Автор Тема: Цена на горива  (Прочитано 1725798 пати)

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Пораки: 17676
  • Alfa155 & AlfaGT
Одг: Цена на горива
« Одговори #6045 на: 02 Декември 2014, 08:16:00 am »
Сабајле за 1000 че наточив 13.5 литри. Тоа не се десило задњиве 7-8 години..

14.3l ....

До нова година се надам на `15l ..

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44959
  • Il Moderatore
« Одговори #6046 на: 02 Декември 2014, 08:20:38 am »
Уште малце 1000че 100км! ;)
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Luki Junior

• Сениор
  • Пораки: 5231
  • The Spartan General
« Одговори #6047 на: 02 Декември 2014, 08:39:33 am »
Јас вчера полнев 1.37 евра за литар. Добро е добро е. Едно време беше 1.60 евра. 
Од наредната недела наместо Супер, ќе ставаме супер+  8) 8) 8)

Иначе тука насабајле е поскап бензинот, навечер поевтин. Најевтин е петок попладне/сабота попладне.
Fehlende Pferde Sterken sind mit Wahnsinn ersetzt.

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20888
« Одговори #6048 на: 02 Декември 2014, 09:09:37 am »
Башка што зависи и од локацијата на бензинската станица :)
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен Luki Junior

• Сениор
  • The Spartan General
« Одговори #6049 на: 02 Декември 2014, 09:23:58 am »
Да, така е. јас зборувам за во град/село. На автопат е барем 10 центи поскап бензинот. И не смееш да имаш помалку од четврт резервоар.
Најјак момент кога полниш бензин на пумпа која има налепница со процентот што го зема државата од тебе. Чисто да си знаеш.   :)

Отсутен vlatko.klp

• Сениор
  • Пораки: 6693
« Одговори #6050 на: 02 Декември 2014, 09:25:09 am »
Cena na gorivo vo Latvija. Ova isto taka odamna go nemalo. Plus so mojava karticka imam 1.5 eur.centi popust na sekoj litar mu doaga nekade okolu 70 denari za litro dizel. Top!

how to screen capture

Отсутен velestrumf

• Легенда
« Одговори #6051 на: 02 Декември 2014, 09:44:50 am »
Да, така е. јас зборувам за во град/село. На автопат е барем 10 центи поскап бензинот. И не смееш да имаш помалку од четврт резервоар.
Најјак момент кога полниш бензин на пумпа која има налепница со процентот што го зема државата од тебе. Чисто да си знаеш.   :)

Јас начекав разлика во цена на бензинот од малтене 0.2 евра во југозападниот дел од Минхен и во центарот на Минхен, и тоа и двете беа бензински на Шел. На автопат во Австрија го платив најскапиот плин до сеа (ВР - 0.9 евра по литар, додека најчесто се движеше од 0.65 - 0.8 еур/л), али па беше убедливо најбољи плин што сум турил у кола. Не сум го знаел тоа за четврт резервоар.

ЕДИТ: 0.2 евра де, не центи :)
« Последно менување: 02 Декември 2014, 10:41:11 am velestrumf »
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен Luki Junior

• Сениор
  • The Spartan General
« Одговори #6052 на: 02 Декември 2014, 10:35:33 am »
Јас начекав разлика во цена на бензинот од малтене 0.2 центи во југозападниот дел од Минхен и во центарот на Минхен, и тоа и двете беа бензински на Шел. На автопат во Австрија го платив најскапиот плин до сеа (ВР - 0.9 евра по литар, додека најчесто се движеше од 0.65 - 0.8 еур/л), али па беше убедливо најбољи плин што сум турил у кола. Не сум го знаел тоа за четврт резервоар.

Јас обично полнам на Џет затоа што ми е на 500 метри од кај што живеам. Шел е за 2-3 центи поскап, исто и Арал. Јас досега немам осетено разлика од бензинска до бензинска тука. Во Австрија на автопат бензинот/нафтата/плинот се поскапи од автопат во Германија со некои 10-12 центи. Никаде немам осетено разлика во бензин, освен во Македонија/Србија/Бугарија.
На старото бмв кога ставав 95ка ми светнуваше чек енџин, па морав со 100ка да го возам. Дизелот исто многу помирно работи со западна нафта отколку со наша. А зошто, не знам.

