Автор Тема: Проблем со препознавање на клуч при палење  (Прочитано 3553 пати)

Отсутен Iceman_sk

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 107
Здраво на сите
Колешка ми има Фиат Пунто 97г и не го препознава клучот односно нон сто свети Code. Клучот е проверен и е во ред. Да препорачате сервис или решение за проблемов.
Благодарам однапред

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 29671
    • CARclub.mk
Одг: Проблем со препознавање на клуч при палење
« Одговори #1 на: 06 Август 2013, 12:47:31 pm »
Автотек Електроник.

Присутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43722
  • Il Moderatore
« Одговори #2 на: 06 Август 2013, 12:53:28 pm »
Протарашкај тука...

http://www.fiatforum.com/punto-ii/

Keywords: Punto Immobilizer  :D

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Присутен Zile

• Легенда
  • Пораки: 7833
  • Плинаш!!!
« Одговори #3 на: 06 Август 2013, 13:18:47 pm »
Нека извади едната клема од акумулатор и нека ја остави 10тина минути, нека ја врати и нека проба.

Отсутен Iceman_sk

• Јуниор
  • **
« Одговори #4 на: 06 Август 2013, 13:31:56 pm »
Пробано не сака

Присутен Zile

• Легенда
  • Пораки: 7833
  • Плинаш!!!
« Одговори #5 на: 06 Август 2013, 13:40:22 pm »
А со резервниот клуч?

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
  • Пораки: 7057
« Одговори #6 на: 06 Август 2013, 13:47:21 pm »
Можеби и е изместен кодот во далечинското и неможе да го прочита имобилајзерот убаво. Нека проба да го протресе клучот дали и тропка нешто внатре.

Отсутен Iceman_sk

• Јуниор
  • **
« Одговори #7 на: 06 Август 2013, 14:00:07 pm »
Нема резервен клуч само еден и е. Беа од Титан АС и рекоа дека требале да видат на Интернет чуден проблем

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #8 на: 06 Август 2013, 14:22:38 pm »
Не е чуден проблемот, чудно е што нема резервен клуч и картичка со кодови од FIAT-от.

Ти треба ваква картичка да може да го запалиш и покрај проблем со кодот. Како се користи - опишано е во упатството.
Честа причина е, сензорот кој што се наоѓа околу бравата да се олабави и да падне па да не може кодот да се отчита. Отвори ги пластиките на ракетата, провери дали е се` на место околу бравата.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
  • Пораки: 7057
« Одговори #9 на: 06 Август 2013, 14:37:26 pm »
Во секој случај, среќа што не ги изгубила зошто во тој случај покрај 3000 за читање на код, 1500 за 2 код и нешто ситно за 2 клуч (обичен) ќе треба да плати и за отворање на брава од специјалист, или старо новиот Манчестер клуч (цигла во прозор) ;D ;D ;D

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
« Одговори #10 на: 06 Август 2013, 18:14:57 pm »
јас колку што разбрав се работи за палење на моторот... во тој случај за отворање ке го отвори возилото со клучот... и со даљинското исто, ако е на клучот ке работи централното... проблемот доаѓа кај имобилајзерот што треба да го препознае дека е клучот тој и дека никој не ја краде колата... ако имобилајзерот не го прочита може да вергла до сабајле другиот ден нема да запали и ке го бара кодот цело време...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #11 на: 06 Август 2013, 18:32:32 pm »
Да, за палење на моторот. Има финта на фиатовите возила, која дозволува палење и ако имобилајзерот не го препознал клучот (баш за вакви ситуации). Како што реков, фиатфорум е полн со информации, само треба дас е пребара:
Цитат
The emergency start procedure for the Punto is probably the same as for the Stilo as follows:

Switch the ignition on (MAR position) but do not start the engine.
    Hold the accelerator pedal down. The engine management warning light should illuminate for about 8 seconds then go out.
    Release the accelerator pedal and get ready to count the flashes of the warning light.
    Count the number of flashes that corresponds to the first digit of the securuty code, then press the accelerator until the warning light comes on for about 4 seconds and goes off, then release the pedal.
    The warning light will start flashing again. After it has flashed the number of times that corresponds to the second digit of the code, press the pedal to the floor until the warning light comes on for about 4 seconds and goes off.
    Repeat the same process for the remaining 3 digits of the code.
    Rapid flashing of the warning light for about 4 seconds confirms that the procedure has been carried out successfully. The engine should start by turning the key from MAR to AVV.
    If the warning light stays on, turn the ignition off and repeat the procedure from step 1.

This procedure will only start the engine once. If the engine is switched off, you will need to repeat the whole procedure to start it again.

The procedure will only work if your car has an immobiliser problem that's preventing it from starting.

Но ако ја нема картичката со код - се заебал! Набавка на нова - под услов ништо да не е чачкано со мотор/компјутер, кошта пари.
Има и мандраци низ градов кои го дисејблуваат имобилајзерот за малку пари па се` си функционира и без код, ама после може секој да ти ја украде колата.

Отсутен Iceman_sk

• Јуниор
  • **
« Одговори #12 на: 06 Август 2013, 18:34:32 pm »

јас колку што разбрав се работи за палење на моторот... во тој случај за отворање ке го отвори возилото со клучот... и со даљинското исто, ако е на клучот ке работи централното... проблемот доаѓа кај имобилајзерот што треба да го препознае дека е клучот тој и дека никој не ја краде колата... ако имобилајзерот не го прочита може да вергла до сабајле другиот ден нема да запали и ке го бара кодот цело време...

Баш така. Другар и рекол да ја бутка и така ќе запалела  ;D ;D ;D
Јас реков нека дојде и нека бутка и ако запали ќе частам кафана  ;D

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
« Одговори #13 на: 07 Август 2013, 04:16:22 am »
со закочен имобилајзер може и да ја турка и да ја влече од скопје до кривогаштани и назад... ако запали и јас ке честам кафана.... :)
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #14 на: 07 Август 2013, 07:07:55 am »
аллооо Фиат е тоа, недајбоже ќе запали ќе треба кафана да частите ;D ;D ;D