Автор Тема: ЦРВЕНАТА МРЕЖА КАЈ ТУРБО КРУЖНИОТ ТЕК  (Прочитано 4989 пати)

Отсутен maci

• Редовен
  • Пораки: 1319
ЦРВЕНАТА МРЕЖА КАЈ ТУРБО КРУЖНИОТ ТЕК
« на: 07 Октомври 2011, 08:02:14 am »

Што означуваат прекрстените црвени линии на сообраќајниците околу турбо кружниот тек кај Католичка црква? Одговорот на ова прашање го бараат најголемиот дел од возачите кои ја минуваат оваа нова крстосница преполна со нови сообраќајни знаци со кои возачите не се сретнале уште од полагањето на возачките испити. Некои ни тогаш.

Дилемата ни ја открија градските власти, а ја потврдија и од Републичкиот совет за безбедност во сообраќајот, според кои бележењето со црвените линии е според Правилникот за сигнализација како мерка со која ќе се спречува блокирањето на крстосницата со возила, доколку веќе во кружниот тек има возила повеќе од предвидениот капацитет на крстосницата.
- Возачите кога ќе пристигнат на крстосницата, доколку има многу авомобили во неа, ќе мора да застанат на црвената линија и да почекаат да се подиспразни. Со тоа ќе се избегне создавањето на гужви во кружната крстосница и закрчувањето на сообраќајот. Покрај црвената линија на крстосницата ќе биде поставен и знак не ја блокирај крстосницата". Оваа сигнализација, во согласност со сообраќајните правила, сега се воведува за првпат и ќе ја има и на други крстосници, каде што често се случува да се блокира сообраќајот, информираат од Одделението за односи со јавноста на Град Скопје.
Појаснување: Доколку има многу авомобили, ќе мора да се застане на црвената линија и да се почека да се подиспразни за да се се избегне создавањето гужви и закрчувањето на сообраќајот во кружната крстосница

извор: http://www.vecer.com.mk/default.asp?ItemID=A578128064CE1043BC34C756C2AB9FF1
форд фиеста 1,4 тдци

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • Пораки: 6187
  • 69
Одг: ЦРВЕНАТА МРЕЖА КАЈ ТУРБО КРУЖНИОТ ТЕК
« Одговори #1 на: 07 Октомври 2011, 08:13:57 am »
Ете...Почнавме да се приближуваме до европа...Само уште платите и културата да ни се поевропи и се ке биде како совршено...
Dusevno bolniot covek nikogas ne napagja bez pricina.Po toa se razlikuva od normalnite ludje.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34146
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #2 на: 07 Октомври 2011, 09:30:13 am »
Прв пат слушам за ваков знак. Освен што ќе го прави асфалтот полизгав и ќе предизвика не знам колку сообраќајки на мокро, што правиме ноќе, на снег, на дожд и после 2 недели кога линиите ќе се избришат, ќе поцрнат и нема да се гледаат? Некого ќе казнат ни крив ни должен за непочитување знак кој и онака не се гледа :(

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20699
« Одговори #3 на: 07 Октомври 2011, 09:33:57 am »
И ја не знам зашто е црвена... Во Лондон е жолта таа ознака тн "Yellow junction box".
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43919
  • Il Moderatore
« Одговори #4 на: 07 Октомври 2011, 10:06:38 am »
И ја не знам зашто е црвена... Во Лондон е жолта таа ознака тн "Yellow junction box".

Тие на остров, батали ги :)

BTW,  имам впечаток дека тоа нема да профункционира кај нас. како ни култура на возење на кружен тек. Застанете 3 минути на било кој кружен тек во градов, да се изнагледате циркус :)

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен djidji

• Легенда
  • Пораки: 10557
« Одговори #5 на: 07 Октомври 2011, 10:12:03 am »
Па црвена мрежа има и кај Цилаз ??? За што служи тогаш па таа ?

Присутен osmica8

• Легенда
  • Пораки: 11751
  • Архитект
« Одговори #6 на: 07 Октомври 2011, 10:32:36 am »
И јас долго време се мислев зошто е ова. Знам имаше една епизода на Топ Гиар, за ова баш. Тие што застануваа на ичкртанта зона, му ги демолираа колите ;D ;D

http://www.rulesoftheroad.ie/rules-for-driving/junctions-roundabouts/yellow-box-junctions.html

Од старт добро сум мислел. Значи не влегуваш во зоната се додека е немаш шанса да излезиш од неа без застанување. Што значи, треба да испланираш твоето поминување да е без прекин. Интересно. Колку ова ќе го разберат нашите возачи, посебно женскиот пол и возачите од западна мак..... ???

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20699
« Одговори #7 на: 07 Октомври 2011, 10:37:12 am »
Па црвена мрежа има и кај Цилаз ??? За што служи тогаш па таа ?

Абе финтата е, да се стават такви „мрежи“ на сите поголеми раскрсници... Е сеа, идејата е, кога има зголемен интензитет на сообраќај (и тоа е несомнено евидентно нели :)), да не навлегуваш во мрежата, пошто кога ќе се исклучи „твојот“ семафор, ќе ги блокираш оние од другите правци.

