Автор Тема: Цена на горива  (Прочитано 1734771 пати)

Отсутен Ford Fikus

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 421
  • Ford Focus 1.4 mk2.5
Одг: Цена на горива
« Одговори #5670 на: 04 Март 2014, 10:14:08 am »
Искрено, на овој искомплексиран и недоебан народ би му бапнал за 100% поголеми давачки за акциза и регистрација на возило. Па да видам после колку од луѓето ќе возат кола до продавница, на 300 сончеви денови ќе возат кола до работа итн итн ....колку коли ќе гледам посабајле со по еден човек внатре ...

така е.. удри по народот уште посилно. ионака уште некои ситни работи му остана да се радува колку толку, ЗЕМИ ИМ ГИ И ТИЕ, нека цркне како куче на улица, како згазен глушец... еби му мајката, исцицај му ја крвта, земи му се... и душата земи му ја и продај му ја на ѓаволот за да има доволно за  државата и спомениците... кој го ебе овој народ, нека скапе...

Друже Онак, не е поентата дека треба народот да скапе или незнам ти што. Поентата е дека ние ко народ сме си такви, и 120 мкд литро бензин да е воопшто нема да се намалат гужвите низ градов, пак ќе гледаме по еден човек во кола, пак луѓето од внатрешноста со коли ќе идат во ск (тие барем се по четворица во кола) :) Како еднаш не ни текна да се наполни плоштадот за протест против поскапување на горивото и струјата? Или мора партијата да не мобилизира? Од друга страна не барајте намалување на акцизи и даноци од горивата, па тие се најголемиот и најсигурниот приход во државната каса не само кај нас туку насекаде низ целиот свет. Решението е добар јавен превоз а за воља на вистината последниве години малку таа слика во градов се поправи. Е сеа што не е редовен и што пензионерите си праат геријатриски забави и играат шах, тоа е друга прикаска :)

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
« Одговори #5671 на: 04 Март 2014, 10:22:55 am »
и? поентата е? дека треба повеќе луѓе да се возат во кола? не ти ја разбирам поентата зашто би се поскапело 100% горивото? на кој памет треба да се дотера народот? да не вози кола? зашто да не вози? зарем мислиш дека денес има некој што седнува да си се развозува онака од кеиф во градските гужви? има ама тоа не е ни 1% од возачите... сите некаде итаат без трошка кеиф што трошат големи пари за гориво....

кај живееш ти инаку? во скопје да немаш возило ти е скоро исто на самоубиство... јас 99% од времето го проаѓам сам во кола а возам стварно многу.. имам приватна фирма и трчам нон стоп... високата цена на горивото итекако ми смета и се осеќа на домашниот буџет. а такви како мене во скопјево се 30% од вработените луѓе (самовработени)... ако не да баталам кола, да идам со точак? не за друго, туку да се поклопи со овие нормативи ако е еден тогаш мора со точак или градски превоз...

ова неможат да го сватат луѓето што се вработени за плата некаде...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

Отсутен Ford Fikus

• Јуниор
  • **
  • Ford Focus 1.4 mk2.5
« Одговори #5672 на: 04 Март 2014, 10:34:24 am »
Поентата е ако не си задоволен од нешто крени го твојот глас!
И мене не ми одговара оваа цена на горивата ама ние сите лаеме али караванот врви!
Иначе во Скопје живеам и муабетот ми беше за граѓаните да го користат јавниот превоз. Епа кога 70% од тие што ти ги прават гужвите се луѓе што одат на работа нема да ги користат возилата ти ќе имаш бенефит така? А пошто имаш приватна фирма да дојдеш кај мене во банка да те освежам малце :):):)

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
  • Пораки: 7241
« Одговори #5673 на: 04 Март 2014, 10:47:08 am »
Муабетот не е за стопанственици со службени возила, муабетот е за сите оние мочковци и мочли што ќе ми испружат рака на семафор од прозор мислејќи демек Господ знае што имаат во сопственост, како и тие што даваат месечно 30-40% од својата плата само за да одат со кола на работа, пошто нели не можеле поинаку.

Мене ме нервира свеста кај луѓето, зимоска беше едно освестување за тоа колку се самоуништуваме во градов и никако и никако да сфатат луѓето дека од некои навики може да се откажеме (не мислам на потреби како во твојот случај). Не ми е јасно, гледам и по некои мои другари, толку ли е тешко да се попешачи 30 минути, па ММЕ здраво е тоа, малку физичка активност, малку точак возење итн.. во цел свет владее оваа логика само кај нас на колку пократка релација возиш кола толку поголем фраер си. После се чудат кога ќе решат некаде дебелите гзови да ги мрднат во планина, како некој пензионер пичи пред нив а тие неможат здив да земат. Или кога ќе отидат на лекар па ќе им кажат дека крвта им е за никаде.

А за градскиот превоз, по мене цената е тука некаде, а тое што мислат дека е скапо нека видат колку пари е во друг град. Нас реално ни фали или едно метро со релација Ѓорче - Лисиче или заштитен ринг во радиус од 2 км од центарот на градот освен за службени возила (ма да последново како и секогаш ќе најдат милион начини да го злоупотребат)

Е тоа е тоа, па кој сака нека сфати што сакам да кажам ....

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
« Одговори #5674 на: 04 Март 2014, 10:49:45 am »
И мене не ми одговара оваа цена на горивата ама ние сите лаеме али караванот врви!
Иначе во Скопје живеам и муабетот ми беше за граѓаните да го користат јавниот превоз. Епа кога 70% од тие што ти ги прават гужвите се луѓе што одат на работа нема да ги користат возилата ти ќе имаш бенефит така? А пошто имаш приватна фирма да дојдеш кај мене во банка да те освежам малце :):):)
како да го кренам? интонацијата? или погласно да почнам т.е. да се дерам? па грло ке ме заболи бе од дерење...

