Автор Тема: ГМО  (Прочитано 408224 пати)

Присутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43711
  • Il Moderatore
Одг: ГМО
« Одговори #840 на: 03 Август 2014, 12:40:50 pm »

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Van

• Сениор
  • Пораки: 5291
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #841 на: 03 Август 2014, 12:42:03 pm »
Почекај Симо, сега Филип ќе најде некоја дефиниција од rational wiki со која ќе „докаже„ дека сите правила имаат исклучоци. (плус почекај да го провери http://www.ensser.org)
Ама во секој случај добар цитат си одбрал, таман е.
Филип многу вакви „логички дефиниции„ цитира, ама никако не ги применува и на себе.

Човеков всушност нема намера да прифати сугестии за дупките кои ги има во едукацијата. Но сепак инсистира да „дискутира„ од позиција на авторитет.
Me мрзи да барам поназад, декларативно имаа кажано (тој и Васил) дека тука идат за да се расправаат и да се караат.

Мала дигресија, каква вокација има ФилипВ? (ако не е тајна, или премногу лично прашањето)
Јас ако морам да одберам едно предвидување, би идел на „адвокат„.

П.С. Филип, можеш да ми најдеш некое rational wiki појаснување за fallacy: како кога на дискусија за специфична тема, уфрлаш други теми за да „докажеш„ состојба на оригиналната тема?
Ајде те молам, ти ја бараташ таа материја исклучително добро.

Отсутен filipv

• Легенда
  • Пораки: 7511
  • и сега?
« Одговори #842 на: 03 Август 2014, 12:45:22 pm »
http://www.ensser.org/increasing-public-information/no-scientific-consensus-on-gmo-safety/

Statement: No scientific consensus on GMO safety

Браво! Од сите експерти на светов ти успеа да ги најдеш оние ретките поштени. За разлика од сите други авторитети на светов, овие не се со никаков конфликт на интереси. Сега ќе најдеме и здруженија кои ќе тврдат дека Доналд Рамсфелд е гуштер и дека Хитлер уствари ги сакал евреите и дека доживеал длабока старост во Аргентина.

Дали има или нема консензус не е прашање на декларација. До кога да се објаснуваме?

https://www.google.com/search?q=scientific+consensus+on+gmo

Уствари чекај, и гугл е на платниот список на монсанто...

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #843 на: 03 Август 2014, 12:52:45 pm »
Мене не ме интересира дискусијава за GMO, ме интересира како ти ги аргументираш твоите ставови. Ако едни научници велат декларативно дека нема научен консензус, а други научници велат декларативно дека има научен консензус, каков е твојот заклучок? Има или нема научен консензус?

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #844 на: 03 Август 2014, 12:58:34 pm »
И уште нешто (сори за дабл пост). Дали виде кои се потпишани и какви квалификации имаат оние кои викаат дека НЕМА научен консензус? Да ти помогнам: http://www.ensser.org/fileadmin/user_upload/131106_signatories_as_of_131030_lv.pdf

Прати им ги титулите... Ееј Имало научен консензус кај Астрономи! И се појавуваш со phoneshot од Neil deGrasse Tyson, за GMO и тврдиш дека тоа е релевантен показател како си у право со твоето размислување..... K`moon Филип, get real...

Отсутен filipv

• Легенда
  • и сега?
« Одговори #845 на: 03 Август 2014, 16:10:02 pm »
И се појавуваш со phoneshot од Neil deGrasse Tyson, за GMO и тврдиш дека тоа е релевантен показател како си у право со твоето размислување.....

Каде го тврдам тоа? Што измишљаш?

Абе ти ќе престанеш да измишљаш работи у врска со мене или шо е работава?!

Напротив, бев експлицитен токму во спротивното:

Башка што јас не ги користам Тајсон и Докинс како аргумент. Само ме интересираше дали Ван ги смета за платеници на монсанто или незнајковци.

Aма кој да прочита.

Отсутен filipv

• Легенда
  • и сега?
« Одговори #846 на: 03 Август 2014, 16:25:53 pm »
Ако едни научници велат декларативно дека нема научен консензус, а други научници велат декларативно дека има научен консензус, каков е твојот заклучок? Има или нема научен консензус?

200 научници можеш да купиш. 200.000.000 не можеш.

Ако огромното мнозинство од научници викаат дека ГМО е подеднакво безбедно како не-ГМО, тогаш сигурно дека има консензус.

