Автор Тема: Половен VW Passat 1.9 TDI 131PS (2001) или Audi A4 1.9 TDI 131PS (2001)  (Прочитано 2991 пати)

Отсутен darkserial

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 795
Здраво,

прилично сум нов на форумов, претходниве неколку дена се изначитав теми од најразлични мислења, искрено благодарност до сите, навистина има многу добри мислења и луѓе со добри познавања.

Сакам да купам половен автомобил, па да ве замолам ако може да ми дадете стручно мислење во врска со тоа.
Заинтересиран сум за VW Passat 1.9 TDI 131PS (2001) или Audi A4 1.9 TDI 131PS (2001).

Ако може да ми дадете совети на што да внимавам при купување на еден од овие автомобили.
Дали може да најдам овде во МК добар и зачуван автомобил од овој тип?
Колку би ме чинело?
Кои автоплацеви носат поквалитетни возила?
Дали е добро при купување на половен автомобил да си земам мајстор сомене, па да ја виде на лице место, да се поврзи на компјутер, евентуално да покаже ако има дефект и сл.

И друго, читам по форумов дека подобро е да се земи Lancer или Leon некои од поновиве автомобили за нешто повеќе пари, отколку постариве. Мислење околу тоа.

Фала
VW Golf 5 1.9 TDI - 77kw - 2005

Отсутен Passat3B

• Редовен
  • Пораки: 1726
Одг: Половен VW Passat 1.9 TDI 131PS (2001) или Audi A4 1.9 TDI 131PS (2001)
« Одговори #1 на: 29 Март 2014, 15:28:45 pm »
Разликата помеѓу овие два автомобила е во каросеријата инаку буквално се друго е исто: и двата автомобили го носат истиот мотор 1.9 тди 131кс, имаат исто подвозје, амортизери и сл.
Прашање на вкус е кое ти се свиѓа повеќе инаку станува збор за потполно идентични автомобили.  :)
Најубаво е при купување на половен автомобил со себе да си носиш механичар на кој му веруваш, и пожелно е колата да се стави на компјутер т.е на дијагностика за подетален преглед. Безразлика за кој автомобил ќе се одлучиш нема да направиш погрешен избор и двата модели се одлични!  :D
Со среќа во потрагата!  ;)

Отсутен darkserial

• Јуниор
  • **
« Одговори #2 на: 29 Март 2014, 15:33:35 pm »
Фала ти многу. Ќе го имам ова на ум :)

А да прашам и друго. Гледам дека пасатот е на B5.5 платформа, а аудито на B6 платформа. Што е разликата?

Отсутен pirat_07

• Легенда
  • Пораки: 8218
  • Rural fuckin society - we live in!!!
« Одговори #3 на: 29 Март 2014, 15:35:18 pm »
За мене (2м / 110кг) тоа Ауди е многу тесно, за Пасатот не знам.

Останатото не го споредувај, за нашите патишта и онака само гасеничар одговара...

Среќно  ;)

Отсутен Ученик

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 525
« Одговори #4 на: 29 Март 2014, 20:46:19 pm »
Од мое скромно искуство сензорот за воздух знае да биде проблематичен кај двете возила ( нели истиот мотор е ) ама не е многу скап ако треба да се замени, и сет ламела со пропратните елементи е малку поскап.

Инаку најдобро ти е, ако имаш фрлено мерак на некое возилце, да си го провериш во овластен сервис, ке прежалиш 1000-ка или помалку, ама па ке си сигурен што купуваш.

Кај мене во фамилија веќе 3-та година имаме А4-ка баш со 131 hp. моторот од 2001 и сме супер задоволни. Потрошувачка низ град очекувај ~7, 7.5 литри, а отворено е ~5.5.

Со среќа во потрагата :)

Отсутен darkserial

• Јуниор
  • **
« Одговори #5 на: 29 Март 2014, 23:12:49 pm »
Ви благодарам за одговорите.

Потрошувачката е повеќе од супер и ми се допаѓа што ти како сопственик на возилото го тврдиш тоа од лично искуство.
А да те прашам и нешто друго, каква е амортизацијата на А4-ката? Некаде имам прочитано дека Пасатот имал помека амортизација и помалку се осеќале дупките, вистина е?
Се двоумам дали Пасат да земам или А4. Вака на изглед А4-ката ми е како за помлад човек и повеќе ми одговара. Можеби ќе одам на варијанта да барам и А4 и Пасат и тоа што ќе ми излезе во пресрет тоа да земам, во зависност колку зачувано ќе најдам.

Ти што би ми препорачал? :)

btw пишав сличен пост на друг форум, видете што ми одговорија, реален е муабетот??

