Гласање

Choose your destiny!

Бензин
239 (58.3%)
Дизел
171 (41.7%)

Вкупно гласови: 410

Автор Тема: Diesel-ашишта vs Benzin-чиња  (Прочитано 1923999 пати)

Отсутен filipv

• Легенда
  • Пораки: 7511
  • и сега?
Одг: Diesel-ашишта vs Benzin-чиња
« Одговори #3630 на: 27 Јануари 2013, 17:41:55 pm »
А да му се плукнам на твојот 1.5 дци ако е исто ефикасен колку и 1.6д од пред 35 години.

каде го реков тоа???

кога пишувам се трудам внимателно да ги бирам зборовите и нивното значение, а за возврат очекувам внимателно читање.

Отсутен kimi makedonski

• Редовен
  • Пораки: 2748
  • Слобода или смрт
« Одговори #3631 на: 27 Јануари 2013, 19:05:05 pm »
Однесен на миење во Вошфабрик, допумпани гуми, наполнето гориво, проверено масло и течности. Малку повеќе верглање додека се наполни карбураторот со бензин (секоја чест на Топла 45ач) запалување и ни трага од трокирање. Провозен десетина километри. Импресии до небо. Волан како да има серво, менувач помек и попрецизен и од Твингото и од Спаркот, мотор како излезен од фабрика (освен тоа што дуваат кариките по малце). Ма какво продавање не сакам повеќе да чујам за продавање. На 20 Фебруар ќе оди на регистрација во PSS, ќе му сменам само буфери и ќе си го возам. Шо ги ебам трошоците, во таа кола сум живеел и ми се случиле одни од најпријатните и најважните моменти во животот. Никогаш нема да го продадам кадетот. А кога ќе се распадне од р’ѓа после 10 години, моторот ќе го извадам и ќе го монтирам на сталаг на балкон како музејски експонат. Ќе го исчистам со разредувач, ќе го офарбам и ќе држам часови по механика.

Чао пријатно. Thanks for reading yall!

Не дозволувај дас е распадне од рѓа. Среди ја каросеријата и ќе можеш да си дозволиш уживање и после 10-20 години кога автоиндустријата ќе стане уште понапредна ама ќе отиде у курац сето уживање при возење.

Отсутен Sportex

• Легенда
  • Пораки: 7879
  • Иштван Беќар Пецарош
    • camouflage.mk
« Одговори #3632 на: 28 Јануари 2013, 14:05:27 pm »
Па нели, за реална потрошувачка зборуваме. Секако дека може да потроши 5л па и помалку ама реално троши 7.5. Иначи теоретски се сложуваме јас и ти :)

Абе Диносаурус, шо е чудно, Мојот дизел троши помалку нафта одколку твојата косилица бензин?

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34097
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #3633 на: 28 Јануари 2013, 14:14:13 pm »
Не викам не :) И не ми е ништо особено чудно. Твојот толку ти троши оти го плашиш и не му ставаш, нешто како и северна кореја, разбираш.

Отсутен filipv

• Легенда
  • и сега?
« Одговори #3634 на: 28 Јануари 2013, 14:36:40 pm »
Не викам не :) И не ми е ништо особено чудно. Твојот толку ти троши оти го плашиш и не му ставаш, нешто како и северна кореја, разбираш.

не ти иде у глава толку малку трошење, а? :-) те разбирам

и мене не ми идеше пред да го купам првиот дизел пред 10 години

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34097
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #3635 на: 28 Јануари 2013, 14:40:35 pm »
ти ништо не ме разбираш. Имав и јас дизел па што? Јас знам дека не постои дизел кој троши 5л во скопје освен оној францускион Аиксам, претпоставувам или пак смарт од 300 кила.

Отсутен Sportex

• Легенда
  • Иштван Беќар Пецарош
    • camouflage.mk
« Одговори #3636 на: 28 Јануари 2013, 15:10:29 pm »

Не те разбирам !

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43722
  • Il Moderatore
« Одговори #3637 на: 28 Јануари 2013, 15:15:46 pm »

не ти иде у глава толку малку трошење, а? :-) те разбирам

и мене не ми идеше пред да го купам првиот дизел пред 10 години

Ако можеш твојот дизел од 100-тина коњи да го сведеш на 7 градска, тогаш можеш со исто темпо на возење мојот бенинец од 100-тина коњи да го сведеш на 8. Уствари, жена ми успева 8.2 да тера со бензиецот, без некое посебно внимавање.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Sportex