"There is broad scientific consensus that food on the market derived from GM crops poses no greater risk to human health than conventional food."

http://en.wikipedia.org/wiki/Genetically_modified_food

Знаеш ли колку стручњаци од областа ја прочитале оваа статија на википедија?

Знаеш ли колку шанси имало некој од нив да кликне "edit" и да ја избрише оваа реченица? Да додаде "no" помеѓу "is" и "broad"?

Па сепак стои.

Треба ли да ја објаснуваме web 2.0 парадигмата?

Отсутен Van

• Сениор
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #847 на: 03 Август 2014, 16:45:35 pm »

Ваууу, 200 милиони научници и авторитети. Па тоа е повеќе и од девет илјади!!!  :P
До толку знаеш да броиш, аууу?

Не сум бил свесен дека толку многу научници има, и тоа во таа област. Ниту дека сите се про-ГМО. Откровение!

Впрочем Ти видеото со Нил Тајсон НЕ го постави да го видиме, за да НЕ направиш некоја поента. Исто така и НЕ потенцираше дека тој НЕ е авторитет, и ние НЕ можеме да погледаме пар постови наназад!

Ајде сега сите сите заедно: Филип НЕ го постави видеото со Нил Тајсон, Филип НЕ... :)

П.С. Ако постоење на текст на википедија е резултат на некаков консенсуз, тогаш и моите измени во англиската вики немаше да бидат сменети неколку минути потоа. Таму сега ако отвориш, за Македонија нема да пишува дека таа е грчка! ;)

Отсутен filipv

• Легенда
  • и сега?
« Одговори #848 на: 03 Август 2014, 17:19:46 pm »
Впрочем Ти видеото со Нил Тајсон НЕ го постави да го видиме, за да НЕ направиш некоја поента. Исто така и НЕ потенцираше дека тој НЕ е авторитет, и ние НЕ можеме да погледаме пар постови наназад!

Го поставив да те прашам дали Тајсон е платеник на Монсанто. Не одговори.

Зошто не одговараш на некои прашања?

Колку пати треба да те прашам дали Тајсон и Докинс се платиници на Монсанто или незнајковци за да одговориш?

П.С. Ако постоење на текст на википедија е резултат на некаков консенсуз, тогаш и моите измени во англиската вики немаше да бидат сменети неколку минути потоа. Таму сега ако отвориш, за Македонија нема да пишува дека таа е грчка! ;)

Споредуваш дневнополитички лапрдања со егзактни науки.

Тоа ти е исто ко споредувањето ГМО и ДДТ.

Која статија за македонија си ја едитирал? Дај линк. Или и ова прашање ќе остане неодговорено?

Отсутен Van

• Сениор
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #849 на: 03 Август 2014, 17:30:17 pm »
Офлеле... зарем очекуваш дека го евидентирам секој еден потег во животов?
Што има врска која страна (освен за понатамошно влечење во офтопик). Пробај смени нешто од грчките „вистини„ за Македонија на википедија, па увери се и сам колку време ќе опстои напишаното, и колку е википедија „отворена за сите„. Не ми верувај на мене.

Цитат
Зошто не одговараш на некои прашања?
Зошто се чуствувам глупо кога одговарам на глупи прашања.

Патем... како носот?  ;)

Отсутен filipv

• Легенда
  • и сега?
« Одговори #850 на: 03 Август 2014, 17:33:23 pm »
Ван, дали Тајсон и Докинс се платеници на Монсанто?

Отсутен Van

• Сениор
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #851 на: 03 Август 2014, 17:56:15 pm »

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #852 на: 03 Август 2014, 18:07:23 pm »

Уствари, чекај, зашто ти праам муабет? Уште сум ти лут! Мрш!

Ти мене си ми лут?! Хахаха :D Супер, со задоволство ќе уживам во твоето игнорирање на моите постови :D :D :D Налути се на уште неколку луѓе, ќе видиме раат... ;D ;D ;D

Отсутен Van

• Сениор
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #853 на: 03 Август 2014, 18:10:51 pm »
Eве јас! Може мене да ми се налути, може МЕНЕ да ми се налути?!?? Овде, овде, јас прв побарав!!!    ;D

Отсутен filipv

• Легенда
  • и сега?
« Одговори #854 на: 03 Август 2014, 20:49:38 pm »
ќе видиме раат... ;D ;D ;D

шо не кажеш, проблем ли е