Автор Тема: МОБИЛНИ ТЕЛЕФОНИ  (Прочитано 656669 пати)

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • Пораки: 6128
  • 69
Одг: МОБИЛНИ ТЕЛЕФОНИ
« Одговори #3870 на: 08 Декември 2024, 00:03:47 am »
Уште дискутирате со subhuman кој ги труе и усеруе сите можни теми и ги едуцира членовите преку youtube туторијали и споредби на квази инфлуенсери? Ме чуди како не кажа ништо за полначите, тие за УСА тржиште од 110В и оние на 230В за Рест оф ворлд? Дали тие од 110В се пооригинални од оние на 230В или па тие од 230В се фејк?
Уствари не кажа каков бил полначот од иПхоњот на другарот....

Sent from my SM-S918B using Tapatalk

Dusevno bolniot covek nikogas ne napagja bez pricina.Po toa se razlikuva od normalnite ludje.

Отсутен Tommy

• Легенда
  • Пораки: 7274
« Одговори #3871 на: 08 Декември 2024, 00:23:26 am »

После се чудиме зашто Македонија е со 80iq добро е и толку што сме...

Sent from my motorola edge 40 neo using Tapatalk

Не знам зошто потреба од вакво вреѓање кога веќе снема факти. Предавања можам да ти држам за технологија, пиши ми ПП за термин.

@zeroSignal - Дај види со дечково, не е арен нешто.

Ти бил гејт и илон маск бевте заборавив... Оф кутриот ти отвори ју тубе гледај малце учи за дубаи и не дубаи. Јас арен сум не одев по бајачки, види таму со пола форум што се испокара тој најде да ми збори...

Sent from my motorola edge 40 neo using Tapatalk

Ај и мене ако сакаш да ми отвориш очи, зашто и јас цирка последните 15 години зимам телефони од Мобеликс. Кои поквалитетни делови има во овој, оригиналниот Iphone, за разлика од оној од Дубаи? Само деловите да ми ги наброиш, нема потреба IQ да спомнуваш.

Отсутен Sase_91

• Сениор
  • Пораки: 3838
« Одговори #3872 на: 08 Декември 2024, 11:16:05 am »
Јас во последниве 2 години имам земено 4 телефони од Ледиком и секогаш добивам Фискална сметка на целосна сума. ДДВ-то е посебно искажан на сметката, што значи дека го плаќаат.

Ова е само за делот со ДДВ и фискална. Дали се оригинални или не не се мешам, незнам тоа.
If everything seems under control, you're not going fast enough.  /  KKBA

Отсутен n1kola

• Сениор
  • Пораки: 6841
  • French diamond
« Одговори #3873 на: 08 Декември 2024, 13:18:56 pm »
И мене ми е кажано, од пријател во Битола со позната мобилара и сервис, дека кај шипурките не се баш најоргинал телефоните, што не е ништо чудно од нив.

Отсутен balanar

• Редовен
  • Пораки: 2211
« Одговори #3874 на: 08 Декември 2024, 13:25:19 pm »
И мене ми е кажано, од пријател во Битола со позната мобилара и сервис, дека кај шипурките не се баш најоргинал телефоните, што не е ништо чудно од нив.

Не може да се „не баш оригинал".
Или се или не се.

Кинески Ajфон софтверски и хардверски не може да се лажира дека е Ајфон.
Оригинален Ајфон се со ист софтверски и хардверски квалитет во сите региони на планетава Земја (од Перу до Дубаи до Тајван), со одредени хардверски и/или софтверски разлики, во зависност од спефицичноста на регионот (други фрекфенции, dual-sim, само e-sim, ограничување на Facetime и тн.)

А исто е и за Андроид уредите.
Или се оригинални или се кинески копии.
Јас кинеска копија да се продава (во мобилара во Македонија) како одреден оригинален модел - не сум чул.
« Последно менување: 08 Декември 2024, 13:40:16 pm balanar »

Отсутен bramovsk

• Сениор
  • Пораки: 3875
« Одговори #3875 на: 08 Декември 2024, 18:37:33 pm »
Јас во последниве 2 години имам земено 4 телефони од Ледиком и секогаш добивам Фискална сметка на целосна сума. ДДВ-то е посебно искажан на сметката, што значи дека го плаќаат.

Ова е само за делот со ДДВ и фискална. Дали се оригинални или не не се мешам, незнам тоа.

Сканирај ја со МојДДВ и ќе знаеш дали е оригинал сметката, за телефонот појма немам како да знаеш.

Отсутен Boshe

• Сениор
  • Пораки: 5189
  • Пиши лаже
« Одговори #3876 на: 08 Декември 2024, 19:05:16 pm »
Јас не гледам проблем со Ледиком/Мобеликс и сл. Ако ти одговара си пазариш, ако не, си одиш во нашиве официјални риселери и плаќаш 30% повеќе.
Пред земање го проверив ИМЕИ то, телефонот е тој што го одбрав, не е активирана гаранцијата и фала пријатно.

