Автор Тема: Opel Astra K 1.6 CDTI ecoFLEX  (Прочитано 54574 пати)

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43792
  • Il Moderatore
Одг: Opel Astra K 1.6 CDTI ecoFLEX
« Одговори #255 на: 05 Февруари 2022, 22:47:09 pm »
Туку, гледам на куќиштево нема сензор за температура.  Некако натаму ме тера размислувањето после промена на термостатов :) Пошто ако дува топло после возење, а на шалт табла паѓа температурава под 50, смрди некако на сензорот....

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34115
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #256 на: 06 Февруари 2022, 00:07:54 am »
@Deni чудно но сега за нова година првпат ја возев на отворено во зимо никако не падна од 90 ни на рамно ни од стража надоле по удолниците.
И не ти кажува тоа нешто?

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10138
« Одговори #257 на: 06 Февруари 2022, 01:48:48 am »
Прво и основно, чим малку се одлепи стрелката од 50 степени (под услов да е точна) треба веќе да дува солидно топло (да не речам жешко) од отворите за воздух, но ако и после 2-3 км не може да се подстопли кабината, да се провери филтерот за полен, бидејки ако е запушен не се убацува доволен волумен на загреан воздух во кабината.
А ако при истото сценарио не дува топло, сигурно има некој проблем со системот за климатизација како клапни, сензори, врагови...пошто гледам автоматска е.

Пак ќе кажам, нема врска достигнувањето работна температура на моторот со почетно добивање греење, односно со стрелка на 90 степени ќе дува врел, ама баш врел воздух ако е ставено греењето на макс, барем така е кај мануелните :)

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10138
« Одговори #258 на: 06 Февруари 2022, 10:40:02 am »
Заборавив да ја ресетирам километражата.
Точно по изминати 4км се запали првата цртичка од покажувачот на температура.
Во кабина стоплено саглам, односно веќе почнав да размислувам да го намалам вентилаторот на 2ка.
Првото топло од отворите за вентилација по 600 метри, во тој момент вентилаторот го ставив од 1 на 3 брзина.
Денешнава вожња по рамно за разлика од претходните постови во кои опишував вожња по угорници низ Пржино на утрински температури под 0.

За работна температура на моторот воопшто не се грижам, боље мене да ми е топло.

Sent from my Redmi Note 7 using Tapatalk

Отсутен Dule_

• Сениор
  • Пораки: 3021
« Одговори #259 на: 06 Февруари 2022, 12:12:05 pm »
Кај мене првата цртка се појавува на 30 степени или после ~3km. Тогаш го пуштам парното и дува млако, а порано ако го пуштам не дува скроз ладно ама не е ни топло.

Отсутен зоки-златен

• Легенда
  • Пораки: 7067
  • хаУс мајстор
« Одговори #260 на: 06 Февруари 2022, 12:26:08 pm »
Кога ќе загрее моторот и ја држи работната температура стабилна, јас не гледам проблем тука.
А како загрева и дали тебе ти е топло или не, тоа е индивидуално кај секого, бидејќи многу фактори се во игра.

Присутен vladic3110

• Сениор
  • Пораки: 5623
« Одговори #261 на: 06 Февруари 2022, 12:47:47 pm »
Кој имаше ист мотор нека ти сподели искуство, Велештрумф со тој караванот ако добро памтам со ваков мотор беше.  Друга работа е ти паднала малкуцка под 90, јас со глава ти гарантирам на 90% од колите кога им е закопана на 90ц стрелката не е 90ц, односно се испрограмирани да седат на табла на 90ц а температурата во реалност си варира. Кај мене ја пратев на обд2 температурата се мести на средина на 77ц мислам и не мрда од средина а температурата устваро тера 90-99 итн. Оваа може да не е така баждарена софтверски, на вујкоми корса ц кога ја возам цело време игра стрелката под  и над средина зависи од теретот, а е исправен термостатот.
Renault Megane 3 1.6 100hp, Authentique
http://forum.carclub.mk/index.php/topic,19609.0.html

Отсутен DarthJe5us

• Авиону, сломићу ти крила..
  • Легенда
  • Пораки: 20133
« Одговори #262 на: 06 Февруари 2022, 16:09:34 pm »
На која температура е климата и колку беше надвор кога паѓаше од 90?

Отсутен Knight_

• Редовен
  • Пораки: 1267
« Одговори #263 на: 06 Февруари 2022, 17:37:28 pm »
Со претходниот термостат е исто со овој можда мала нијанска подобро, дечкото што го прашав од опел клуб и кај него исто значи 3 термостати исто функционираат едноставно таков е моторот ама јбг касно и на потешкиот начин сватив дека така функционира. Заборавив да напоменам дека дечкото е прв газда на колата и одсекогаш така му загревала во зимо мене мие прво зимо со оваа па затоа испадна сумљава. Додуша и следна кола што ќе ја имам ако вака загрева ќе и сменам термостат едноставно ми нема логика, барем @Mikius неколку пати објасни како треба да загрева дизел тоа беа и моите очекувања за астрава.