• Легенда
  • Иштван Беќар Пецарош
    • camouflage.mk
« Одговори #3638 на: 28 Јануари 2013, 15:20:48 pm »
Во живот не сум гледал на потрошња, за мене е тоа ирелевантно. Кога ја купив колата се определив за дизел варијантата поради тоа што истата кола со бензискиот мотор кој се нуди беше сосема различно возило, кое не би го купил.
Инаку под дифолт малку троши како и да ја тераш во град, колку и тешка нога да имаш, ако малку повеќе се задржиш во сообраќај да не биде за 2/3 км, смногу тешко е да извадиш потрошувачка над 7 литра.
Ако се земе предвид дека моторот бутка кола од тон и половина воопшто не е за занемарување. Кажав пред некое време дека на отворено се вади околу 4 литра без никаков проблем, ако малку пазиш како возиш. Луѓе што знаат да возат штедливо извадија 3,6 просек на 38 извозени километри, дури и мене не ми се веруваше ама тоа е тоа.
Инаку дури и во град ако се пази и не се рика од старт, не се вози у стил залетај се па кочи, се вади бројка околу 5. Ако јас можам што имам прилично тешка нога, може и те како некој порафиниран шофер!

Јас не пазам воопшто, дури на отворено вадам повисоки просеци одкоку во град, оти газам колко што може да се гази и колку што дозволуваат условите на патот, ја оставам работи запалена по 5 минути во место и дури и со такво возење просек едвај зимно време со клима чат пат успевам да дотуркам до 7 литра.

Отсутен djidji

• Легенда
  • Пораки: 10557
« Одговори #3639 на: 28 Јануари 2013, 15:59:48 pm »
АХ-от додека не ми ја „решија“ бош пумпата трошеше континуирано 5.2 литри на 100 км у град и тоа мерено ХХ пати. Сега троши у просек 6.5 литри, што значи дека некад се спушта и до 6 литри или можда не ми го допуниле до капаче резерварот со нафта. Верзијата 1.4 своевремено влезе у Гинисовата книга на рекорди со потрошувачка од 3.3 литри на 100 км, на отворено, нормално :)

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Пораки: 17675
  • Alfa155 & AlfaGT
« Одговори #3640 на: 28 Јануари 2013, 16:16:20 pm »
Моето е 1.4  ;D

Отсутен filipv

• Легенда
  • и сега?
« Одговори #3641 на: 28 Јануари 2013, 16:55:41 pm »
ти ништо не ме разбираш. Имав и јас дизел па што? Јас знам дека не постои дизел кој троши 5л во скопје освен оној францускион Аиксам, претпоставувам или пак смарт од 300 кила.

Ало! Контакт? Дали имаме контакт? Јен два...  Низ град можам јас со кола од 1700 кила да ти извадам просек 5. ЛЕСНО.

Еден колега више изгуби кладба. Ти колку си спремен да ставиш?

Ако можеш твојот дизел од 100-тина коњи да го сведеш на 7 градска, тогаш можеш со исто темпо на возење мојот бенинец од 100-тина коњи да го сведеш на 8. Уствари, жена ми успева 8.2 да тера со бензиецот, без некое посебно внимавање.

ма какви 7, 7 е многу. Со моето возење - на 7 ја носам на мајстор на проверка.

Инаку дури и во град ако се пази и не се рика од старт, не се вози у стил залетај се па кочи, се вади бројка околу 5. Ако јас можам што имам прилично тешка нога, може и те како некој порафиниран шофер!

Така е! Со планско возење ЛЕСНО се вади 5 и мање.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 54991
  • Махер
« Одговори #3642 на: 28 Јануари 2013, 16:56:35 pm »
Хиљаду!!!

А колико је то у тисуча?

3 тисуча.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43722
  • Il Moderatore
« Одговори #3643 на: 28 Јануари 2013, 16:59:59 pm »

Ало! Контакт? Дали имаме контакт? Јен два...  Низ град можам јас со кола од 1700 кила да ти извадам просек 5. ЛЕСНО.

Еден колега више изгуби кладба. Ти колку си спремен да ставиш?

ма какви 7, 7 е многу. Со моето возење - на 7 ја носам на мајстор на проверка.

Така е! Со планско возење ЛЕСНО се вади 5 и мање.

тоа е низ град по обиколница - така? ;D ;D

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен filipv

• Легенда
  • и сега?
« Одговори #3644 на: 28 Јануари 2013, 17:01:07 pm »
тоа е низ град по обиколница - така? ;D ;D

НЕ.

И не туку се смеј туку кажи колку пари ставаш. Ако више имплицитно ме нарекувате лажго - платете. За џабе не трпам увреди.

Еве, предлагам да те соберам од дома, да возиме низ град каде ќе кажеш ти и кога ќе те вратам дома да го провериме бордот. Ако е 5 или мање колку пари даваш?

Или барем плати ги пивата следната среба!

Ако искочи повеќе јас ќе ги платам пивата.

Што велиш?