Автор Тема: Греење, ладење, климатизација и се останато околу тоа  (Прочитано 1199431 пати)

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44367
  • Il Moderatore
Одг: Греење, ладење, климатизација и се останато околу тоа
« Одговори #1095 на: 18 Октомври 2015, 22:37:28 pm »
......

Да не цитирам, само да го пофалам одговорот.
Што се однесува до водата во системот, јас а веројатно и Дени тргнуваме од претпоставка дека водата во системот е веќе загреана и дека радијаторите треба да го одработат своето. Тоа значи дека водата може да ја тргнеме од равенката и дека треба да се гледа само карактеристиката на радијаторот. Барем така беше поставено прашањето на Gabau:

Onak ако споредиме алу и панелен кои збираат иста количина на вода кој ќе биде поефикасен?
Епа за иста количина на вода кој ќе биде поекономичен а ќе дава повеќе топлина. Прашувам затоа што во дневна имам панелини а сакам да ставам алу а сепак искуството и знаењето е на твоја страна.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
« Одговори #1096 на: 19 Октомври 2015, 01:11:11 am »
да... ако тргнеш да праиш пресметки, од веќе загреана вода е еден муабет.. ама верувал или не загревањето од скроз изладен систем до максимална температура троши енергија многу повеќе.. и тоа под многу, сериозно мислам многу...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

Отсутен onak

• Легенда
    • КАНО еко системи
« Одговори #1097 на: 19 Октомври 2015, 01:12:58 am »
Дечки, ми се наоѓа еден радијатор Algreta со десет ребра 60цм висина. Дали може да му се вгради електричен греач и да го користам на струја?

можеш... алгрета ресен се по 6 сантими ребрата, значи тој што го имаш е 63 сантими широк... тури му од 900 вати или 1 киловат греач, ама пази ја должината кога ке бираш греач...  и немојникако со уље да го полниш... батали ги тие прикаски..
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk

Отсутен Van

• Сениор
  • Пораки: 5348
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #1098 на: 19 Октомври 2015, 01:43:48 am »
Дени водата има врска затоа што не е исто да се загрее/догрева 20л и 30л вода.
Разликите во количината, се само разлики во инертноста. Поголема количина вода поспоро се загрева, но и поспоро се лади. За корисникот е релативно сеедно - енергијата е сеедно таа истата. Единствена разлика во количините е ако во системот ставиш бафер од неколку стотини литри и го користиш за термална акумулација.

Со оглед на тоа дека секој материјал различно пренесува топлина и при тоа некои имаат повеќе а некој помалце загуби, мене ме интересира дали во случајов алу или панел радијатор е подобро.
Нема загуби. Има само разлики во преносливоста. Како што кажа секој материјал различно пренесува топлина, но сеедно таа топлинска енергија што нема да се пренесе во просторијата, ќе остане во водата.

Кој материјал е подобар?
Ако си на БЕГ, се кажа дека алуминиумските радијатори се поиздржливи на нивниот наводно висок притисок, и понатаму - повеќе енергија ќе пренесат во просториите. Но топлотната спроводливост зависи и од површината на спроводникот/изменувачот (радијаторот), што значи дека два гусани панели ќе пренесат повеќе топлотна енергија од еден алумниумски радијатор (ако кумулативната површина е поголема).
Ако парното е твое, а површината на гусаните панели е доволна за пренесување на потребна количина на топлина - тогаш во таа варијанта и гусаните панели ќе завршат работа.

Која е трајноста на двата вида радијатори, тоа е веќе друг муабет (и друга пресметка). Не знам, а и мене ме интересира.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44367
  • Il Moderatore
« Одговори #1099 на: 19 Октомври 2015, 01:56:04 am »
да... ако тргнеш да праиш пресметки, од веќе загреана вода е еден муабет.. ама верувал или не загревањето од скроз изладен систем до максимална температура троши енергија многу повеќе.. и тоа под многу, сериозно мислам многу...
Многу ми е јасно тоа иако има вистина и во она Ван што го кажува (иако математиката не е толку едноставна):
Разликите во количината, се само разлики во инертноста. Поголема количина вода поспоро се загрева, но и поспоро се лади. За корисникот е релативно сеедно - енергијата е сеедно таа истата.

