Автор Тема: ЕКО куќи  (Прочитано 1853685 пати)

Отсутен nekojtamu

• Редовен
  • Пораки: 1165
Одг: ЕКО куќи
« Одговори #8265 на: 28 Јуни 2022, 10:23:38 am »
Полека малку деца. Младичот што одговара кај пример 2 вели регистрирај фирма и на слободен пазар. Тешка глупост. Има пензионери во планинските места кои навистина трошат смешно малку струја, а можат да инсталираат фотоволтаици. И тие да дадат тон пари за тоа, а ЕВН да не им плати по киловат/час???
Не знам колку сте информирани ама ова кај нас пак стана само за фирми/корпорации. Од Свети Николе до Делчево се купуваат ниви по 0.3 - 0.5 евра квадрат и се прават централи. И сето тоа е добро, ама треба да се овозможи за сите. Повторно се разликуваме од развиените држави во почитувањето на човечките права. Ако може за Анѓушев треба да може и за дедо Станко. Ако на дедо Станко му остануваат сто евра ќар во месецот, ќе го направи тоа и комшијата. Поентата е да се оживеат малите места, а тоа се прави кога ќе им остане нешто на физички лица. Ај со здравје.

Sent from my...

Отсутен AUUU

• Легенда
  • Пораки: 7441
« Одговори #8266 на: 28 Јуни 2022, 10:27:23 am »
Полека малку деца. Младичот што одговара кај пример 2 вели регистрирај фирма и на слободен пазар. Тешка глупост. Има пензионери во планинските места кои навистина трошат смешно малку струја, а можат да инсталираат фотоволтаици. И тие да дадат тон пари за тоа, а ЕВН да не им плати по киловат/час???
Не знам колку сте информирани ама ова кај нас пак стана само за фирми/корпорации. Од Свети Николе до Делчево се купуваат ниви по 0.3 - 0.5 евра квадрат и се прават централи. И сето тоа е добро, ама треба да се овозможи за сите. Повторно се разликуваме од развиените држави во почитувањето на човечките права. Ако може за Анѓушев треба да може и за дедо Станко. Ако на дедо Станко му остануваат сто евра ќар во месецот, ќе го направи тоа и комшијата. Поентата е да се оживеат малите места, а тоа се прави кога ќе им остане нешто на физички лица. Ај со здравје.

Sent from my...

НЕка си земе и ЕВН свој дел, секако си имаат трошоци и они, али немој да го крадеш народот.

Иначе на слободен пазар има заебанции, у 12 попладне произведената енергија ти е со најмала откупна цена, пошто нели, има производство од фотоволтаици у цела држава... не е баш собери колку си произвел и помножи со цената, није тако једноставно.
Најмногу се исплати сам да си произведеш и сам да си потрошиш, еве да си копаш етериуми на пример.

Отсутен nekojtamu

• Редовен
  • Пораки: 1165
« Одговори #8267 на: 28 Јуни 2022, 10:31:45 am »

Sent from my...

НЕка си земе и ЕВН свој дел, секако си имаат трошоци и они, али немој да го крадеш народот.

Иначе на слободен пазар има заебанции, у 12 попладне произведената енергија ти е со најмала откупна цена, пошто нели, има производство од фотоволтаици у цела држава... не е баш собери колку си произвел и помножи со цената, није тако једноставно.
Најмногу се исплати сам да си произведеш и сам да си потрошиш, еве да си копаш етериуми на пример.
Батка, поентата со дедо Станко не е само во парите и мислам дека ме разбра. Дедо Станко има пет крави и нема да троши струја за молзење, или помалку ќе троши за греење итн. Комшијата исто. Државата фрла тон пари на глупости наместо да се направат чекори за реален развој.

Sent from my...

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 45189
  • Il Moderatore
« Одговори #8268 на: 28 Јуни 2022, 10:43:17 am »
Чоекот иако вика струјата не е биткоини, очигледно ја помешал со биткоини. Финтата е како јас да дојдам на 0 сметка со ограничување од 6KW панели, а не како да заработувам.
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10612
« Одговори #8269 на: 28 Јуни 2022, 11:06:11 am »
Пффф,  ако сум случајно отсутен да речеме 6 месеци и потрошувачката е 0, каде отишле произведените киловати?
И терминот чување е изваден од секаков контекст, не постои чување при недостаток и континуиран увоз на струја, секогаш има некој кој ќе ги потроши, А ЕВН или кој и да е,  ќе си наплати за дистрибуцијата до тој што му е потребно во моментот.

Според мене, целта е, а би било идеално доколку сите дневни потреби за струја би се задоволувал е од домашно производство.

Отсутен Power to the people

• Легенда
  • Пораки: 7404
  • Медалист, Олимпијада за Сарказам Перу '98
« Одговори #8270 на: 28 Јуни 2022, 11:27:19 am »
Чоекот иако вика струјата не е биткоини, очигледно ја помешал со биткоини. Финтата е како јас да дојдам на 0 сметка со ограничување од 6KW панели, а не како да заработувам.

И тоа не можиш.

Се грееш на зима на 7.32ден, а на лето продаваш за 1.86ден.  ;D

Отсутен RedEco

• Сениор
  • Пораки: 4631
  • Passat B8
« Одговори #8271 на: 28 Јуни 2022, 11:28:22 am »
.
sfe e do sistemot, i pozicijata na popametnite vo nego.

