Автор Тема: Возила за високи луѓе  (Прочитано 3030 пати)

Отсутен ficomk

• Сениор
  • Пораки: 4218
Возила за високи луѓе
« на: 16 Август 2023, 16:19:44 pm »
Бидејќи поради мојата висина (199 цм) изборот на возила кои би биле комотни за возење е лимитиран, пребарував и ми искочи текст од ADAC кој е на германски, превод подоле во постов.
https://assets.adac.de/image/upload/v1606723602/ADAC-eV/KOR/Text/PDF/Autos_grosse_Personen_185KB_223443_hno9lt.pdf
На листата се само најновите модели како што можам да забележам, и изборот за двометраши е ептен лимитиран.  :-X
Не дека нема да не собере и во други возила кои не се на листава, но може да е корисно за некој што ќе купува ново ауто и е висок.

Превод:
New car purchase advice
The more than 300 test criteria in the ADAC Autotest also include the precise measurement of the space available to the driver and passengers. The values determined can be valuable information when buying a vehicle - especially for particularly tall people. Unfortunately, this is not possible in the same way for particularly small people: Because they sometimes need a rather high seat, sometimes a normal high one in order to have enough all-round view. The following applies in all cases: only a test seat and a test drive can guarantee that a specific car can be steered safely.

Size isn't everything
In practice, not only is the overall height of a person important, but also the ratio of the torso to the legs. Some drivers are very tall but have a rather short torso and therefore require little headroom but plenty of leg room. And others have normal long legs, but a very tall upper body - and therefore need a lot of headroom. The following lists of ADAC measured values can therefore only be used as a guide for an initial pre-selection of vehicles and cannot replace extensive test sitting and driving.

Further tips for choosing a vehicle
▪ A sunroof usually reduces headroom ▪ The steering wheel should be adjustable in height and length
▪ The seat should be height/tilt adjustable
▪ If necessary, ask for a seat rail extension (special accessory ex works or retrofitted)
▪ The thickness of the seat cushion can be adjusted by a car upholstery shop, which can give a little more headroom
▪ If necessary, choose a special seat ex works or as a retrofit (individual adjustment or versatile adjustment options)
Attention: Subsequent conversions of seat rails and seat frames require approval by
DEKRA, GTÜ, KÜS or TÜV - unless there is already a general operating permit (ABE) or one
European general operating permit (EGBE). Before making any changes, ask one of the testing organizations what is still eligible for registration.
Please always speak to the car salesman about the possibilities of an individual seat adjustment, since manufacturers often offer special solutions and accessories that are not in the regular
price lists are maintained.

How to read the tables correctly
The tables below list important values for numerous current vehicles for the pre-selection of cars for particularly tall people. It serves as a preliminary decision and for a comparison. The measurement results refer to
   ▪ Leg area or lengthways seat adjustment: sufficient for people up to a total height of x.xx meters
  ▪ Seat height or headroom: sufficient for people up to a total height of x.xx meters
▪ Headrests: adjustable at the front (with sufficient safety) for people up to a total height of x.xx meters
The complete auto tests (over ten pages per model) can be found at www.adac.de/autotest.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34097
  • Таков е животот... јебига
Одг: Возила за високи луѓе
« Одговори #1 на: 16 Август 2023, 19:48:02 pm »
Го викале Сантимо, оти бил 199цм висок.

Отсутен MarceCvarce

• Легенда
  • Пораки: 8952
« Одговори #2 на: 16 Август 2023, 20:23:26 pm »
By default skapa i ogromna kola ti treba :)

Ili ke sedish kako onoj vidokiot od Police Academy direkno na zadna klupa 🤣

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 54984
  • Махер
« Одговори #3 на: 16 Август 2023, 20:30:54 pm »

Ili ke sedish kako onoj vidokiot od Police Academy direkno na zadna klupa
Ете баш c3 aircross има во листата за над 2 метри луѓе.

Исто и тука има многу добро видевце за избор на кола:

А со оглед на тоа што околу 200цм се по фамилија луѓе, никаков проблем нема со ниедна кола во денешно време. Сите имаат место, едино што има малку место е позади возачкото седиште.
« Последно менување: 16 Август 2023, 20:38:14 pm Deni »

Отсутен AUUU

• Легенда
  • Пораки: 7070
« Одговори #4 на: 16 Август 2023, 20:47:20 pm »
Да не иде Голфот на продажба?

Отсутен Nandor The Relentless

• Легенда
  • Пораки: 8622
  • Малерозен дрводарец
« Одговори #5 на: 16 Август 2023, 22:09:50 pm »

Ili ke sedish kako onoj vidokiot od Police Academy direkno na zadna klupa 🤣

Цел живот дискриминација трпиме!

Камо Tall Fuckin' People Awarness Day, а? А? А?!

@Deni
Ако автомобилот е деклариран за 5 патници, а заради мене стане автомобил за 3 патници
тогаш тој автомобил не е за Сантими...
Добра плата.
Прав скопјАнец.

Отсутен Sephiroth

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 405
« Одговори #6 на: 17 Август 2023, 00:59:03 am »
Изгледот понекогаш лаже, шетни по салони и влегувај по коли, ама земи си човек со тебе за тест на задно седиште. Јас сум 190цм и возам Свифт, излезе покомотен од пола поголеми автомобили што се по салониве. И луѓе под 175цм (жени и деца) можат да седат позади мене.

Отсутен Nandor The Relentless

• Легенда
  • Пораки: 8622
  • Малерозен дрводарец
« Одговори #7 на: 17 Август 2023, 01:06:31 am »
Поновиот Swift да не е поширок во кабина, чичин?
Позади мене во овој од 2008-ма, сите над 8 години плачат кога ќе седнат.
Добра плата.
Прав скопјАнец.

