Автор Тема: Примање пакет од надвор, и негово царинење!!!  (Прочитано 25364 пати)

Отсутен Dzo

• Сениор
  • Пораки: 3030
  • GTI®
Значи ми стигна дивидито, копилињата ми баараат царина, а овие од дхл 50е за царинска постапка.

Еве го маилот, па кој може нека помага нека даде совет.
Pocituvani,

Za pratkata koja e stignata za Vas treba da se zavrsi carinska postapka,a za taa cel  ke ni bidat potrebni slednive dokumenti:

Polnomosno/prilog-pecateno vo kirilicno pismo /potpisano vo tri originali i kopija od Vasata licna karta ili pasos
Prevod na stavkata/ite od uvoznata faktura/prilog attach/
Dokolku adresata od licnata karta i fakturata so koja e pristignata pratkata /attach file/ se razlikuvaat ke Ve zamolam da dostavite i izjava so kratko objasnuvanje zosto e toa taka za da ja prilozime do carinskite organi.
Ve molam zabelezete deke dokolku pratkata e pristignata za Vas besplatno, ke ni treba koregirana f-ra so zabeleska deka pratkata e besplatno pristignata ( free of chsrge , for customs purpose only), za da mozeme da zapocneme carinska procedura. Dokolku e platen transportot od strana na isprakacot ve molam istoto da bide zabelezano na samata f-ra kako stavka .
Da se poplin izjavata vo attach dokolku pratkata e besplatna

Ve molam I za informacija na koja adresa da vi ja dostavime pratkata dokolku istata se razlikuva od adresata na tovarniot list ( attach file )

Usluga na DHL za carinenje e 3386.00 mk d vo koja spagja prijavuvanjeto na pratkata sprema carinskite organi,skladisnina,izrabotka na uvozno ECD, obrasci, takseni marki,  i dostava do Vasa adresa, a dopolnitelno se presmetuvaat davackite kon drzavata.
            Vreme na carinenenje e 2-3 rabotni dena otakako ke se dostavi komplet dokumentacija od Vasa strana i ke bidat plateni davackite kon drzavata.

Dokumentite mozete da gi ostavite kaj nasiot agent vo Ohrid- Nikola-072 204 716 .Otkako ce dobieme dokumenti od Vasa strana,ce gi presmetame tocnite davacki,a virmanot so site podatoci ce Vi bide pusten po e-mai ili fax.
Vo interes na brzinata Ve molime otkako ce go platite virmanot da ni go pustite po faks 2532997 ili na e-mail.
            Za site dopolnitelni informacii , mozete da ne kontaktirate na slednive telefonii ili  mail.

ZABELESKA: Spored ZC ( Zakon za Carina ) pratkata mora da se ocarina vo rok od 20 (dvaeset) dena, vo sprotivno carinskite sluzbi  za uvoznikot izgotvuvaat zapisnik za carinski prekrsok i izrekuvaat paricna kazna od 300 EUR vo denarka protivvrednost.

Napomena: Za zapochnuvanje na carinskata postapka , carinskite sluzhbi kje baraat I dokaz za plakjanjeto prema isprakjachot , a fakturata koja e potrebna za carinska postapka treba da e so ista vrednost so toa kolku ste platile.
Pozdrav!

Saska Andonovska
02 2532978

Царинска пријава бр.: ZE-16366
DED: Z-821-4063/95/11
Примач на стоката : \OKO KOTESKI
Колети : 1.00
Тежина : 4.50
Регистрациај на моторно возило : SK-792-SP
Просторија за чување : S004701
Товарен лист : 7834239556
Рок на привремено чување: 08-Jan-12
Гаранција : G30 484/9001021050

[датотека избришана од администраторот]

Отсутен djidji

• Легенда
  • Пораки: 10557
Одг: Примање пакет од надвор, и негово царинење!!!
« Одговори #1 на: 20 Декември 2011, 17:23:20 pm »
Пушти копија/скен од фактурата.

Присутен nikola_bb

• Сениор
  • Пораки: 5081
« Одговори #2 на: 20 Декември 2011, 17:25:05 pm »
ЈБГ мора да си платиш и да наплаќаат 50евра шпедиција ДХЛ без разлика на вредноста, исто така распрашај се има и некоја лежарина по ден што се плаќа а и не беше нешто евтина...Плус рачунај на цела сума вредноста на уредот+царината на тоа ќе ти стаат ДДВ

Отсутен Dzo

• Сениор
  • GTI®
« Одговори #3 на: 20 Декември 2011, 17:27:40 pm »
Неам фактура како поклон ми го пратија не го купив јас.
Има атачмент со слики од  шо ми ги пратија од дхл

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55050
  • Махер
« Одговори #4 на: 20 Декември 2011, 17:34:09 pm »
Што и да правиш, прави го побрзо...

