Автор Тема: Перење возила  (Прочитано 751411 пати)

Отсутен vlatko.klp

• Сениор
  • Пораки: 6580
Одг: Перење возила
« Одговори #2460 на: 11 Јули 2020, 08:37:01 am »
Мене па никој неможе да ме убеди дека перење во домашни услови и подобро од квалитетни четки или самопослужна. Миење со квалитетни четки подразбира добро предперење со вап и хемија.

А за домашни услови Прво, ти треба добар вап. Со аматерско вапче ништо не си направил и голем дел од нечистотијата потоа со рачно перење само предизвикуваш гребење и контаминирање. Ти каков сакаш шампон користи, нечисотијата може да падне само со добар вап. Two bucket method само во идеални услови функционира.

А уште пострашно е сушење во домашни услови со микрофобер. Кај уште си ја изгребал со перење па сега уште малце гребаници да се нанесат со крпчето да биде сето тоа комплетно.

Затоа машинска сушара е закон или користење осмоза на самопослужна. Повози 100ка и сите капки ќе ги снема.

Отсутен Stratro

• Легенда
  • Пораки: 22224
« Одговори #2461 на: 11 Јули 2020, 12:42:29 pm »
Во домашни услови само ентериер и пребришување на ситници после перална.
За 250 денари комплет со се средство за бандажи ич му се замарам во двор...поготово на сонцево.

Отсутен M3V8

• Редовен
  • Пораки: 2766
« Одговори #2462 на: 11 Јули 2020, 17:20:19 pm »
Perev megu prvite vo nova peralna na traki koi ne bi trebalo da grebat samo sto ja otvorija.
Perenjeto bese poradi nosenje kola na poliranje. I toa mi bese prvo perenje na cetki so taa kola.
Vednas na prv pogled koga ja vide deckoto sto trebase da ja polira koga mu ja odnesov kolata komentarot bese " Abe ti si ja perel kolata na cetki".
Znaci nova peralna na cetki, edno perenje i odma precizno oko primeti. A imav keramika koja kolku tolku trpi.
I tolku ne otide vise taa kola na cetki.

(namerno ne spomnuvam ime na peralna i ime na detailer, nesakam nikogo da napagam ili slicno)

Ponataka, na samoposluzna peralna ednostavno ne ispaga cela prljavstina. Si bara kontakt. Jebiga.
Toa vapovite odvaj prskaa, pred nekoj den perev bea dosta pojaki nesto gi servisirale izgleda.
Ama pak ne e toa toa.

I sea sto praam. Ja nosam na samoposluzna peralna i ja peram komplet so vap sampon topla voda i osmoza plaknam.
Pa tek togas ja nosam doma i peram klasicno kontaktno so dve kofi i ubav sampon za da ja doperam kolata.
Sekoe perenje go zavrsuvam so vosok vo sprej, taka da kontakt mora da ima. Gledam da e sto pocista kolata.

Staam svesno rizik deka ke ima neko podzagrebuenje, ama sepak malo.
Taka da posle sekoe perenje stavam vosok vo sprej, a na odprilike ke vidam kolku vreme ke treba ke ja pominam so blag polir da simnam grebki od perenje. Potoa pak nov sloj sealant ili vosok.

Ako nekoj ima bolja ideja kako da go podobram procesot rado bi ja primenil.

I da, bi platil 500 denara nekoj ovaka da ja ispere, no ne i 1000 denari posto i toa ne bese kojznae sto.

Отсутен зоки-златен

• Легенда
  • Пораки: 7067
  • хаУс мајстор
« Одговори #2463 на: 11 Јули 2020, 18:13:32 pm »
Кога веќе дома ја домиваш, купи си вап за да не одиш на самопослужна.

Отсутен Vlatce-Vectra

• Сениор
  • Пораки: 5915
« Одговори #2464 на: 11 Јули 2020, 18:43:29 pm »
Po moabetov najverojatno si meraklija na cista kola ama batka epten i robuvas ti na kolata. Neznam sto vozis i dali cenata na tvoeto vozilo nadminuva 50.000€ ama epten ja usloznuvas procedurata za perenje.
Fino kaza zlaten zemi si ubav vap da izbegnes samousluznite i doma na tenaane isperi ja.
Site sme kjeflii ovdeka na cista kola ama ti nekako ja uslozni rabotava. Baras premnogu i premnogu se treses na bojata. Nedaj boze nekoj da te zakaci ili sajka znaci nedaj boze pa ti ima udar da dobies momentalno. Olabavi isperi si koliceto u peralna i ednas godisno neka ti ja projdat na tretman i mirna glava

Отсутен nikola_bb

• Сениор
  • Пораки: 5206
« Одговори #2465 на: 11 Јули 2020, 19:12:14 pm »
Perev megu prvite vo nova peralna na traki koi ne bi trebalo da grebat samo sto ja otvorija.
Perenjeto bese poradi nosenje kola na poliranje. I toa mi bese prvo perenje na cetki so taa kola.
Vednas na prv pogled koga ja vide deckoto sto trebase da ja polira koga mu ja odnesov kolata komentarot bese " Abe ti si ja perel kolata na cetki".
Znaci nova peralna na cetki, edno perenje i odma precizno oko primeti. A imav keramika koja kolku tolku trpi.
I tolku ne otide vise taa kola na cetki.

