Автор Тема: Совети пред купување половен автомобил!  (Прочитано 1099732 пати)

Присутен riki_staff

• Сениор
  • Пораки: 5950
Одг: Совети пред купување половен автомобил!
« Одговори #4590 на: 28 Јануари 2023, 20:49:59 pm »
Сега веќе и купувачот може да ги одјави таблите,треба само да се носи купопродажен договор.

Sent from my Redmi Note 8 Pro using Tapatalk

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55060
  • Махер
« Одговори #4591 на: 28 Јануари 2023, 20:50:33 pm »
Или за да можиш да си ја возиш до дома, се договараш со продавачот да со одиш еднаш до дома со тие табли, па му ги праќаш комплет со се сообраќајна по карго, тој ја одјавува колата таму и ти враќа одјавена сообраќајна исто по карго/пошта и тоа е. Така сме купиле коли од Штип, Куманово и сме немале никакви проблеми.
Во договорот може да напишите дека може да си ги одјави новиот сопственик таблите со согласност на продавачот, еден член е и нема потреба да праќаш по карго итн итн.
И да напишете ќе може да ги врати новиот, НО во истото место треба да ги врати. Местото е проблемот, а не кој ги враќа.

Отсутен n1kola

• Сениор
  • Пораки: 6988
  • French diamond
« Одговори #4592 на: 28 Јануари 2023, 20:50:42 pm »
Или така. Инаку јас лично мојата кола така ја зедов од Минхен ја возев до Дрезден, со неговите табли, па ја одјавив сам во мојот град, му пуштив слика како доказ од одјавена сообраќајна и чао, многу побрзо и поефтино од колку да вадам црвени/привремени табли.

Присутен riki_staff

• Сениор
« Одговори #4593 на: 28 Јануари 2023, 20:57:10 pm »
Од Македонија до Германија има разлика како од Македонија до Америка 😂

Отсутен n1kola

• Сениор
  • Пораки: 6988
  • French diamond
« Одговори #4594 на: 28 Јануари 2023, 21:03:44 pm »
Кажав, две од Куманово и една од Штип имаме купено тука на тој начин и една продаена во Скопје.

Присутен riki_staff

• Сениор
« Одговори #4595 на: 28 Јануари 2023, 21:19:25 pm »
Да али не можеш кола од Штип да ја одјавеш у Битола,е у Германија можеш,и не ти треба нотар.

Отсутен darkserial

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 793
« Одговори #4596 на: 28 Јануари 2023, 21:29:14 pm »
Или за да можиш да си ја возиш до дома, се договараш со продавачот да со одиш еднаш до дома со тие табли, па му ги праќаш комплет со се сообраќајна по карго, тој ја одјавува колата таму и ти враќа одјавена сообраќајна исто по карго/пошта и тоа е. Така сме купиле коли од Штип, Куманово и сме немале никакви проблеми.
Во договорот може да напишите дека може да си ги одјави новиот сопственик таблите со согласност на продавачот, еден член е и нема потреба да праќаш по карго итн итн.
И да напишете ќе може да ги врати новиот, НО во истото место треба да ги врати. Местото е проблемот, а не кој ги враќа.
Ne, sega ke vi pratam slika kako treba, jas prodavav lani, da ne se maltretirate za jabe :))
« Последно менување: 28 Јануари 2023, 21:48:18 pm darkserial »
VW Golf 5 1.9 TDI - 77kw - 2005

Отсутен Power to the people

• Сениор
  • Пораки: 6617
  • Медалист, Олимпијада за Сарказам Перу '98
« Одговори #4597 на: 28 Јануари 2023, 21:37:45 pm »
Брат со новиот договор, ти си сопственикот на возилото, не ти треба никаков член, уствари ти треба член дека претходнот сопственик можи да ги одјави таблиците, ако сакаш така.
3 возила самите си ги одјавивме, шо ги купивме.