но Gabau го поставува следниот услов:

X количина на вода + панелни радијатори = Y предадена енергија
X количина на вода + алуминиумски радијатори = Z предадена енергија

Кое е поголемо Y или Z? Ако вака ги поставиш работите единствена променлива ти се панелни или алуминиумски радијатори.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Van

• Сениор
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #1100 на: 19 Октомври 2015, 02:08:38 am »
Но дали всушност Gabau го интересира:
- Како да ќари повеќе топлина од БЕГ?
- Како да заштеди пари за изведба на свое парно?
- Заинтересиран е за теоретските разлики во квалитет меѓу на двата вида радијатори?
- Комбинација од сите/неколку од горниве варијанти?

Can not compute... Need more parameters... Beep, beep....

Отсутен onak

• Легенда
    • КАНО еко системи
« Одговори #1101 на: 19 Октомври 2015, 03:18:51 am »
јас го разбрав габау убаво што сака да праша...

има сопствено парно, со ел. котел... има панелни радијатори кои не му загреваат доволно, а нема простор да додава поголеми да бидат... дали ако ги смени со алумински со иста големина ке му стане потопло...

одговорот е ДА...

ван... не постојат гусани панелки... постојат гусани радијатори, панелни радијатор и алумиснки радијатори...

панелните радијаотри се на пола пат меѓу гусаните и алуминските по прашање на оддавање температура... и не се баш толку многу лесно расцепливи на топлификација... немојте да ширите дезинформации... и кај алуминските радијатори има такви кои не се за на топлификација (ок бег нека биде)... е тука више никој неможе да ви каже освен некој што работи со нив... во прашање се детали кои само мајстор ке ги открие или има веќе искуство со нив (и едните и другите)...

значи може панелен на топлификација, ама не секој... со оглед на тоа дека многу често панелниот го третираат како едно те исто, од кој бренд и да доаѓа, луге го купуваат нај евтиниот и после им пукаат на тој притисок.. е па ке пукаат... неможе панелен радијатор да се купи 50-тина евра по метар и да биде квалитетен...

исто и со алуминските ребра.. неможе да очекуваш за 7-8 евра по ребор дека ке купиш алумински радијатор кој ке биде јак, квалитетен и издржлив и на притисок и на долг период на експлоатација...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • Пораки: 6204
  • 69
« Одговори #1102 на: 19 Октомври 2015, 09:52:23 am »
но Gabau го поставува следниот услов:

X количина на вода + панелни радијатори = Y предадена енергија
X количина на вода + алуминиумски радијатори = Z предадена енергија

Кое е поголемо Y или Z? Ако вака ги поставиш работите единствена променлива ти се панелни или алуминиумски радијатори.

Се ова што го правите како муабет е супер.
Прашањето е одлично а одговорот е наједноставен на свет. Само треба да се земат технички спецификации на реброто, односно панелниот радијатор и да се одчитаат.

Па ајде да се направи една мала компарација која е најбитната работа во целиов муабет на 10 страни без ниеден податок.
Првите радијатори кои ми излегоа беа Југотерм, и еве ке направам споредба со нив.
Ке зборуваме за панелен радијатор ТИП22, како некој стандарден, а ги има уште еден куп други - стандардни.

Висина 600мм должина 1000мм. Работен притисок од 6 бари, тестирани на 9.
Топлотната моќност е дефинирана со режим на работа 90/70/20 и 75/65/20 степени целзиусови.
Притоа за првиот режим на работа, 90/70/20 телото оддава топлинска моќност од 2214 w, а за 75/65/20 телото оддава топлинска моќност од 1757 w.

Ако земеме за споредба ребро од алуминиум, производител Липовица, модел Орион 500/95 висина 580мм, дебелина од 95мм и ширина на ребро од 80мм, приближно со димензии на панелен радијатор, за истите декларирани режими на работа ги имаме следниве бројки:

За 90/70/20 односно делта t=60 степени моќниста на ребро е 163 W, а за режим на работа 75/65/20 на делта t=50 степени е 128 W.
Во овој каталог е декларирана и моќност за режим на работа 55/45/20 односно делта t=30 степени и притоа ослободената моќност е 65 W.

Можете да забележите огромна разлика во ослободената моќност при различен решим на работа.
За должина од 1 метар одприлика ке ни требаат 13 ребра.
Математиката вели дека 13х163=2119 W за режим 90/70/20.
13х128=1664 W за режим 75/65/20.
13х65=845 W за режим 55/45/20.

За поточно пресметување ке си пресметате точна плоштина на ребрата или на панелките, па ке рачунате.
Ова е само една груба математика и споредба.

Ако ги погледнете вредностите, практично ке дојдете до заклучок дека панелен радијатор од 1 метар и висина од 60 цм е помоќен од 13 ребра алуминиумски радијатор со висина 58 цм и должина од еден метар и 4 цм.