Цитат
Баш пасат и ауди а4 нема да најдеш сочувани нити со реални километражи
90% се згазени од возење полни со скриени дефекти а оние добрите не ги ни продаваат си ги возат луѓето
значи саглам да најдеш е џекпот како да си добил

автоплацеви не носат квалитетни возила ... сите го имаат истиот муабет (ќе раскажам случка)

најдобро е при купување да носиш мајстор или да ја однесеш колата на сервис да ја проверат визуелно и да ја поврзат на дијагностика да ти кажат како стојат работите со неа

подобро е да земе леон, подобра изработка, помалку ќе троши, поубаво изгледа итн ... моторите се оние од волксваген така да нема грешка
значи најдобро земи нешто од поново годиште со помалку км и за повеќе пари отколку утепан гољф, пасат, ауди или мерцедес ;)
зависи до која цена бараш ... разгледај по олгасиве (реклама5 или пазар3) има и доста возила од мк купено со малку км поминато

Отсутен Vlatce-Vectra

• Сениор
  • Пораки: 5915
« Одговори #6 на: 30 Март 2014, 00:08:01 am »
Pa moabetov do nekade drzi voda..
Nieden prekupec ustvari  diler na vozila nema dati go donese najubavoto vozilo tamo bidejki se snae deka i vo germanija,bugarija,italija i slovenija dobrite i zacuvani koli drzat sekogas cena taka da dilerot nema nikakva zarabotuvacka..
Od tamo kje ti domkne  nesto utepano od  vozenje zada moze po nekoja cista logika da zaraboti na nea inace zasto voopsto bi rabotel so koli kupi prodaj..
Imas mercedesi za 2500-3000  nikade go mena toa  izlegoa uste malce kaj nas kolive deka se poevtini nego vo germanija..bese prijatel moj lani za germanija sedese 7 dena tamo kaj bratuced otide striktno po pasat delfin 2000-2001 god. edvaj vika so sudni maki najdov nesto zdravo i mnogu cuvano i so mala kilometraza ali go plativ muski i ovde koga go donese mu izleze za nekoj 600 eura poskapo nego tuka dago zemese pasatot ali pa zatoa  so ovie  tukasnive blage veze nema..Kazue  naogjam oglas od germanec prodava mercedes so samo 45000km i odma trk tamo odam otvaraat garaza gledam kolata ekstra socuvano super  cena prifatliva si vikam mi padna sekira u med koga svabava mu vadi  papirologija vika eve ti sve dokumenti inace imas na motorov 100000km garancija od fabrika  bidejki e ugraden pred 1 godina  vtor motor e vo mercedesov..Ja vika se stapisav si vikam bog znae kolku ima projdeno ova i se otkazav..
Edino  da nacekas od ovde kola od prv gazda toa drzi voda inace uvezeno se znae deka e krs edino sam da ides dago biras i doneses inace od dilerive se znae sto moze da ocekuvas..

Отсутен Ученик

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 525
« Одговори #7 на: 30 Март 2014, 04:21:11 am »
Реално се увезоа ептен многу возила, и голем дел, да не кажам најголем дел од нив се крш. Меѓутоа далеку од тоа дека ниедна увезена кола не чини. Само стрпливо во потрагата, без брзање, и ке улета некоја понуда.

Што се однесува до комоција и амортизација, ... Да, има потврда вожња али па мене тоа ми прија искрено :) За пасат неможам да потврдам ама највероватно е слично. На задна клупа комотно можат да се возат 2ца, а за 3ца малце ке треба стискање. Јас кога седам на средина со ~180 цм. ако се исправам малку, допирам со глава на плафонот.

Јас што би ти препорачал ... Објективно разгледај ги паралелно двата модела, па што ке најдеш позачувано, тоа земи си. Субјективно, јас сум за Аудито, по младалачко ми е :)

Поздрав и со среќа во потрагата :)

Отсутен darkserial

• Јуниор
  • **
« Одговори #8 на: 31 Март 2014, 00:47:44 am »
Фала многу за одговорите.

Што викате за нешто вакво: http://cl.ly/1K1e3D310S3G

Да отидам во Германија и лично јас да си земам автомобил од приватен продавач. Оваа кола до регистрација тука колку би ме чинело? Да сметам отприлика плус 2000еур со вклучени патни трошоци?

Отсутен Vlatce-Vectra

• Сениор
  • Пораки: 5915
« Одговори #9 на: 31 Март 2014, 00:55:04 am »
Sam da si biras e najpametno ako imas nekoj rodnina tamo da te pribere i dasi kupis oglasnik i striktno odenje po kukji kola da kupis od germanec toa e najpametno. Bitno nekoj sto znae jazik da te nosi mnogu kje ti ja olesni potragata. Obicno germance ubavo cuva kola i odrzava po ovlasteni servisi taka da nepravi prevari. Ali pazi ima i prekupci i tamo bugari,rusi,srbi turci...