Забелешка: ГМО е назив резервиран за организми со рекомбинантна ДНК, ондносно организми добиени со генетски сплајсинг на нивната ДНК.
Другите класични методи за генетски модификации, од разбирливи причини нивните продукти не се нарекуваат ГМО. Како на пример генетска селекција - бирање кој бик ќе ги оплоди кравите, или од која тиква ќе се користат семки за следната сеидба. Така да додека навистина целата храна која денес ја јадеме е генетски модифицирана, разликите во методите на модификација се тие кои ја определуваат безбедноста на храната.
Ова повеќе пати е објаснувано на темава, се работи за разликите на одговорот на имуниот систем. Генетска селекција дава суптилни спори промени, резултатот е храната која имуниот систем лесно ја идентифицира како безбедна.
Рекомбинантна ДНК, или организми добиени со генетски сплајсинг ДНК - се добива храната која имуниот систем лесно НЕ ЈА идентифицира како безбедна, и често има претерани реакции. Како алергии, и воспаленија, кои со време прогресираат кон автоимнуни болести.
Инаку Симо, дај бе не паѓај толку во несвест за уште една МЕТААНАЛИЗА во низата такви confirmation bias творби, oд пропагандата со која не бомбардира индустријата за производство на профитабилна храна.
Др’ж нешто поинтересно, за тоа во која насока треба да се инвестира и поддржува развојот на Генетиката (наместо за профит на индустријата, на сметка на здравјето на човештвото):
https://futurism.com/gmos-led-the-fight-against-zika-and-ebola-and-they-will-combat-the-next-great-pandemic/Perhaps the most dramatic example of GMO use in medicine came during the 2014 Ebola outbreak in West Africa. When American doctor Kent Brantly and other Western volunteers contracted Ebola, several were cured by a “secret serum” called Zmapp. Manufactured by genetically modified tobacco plants, it’s a mixture of several proteins that attack the Ebola virus.
Molecular biology is often found on the front lines of pandemics, appearing in on-the-spot diagnostic tools that are cheap and do not require extensive equipment or training. For example, a Harvard-led team recently unveiled a paper-based test – similar to a pregnancy test – that uses the CRISPR/Cas gene editing tool to distinguish the Zika virus from the closely related Dengue virus. If the Cas9 protein encounters the specific DNA sequence of Zika virus in a drop of blood, it starts a chain reaction that results in a colored readout.