нормално знам што сакаш да кажеш, ама џабе ке креваш глас... нели свативте дека е џабе тоа? дека ништо не се постигнува со кревање глас, протести, тепачки со полиција, фрлање камења по влада и собрание, кршење на коли на случајни минувачи, блокирање на улици со веке ионака блокринаи од густината? нели свативте дека нема ефект тоа? не што нема ефект туку кога некој блокира централно градско подрачје аке ме заглави мене во извршување на нормалните активности секојдневни, не само што не со чуствувам со него и проблемите туку навивам за власта во тој момент... има други по цивилизирани начини за истото да се постигне... еве идат избори... ај да видиме дали на овој народ му е добро вака или лошо...

инаку освежување од банка може да биде само враќање чекор поназад... освен ако не дадете некоја цифра без каматна или уште поубаво неповратна... :)

едит:

www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
  • Пораки: 7241
« Одговори #5675 на: 04 Март 2014, 11:14:55 am »
;D ;D ;D

за жал така е, место да биде ЈПС (јавен превоз на студенти) е ЈПП

Отсутен Ford Fikus

• Јуниор
  • **
  • Ford Focus 1.4 mk2.5
« Одговори #5676 на: 04 Март 2014, 11:31:17 am »
Ти џабе се дереш самиот никој нема да те слуша. Како што кажав, да им се соберат едно 50К души па ќе видиш тогаш. Генерално јас непаметам некој огромен протест да се одржал во државава после некое драстично поскапување а ги имаше многу, парно, струја, гориво итн итн.....
Во врска со банката, со добар финанскиски менаџмент нема да го осетиш кредитчето :):) мала шала нормално

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 15127
  • Пудингот на шоферството
« Одговори #5677 на: 04 Март 2014, 11:40:19 am »
Фикус,убаво кажа погоре,незнам шо уште се напнувате.
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Пораки: 17676
  • Alfa155 & AlfaGT
« Одговори #5678 на: 04 Март 2014, 11:43:12 am »
Неможе да се мобилизира народ кој живее со девизата " има и бетер" ..

Отсутен Спенсер

• Легенда
  • Пораки: 7610
« Одговори #5679 на: 04 Март 2014, 11:47:00 am »
како да го кренам? интонацијата? или погласно да почнам т.е. да се дерам? па грло ке ме заболи бе од дерење...

нормално знам што сакаш да кажеш, ама џабе ке креваш глас... нели свативте дека е џабе тоа? дека ништо не се постигнува со кревање глас, протести, тепачки со полиција, фрлање камења по влада и собрание, кршење на коли на случајни минувачи, блокирање на улици со веке ионака блокринаи од густината? нели свативте дека нема ефект тоа? не што нема ефект туку кога некој блокира централно градско подрачје аке ме заглави мене во извршување на нормалните активности секојдневни, не само што не со чуствувам со него и проблемите туку навивам за власта во тој момент... има други по цивилизирани начини за истото да се постигне... еве идат избори... ај да видиме дали на овој народ му е добро вака или лошо...

инаку освежување од банка може да биде само враќање чекор поназад... освен ако не дадете некоја цифра без каматна или уште поубаво неповратна... :)

Не е џабе. Еве јас бев на протестите за поскапувањето на струјата. Девојката ме натера да одиме, иако јас џабе и објаснував дека кај нас со мирен протест не постигнуваш ништо. Ефект немаше никаков.
Додека не се сокрши и запали пола Скопје, вклучувајќи ги и владата и собрнието и по некое министерство- вака ќе биде :) Да, тоа е нецивилизирано и дивјачки, ама само така може да се добие нешто во оваа држава.  

Ама имаше некој напишано тука, ние сме ненадјеблив народ.

Отсутен Ford Fikus

• Јуниор
  • **
  • Ford Focus 1.4 mk2.5
« Одговори #5680 на: 04 Март 2014, 11:52:49 am »
Епа каков ефект да имаат протестите против поскапувањето на струјата кога беа собрани едвај 100-на на протестот?Да не се објаснувам пак, гледам сте ми ја сватиле поентата :)

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 15127
  • Пудингот на шоферството
« Одговори #5681 на: 04 Март 2014, 11:54:04 am »
Пак истото,и да ја запалиш пола Македонија пак исто ќе биди...Други ќе се наместат и никој нема да ги намали цените ни на дериватите,ни на струја,парно и сл...
Секоја влада си се грижи за себе и своите олигарси,треба кревање на стандардот.Во светот е исто ср*** само имаат подобар стандард. ;D
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Отсутен Chlink

• Легенда
  • Пораки: 8540
  • alfa 156 1.8 t.s & alfa 159 2.4 jtdm
Одг:
« Одговори #5682 на: 04 Март 2014, 12:13:05 pm »
Кога ќе обесиш двајца тројца на плоштад следниот ќе мисли шо ќе прави.

Отсутен Ford Fikus

• Јуниор
  • **
  • Ford Focus 1.4 mk2.5
« Одговори #5683 на: 04 Март 2014, 12:19:19 pm »
Кога ќе обесиш двајца тројца на плоштад следниот ќе мисли шо ќе прави.

Егзакли :)

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44964
  • Il Moderatore
« Одговори #5684 на: 04 Март 2014, 12:24:04 pm »
Јас вчера платив 1200 денари за 11 литри гориво.

11л гориво = 880 ден.
1 канистер = 320 ден.

:D

Прв пат ми снемува бензин - не знам, од деветсто девеес и некоја... Што ти е вожња на плин...
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.