Да не ја споредувам цената на чинење на едниот и цената на чинење на другиот, пошто реално не ги ни знам сегашниве цени.

Липовица не верувам дека може да се набави по цена под 15 евра од ребро, додека пак солиден панелен радијатор од 1 метар се набавува по цена од 60-70 евра, пример Фероли, Италија.

И сега?
Податоците велат едно, математиката друго, искуствата трето.
:D :D :D

Податоците се превземени од:
http://www.jugoterm.rs/proizvodi/panelni-radijatori/tip-22.html

ftp://ftp.energynet.rs/LIPOVICA/Lipovica%20tehnicki%20katalog.pdf
Dusevno bolniot covek nikogas ne napagja bez pricina.Po toa se razlikuva od normalnite ludje.

Отсутен Van

• Сениор
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #1103 на: 19 Октомври 2015, 09:55:22 am »
ван... не постојат гусани панелки... постојат гусани радијатори, панелни радијатор и алумиснки радијатори...

панелните радијаотри се на пола пат меѓу гусаните и алуминските по прашање на оддавање температура... и не се баш толку многу лесно расцепливи на топлификација... немојте да ширите дезинформации... и кај алуминските радијатори има такви кои не се за на топлификација (ок бег нека биде)... е тука више никој неможе да ви каже освен некој што работи со нив... во прашање се детали кои само мајстор ке ги открие или има веќе искуство со нив (и едните и другите)...

значи може панелен на топлификација, ама не секој... со оглед на тоа дека многу често панелниот го третираат како едно те исто, од кој бренд и да доаѓа, луге го купуваат нај евтиниот и после им пукаат на тој притисок.. е па ке пукаат... неможе панелен радијатор да се купи 50-тина евра по метар и да биде квалитетен...

исто и со алуминските ребра.. неможе да очекуваш за 7-8 евра по ребор дека ке купиш алумински радијатор кој ке биде јак, квалитетен и издржлив и на притисок и на долг период на експлоатација...
Фала на објаснувањата за различните видови радијатори. Инаку, од спецификациите за работниот притисок (и нормално реалниот квалитет) зависи издржливоста за различни примени (бег-мег, домашно парно, итн). Ти ете, ги знаеш кои радијатори се кои.

јас го разбрав габау убаво што сака да праша...

има сопствено парно, со ел. котел... има панелни радијатори кои не му загреваат доволно, а нема простор да додава поголеми да бидат... дали ако ги смени со алумински со иста големина ке му стане потопло...

одговорот е ДА...

Тоа е тоа.
Како мала дигресија, ме интересира како идат сметките со електричен котел - ако Габау е вољен да сподели.

П.С. Има едно грејно тело, т.е. изменувач/радијатор кој не го спомнавме. Хидропонско подно (има и ѕидно) греење. Е тоа за мене е најдобра можна варијанта, ама генерално мора да се предвиди и испланира при изградба на објектот (пред да се стави кошулицата). Во таа варијанта целата површина на подот станува едно големо грејно тело со голема површина.
Убавините на таа варијанта се многукратни.
- водата не мора да се загрева на висока температура за да се загреваат просториите (затоа што грејното тело - подот, има голема површина)
- температурата е рамномерно распоредена секаде
- топлината иде од долу, најпријатно за луѓето

За ништо не ми е криво, како за тоа што не поставив хидропонска инсталација. Касно се едуцирав, а сега премногу работа ќе има и премногу пари ќе кошта да ја вадам кошулицата и да поставувам нова.
Памет за другпат, и за некој друг што можеби ќе ја чита темава.
« Последно менување: 19 Октомври 2015, 10:01:24 am Van »

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
  • Пораки: 7173
« Одговори #1104 на: 21 Октомври 2015, 10:35:17 am »
Реткост е деновиве, али да ги пофалам Аиркон ...

Како што некои знаат бев во потрага по инвертер, па од семејно искуство не се замарав за други брендови освен Тошиба. Барав 16 БТУ, се мислев меѓу две серии Авант и Сузуми, на крај испадна Авант заради големата разлика во цена од 15к што би ја вратил преку заштедата на макс 5% ел .енергија за некои 10-15 години...

Е сеа, ми дадоа добри услови за плаќање бидејќи стариот мој бил единствен клиент што плаќал на рати редовно, па од позитивното искуство ми дадоа и мене. Дел од 47.700 платив на ПП10 другите на 12 рати, а и цената на инвертерот е ептен добра.