Отсутен MarceCvarce

• Легенда
  • Пораки: 8952
« Одговори #8 на: 17 Август 2023, 06:38:32 am »

Ili ke sedish kako onoj vidokiot od Police Academy direkno na zadna klupa
Ете баш c3 aircross има во листата за над 2 метри луѓе.

Исто и тука има многу добро видевце за избор на кола:

А со оглед на тоа што околу 200цм се по фамилија луѓе, никаков проблем нема со ниедна кола во денешно време. Сите имаат место, едино што има малку место е позади возачкото седиште.

Pa da toa e muabetot pozadi tebe nikoj nemoze da sedne.

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 17502
  • Alfa Romeo Corruption 1.4 Turbo
« Одговори #9 на: 17 Август 2023, 08:39:16 am »
Многу интересна тема за разглобување :)

Ја не сум висок човек, па немам проблем со ниедна кола (а и сакам малце "потркачка" позиција на возење и седам понапред), па до сега италијанските и француските коли не ми биле проблем зошто и тие се правени за нивен народ кој во глобала е моја висина (175-180).

Имам некое чувство дека коливе правени во држави со погломазни народи ќе бидат обзирни и за патниците позади, и затоа ми личи дека новите Волво модели може да ти задоволат критериуми.

Би било интересно да се дознае :)

Отсутен ficomk

• Сениор
  • Пораки: 4218
« Одговори #10 на: 17 Август 2023, 10:07:49 am »
Да не иде Голфот на продажба?
Барем додека е под гаранција не, за после ќе видиме.
У принцип за комотно возило за високи луѓе, со фамилија, ќе треба доста да се потроши човек, и најчесто тие возила се СУВ. Мене ми е ок тоа, пошто сакам повисоко седење заради полесно влагање/излагање од кола. Со нормални аута имам малце мака.
За тестирање, мојот метод е да се наместам ја напред, комотно да седам, како за долги патувања, и после седнувам позади да видам дали ме собира. Во спортсванот ме собира, ама кнап, не е нешто да се раскомотиш. Децава се мали сега за сега, ама ќе пораснат, па во таа смисла и размислувам за покомотно возило и за нив, а и за мене за возење на подолги релации.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43706
  • Il Moderatore
« Одговори #11 на: 17 Август 2023, 10:22:02 am »
Ааа па ти сакаш кошаркашки тим да возиш у кола ти напред комотен, и таков ко тебе позади тебе. Ее тоа и у Е класа тешко се добива :) Имаш  лонгвил варијанти на А6 и Е класа, веројатно ќе задоволи, a цените им се малтене ко SUV-ови...
BTW, Кога ќе пораснат децата, веќе нема да се возат со тебе во кола ;)

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Skywalker

• Сениор
  • Пораки: 3774
« Одговори #12 на: 17 Август 2023, 10:41:58 am »
Skoda Superb :D

Веројатно и кој било МПВ, али тие се поретки и поретки се.
Lt. Commander Data: "I will always be puzzled by the human predilection for piloting vehicles at unsafe velocities"

Отсутен kalimero

• Редовен
  • Пораки: 1847
« Одговори #13 на: 17 Август 2023, 12:59:35 pm »
И јас се најдов во темава, некогаш однадвор големи возила внатре никако не ме собираат.
За низ град најкомотно се осеќам во Сузуки Целерио, позади мене неможе да седне никој, ама над мене има многу простор па оддава пријатно комотно чувство.
Шкода Суперб, кога сум наместен како што возам позади мене има многу простор, седнувам и вишок останува кај нозете, ама позади е низок таванот па мора подгрбавен да седам, така да иако голема не е пријателски расположена кола за високи луѓе позади.
Опел Мерива е ОДЛИЧНА кола за високи, многу место има и кај шоферот и кога сум наместен позади мене е многу комотно, контра задните врати се многу практични за виски луѓе.
Тојота Рав4 последниов модел, крајно некомотен, никако не ме собира на возачко седиште, средниот ретровизор неможе да се дигне толку високо за да може без да наведнувам глава да гледам во него, седиштето најдоле а главата ми мава во таван, позади мене место ич.

Маму мубам, проблем е висинава, во Инсигнија позади за да влезам треба да се преполовам.

Отсутен tomaso

• Редовен
  • Пораки: 2170
« Одговори #14 на: 17 Август 2023, 13:28:16 pm »
На иста мака и јас бев со моите скроми 196цм и 145кг..... Возам моментално Мазда 6 2009  и можам дека да кажам дека ме собира како шо треба.
Седиште спуштено најниско шо можи и воланот в скут да си го земам закачен на највисока позиција. И конечно може зад мене да седне човек.
Убаво би било да се спушта уште пониско седиштето ама се навикнав.

Кога барав кола пробав различни, кола со сонечев кров не е за мене, ми го зема тој просторот за главата. Бев изненаден од многу модели каде што не можев да се сместам,
претходно возило ми беше Е46, убава ниска позиција за седење, ама зад мене дете само да седни..... Пробвав е90 одвај јас влегов, Е60 исто така не ме собра како што треба.
Многу малку простор за нозете и за главата во прилично големи коли. Во W211  не бе собра,таа беше со панорама, т.е со два шибери.

Службена кола возам Скала, никако да најдам позиција за левата рака, тој простор предвиден за потирање не можам да го искористам оти седиштето е скроз најдолу и прилично
назад вратено, ама сепак може да седни некој зад мене.

Од Хонда Џез сум пријатно изненаден од просторот шо го нуди напред барем. И од Пежо 308SW единстевна кола каде што не ми смета панорамата.