Разгледав но нигде не најдов инфо за втор термостат.

@Simo - Carrier159 мислам дека плавово е тој сензор што го збориш

@Tischläufer сега веќе кажува дека едноставно така функционира колава ама повторно ќе кажам во никој случај не мислам дека е правилно. Да загрева до 10-11км до 90 би било супер и не би се замарал воопшто.

@Mikius убаво спомна за филтерот за полен. Чудно е што на сите дизели што сум ги имал до сега сум пуштал парно штом одлепи од 40 и дувало топло, оваа таа топлина ја дава на скоро 60 степени. И иде сервис уште малку баш ќе видам. Више неможам да се замарам по ладново да го вадам.

@DarthJe5us обично ми стој на 26 па кога ќе стопли ако стопли намалувам на 24. Надвор појма неам мислам под 10 надворешна паѓа при стоење.

Отсутен DarthJe5us

• Авиону, сломићу ти крила..
  • Легенда
  • Пораки: 20133
« Одговори #264 на: 06 Февруари 2022, 17:56:58 pm »
Над 22 степени на клима и голема брзина на дување и кај мене паѓа на стрелка температурата од 90.
« Последно менување: 06 Февруари 2022, 18:05:03 pm DarthJe5us »

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55019
  • Махер
« Одговори #265 на: 06 Февруари 2022, 17:57:25 pm »
Ако ставиш сила на вентилатор на Ауто и температура на 22ц. И го заборавиш парново. Не е океј? Само да си почне да дува топло кога ќе треба итн, итн. Да не се замараш ти воопшто. Мене вака ми функционираат коливе.

Отсутен Knight_

• Редовен
  • Пораки: 1267
« Одговори #266 на: 06 Февруари 2022, 18:09:57 pm »
Над 22 степени на клима и голема брзина на дување и кај мене паѓа на стрелка температурата од 90.

Ај цирни го видеото што го објавив некоја страна поназад. Види дали и кај тебе паѓа така до 65С од 90.

@Deni не сум пробал така. Сега ќе излегувам не е палена од вчера баш ќе пробам па ќе пишам.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55019
  • Махер
« Одговори #267 на: 06 Февруари 2022, 18:12:46 pm »

Ај цирни го видеото што го објавив некоја страна поназад. Види дали и кај тебе паѓа така до 65С од 90.

@Deni не сум пробал така. Сега ќе излегувам не е палена од вчера баш ќе пробам па ќе пишам.
Нема потреба да проверувам. Не паѓа. :) Таман работа. Тука спомнав:
Можда е нормално кај овој тип на мотор, не дека кај секоја кола е така, кај мене на пример, на -13 при 120 км/ч и со пуштено парно на 3јка, стрелката не мрдна од средина.

Исто е и моето искуство со сите коли до сега. И на тест и поседувани. Никогаш не паднала температурата повеќе од 2-3 степени. Сум правел и симнувања од стража без гас и немало.

Останува дека е нешто дефектно или е до начинот на возење (неподношљиво влечкање).

Ама ако грее во кабина безо, не е ни битно, само е многу иритантно.

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
  • Пораки: 14052
« Одговори #268 на: 06 Февруари 2022, 19:48:43 pm »
Кој имаше ист мотор нека ти сподели искуство, Велештрумф со тој караванот ако добро памтам со ваков мотор беше.  Друга работа е ти паднала малкуцка под 90, јас со глава ти гарантирам на 90% од колите кога им е закопана на 90ц стрелката не е 90ц, односно се испрограмирани да седат на табла на 90ц а температурата во реалност си варира. Кај мене ја пратев на обд2 температурата се мести на средина на 77ц мислам и не мрда од средина а температурата устваро тера 90-99 итн. Оваа може да не е така баждарена софтверски, на вујкоми корса ц кога ја возам цело време игра стрелката под  и над средина зависи од теретот, а е исправен термостатот.

Одат најчесто и до 105-106 степени ако ги гледаш на OBD

Отсутен Luki Junior

• Сениор
  • Пораки: 5057
  • The Spartan General
« Одговори #269 на: 06 Февруари 2022, 19:49:03 pm »
 Опел има еден добар систем што веројатно вреди да го порачаш и закачиш. Opel Quickheat. После 2018та е стандардна опрема во сите астра К цдти.
Fehlende Pferde Sterken sind mit Wahnsinn ersetzt.