Автор Тема: Body Building, Fitness, P90X, MMA, Boxing i slicno...  (Прочитано 918060 пати)

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44959
  • Il Moderatore
Одг: Body Building, Fitness, P90X, MMA, Boxing i slicno...
« Одговори #3990 на: 17 Јуни 2015, 22:38:57 pm »
Абе фино све тоа, само што не ми беше тоа поентата (дека ти е убаво да јадеш, и дека треба дисциплина за да вежбаш).

Муабетот ми е, зашто еве рецимо, денеска по извозени ~12 км на тачак, за ~45 минути, Ендомондо ми вика дека сум поарчил ~530 калории, кои рака на срце, можам да ги вратам у рок од 5 мин. ако опнам чоколадо или нешо позамашно, а да не е благо.
Шекери и процесирана храна. Главните проблеми на модерното живеење.
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен DarthJe5us

• Авиону, сломићу ти крила..
  • Легенда
  • Пораки: 20380
« Одговори #3991 на: 17 Јуни 2015, 22:50:43 pm »
Цитат
What are "Empty Calories"?

Empty calories, also known as discretionary calories are those we consume with very little nutritional value, they posses virtually no dietary fiber, amino acids, antioxidants, dietary minerals or vitamins.

According to ChooseMyPlate.gov, a part of the USDA, empty calories come mainly from solid fats and added sugars.

Solid fats, such as beef fat, shortening and butter, are solid when at room temperature. Although solid fats exist naturally in many foods, they are commonly added during industrial food processing, as well as when certain foods are being prepared.

Added sugars - these are calorific sweeteners that are added to foods and beverages during industrial processing. In the USA, the most common types of added sugars are sucrose and high-fructose corn syrup, which are mainly composed of about half fructose and half glucose.

Added sugars and solid fats are said make foods and drinks more enjoyable. They are added by food and beverage companies to boost sales. However, they also add many calories and are major contributors to the obesity epidemic.

According to ChooseMyPlate.gov, the following foods and drinks have the most empty calories in the United States:

Solid fats + added sugars
    - ice cream
    - donuts
    - pastries
    - cookies
    - cakes
    Solid fats
    - ribs
    - bacon
    - hot dogs
    - sausages
    - cheese
    - pizza
    Added sugars
    - fruit drinks
    - sports drinks
    - energy drinks
    - sodas.

Отсутен Vasil

• Сениор
  • Пораки: 3759
« Одговори #3992 на: 17 Јуни 2015, 23:11:19 pm »
Абе фино све тоа, само што не ми беше тоа поентата (дека ти е убаво да јадеш, и дека треба дисциплина за да вежбаш).

Муабетот ми е, зашто еве рецимо, денеска по извозени ~12 км на тачак, за ~45 минути, Ендомондо ми вика дека сум поарчил ~530 калории, кои рака на срце, можам да ги вратам у рок од 5 мин. ако опнам чоколадо или нешо позамашно, а да не е благо.

12km за 45 минути, значи дека си се движел со 15км/ч, што е онака, лагано темпо за да не се испотиш. Тоа не е тренинг за тебе. Земи со 30км/ч по кеј помини едно 30-40 километри и ќе истрошиш доста калории.

За вежбањето не треба толку дисциплина, повеќето луѓе уживаат во спортот. Дисциплина треба за да останеш гладен и да не го изедеш цело чоколадо од 100 грама.

Отсутен Stratro

• Легенда
  • Пораки: 22281
« Одговори #3993 на: 17 Јуни 2015, 23:32:36 pm »

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20888
« Одговори #3994 на: 18 Јуни 2015, 01:03:22 am »
@Васил: не реков дека е тренинг, ми требаше превозно средство, а да не се малтретирам со кола. Низ град се поминати тие 12ина километри, така да да, таа е просечната брзина, со чекање по семафори, пешачки итн итн...

Чисто онака ме интересираше зашто е толку полесно да набуташ калории отколку да ги изгориш.
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен DarthJe5us

• Легенда
« Одговори #3995 на: 18 Јуни 2015, 01:19:43 am »
Пошто не се пази на исхрана.

Отсутен Vasil

• Сениор
« Одговори #3996 на: 18 Јуни 2015, 02:15:17 am »
@Васил: не реков дека е тренинг, ми требаше превозно средство, а да не се малтретирам со кола. Низ град се поминати тие 12ина километри, така да да, таа е просечната брзина, со чекање по семафори, пешачки итн итн...

Веднаш штом ја пресметав брзината сфатив дека не си тренирал. Така е, тоа е брзината за опуштен превоз низ град (лагано темпо за да не се испотиш). Фино е за да се размрдаш, но не треба да очекуваш дека тоа ќе потроши многу калории.

Сепак и тоа се 500 калории минус на салдото. Едно чоколадо плус што можеш да си го дозволиш без да качиш килажа. За оние што со кола одат на работа, нема чоколадо. ;)

Отсутен Bicikle

• Легенда
  • Пораки: 10610
« Одговори #3997 на: 18 Јуни 2015, 02:35:17 am »
dr rabota e shto cojkot ima 15% efikasnost...    znaci treb mn poveke da vnesis ako si potrosil 500 kalorii...

Отсутен DarthJe5us

• Легенда
« Одговори #3998 на: 18 Јуни 2015, 02:37:26 am »
dr rabota e shto cojkot ima 15% efikasnost...    znaci treb mn poveke da vnesis ako si potrosil 500 kalorii...

Значи јас на ден ако потрошам 1500 треба да внесам 10 000?

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55239
  • Махер
« Одговори #3999 на: 18 Јуни 2015, 08:56:46 am »
Ефикасно ни е телото.

Отсутен Vasil

• Сениор

Отсутен Bicikle

• Легенда
  • Пораки: 10610
« Одговори #4001 на: 18 Јуни 2015, 13:50:35 pm »
odprilika da, 10 000... trosi za zagrevaanje za rabota na srceto za rabota na umot(umot trosi najmnogu koga e aktiven i toa proteini i toa isto kako da kopas kanal trosi kolku shto znam) baska hemisli procesi shto se slucuvaat niz teloto, pa dodeka se razgradi hrana imas gubitci, inace neama da odis po nuzda ako imas 100% efikasnost xD SEkako zavisi i od metabulizmot i sistemot za digestija, individualno, znaci kaj nekoi ovaj procent e gogolem kaj nekoi pomal.
okolu 100W trosis samo da zivees(dr nisto da ne pravis :) )
eve i na shto naletav:
http://physics.stackexchange.com/questions/46788/how-efficient-is-the-human-body

Отсутен Stratro

• Легенда
« Одговори #4002 на: 19 Јуни 2015, 10:40:54 am »

Отсутен Stratro

• Легенда
« Одговори #4003 на: 19 Јуни 2015, 10:51:44 am »

Отсутен TheForce

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 546
« Одговори #4004 на: 19 Јуни 2015, 11:55:05 am »
Таман да пишам bullshit, стигнав до 4-от тип :)