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Пораки: 11752
  • Архитект
« Одговори #5 на: 20 Декември 2011, 17:47:29 pm »
Барај го Тино, велештрумф ако можи нешто да ти среди. А иначе симни си го правилникот за царинење од customs.gov.mk и види таму колку теба да имаш царина, да не те прават будала.

Отсутен Sportex

• Легенда
  • Пораки: 7879
  • Иштван Беќар Пецарош
    • camouflage.mk
« Одговори #6 на: 20 Декември 2011, 17:49:29 pm »
За да докажеш колку вреди ти треба фактура, во спортивно мамата си ебале ќе ти наплатат царина. И послушај го советот за побрзо оти ќе платиш повеќе лежарина отколку што вреди двд-то на крај.

Отсутен Dzo

• Сениор
  • GTI®
« Одговори #7 на: 20 Декември 2011, 17:54:35 pm »
оригиналната фактура од ибеј што ми го купија е околу 400$ е сеа може да ми ја пуштат али на тоа ке се плати царина и ддв. Вака од другаров има пишано дека вреди 30, и е расипано.

Отсутен Sportex

• Легенда
  • Пораки: 7879
  • Иштван Беќар Пецарош
    • camouflage.mk
« Одговори #8 на: 20 Декември 2011, 17:56:07 pm »
оригиналната фактура од ибеј што ми го купија е околу 400$ е сеа може да ми ја пуштат али на тоа ке се плати царина и ддв. Вака од другаров има пишано дека вреди 30, и е расипано.

Па до 300 евра имаш право да донесеш без царина, тоа е повеќе од 400 долара и по сегашниот курс.

Шо и да прајш оди одма оти те ебаха, слушај ме ! На другарче за куфер со стари алишта му додје да плати 10 000 и кусур денари лежарина. ;D Нормлано не го подигна  куферот, си купи нови алишта! ;D

Присутен nikola_bb

• Сениор
« Одговори #9 на: 20 Декември 2011, 17:56:38 pm »
Џабе има пишано овие гадовите кај нас само фактура признаваат на другар дури му бараа и извод од трансакцијата да извади за да виделе дека стварно толку пребацил.
И немаш 300евра преку пошта има 45евра, 300 е лично ако носиш

Отсутен Dzo

• Сениор
  • GTI®
« Одговори #10 на: 20 Декември 2011, 18:04:09 pm »
Е сеа 300е или 45? Да знам шо да праам утре, да не го оставам дали да го вратат дали да одам низ цела процедура.
Шо би било да им ја пратам орригиналната фактура,  со преправена цена пониска, рецимо 100долара?

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #11 на: 20 Декември 2011, 18:16:11 pm »
На 300 евра од ЕУ.

Царина = 5%
ДДВ = 18%
Лежарина = зависи.
71евро плус.

Ако е од Америка тогаш 107евра. (15% е царина)

Плати и земи си го.

Ќе го папаш. А ако однесеш некоја фактура која би ти поверувале рецимо 150еур, ќе дојде упола... ЕУ-35евра Америка-53 евра... Ама може и да не поверуваат. И да ти опнат некоја нивна каталошка цена од рецимо 500евра.

Во секој случај ќе платиш највеќе околу 110евра ако одиш се по пропис. Е сеа дали се исплати, тоа е друго.

Отсутен Dzo

• Сениор
  • GTI®
« Одговори #12 на: 20 Декември 2011, 18:22:06 pm »
А доколку оставам како што е, само им испратам тоа што ми бараат без да им дадам фактура?

Како му иде?

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #13 на: 20 Декември 2011, 18:23:11 pm »
А доколку оставам како што е, само им испратам тоа што ми бараат без да им дадам фактура?

Како му иде?
Немам поим...

Присутен nikola_bb

• Сениор
« Одговори #14 на: 20 Декември 2011, 18:23:23 pm »
Јас гарантирам дека е 45 евра за по пошта, во законот сто пати сум видел и ме мрзи сеа пак да барам