Автор Тема: Гуми - Општо  (Прочитано 2358012 пати)

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 45079
  • Il Moderatore
Одг: Гуми - Општо
« Одговори #1290 на: 04 Ноември 2012, 14:13:06 pm »
Кога се поставуваат ограничувањата многу фактори се земаат во пресметката, не само квалитетот на асфалтот на улицата. Тоа што ние живееме во посрана држава со крш инфраструктура е друга работа.

Кај нас се поставени ограничувањата откако јас сум свесен за нив, а тоа е повеќе од 25 години. Веројатно татко ми памти како било пред 40 години, ама не верувам деа било многу различно. Е од тогаш, инфраструктурата е помалку крш, а и технолошки возилата се доста понапреднати да може да совладаат препреки и со поголеми брзини. Значи, порано ако требало 30м да се застане од 50км/ч, денес голем број на колите може да застанат од 90км/ч за 30-тина метри.
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Tome-Colt

• Близок до администрацијата
  • Сениор
  • Пораки: 4619
  • Муфљуз
« Одговори #1291 на: 04 Ноември 2012, 14:36:59 pm »
Симо не го оспорувам јас тоа, поентата беше дека неможе да кажеш еј види ја улицава писта ја направија зашто е уште 60 ограничување има и други фактори кои влијаат. За низ град ограничувањето од 60 јас мислам дека е доволно, за отворено смешни ми се ограничувањата да не речам банални.
„Јас, Филип, кењам по форуми и не треба човек ништо да ми верува. Се што пишав за брзината на возење е куп гомна од коњ.“

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 45079
  • Il Moderatore
« Одговори #1292 на: 04 Ноември 2012, 14:38:18 pm »
Да да да, мене ме нервираат ограничувања по магистрални патишта од 50-60км/ч, а северно од  Дунав по такви патишта, барем 90 км/ч е ограничување.
« Последно менување: 04 Ноември 2012, 14:52:36 pm Simo - Carrier166 »
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Tome-Colt

• Сениор
  • Муфљуз
« Одговори #1293 на: 04 Ноември 2012, 14:47:43 pm »
Апсолутно! Посебно несфатлив момент ми се ограничувањата на магистрален пат низ населено место. Зашто би биле 50 кога низ Скопје што е по-населено здравје е 60, а се работи за магистрален пат?
„Јас, Филип, кењам по форуми и не треба човек ништо да ми верува. Се што пишав за брзината на возење е куп гомна од коњ.“

Отсутен Dule_

• Сениор
  • Пораки: 3074
« Одговори #1294 на: 04 Ноември 2012, 15:12:08 pm »
Зошто може крава да ти излезе,ноќе одеднаш да ти се појави трактор без светла итн.

Отсутен filipv

• Легенда
  • Пораки: 7511
  • и сега?
« Одговори #1295 на: 04 Ноември 2012, 15:12:33 pm »
Апсолутно! Посебно несфатлив момент ми се ограничувањата на магистрален пат низ населено место.

Учеството во јавен сообраќај НЕ Е вежба за сфаќање. Учеството во јавен собраќај е вежба на почитува на правилата, без оглед дали ги сфаќаш или не.

Тоа што некој некое правило не го сфаќа не значи дека не треба да го почитува! „судија, јас не сфаќам зашто е таму ограничувањето 50“... „Аааа, па чим не сфаќаш тогаш ок, нема казна за тебе, така кажи“

Отсутен Tome-Colt

• Сениор
  • Муфљуз
« Одговори #1296 на: 04 Ноември 2012, 15:25:21 pm »
Не се согласувам Филип. Што повеќе ги разбереш правилата толку повеќе ќе ги почитуваш доколку ти работи свеста. Не треба да ми објаснуваш за судови и сл верувај меѓутоа ограничувањето 50 км/ч во населено место на магистрален пат ми е банално кога ќе го споредам со ограничувањето од 60 км/ч во град заради тоа што во град има 1000 пати поголеми шанси да ти претрча дете, куче, баба, точак, моторче и тн отколку на магистрален пат. Не реков дека не треба да има пониско ограничување низ населени места меѓутоа ако направиш паралела ќе видиш дека банално звучи на отворено 50 а во град 60.

Отсутен filipv

• Легенда
  • и сега?
« Одговори #1297 на: 04 Ноември 2012, 15:29:06 pm »
банално звучи на отворено 50 а во град 60.

кажи му го тоа на судијата и види што ќе се деси

Отсутен Tome-Colt

• Сениор
  • Муфљуз
« Одговори #1298 на: 04 Ноември 2012, 15:33:11 pm »
Нека отворат нова тема околу ограничувањава и нека префрлат таму зашто оваа ја отрувме а има место за дискусија околу прашањево.

Иначе филип, ако сум згрешил не се правдам, си ја прифаќам грешката и се помирувам со тоа. Ако сум возел 80 тоа сум го направил свесно и сум бил спремен да ги прифатам последиците.

Отсутен filipv

• Легенда
  • и сега?
« Одговори #1299 на: 04 Ноември 2012, 15:37:16 pm »
Ако сум возел 80 тоа сум го направил свесно и сум бил спремен да ги прифатам последиците.

да, ама може петгодишното дете кое скроз ненадејно, од никаде ќе ти истрча пред кола и на кое ќе му скршиш колк не е спремно да ги прифати последиците. Тоа е финтата со јавниот сообраќај: не си само ти.

Отсутен Tome-Colt

• Сениор
  • Муфљуз
« Одговори #1300 на: 04 Ноември 2012, 15:39:36 pm »
Види, очигледно грешно ме разбираш или пробуваш да ме извадиш од контекст не викам дека не си во право, меѓутоа ја менуваш темата на дискусија :)

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55287
  • Махер
« Одговори #1301 на: 04 Ноември 2012, 15:43:12 pm »
Види, очигледно грешно ме разбираш или пробуваш да ме извадиш од контекст не викам дека не си во право, меѓутоа ја менуваш темата на дискусија :)
Свака ти част.

Отсутен filipv

• Легенда
  • и сега?
« Одговори #1302 на: 04 Ноември 2012, 15:44:19 pm »

Te молам објасни 1) која беше претходно дискусијата и 2) која е новата, во која што ја сменив?

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55287
  • Махер
« Одговори #1303 на: 04 Ноември 2012, 15:46:08 pm »
Највеќе ме нервираат луѓе кои проповедаат едно, а прават друго. Како на пример возење 50кмч, на магистрален пат каде пишува 50кмч - а они СИГУРНО некогаш возеле повеќе од тоа.

Отсутен Tome-Colt

• Сениор
  • Муфљуз
« Одговори #1304 на: 04 Ноември 2012, 15:49:14 pm »

Te молам објасни 1) која беше претходно дискусијата и 2) која е новата, во која што ја сменив?
Прочитај го постот над тој каде што се вклучи во дискусијата и ќе ти стане јасно која беше претходно темата. Потоа се обиде мене да ме обвиниш за небезбедно возење и ми ги извади постовите од контекст.

Највеќе ме нервираат луѓе кои проповедаат едно, а прават друго. Како на пример возење 50кмч, на магистрален пат каде пишува 50кмч - а они СИГУРНО некогаш возеле повеќе од тоа.
Кока Кола Лајт од мене!