Отсутен velestrumf

• Легенда
« Одговори #6053 на: 02 Декември 2014, 10:46:09 am »
Мене колата ми се препороди со Shell V-Power, а што се тиче плин, како што реков, најдобар до сеа на ВР, на автопат во близина на Инсбрук. Со западно (и грчко) гориво, никогаш не сум имал проблем, а со нашиве, а турам на Макпетрол (бензин, плин, шо и да е) ми светнува чек енџин по извесно време.

Дизелот исто многу помирно работи со западна нафта отколку со наша. А зошто, не знам.

Пошто е гориво, а не прегорен зејтин. Уште пред 10ина години, на Ибица со 1.9 дизел, и’ туривме фаќин „Туркпетрол“, или „Петрол офиси“ појма неам, некое од Турските горива, па колана беше непоимливо подобрена, и од аспект на бучност, мирно работење, поубаво тегнење итн итн. Верувам дека во задниве пар години се имаат подобрено горивата кај нас, ама исто така верувам дека се далеку од квалитетот кој би требало да го имаат, имајќи предвид дека цената е речиси како во цивилизираната Европа.

Отсутен MarceCvarce

• Легенда
  • Пораки: 9521
« Одговори #6054 на: 02 Декември 2014, 10:49:24 am »
да се чудиш зошто со нашата работи никако

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 18029
« Одговори #6055 на: 02 Декември 2014, 11:16:13 am »
Уште малце 1000че 100км! ;)

Исто, исто. Со ваква цена се губи желба за продажба на колата.

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
« Одговори #6056 на: 02 Декември 2014, 14:05:59 pm »
Јас начекав разлика во цена на бензинот од малтене 0.2 центи во југозападниот дел од Минхен и во центарот на Минхен, и тоа и двете беа бензински на Шел. На автопат во Австрија го платив најскапиот плин до сеа (ВР - 0.9 евра по литар, додека најчесто се движеше од 0.65 - 0.8 еур/л), али па беше убедливо најбољи плин што сум турил у кола. Не сум го знаел тоа за четврт резервоар.

Јас обично полнам на Џет затоа што ми е на 500 метри од кај што живеам. Шел е за 2-3 центи поскап, исто и Арал. Јас досега немам осетено разлика од бензинска до бензинска тука. Во Австрија на автопат бензинот/нафтата/плинот се поскапи од автопат во Германија со некои 10-12 центи. Никаде немам осетено разлика во бензин, освен во Македонија/Србија/Бугарија.
На старото бмв кога ставав 95ка ми светнуваше чек енџин, па морав со 100ка да го возам. Дизелот исто многу помирно работи со западна нафта отколку со наша. А зошто, не знам.

кај нас многу се крсти нафтата... ја крсти шофер, ја крсти пумпаш, јакрсти директор, шеф, раководител... многу крстење и света вода има во нафтата... исто и во бензините...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

Отсутен marmlad

• Сениор
  • Пораки: 4222
« Одговори #6057 на: 02 Декември 2014, 14:14:13 pm »
Во нафтата, најчесто ставаат старо уље...

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
« Одговори #6058 на: 02 Декември 2014, 15:50:48 pm »
најчесто се става вода (многу) и литро-две солна киселина...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
  • Пораки: 15308
« Одговори #6059 на: 02 Декември 2014, 16:18:07 pm »
Иначе баш читав сеа анализа. Целава фрка со нафтата ја предизвика Саудска Арабија.

Во играта се вратија Либија, Алжир и Иран и бараа зголемување на квотата од 30 милиони барели дневно.

Е сеа чему је ствар.

Саудиска Арабија не може да ја исфрли од игра Русија (која е најголем извозник на нафта во светот во моментов), но може да ги исфрли помалите компании и земји кои вадат нафта на тој начин што ќе ја сурни цената на нафтата под 50$ барел.

Тоа ќе исфрли голем број на мали компании од светскиот пазар кои нема да можат да се носат со оваа цена и да бидат профитабилни.  С.А имаат акумулирано толкаво богатство што можат да си го приуштат овој ефект на „давење“ на останатите.

А зошто сето ова?

С.А. Не можеше да најди стратегија како ќе се развива понатаму. Единствен извор на пари им е нафтата. Сакаат што поголем колач за нив и сеа сакаат да ги уништат конкурентите.

Убава анализа овде
http://oil-price.net/en/articles/oil-price-fall-threatens-us-oil-production.php

За нас тоа значи евтин бензин/дизел/плин во наредниот период. Ќе живне малку стопанството во светов.