Од чиста култура (што нели кај нас е апстрактен поим), би требало човек да застане уште на семафорот, кога гледа дека пред себе НЕМА каде да оди, ИАКО му е зелено. Јас еднаш се обидов да презентирам таква култура, во таква ситуација, на раскрсницата кај Мекдоналдс во Центар (од Јосип Броз према Рекорд), и чекав... И нормално, инстантно позади мене сите се претворија во свадбари, а што е поинтересно, во моментот кога се отвори простор за мене (а сеуште ми беше зелено), јас тргам напред, да пројдам раскрсница, и еден „ослободител“проба да ми се убаци ОД ЛЕВО, а бев на левата лента (од двете што движат натаму). Значи фраерот, од „чиста култура“, прегази дупла пуна лента, возеше во спротивен правец, и згора на се’, на сред раскрсница ќе ме подбереше...

Од старт добро сум мислел. Значи не влегуваш во зоната се додека е немаш шанса да излезиш од неа без застанување. Што значи, треба да испланираш твоето поминување да е без прекин. Интересно. Колку ова ќе го разберат нашите возачи, посебно женскиот пол и возачите од западна мак..... ???

Нема врска ова со полот или потеклото на возачите. Не знам дали си возел низ Куманово, Штип, Струмица, ама ако не си, коа ќе идеш со кола натаму, prepare to be dazzled :)

НАРАВОУЧЕНИЕ: За нас не се коли... Дајте поволни цени за коњи и магариња!
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен Tommy

• Легенда
  • Пораки: 7340
« Одговори #8 на: 07 Октомври 2011, 10:42:26 am »
velestrumf, низ Куманово не се вози ...

Ке го цитирам братучедот мој кој возењето низ Куманово го спореди со играње на видео огра во која главна цел е да ги избегнеш "пешаците" кои излегуваат зад паркираните коли, потоа да внимаваш колите кои што "паркирани" да не се вклучат во сообраќај без жмигавец итн ...
Главната поента на играта е да поминеш жив и здрав од центар накај џамијата до болница, или кај Зелениот пазар без некој да ти качи притисок ...

Колку ме пизди што луѓето не почитуваат пешачки семафор, и откако ке ги укажеш дека им е црвено, прават фаца ...
Или пак ке го пуштиш да помине, а он тогаш ке извади телефон да чита порака ...

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55048
  • Махер
« Одговори #9 на: 07 Октомври 2011, 10:50:19 am »
Уште платите да ги качат за 600% и влагаме у ЕУ!

Отсутен eli428

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 276
« Одговори #10 на: 07 Октомври 2011, 10:51:42 am »
Интересно. Колку ова ќе го разберат нашите возачи, посебно женскиот пол и возачите од западна мак..... ???

Sto ti bidna??? Sto ti zgresi zenskiot pol :) :) :)
Брзината и совршенството не одат заедно :)

Присутен osmica8

• Легенда
  • Архитект
« Одговори #11 на: 07 Октомври 2011, 10:59:07 am »
Кој чува Топ Гиат епизоди, нека ја гледа s04 e08   Таму е ова објаснато. Не можам да го најдам на ју тубоо ова.

Отсутен maci

• Редовен
  • Пораки: 1319
« Одговори #12 на: 07 Октомври 2011, 10:59:29 am »
повеќе грешки се прават кога не се застанува пред кружен тек кога има коли внатре.многу возачи си мислат дека тој што  наидува на кружен тек тој има предност.а незнаат дека колите внатре што се во кругот имаат предност.и покрај поставените знаци сеуште неможат да се навикнат некој возачи.
најдобро е владата да излезе со реклама(како што има многу реклами за се и сешто) да објасни анимирано како се влага и кој се правилата на возење.и за овие црвени мрежи на патот.
и да ја врти рекламата едно месец дена во ударни термини.
форд фиеста 1,4 тдци

Присутен osmica8

• Легенда
  • Архитект
« Одговори #13 на: 07 Октомври 2011, 11:02:33 am »
Интересно. Колку ова ќе го разберат нашите возачи, посебно женскиот пол и возачите од западна мак..... ???

Sto ti bidna??? Sto ti zgresi zenskiot pol :) :) :)

Ништо не ми згрешил, се уште.
Ели секоја чест на искулучоци, ама факт е дека жените се губат во сообраќајот. Како можи во 2мин поминување на новиот кружен тек, 3 коли да направат смешки и тоа ГОЛЕМИ и тие 3 да бидат жени. Па колку треба да си паметен да прегазиш гумена препрека висока 10см и да мислиш дека тоа е ОК.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55048
  • Махер
« Одговори #14 на: 07 Октомври 2011, 11:03:03 am »
повеќе грешки се прават кога не се застанува пред кружен тек кога има коли внатре.многу возачи си мислат дека тој што  наидува на кружен тек тој има предност.а незнаат дека колите внатре што се во кругот имаат предност.и покрај поставените знаци сеуште неможат да се навикнат некој возачи.
најдобро е владата да излезе со реклама(како што има многу реклами за се и сешто) да објасни анимирано како се влага и кој се правилата на возење.и за овие црвени мрежи на патот.
и да ја врти рекламата едно месец дена во ударни термини.
Мајката во вагинална шуплина. Неписмени. Одам на кружниот си возам и КОЊ се убацува пред мене, ќе го учукав. И легнав на свирка. Отвара прозор типо и најцепачки, „што свириш бе“ - „Ќе те мавнам“ реков јас, и си продолживме. Каков идиот, ќе го однесев 10 метра понатака да беше врнето.