Автор Тема: suspension (amortizeri i spirali :)  (Прочитано 5679 пати)

Отсутен DARK MK1 GTI

• Сениор
  • Пораки: 5087
suspension (amortizeri i spirali :)
« на: 27 Февруари 2011, 14:16:41 pm »
Доколку темата не е на место слободно префрлетеа таму кај што треба да биде поставена  :)

Вака сеа ,редно е на голфчето да се сменат амортизери и спирали уште тоа остана за да се среди комплетно , но незнам што и како да напраам ,со оглет на тоа што треба и да се спушти едно 6/7 цм ,незнам што да правам да купам нови амортизери па да ги носам да ги кратат средуваат или мојте да ги репарирам ? за спирали кај може да се најдат некој спортски не би сакал пак фабрички да вракјам ?
ваше мислење што како да направам,што амортизери да барам и слично  :)

И да немам премногу пари за фрланје така нека биде нешто во граници на нормала  :)

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • Пораки: 6111
  • 69
Одг: suspension (amortizeri i spirali :)
« Одговори #1 на: 27 Февруари 2011, 14:37:58 pm »
Мое скромно мислење е следново...Доколку ги замениш само спиралите, а ги оставиш старите амортизери ке ја спуштиш колата но нема да добиеш стабилност а ќе имаш чувство дека се возиш во Чеза...
По мене најдоброто решение е да си земеш комплетни амортизери и спирали, на пример некој си таканаречен семирејсинг или сличен кој под дифолт има пократки амортизери и поразлични спирали од оние кои ке ти бидат преправени....
Ем колата ке ја спуштиш, ем ке имаш стабилност ем ке има амортизација баш како што ке треба да има...
Е сега некој многу поискусен од мене може да ти даде и друг одговор...
Dusevno bolniot covek nikogas ne napagja bez pricina.Po toa se razlikuva od normalnite ludje.

Отсутен DARK MK1 GTI

• Сениор
« Одговори #2 на: 27 Февруари 2011, 15:08:54 pm »
abe ne doagja vo obzir samo spirali da menjam znaci obavezno da idam gasni amortizeri nesto gledav bilsten b4 ali glupavo e ako gi  kupuvam novi i ke treba da gi kratam a novi amortizeri .....a aka moze i starite da se repariraat skratat napravat ,spirali neznam od kaj da najdam toa e problemot nemora da se original za golf neka bidat i od druga kola ali da pasiraat i da ne bidat standart a inace ke treba da praam i bufer gumi i svasta posto gumite ke mi bidat nadvor od krilo :) :)

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20632
« Одговори #3 на: 27 Февруари 2011, 15:49:13 pm »
Никад не сум сакал „гуми надвор од крило“, али ствар укуса, па ако ти праи тоа мерак, терај работа :)
Него, спирали се нарачуваат (најчесто од Грција), и најдобро ти е да нарачаш, а не постоечките да ги сечеш, или да бараш некои прикрпени. Со фабрички амортизери и пониски спирали, рачунај дека самиот амортизер ќе трпи повеќе товар од претходно, па многу веројатно дека ќе треба за пократко време да го сервисираш. Али „Авто-Мобил“ сервисот за амортизери, може да ти репарира за многу прифатлива цена, и плус и гаранција ти дава за нив, што ќе рече, репарирањето на твоите фабрички (кога ке дојде време), не е толку криминално решение :)
Се согласувам со Сале, дека најдобро е да се смени комплет (амортизери и спирали), меѓутоа и самото спуштање со спиралите ќе ти влијае врз колата и нејзиното однесување, не е дека е „туку-така“. Нормално, нема да влијае (врз стабилност и држење) толку, колку што би правело разлика комплет ако смениш, арно ама, ќе приметиш разлика, тоа ти гарантирам.
А би ти рекол, ако финансиски не моеш да си дозволиш нов комплет (што нема ништо лошо у тоа, ипак 29304248237 векои сме у криза), НЕМОЈ само со спирали да спушташ дури 6-7 цм. Мислам дека е премногу, и така има да ги је**ш фабричките амортизери за многу кратко време.
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • Пораки: 6111
  • 69
« Одговори #4 на: 27 Февруари 2011, 16:09:56 pm »
+ ке си бара и подесување на нагиби и центрирање, а во спротивно ке си мења и гуми почесто од вообичаеното...
Dusevno bolniot covek nikogas ne napagja bez pricina.Po toa se razlikuva od normalnite ludje.

Отсутен DARK MK1 GTI

• Сениор
« Одговори #5 на: 27 Февруари 2011, 18:38:50 pm »
тркалата нема да дојдат многу надвод крило еве ви слика како ке дојде предното тркало

http://media.photobucket.com/image/vw%20mk1%20ats%20cup%207.5j/dariophoto/golf%201/DSC08579.jpg

а задното е усте по внатре сепак се у некоја нормала ......

работата е кај да најдам комплет цел сет амортизери со се спирали на ново за голф кец спортски ?

гледав на една страна фк аутомотие има ама најефтиниот сет 700е ја немам 200е а не па 700 да фрлам

а за спирали од грција нешто повеке инфо контакти и слично ако може да ми дадете дали ке може ?

Отсутен DARK MK1 GTI

• Сениор
« Одговори #7 на: 27 Февруари 2011, 19:09:35 pm »
ke vidam ke se rasprasam i tuka

sepak dokolku ima nekoj kontakt od grcite da prasam za spirali ne ke bide loso :)

Отсутен djidji

• Легенда
  • Пораки: 10557
« Одговори #8 на: 27 Февруари 2011, 19:17:28 pm »
ke vidam ke se rasprasam i tuka

sepak dokolku ima nekoj kontakt od grcite da prasam za spirali ne ke bide loso :)

http://carner.gr/

Отсутен DARK MK1 GTI

• Сениор
« Одговори #9 на: 27 Февруари 2011, 19:41:47 pm »
fala mnogu :)

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34067
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #10 на: 16 Март 2011, 12:36:54 pm »
Јас имам еден проблем со Спаркот. Бидејќи е лесен назад, задните амортизери се многу гласни. Што се вели секоја пукнатина ја осеќам на г`з. Ставив меки гуми Мишелинки и малце повисок профил од фабричкиот. Има мало подобровање ама пак не е добро. Чаре?

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 54953
  • Махер
« Одговори #11 на: 16 Март 2011, 14:51:16 pm »
Јас имам еден проблем со Спаркот. Бидејќи е лесен назад, задните амортизери се многу гласни. Што се вели секоја пукнатина ја осеќам на г`з. Ставив меки гуми Мишелинки и малце повисок профил од фабричкиот. Има мало подобровање ама пак не е добро. Чаре?
Trotoar vo gepek. Ili kako sto jas mislev da stavam izolacija vnatre pred da otktijam deka imalo staveno.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34067
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #12 на: 16 Март 2011, 14:52:45 pm »
Trotoar vo gepek. Ili kako sto jas mislev da stavam izolacija vnatre pred da otktijam deka imalo staveno.

ЛОЛ!
Иначе кога ќе седнат трочца позади не маваат амортизерите. Дали постојат некои помеки амортизери или некои кои не пружаат веднаш голем отпор? Сметам од логика дека доколку постојат амортизери кои прогресивно пружаат отпор наместо пропорционално дека проблемот би се решил. Но дали постојат такви?