Отсутен darkserial

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 793
« Одговори #4598 на: 28 Јануари 2023, 21:48:29 pm »
Eve vaka treba da pisuva:

I so ova mozi primer kupuvam kola od Skopje i jas si ja odjavuvam vo Ohrid da recime t.e kaj sakas
VW Golf 5 1.9 TDI - 77kw - 2005

Отсутен Power to the people

• Сениор
  • Пораки: 6617
  • Медалист, Олимпијада за Сарказам Перу '98
« Одговори #4600 на: 29 Јануари 2023, 10:46:30 am »
Многу се преценe овој со клиото, само на километрите му ставе цена, 6-те години ги забораве.

I so ova mozi primer kupuvam kola od Skopje i jas si ja odjavuvam vo Ohrid da recime t.e kaj sakas

Јас мислам примерот твој не важи, Скопски таблици во МВР Скопје одјавуваш.
Ама уште еден член ако додадеш, би требало да можеш и Охридски таблици во Скопје да земиш.  ;D

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10312
« Одговори #4601 на: 29 Јануари 2023, 11:16:11 am »
Многу се преценe овој со клиото, само на километрите му ставе цена, 6-те години ги забораве.

Ама уште еден член ако додадеш, би требало да можеш и Охридски таблици во Скопје да земиш.  ;D
Еве јас ќе кажам за колку е купено отприлика, околу 14.000, пошто во 2016та истото Клио Лимитед беше таа цена.
Но, треба да се земат сите околности во обзир, поготово со цените на новите коли.
Не го кажувам јас тоа, ме заболе, ниту па пратам огласи, тоа го кажуваат луѓе што ги гледаат цените во странство и што сакаат да си донесат кола со пристојна километража.

Отсутен FiLo

• Сениор
  • Пораки: 6723
« Одговори #4602 на: 29 Јануари 2023, 11:40:26 am »
Никаков член во договорот не ти треба за одјава на возило ако е од друг град.
Може и купувачот, може и продавачот да го одјави возилото бидејки и двајцата се договорни странки.-

Само кога го одјавуваш, си нагласуваш која од странките си во купопродажниот договор, приложуваш лична карта, приложуваш копија од купопродажниот договор, ја приложуваш сообраќајната дозвола.
Плаќаш 650 денари и потоа одиш на шалтерот од МВР, со потполнетото барање од 650 денари ги приложуваш и таблиците, МВР ги зема старите таблици, на сообракајната става забелешка дека возилото е одјавено.

Потоа си идеш во својот град на технички на шалтер, добар ден за ова возило треба нови таблици и сообракајна. Им треба твојата лична карта, оригинален купопраджен договор и одјавената сообракајна.
Изготвуваат документација, плакаш 2190 денари, потоа одиш на шалтер МВР, даваат нова сообраќајна и нови таблици.

Целава постапка се тера на станица за технички преглед.

А превод е друго, тоа е заверка на купопродажен договор, таму мора и продавачот и купувачот да се присутни.

**болдираните се битни, така ги бараат, на одјава бараат копија, нови таблици и сообракајна бараат оригинален договор.

Отсутен DimitarMK

• Редовен
  • Пораки: 1926
« Одговори #4603 на: 29 Јануари 2023, 12:03:44 pm »

Вака функционира во Хрватска. Колата ја купив во Осијек со осијечки таблици, на технички таму направивме пренос на сопственост (не на нотар) и си добив нова сообраќајна и Загребачки таблици према адреса на живеење.

Ова во МК и можда ќе функционираше ако не направеа посебни таблици за секое село, со старото групирање на општини ќе беше тотално изводливо.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44011
  • Il Moderatore
« Одговори #4604 на: 29 Јануари 2023, 12:53:25 pm »
У МК ништо не е изводливо. Некогаш во Скопје не можеш скопски таблици да земеш, пошто не поминал тендерот за таблици, а не па во Битола скопски да земеш.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.