Автор Тема: Alfa Romeo vs Everything Else!  (Прочитано 1506838 пати)

Отсутен DarthJe5us

• Авиону, сломићу ти крила..
  • Легенда
  • Пораки: 20293
Одг: Alfa Romeo vs Everything Else!
« Одговори #6885 на: 16 Јули 2015, 15:37:25 pm »
“The Alfa name is like Ferrari.”
;D ;D ;D

Млад си, ќе ти пројде ;) Кога би ја знаел историјата барем на една од двете фирми, немаше да се смееш ;)

Не можеш засекогаш да се вадиш на стара слава. Тоа го докажа Алфа со тоа што направи ужасни коли.

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
  • Пораки: 7197
« Одговори #6886 на: 16 Јули 2015, 15:44:39 pm »
Ако ништо друго имаат име и бренд. Претпознатливо.

За да ти доловам што сакам да кажам, на твојот „јазик“ денес има милион фирми за паметни телефони. Нокиа скоро и да нема телефони. Ама спомни го името Нокиа, и сите знаат за што зборуваш. Тоа не се стекнува преку ноќ. Историјата не се купува.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44633
  • Il Moderatore
« Одговори #6887 на: 16 Јули 2015, 15:47:24 pm »
Не можеш засекогаш да се вадиш на стара слава. Тоа го докажа Алфа со тоа што направи ужасни коли.
Ужасни во смисла, не може чоек да ги вози, жуља седиштето, не иде моторот, не се стабилни, или?! Едно е да тргнеш „мејнстрим“ и да продаваш релативно просечни возила (дури и доста подобри за возење од просечните), друго е да кажеш ужасни. Тоа што ти (и секое друго дизел лавин` македонче) ќе се насмееш на реченицата „Alfa Romeo бренодот e на ниво на Ferrari", нема да го смнеи општото мислење за значајноста и големината на Alfa Romeo брендот во автомобилскиот свет.

Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен DarthJe5us

• Легенда
« Одговори #6888 на: 16 Јули 2015, 15:54:43 pm »
Не знам од кај испадна ова дизел лавин :) ама како сакаш. Кога ќе почнат да прават коли што личат убаво секаде, ентериер и екстериер, кога ќе може да побуди чуства кај луѓе што не се “алфисти“, кога ќе прекине да им паѓа цената ќе може да се рамнат со другите премиум брендови. Единствено нешто што има направено Алфа во последниве 2 децении е што е цел на исмејување. Можеа со Џулија да го сменат тоа мислење, пак направија кола што не ми се допаѓа. Кола што е копија на пола автомобилски свет. Битно RWD и 500hp :)

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 17853
« Одговори #6889 на: 16 Јули 2015, 16:19:20 pm »
Тебе ако не ти се допаѓа, џабе ја направиле значи. :)

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #6890 на: 16 Јули 2015, 16:42:20 pm »
Дизел лавин' беше за општото македонско поднебје а не за тебе ;) 8C и 4C не ги броиме - тие не се Алфи, спајдер и брера ич не ги есапиме, Gt и 156 GTA се гола вода, итн итн...
Паѓањето на цената на мејнстрим моделите е битен фактор само за дизел лавин поднебје како македонија. На 8С и на 4С не глеам дека им паѓа цена. Асално сочувана Gt, GTA имаат убави цени, ама нема везе, ние ќе го цениме брендот по мито и по 156 јтд 105 коњи ;)
Alfa Romeo 159TBi
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55156
  • Махер
« Одговори #6891 на: 16 Јули 2015, 16:48:09 pm »

Отсутен DarthJe5us

• Легенда
« Одговори #6892 на: 16 Јули 2015, 17:05:30 pm »
Не знаев дека само во Македонија се преферираат дизели. 4c е полоша од Кејман, а 156 гта на многу тестови викаат дека е лоша.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #6893 на: 16 Јули 2015, 17:11:34 pm »
Муабетот на Дарт е доста близок со оваа статија.
http://www.carthrottle.com/post/why-the-old-saying-you-cant-be-a-true-petrolhead-until-youve-owned-an-alfa-is-utter-nonsense/
Тоа е само еден таглајн од ТГ. Нема везе со животот. Затоа и никој (алфиста) не го искоментира текстот. Не е петролхед дефиниран со поседување на возило од одреден бренд, туку повеќе од типот на возила кои ги смета за добро возачко искуство.

Не знаев дека само во Македонија се преферираат дизели. 4c е полоша од Кејман, а 156 гта на многу тестови викаат дека е лоша.

Пффф кави истресотини. Ко цреши на пазар да бираш, па овие биле поцрвливи :D Нема везе ;) Терај си :)
Alfa Romeo 159TBi
VW e-up!

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #6894 на: 16 Јули 2015, 17:16:07 pm »
Нормално дека не го искоментирал.