Присутен Skywalker

• Сениор
  • Пораки: 4414
« Одговори #8272 на: 28 Јуни 2022, 12:03:00 pm »

И тоа не можиш.

И тоа не е баш така. Струјата што си ја произведил, ќе се чита еднаш на 6 месеци, и после ќе се порамни со таа што си ја потрошил за тие 6 месеци. Ако има вишок ќе ти го платат по 1.8ден/KWh. Така да ти ако произведиш вишоци летно време ќе може да ги потрошиш во Ноември и Декември.

Барем така го рабрав напишаното во двата текстови на офф.нет
Lt. Commander Data: "I will always be puzzled by the human predilection for piloting vehicles at unsafe velocities"

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55336
  • Махер
« Одговори #8273 на: 28 Јуни 2022, 12:56:51 pm »

И тоа не можиш.

И тоа не е баш така. Струјата што си ја произведил, ќе се чита еднаш на 6 месеци, и после ќе се порамни со таа што си ја потрошил за тие 6 месеци. Ако има вишок ќе ти го платат по 1.8ден/KWh. Така да ти ако произведиш вишоци летно време ќе може да ги потрошиш во Ноември и Декември.

Хах, ако е така тогаш е дури одлично! Ама нема ваљда. Уствари ако така иде муабетот тогаш повеќето сами ќе си ги трошат киловатите и скоро ништо нема да се откупува назад.

Имено 200квч во август јас ќе си ги потрошам. Што значи ми се минусираат по моја платежна цена од 7.5 денари! Тоа е фантастично!

Јас другачие го замислив, дека секое вишакче 1квч денес, ќе го купат за 2.5 денари, а после вечерта ќе ти го шитнат за 7.5. Ама може не е вака како што сум го замислил.

Со други зборови сега ти само бутај што повеќе во мрежата и троши си кога сакаш. Тоа е прекрасно, зошто секој мој произведен квч мене ми враќа 7.5 денари (рецимо) заштеда, а не 2.5 денари заштеда!

Отсутен marjanot

• Следен од Hammond на Инстаграм.
  • Легенда
  • Пораки: 11177
  • Ќybriт Pro Max
« Одговори #8274 на: 28 Јуни 2022, 13:02:59 pm »
Италија веќе имаат 10-тина дена рестрикции на струја
Најавено е и рестрикции на вода, сега за сега само препораки за разумно трошење

Отсутен Power to the people

• Легенда
  • Пораки: 7404
  • Медалист, Олимпијада за Сарказам Перу '98
« Одговори #8275 на: 28 Јуни 2022, 13:27:04 pm »

И тоа не можиш.

Ова мене смешно ми е ако е навистина така, што не ми се верува.
Таа летната струја твоја вишок не ќе се чува вмагацин за тебе да те чека на зима. Ќе ти ја купат за 1.86ден, ама ќе ти одбијат покасно од платеното на 7.32, пример.
Нема 100кв си продал, па 100кв имаш гага на зима, како така?  ;D

Пример, ако се грееш на струја, на зима ништо не продаваш реално, од „9 до 15ч“ ако цицниш нешто од сонцето амин, после тоа, ЕВН - скапа тарифа.
На лето, нешто користиш ама ете и нешто вишок правиш, ти ја купуваат.
Значи ќе заштедиш нешто, ама секој треба да си направи математика индивидуална дали му се исплаќа и за колку време ќе ја врати инвестицијата преку намалената годишна сметка.

А некое домаќинство на 0(нула) да биди, па каде го има тоа?
Да донеси будала закон да не ти ги земат парите.  ;D
Јас вака гледам, можи па и грешно гледам, појма немам...

Отсутен RedEco

• Сениор
  • Пораки: 4631
  • Passat B8
« Одговори #8276 на: 28 Јуни 2022, 13:47:05 pm »
samo ako bide kako sto pisuvaat
kolku kilovati mu dades tolku kiovati da ti vrati e "isplatlivo" ...
sfe e do sistemot, i pozicijata na popametnite vo nego.

Отсутен NUME

• Сениор
  • Пораки: 5729
« Одговори #8277 на: 28 Јуни 2022, 13:53:04 pm »
А зш не може повише од 6кв, пример имам голем кров свртен на југ цел ке го наредам, зашто ме условува со 6кв?

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10612
« Одговори #8278 на: 28 Јуни 2022, 13:56:23 pm »
Трговците што се накотија ќе треба од тебе да откупуваат наместо на берза ко божем.

Отсутен bramovsk

• Сениор
  • Пораки: 4194
« Одговори #8279 на: 28 Јуни 2022, 15:57:42 pm »
Трговијата со струја е прилично загадочна тема дури и за они кои живеат од тоа. Секако како мал контрибутор во системот нема да се офајдиш многу и оние земји каде што имаат среќа форсирањето на изедначени цени на користење и откуп е субвенционирано за да се мотивира масовност на мали инисталации за да се адресираат сопствените потреби во денвни услови.

Едноставно струјата во мрежа не може да се „чува“ и најчесто еден дел фино си пропаѓа но ако го нема ќе има испадни на мрежа насекаде.

Има доста случаи кога од апсурдни причини струјата постигнува и негативна цена. https://set.kuleuven.be/ei/images/negative-electricity-market-prices. Така да кога ќе застанеш од другата страна и се обврзуваш да испорачаш енергија еспот различно изгледа.