Ја монтираа (не од нивниот сервис, други) и во надворешната единица не најдовме гумени капачиња што се ставаат одоздола за водата да не протекува од таму ... во упатството си пишување дека не доаѓаат со сите модели ... на кратко, дојдоа до кај мене на работа, ми донесоа гаранција, капачиња, одговараа на секој меил во рок од 1 час. Ептен професионалци, реткост деновиве.

Отсутен Sase_91

• Сениор
  • Пораки: 3959
« Одговори #1105 на: 21 Октомври 2015, 14:43:16 pm »
Доста сложена работа испадна да купиш котел на пелети во Македонијa :) Бев вчера во еден од салоните на Вуделго и еден дечко сосема коректно ми објасни за котлите, искустава, квалитет и сл. Негова препорака беше да земам котел Мегатрон 25, производство на Копер Неготино. Котелот бил со самоштелувачка електроника, квалитетно изработен... И дечкото од Вуделго ми го препорача како подобар избор од тој на Алфа Плам. НО, за да добијам повеќе информации се јавив директно во Копер кај службеничката за продажба во Македонија и ... поарно да не се јавев. Врска нема за производот што го продава. Незнаеше да ми каже дали има влез котелот за дополнителен термостат, никакви искуства, потрошувачка, сервисери и монтажа.... После ова исксутво веројатно одпаѓаат од игра Копер, иако доста ми ги пофалија во Вуделго.
If everything seems under control, you're not going fast enough.  /  KKBA

Отсутен Luki Junior

• Сениор
  • Пораки: 5140
  • The Spartan General
« Одговори #1106 на: 21 Октомври 2015, 14:52:50 pm »
Доста сложена работа испадна да купиш котел на пелети во Македонијa :) Бев вчера во еден од салоните на Вуделго и еден дечко сосема коректно ми објасни за котлите, искустава, квалитет и сл. Негова препорака беше да земам котел Мегатрон 25, производство на Копер Неготино. Котелот бил со самоштелувачка електроника, квалитетно изработен... И дечкото од Вуделго ми го препорача како подобар избор од тој на Алфа Плам. НО, за да добијам повеќе информации се јавив директно во Копер кај службеничката за продажба во Македонија и ... поарно да не се јавев. Врска нема за производот што го продава. Незнаеше да ми каже дали има влез котелот за дополнителен термостат, никакви искуства, потрошувачка, сервисери и монтажа.... После ова исксутво веројатно одпаѓаат од игра Копер, иако доста ми ги пофалија во Вуделго.

Грабни го Онак и ќе завршиш работа за два дена. Најсериозно. Само што ќе се грееш на струја.
Fehlende Pferde Sterken sind mit Wahnsinn ersetzt.

Присутен MarceCvarce

• Легенда
  • Пораки: 9226
« Одговори #1107 на: 21 Октомври 2015, 14:55:39 pm »

според мене едно со друго не иде заедно. Копер Неготино, квалитетно изработен и самоштелувачка електроника (што и да значи ова)

Отсутен Sase_91

• Сениор
  • Пораки: 3959
« Одговори #1108 на: 21 Октомври 2015, 14:58:19 pm »
несака татко ми а и јас на струја да ставиме котел, иако гледам дека доста пофалби има Онак исто на страната кај него гледам дека се работи за различен систем од обичниве котли на струја. Сметам дека цената на струјата ќе оди само нагоре а доста пријатели имам што се изгореа многу со сметки за струја (од типо на 20.000+ ден.) за куќи со слична површина како мојата.

@Marce Cvarce, како што ми објаснија во Вуделго секој котел при поставувањето се штелувал за видот на просторијата како и за типот на пелети кој представува најголем проблем кај котливе на пелети заради непостојаниот и различен квалитет кај различни видови на пелети. Е сега кај Копер котлите електрониката била малце подобра(Италијанска некоја) и преку некој сензор цело време вршела самоштелување според квалитетот на пелетите па и потрошувачката била за нијанса пониска.
If everything seems under control, you're not going fast enough.  /  KKBA

Отсутен Van

• Сениор
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #1109 на: 21 Октомври 2015, 15:05:29 pm »
Ме интересира, имате ли правено проценки и пресметки, за тоа колку ќе кошта греење на печка/котел на пелети?
Една сосетка стави таков пред пар години, сега кога да ја сретнам плаче колку и е скапо греењето. Не можам нејзе да ја прашувам за детални сметки, ама според тоа што го кажува многу поскапо е со пелети во однос на греење со дрва - и толку поскапо, како за плачење... :)

Размислувањето ми е во следнава насока, ако греење на пелети се одбира затоа што има помалку работа отколку кај дрвата (кои се поевтини) - тогаш по истото размислување, зошто не греење на струја?