Автор Тема: Скутерчиња  (Прочитано 509447 пати)

Отсутен Roci

• Сениор
  • Пораки: 3810
Одг: Скутерчиња
« Одговори #1635 на: 17 Април 2013, 22:52:19 pm »
Vaka sea, jas ne sum pravel dogradba, jas go kupiv od hamachi od Stip i od tamu mi kazaa deka e napraven fabricki 80cc, ili oni go pravele vo servisot vo Stip, nz tocno, ama ne sum aknat, tuku go odnesov na proverka kaj poveke majstori, i go otvorija i site rekoa deka ne e laga i deka e napraven 80cc. Toa e toa. E sea za Vele moto koga mi spomna mi se digna kosata, oti ednas ne izede kotek, ama vtor pat sam ke se tepam, ako ne go isptepam nego. Nemase skuterot 1 nedela mu napraviv 1000km( da dobro slusna za 1 nedela ), i go odnesov kaj nego na servis da mu smeni ulje vo masinata i vo diferencijalot. I stasav vecerta kasno kaj nego okulu 19:00 i zatvarase i bidejki ziveam blisku do nego, mi rece ostaj go kaj mene vo garaza ke go stavam ( i stvarno go stavi) i utre sabajle vo 09:00 koga otvaram dojdi i zemi si go ke mu bide se smeneto ( cisto sumljam deka mu smeni ulje, bijdejki se napravi cigan za 150 den, a ne pak za ulje od 500 den). Pred da mu go odnesam vecerta go napolniv na benziska do kraj do kapace pretekuvase benzin. Benziskata e oddalecena od nego okulu 1km, i sabajleto go zimam motorcevo i gledam strelkava za benzin padnata skoro na pola. Odma na benziska go dopolnuvam tocno 150 den izvadeno benzin od nego. Si vikam aj da ne e nekoe crevce nesto skinato dupnato da isteklo. Go nosam na drug majstor bukvalno se go proveri site crevca dali ima teceno dali ima fleki negde, dali mirisa, i samo na najgornoto crevce sto odi od rezervoarot do filterceto za benzin najde deka fabrickata stega e smeneta i deka vsusnost od tuka ima izvadeno benzin. I togas koga ne mu se vrativ da mu ja zemam dusata tamu na lice mesto, vise nikogas ne odam. Odma si smeniv ulje na drugo mesto ( dali Vele go smenil ili ne ne navleguvam ), megutoa koa izvadil benzin za 150 den, so ostanuva za uljeto od 500den. ;)

Отсутен VLATKO Џентлменот

• Сениор
  • Пораки: 6216
« Одговори #1636 на: 17 Април 2013, 23:01:42 pm »
хаха аман бе,ја не го знам чоеков мене ми го имаат зборено како добар мајстор,затоа ти викам,иначе никој не се замара со мењање дизни тоа да ти е јасна дури ни кинезите усе од фабрика им се со сиромашна смеса за да трошат помалце,кај мене на мојот имаше 105ка дизна и моторот не одесе појше од 80 едноставно гушеше и пукаше од ауспух на одпуштање гас,и ја случајно најдов на некој форум за ова дека ставаат помали дизни за да намалат на потрошувачка,земав дизна 110ка и откако ја монтирав моторот иде комотно 90 а и нема губење на снага на високи вртежи,значи си ебале мајка тоа кинезите.потрошњата не ја приметив да се променила можеби некој стотина грама

Отсутен Бузуки

• Сениор
  • Пораки: 6297
« Одговори #1637 на: 17 Април 2013, 23:03:35 pm »
значи по мое чим си направил надградба на кубикажата од 49 на 72,за да го напуниш тој цилиндер ти треба малце поголема дизна,и сеа со твојава се содава сиромашна смеса и доаќа до пукање на деакселерација,однеси го кај веле нека го види
VLATKO мислам дека еднаш ми рече да му сменам дизна на скутеротза подобро да оди... Ај ако можиш кажи ми што беше, како беше сум заборавил јас.. И зимава го буцкав карбураторот (штелував) и онака по ѓутуре ги изизвртев штрафчињата и сега приметив дека и работи подобро.. Ако можи некој да ми кажи како и што да штелнам да се подобри уште троа..

