ромео: Немојте чичко Тато, Јулија е мое злато.
Јулија кон татко и : Јас воопшто и не го знам, овој си дошол сам.
Ромео: Мрш не лажи кучко мала, знам на кого се си дала.
Таткото на Јулија: Бегај од овде, бедно момче, додека не си паднал мртов ко афричко слонче.
Јулија: Ти си Ромео во сексот аматер, удри го тато, е*и му матер
Ромео (тргна во панично бегање, брз како куршум осети во срце стегање)
Јулија (прсна од смеење) : Види го мангупот како бега, а сакаше да ме легне и да ме стега.
Таткото на Јулија: Тато тебе нов дечко ќе ти најде, а ова ѓубре зло ќе го снајде.
Ромео (вика од далечина): Еј мангупе дојди во чаршија ако смееш, па таму што си посеал тоа ќе жнееш.
Јулија: Ромео, Ромео те молам одјеби, на тате му е доста од такви амеби.
Татко и на Јулија: Оди бре Ромео дома, док не сум те претепал до кома.
Ромео: Море ќе го викнам Хамлет, мојот другар од излети на река Пена, ќе лежиш во болница месец дена.
Јулија : Е многу добар другар ти е Хамлет, се кладам, пред некое време бараше и него да му дадам.
Ромео: Пак лажеш кучко тој Офелија ја сака, што има на тебе ишарет да ти праќа.
Таткото на Јулија ( влегува дома да пие вода)
Ромео: Си одам сега дома кој те е*е, отидов да најдам друга за себе.
Јулија: Немој душо , стрпи се до утре, ако не добијам ќе ја лижеш ко кутре
Ромео: Дај му на кој сакаш, баш ми е сеедно, не сакам да живеам веќе вака бедно.
Јулија: Ма штета е да нема меѓу нас грмотевица, ваљда не сакаш Ромео да умреш ко девица.
Ромео: Ете ме кај тебе, не можам да издржам више, иако знам црно ми се пише.
Јулија: Дојди, дојди јунаку мој, едвај чекам да го осетам боздоганот твој.
Ромео: (трча накај прозор, се соблака гол, нејќе да испадне глупав вол, седнува на кревет, Јуле со поглед ја прати)
Јулија: Побрзај Ромео, додека тато не се вратил!
Ромео: Ајде, ајде соблечи се ко од револт, ако наиде татко ти, да бегам ко Усеин Болт.
Јулија (Дофати некакво празно шише, веќе не размислувајќи за татко и више) : Ајде да се напиеме, што и да е, сум чула дека така сексот повеќе трае.
Ромео: Ох моја Јулија не губи време да бараш чаши, знаеш дека сакам да пијам од флаши.
Јулија: Ајде јас ќе бидам прва, принцу мој, ох машала колку е голем овој твој...
Ромео (од раката на Јулија зема флаша) : Ајде да пиеме за љубовта наша. (Ја испразнија флашата за некоја минута, а Јулија стана нешто лута)
Јулија: Знаеш дека мое срце само тебе те сака и моли, ама сега нешто стомак почна да ме боли.
Ромео (одеднаш на земја падна) : Оф, еба*е што беше оваа течност гадна?
Јулија: Отров за глувци, еве сега прочитав баш, не стигнав да го прашам мојот татко, на мајка ми маж.
Ромео: Е Јулија, ти нас не сјеба, Ех мој Ромео така и ти треба.
Јулија: Извини Ромео мислев дека е вино, ептен ми изгледеше за пиење фино.
Ромео (фацата му е многу бесна) : Сега „малата“ ќе ти остане тесна.
Јулија: Ти ќе умреш без да знаеш што е убавина права, не успеа да легнеш ништо, па макар ни ку*ва стара.
Ромео(ползеечки до Јулија стига): На тебе вечно ќе ми се дига.
Јулија: (и снемува од очите пламен) : Ах баш штета, а тврд му е ко камен. ( Затвора очи за последен пат со потег крут) Знам после ова тато ќе ми биде лут.