Затоа и ќе си научиш, со државни институции особено, секогаш да си проверуваш што ти пишале на документите одма после нивното издавање.
Не се сеќавам кој беше на форумов, му имаа утнато дата на регистрација при обновување. Не ми текнува ич у пм.
Мене ми утнаа. Купувам кола во август со истечена регистрација, вадам пробни таблици, ја носам во Охрид. Одам на технички, ги поминувам сите процедури.
После месец дена, на 18ти септември, тргнувам до Лерин. На граница полицаецот “Господине возилово не ви е регистрирано.“, ја гледам сообраќајната, датум на истек на важност на регистрацијата пишан 13ти септември. А на технички бев во август. Среќа полицаецот на граница виде дека е туѓа глупост (и осигурувањето и зелениот картон и се ми беше со датум до август наредната година). па добив “ќе ја кренам рампава, врати се назад, дури и да те пуштам јас, грците ќе ти направат проблем“ иако имаше право да ми пишит казна за обид да напуштам држава со нерегистрирано возило.
Се враќам наредниот ден на шалтерот на МВР, и добив “Еве, некогаш била заведена до 13ти септември и така сум пишала и јас. Кој ви е крив ко не проверувате документи“.
Од тогаш double, triple, па и quadruple check на документи, пошо очигледно во ред е таа една единствена работа шо ја имаат на шалтер да ја згрешат, ама не е во ред јас да не проверам и да си заминам.