Отсутен Vlatce-Vectra

• Сениор
  • Пораки: 5654
« Одговори #1638 на: 17 Април 2013, 23:04:55 pm »

Отсутен Roci

• Сениор
« Одговори #1639 на: 17 Април 2013, 23:06:10 pm »
Abe da se prosetam jas edna den do Sk so skuterov koga ke pozatopli uste malku posle 1vi Maj taman, i ti da go sredis so treba , ne e malo Sk ke kupime delovi ako ima potreba na sekoj cekor se naogaat, so treba ke si platam ;D ;D

Отсутен Vlatce-Vectra

• Сениор
  • Пораки: 5654
« Одговори #1640 на: 17 Април 2013, 23:07:19 pm »
sva srekja sto vo skopje ne e vakva situacija ima dase zakoleme po ulica koj da projde koj ima prednost i kese stepame so calamdzii koj ke se kuropecaat izmegju skuterite

Отсутен VLATKO Џентлменот

• Сениор
  • Пораки: 6216
« Одговори #1641 на: 17 Април 2013, 23:10:25 pm »
роци и бузуки,тешко да најдете дизни мојава е од некој CV карбураотр од хонда брзински,случајно ја најдов,најубаво да се земе сет дизни од ebay и да се поробува според боја на свеќица,тоа е најзаебаниот дел од монтирање на кит кој 90 посто од мајсторите го пропуштаат

Отсутен n1kola

• Сениор
  • Пораки: 6849
  • French diamond
« Одговори #1642 на: 17 Април 2013, 23:23:00 pm »
Роци и кај мене пука исто така, и мојот е 80 или колку и да е кубици. Однеси го да го штеловаат карбураторот ќе се среди, и јас треба да го носам ама нека попука некое време  :D

Отсутен Roci

• Сениор
« Одговори #1643 на: 17 Април 2013, 23:28:12 pm »
Mislis toa odnosot vozduh/benzin so e ili kako i da go vikaat ;D ;D ;D

Отсутен n1kola

• Сениор
  • Пораки: 6849
  • French diamond
« Одговори #1644 на: 17 Април 2013, 23:37:01 pm »
Да, кај мене после штеловање на смешата пукањето го снемва. А ми се појавува 1-2 годишно, најчесто при честа промена на бензиски пумпи од каде што турам бензин.

Отсутен Roci

• Сениор
« Одговори #1645 на: 17 Април 2013, 23:41:31 pm »
Da mu ebam majkata, ja od segde stavam, ama ne e rabotata samo sto mi puka, tuku i ponemirno mi raboti motorot, ke go nosam na majstor pa so znaat neka mu pravat, koga plakam posteno neka go napravat posteno ;D

Отсутен nsx-r

• Легенда
  • Пораки: 9213
« Одговори #1646 на: 18 Април 2013, 01:18:04 am »
@roci делови од скопје јок,сите од мотопартс зимаат

иначе дизна за менување лесно е,ама тоа што вика влатко тешко е да најдеш дизна

треба да се штелне карбураторот како што треба и нема да прави проблеми а и не би било лошо да се исчисти

барем тоа штелањето лесно е,штелни-пробај,штелни-рпобај,штелни-вози ;D

Отсутен Roci

• Сениор
« Одговори #1647 на: 18 Април 2013, 13:22:52 pm »
Ama Smichka jas, ne se razbiram ama bas nisto od mehanika, a za delovi ima po Veles dali od motoparts, dali od Dominik, ima od poveke mesta ne e problem, samo rabotava e sto jas nz da steluvam, a i majstorive vikaat 4tk ne se steluva samo 2tk, i se e ludnica. Ke mu najdam fintata samo poleka, ke im go ostaam i ke go praat, a za cistenje na karburator pojma nemam kako se cisti, prv pat od tebe slusam ;D

Отсутен nsx-r

• Легенда
  • Пораки: 9213
« Одговори #1648 на: 18 Април 2013, 15:51:02 pm »
аман бе толку ли немате мајстори во велес
барем штелање и чистење карбуратор е песна работа се завршува за пола саат

Отсутен Бузуки

• Сениор
  • Пораки: 6297
« Одговори #1649 на: 19 Април 2013, 17:37:50 pm »
Ми нудат трампа со Yamaha RD125 + да им доплатам 300 евра...

поминати 30.000км,  двотактно со околу 30 коњи, 1982 година, како ново е..