Sent from my iPhone using Tapatalk
Remember to keep yourself alive, there is nothing more important than that

Отсутен nikola98

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 388
  • The best or nothing.
« Одговори #3877 на: 08 Декември 2024, 19:15:19 pm »
Има некоја разлика со телефоните за Еу? Позната мобилара, на р5 има огласи за телефони со наслов "Самсунг за Еу пазар".

Присутен Skywalker

• Сениор
  • Пораки: 3774
« Одговори #3878 на: 08 Декември 2024, 19:47:44 pm »
Мислам @Busav мисли на експонати. Тие се најверојатно телефони кои требало да се рециклираат. 

Од ИТ форумот:

Инаку, 90% од „експонатите“ (не-официјално refurbished телефони (најчесто излагаат од recycling партнери на Apple како Brightstar), што ги носат во Македонија на кило и неколку мобилари ги делат истите телефони), се во база на Apple како AS-IS и iStyle не смее да ги сервисира колку и од мобилара некој да ви продава приказни дека имаат гаранција.

https://forum.it.mk/threads/mobilari-vo-makedonija-iskustva-i-mislenja.48687/post-1382550
Lt. Commander Data: "I will always be puzzled by the human predilection for piloting vehicles at unsafe velocities"

Отсутен R2D2

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 531
« Одговори #3879 на: 08 Декември 2024, 20:29:53 pm »
Има некоја разлика со телефоните за Еу? Позната мобилара, на р5 има огласи за телефони со наслов "Самсунг за Еу пазар".

Зависи за кој модел… конкретно Самсунг имаа порано некои генерации на телефони, за одреден пазар беа со Snapdragon, а за друг пазар со Exynos процесор, потоа наредна генерација обратно правеа…
iPhone-ните за амерички пазар се само со е-сим, за интернационален пазар со стандард сим + есим…

Шкода Октавиа 1.5 ТСИ, (А8 2020) http://forum.carclub.mk/index.php/topic,24484.0.html
Mercedes A160 (W168) http://forum.carclub.mk/index.php/topic,2269.0.html

Отсутен Bravo

• Редовен
  • Пораки: 1718
« Одговори #3880 на: 08 Декември 2024, 22:52:35 pm »
Абе купете телефон од Телеком или од овластениве продавници. Или идете до Солун купете.

У 4та или 5та декада од животов да се смарам со мобилни телефони донесени у чорапа, за да заштедам 100 евра на 3-4 години.

Ако не стигаат пари за Ајфон 16 купете Ајфон 14. Или S23 наместо S24. Ќе се преживее и со нив.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34097
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #3881 на: 08 Декември 2024, 22:58:02 pm »
конкретно Самсунг имаа порано некои генерации на телефони, за одреден пазар беа со Snapdragon, а за друг пазар со Exynos процесор, потоа наредна генерација обратно правеа…

Kao na K-15? Prvo za odreden pazar so Snapdragon a za drug pazas so Exynos, pa posle pak za drug pazar so Exynos a so Snapdragon za odreden pazar?

Отсутен Tommy

• Легенда
  • Пораки: 7274
« Одговори #3882 на: 08 Декември 2024, 23:41:50 pm »
38000 денари беше разликата за S23 Ultra 512gb во првата недела кога стана достапен во Македонија, меѓу Мобеликс и А1/Т-Мобил. Телефонот го добив во затворена кутија, го проверив IMEI-то, телефонот legit. Секој со својот памет и со своите финансии.   

Отсутен Sase_91

• Сениор
  • Пораки: 3838
« Одговори #3883 на: 08 Декември 2024, 23:43:48 pm »
И сега што испадна, копии или оргинали се у Ледиком?

38000 денари беше разликата за S23 Ultra 512gb во првата недела кога стана достапен во Македонија, меѓу Мобеликс и А1/Т-Мобил. Телефонот го добив во затворена кутија, го проверив IMEI-то, телефонот legit. Секој со својот памет и со своите финансии.   

Толку ја разбираш ти 😁
If everything seems under control, you're not going fast enough.  /  KKBA

Отсутен Makedons

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 251
  • Macedonia
« Одговори #3884 на: 08 Декември 2024, 23:57:16 pm »
Оригинал се, само што секогаш постои ризикот да ти подметнат некој од сомнителен канал/refurbished и пријавен за stolen device или нешто, ама ретко се такви и тоа се проверува преку IMEI.

Затоа и во претходниот одговор објавив слики од телефонот од кај мене, S23 Ultra купен од Ледиком.

А кај нас бидејќи во склоп на европскиот регион спаѓа и Македонија, под default би ти бил со Exynos. Е арно, ама Самсунг ја научија лекцијата и на S23 и S24ките користат секаде Snapdragon.

Главно разликите се во некои регионално лимитирани карактеристики и апликации/услуги, ама не ти менува тоа многу во однос на твоето корисничко искуство.