Отсутен DarthJe5us

• Легенда
« Одговори #6895 на: 16 Јули 2015, 17:29:36 pm »
Вие алфистите сакате да се споредувате со другите премиум брендови, а кога не ги бива колите цреши се бирале. Како сакате. Нормално дека нема да искоментирате, вистина не се коментира, се прифаќа.

http://www.autocar.co.uk/car-review/alfa-romeo/8c/first-drives/alfa-romeo-8c

Цитат
So is this car really worth more than a Ferrari 430 Scuderia? As a piece of automotive artifice, yes. As a properly exciting supercar, maybe. As a thoroughbred machine for fast road driving, unfortunately not.

http://www.parkers.co.uk/cars/reviews/alfa-romeo/gt/coupe/

Цитат
Gorgeous Alfa looks, great diesel option, surprisingly practical, good to drive

Пошто дизели само во македонското поднебје се бараат.
« Последно менување: 16 Јули 2015, 17:38:56 pm DarthJe5us »

Отсутен TRPEE

• Редовен
  • Пораки: 1542
Одг:
« Одговори #6896 на: 16 Јули 2015, 18:13:17 pm »
Jas na primer ja sakam razlicnosta na alfa istorijata i direknoto upravuvanje. Sega koga bi kupuval druga kola verojatno pak bi biral nekoja alfa odnosno 159 bidejki druga opcija za moite potrebi pa i nema.
No da se razbereme deka sovrseno jasno mi e deka primer audi mercedes bmw  pa i vw se popameten izbor generalno gledano.
Alfa mozebi ne gi pravi najdobrite koli na svet no sigurno se izdvojuva sto mene mi se dopaga.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #6897 на: 16 Јули 2015, 19:46:16 pm »
Вие алфистите сакате да се споредувате со другите премиум брендови, а кога не ги бива колите цреши се бирале. Како сакате. Нормално дека нема да искоментирате, вистина не се коментира, се прифаќа.

http://www.autocar.co.uk/car-review/alfa-romeo/8c/first-drives/alfa-romeo-8c

Цитат
So is this car really worth more than a Ferrari 430 Scuderia? As a piece of automotive artifice, yes. As a properly exciting supercar, maybe. As a thoroughbred machine for fast road driving, unfortunately not.

http://www.parkers.co.uk/cars/reviews/alfa-romeo/gt/coupe/

Цитат
Gorgeous Alfa looks, great diesel option, surprisingly practical, good to drive

Пошто дизели само во македонското поднебје се бараат.

Прекрасни извадоци, за да покажат дека Алфа не прави ѓубре возила. Ако си во потрага по прерформанси, можеби треба да си земеш Nisan GT-R, или Corvette. Во погрешен „дуќан“ гледаш. Ако бараш тркала кои ќе го надополнат твојот животен стил со доста елеганција и возачко задоволство попатно, тогаш може да погледнеш алфа. Ако не ти се битни тие работи, ок. Ова од Паркерс ко ју кеј, ич да не го коментирам.

Цитат
The GT's looks haven't been diluted by the passage of time. It makes an Audi TT look positively frumpy and still stops bystanders in their tracks wherever you go. Where this one differs is that the spectators have normally stopped and turned around before they see you coming. Such is the glory of the noise from that V6 that it heralds the imminent arrival of the GT some seconds before it hones into view. We've eulogised about this wonderful engine before, but for the hard of telling we'll do it once more.
.......

Overall the Alfa Romeo GT V6 is a lovely car. Again, we'd point driving enthusiasts towards the Nissan 350Z, but if the driving experience isn't the be all and end all then the stunning good looks and beautiful sound track should put the GT straight onto you shopping list. For me it's a better car than the Audi TT and Chrysler Crossfire and is also preferable to a BMW 3-series coupe, but it falls short of the heights of the 350Z, but then so do most other coupes, principally because it can't offer the same rear drive thrills. Factor in that engine, and you have to on an emotional level, and you may just find it too seductive to resist, but then you could put that engine in a skip and people would still buy it! I'd find it hard not to pay the extra over the JTS to have that V6; it complements the sexy looks so much more fittingly than the four-pot, and gives the body the heart and soul it deserves. The missing ingredient is rear wheel drive, something Alfa are promising to address in the near future.
http://www.carenthusiast.com/reviews/article/1021/-/2004-Alfa+Romeo-GT+V6/article.html

Лавли дизел е само за просечните возачи кои калкулираат дали им се исплати возењето, не е за ентузијасти. Таман работа дека е лош дизелот во GT, ама ако ти се пофали некој дека е ентузијаста, и ужива во дизел звукот - не го зимај за озбилно.
Ако некој си рече „овој па се нашол да зборува за ауто-ентузијазм“, одма да се оградам и да кажам дека јас сум човек кој што пробува да го добие најдоброто за своите пари а тие не ми се доволни за да бидам вистински ентузијаст, така да не е исклучено во иднина да возам и јас дизел, ако оценам дека тоа финансиски мене ми одговара.

Но како што кажав, тебе (и на било кој) може комотно да не му се свиѓа Alfa како бренд или она што тие го прават, но едно е сигурно, Alfa има посебно место во автоиндустријата - веднаш до Ferrari, и со текот на генерациите и покрај по некој промашај, нема намера да го напушти тоа посебно место и да се претопи во масата други комерцијални автомобилски брендови.

А тоа дека секогаш ќе се најде „подобра“ кола од некој модел на Alfa - несомнено. Можда кајманот е подобра кола за тебе, но за мене не е. Затоа беше споредбата со црвливите цреши. Црвливи цреши за никого не се добри.
Alfa Romeo 159TBi
VW e-up!

Отсутен TRPEE

• Редовен
  • Пораки: 1542
Одг:
« Одговори #6898 на: 16 Јули 2015, 21:02:02 pm »
A zasto dizeli ne se za entuzijasti?

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
Одг:
« Одговори #6899 на: 16 Јули 2015, 22:16:49 pm »
Мито и Џулиета дополнуваат животен стил? Или се шлепаат на 8ц?

Го срамат брендот