(namerno ne spomnuvam ime na peralna i ime na detailer, nesakam nikogo da napagam ili slicno)

Ponataka, na samoposluzna peralna ednostavno ne ispaga cela prljavstina. Si bara kontakt. Jebiga.
Toa vapovite odvaj prskaa, pred nekoj den perev bea dosta pojaki nesto gi servisirale izgleda.
Ama pak ne e toa toa.

I sea sto praam. Ja nosam na samoposluzna peralna i ja peram komplet so vap sampon topla voda i osmoza plaknam.
Pa tek togas ja nosam doma i peram klasicno kontaktno so dve kofi i ubav sampon za da ja doperam kolata.
Sekoe perenje go zavrsuvam so vosok vo sprej, taka da kontakt mora da ima. Gledam da e sto pocista kolata.

Staam svesno rizik deka ke ima neko podzagrebuenje, ama sepak malo.
Taka da posle sekoe perenje stavam vosok vo sprej, a na odprilike ke vidam kolku vreme ke treba ke ja pominam so blag polir da simnam grebki od perenje. Potoa pak nov sloj sealant ili vosok.

Ako nekoj ima bolja ideja kako da go podobram procesot rado bi ja primenil.

I da, bi platil 500 denara nekoj ovaka da ja ispere, no ne i 1000 denari posto i toa ne bese kojznae sto.

Каква перална на траки? Какви се тие траки?

Отсутен M3V8

• Редовен
« Одговори #2466 на: 11 Јули 2020, 19:26:37 pm »
Ponekad znam da ne ja isperam i po dva meseca od nadvor, ama koga ke ja isperam sakam da e tip top.
Mislam deka ne e do toa kolku vredi kolata, nego ednostavno od keif :)

Da, izgleda vapce ke bide sledno.

Inace pod traki, mislev na cetki. Neznam od sto materijal se i deluvaat nezno ama ne se za sekoja kola.
Pogotovo ne temna boja, kako vo slucajot, so lak vo skoro nova sostojba.

Присутен Diesel

• Сениор
  • Пораки: 6436
« Одговори #2467 на: 11 Јули 2020, 19:56:19 pm »
Не е битно што материјал е четката.

И најфината МФ крпа ќе ја изгребе колата ако има контаминација и/или нема доволно подмачкување.

@M3V8

Вап, три кофи, грит градови, посебна МФ ракавица за горен дел од кола, посебна за долен дел и прагови, посебна за тркала и подкрила, добар шампон за пред-перење, добар за контактно и добар спреј силант на крај.

Тип-топ.

Отсутен зоки-златен

• Легенда
  • хаУс мајстор
« Одговори #2468 на: 11 Јули 2020, 20:23:13 pm »
Се тоа убаво @Diesel ама да си некаде у Австрија или слични на неа чисти земји. Овде се ти е џабе кога после перење на кола, одиш накај дома и на булевар наидуваш на вир од заглавена прскалка во жардињера, до местото каде живееш се дига зграда, од истото место каде се гради излегуваат камиони со 2 тони кал на улица, комшијата ти ја гледа колата и се моли да ти ја искењаат чавките... накратко кажано и многу пати кажано во Скопје чиста кола трае 10мин.

Присутен Diesel

• Сениор
  • Пораки: 6436
« Одговори #2469 на: 11 Јули 2020, 20:27:41 pm »
Види, мислам дека не е многу ни инвестиција, ниту многу труд, за еднаш неделно или еднаш на две недели да се истера прописно перење.

Еве мене, со сето внимание кое го посветувам (знаеш колку е тоа, нели), цирка 3 саати по кола. Некогаш ги перам двете во еден ден, некогаш по една.

Кога знаеш што правиш, кога ќе се уходаш и кога си мераклија, вреди, каде и да живееш. Бар по мое.

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10312
« Одговори #2470 на: 11 Јули 2020, 20:47:55 pm »
Исперена кола е магнет за посеротини од чавки.

А ја исперам, цела недела пребришувам гомненици, потоа раат.

Отсутен M3V8

• Редовен
« Одговори #2471 на: 11 Јули 2020, 20:57:44 pm »
Kolku poise ja peres tolku poise se prlja. Kaj mene i u garaza faka prasina na edna vecer. Moram da ja prebrisam za vtor sloj na sealant.

Ama pa koga ke si ja vidam vo polna sjaj, skoro pola orgazma :)
Pa nek se prlja do sledna tura.

Da ne se pomisli deka nesto mnogu im se tresam na kolite. Da cuvam koli, ama mehanicki povremeno im vadam maksimum, ama pa i pruzam maksimum nega.
Pocnuvajki od ubavo ujle ... pa do glancanje i galenje :)

Отсутен зоки-златен

• Легенда
  • хаУс мајстор
« Одговори #2472 на: 11 Јули 2020, 21:05:58 pm »
Ако сакате стакло коли, ќе си го посетувате @dame .
На колкав период, вие ќе си видите :D

Отсутен dbl.dzo

• Редовен
  • Пораки: 1831
  • Alfa Romeo 147 1.9 JTD
« Одговори #2473 на: 07 Август 2020, 12:08:08 pm »
Конечно и на нас смртниците ни отворија Gala Wash во Прилеп  ;D

Се зезам, мислам дека е најокеј од сите автоматски перални, и за 100 денари, 10 минути подоцна и безконтактно перење, добар туш добива колата

https://www.facebook.com/galawash.mk/posts/3123455444403251

Отсутен Prcot

• Сениор
  • Пораки: 3466
« Одговори #2474 на: 07 Август 2020, 13:26:03 pm »
И за 10 месеци подоцна жолти фарови и лакот пепел ако ја користиш интезивно.