Автор Тема: ПРОБЛЕМ СО НАВОЈ НА СВЕКИЦА  (Прочитано 7312 пати)

Отсутен Bozolor1

• Почетник
  • *
  • Пораки: 33
ПРОБЛЕМ СО НАВОЈ НА СВЕКИЦА
« на: 10 Мај 2015, 03:14:45 am »
Како што наведува насловод имам проблем со плинскиот уред поточно со свекиците , сменив нови 4 свекици на Opel Vectra 1.6 1998g. но имам проблем една од свекиците избива на сервис ми рекоа дека треба да се направи нов забец колку што сфатив добро на моторот па сакав да прашам дали имал некој до сега таков проблем, колата трокира на 2ра и 3та брзина и е потешко доколку не си доволно искусен да ја возиш.Благодарам :)
« Последно менување: 11 Мај 2015, 17:28:48 pm Bozolor1 »

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
Одг: Проблем со плински уред
« Одговори #1 на: 10 Мај 2015, 04:01:54 am »
извини вака што ке те прашам, но под избивање на свекица, сакаш да кажеш дека излага надвор? ако е да, тогаш морам и ова да те прашам: ама како побогу ИЗБИВАЊЕ НА СВЕКИЦА е проблем со плински уред? насловов ти е тотално безвезе и комплетно грешен... плус наслов за проблем со плински уред на форумов веќе го има барем 5 пати...

да пробам да ти помогнам, барем информативно околу проблемот со избивање на свекицата... значи нов забец навој треба да се пререже на главата од моторот за да не го прави тоа понатаму... имаш 3 начини како да го направи тоа:

1.да ти ја пререже само таа дупка, и автоматски ке користиш 1 свекица со поголем навој, што е релативно глупо, бидејки ке биде со друг коефициент и карактеристики од останатите 3.

2.да ја прво избруси таа дупка, па да нареже поголем навој, па да се изработи пиксна која ке се заштрафи и заблокира на главата, и ке го добиеш оригиналниот навој за таа свекица.

3. да ти ги пререже сите дупки од свекиците за да ти бидат сите 4 исти...

бирај ти кое ти е прифатливо, за тебе... мој совет е втората верзија, јас така би направил, за да си ги задрѓам оригиналните карактерситики на пропишаните свекици.
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

Отсутен Bozolor1

• Почетник
  • *
« Одговори #2 на: 10 Мај 2015, 15:16:33 pm »
извини вака што ке те прашам, но под избивање на свекица, сакаш да кажеш дека излага надвор? ако е да, тогаш морам и ова да те прашам: ама како побогу ИЗБИВАЊЕ НА СВЕКИЦА е проблем со плински уред? насловов ти е тотално безвезе и комплетно грешен... плус наслов за проблем со плински уред на форумов веќе го има барем 5 пати...

да пробам да ти помогнам, барем информативно околу проблемот со избивање на свекицата... значи нов забец навој треба да се пререже на главата од моторот за да не го прави тоа понатаму... имаш 3 начини како да го направи тоа:

1.да ти ја пререже само таа дупка, и автоматски ке користиш 1 свекица со поголем навој, што е релативно глупо, бидејки ке биде со друг коефициент и карактеристики од останатите 3.

2.да ја прво избруси таа дупка, па да нареже поголем навој, па да се изработи пиксна која ке се заштрафи и заблокира на главата, и ке го добиеш оригиналниот навој за таа свекица.

3. да ти ги пререже сите дупки од свекиците за да ти бидат сите 4 исти...

бирај ти кое ти е прифатливо, за тебе... мој совет е втората верзија, јас така би направил, за да си ги задрѓам оригиналните карактерситики на пропишаните свекици.
Токму ваков одговор очекував ти благодарам :) колку би коштало тоа дали имаш информација?

Отсутен onak

• Легенда
    • КАНО еко системи
« Одговори #3 на: 10 Мај 2015, 15:54:45 pm »
не би можел да ти кажам цена. од повеќе фактори зависи тоа. достапност на местото, материјал, време на изработка и еден куп други зезанции... во секој случај покрај ауто механичар, умешан ке биде и дреар... не очекувај дека за 500 денари ке свршиш работа... цената на оваков сервис, може да ти биде блиску да купиш половна глава и мајсторот да ти ја смени... секако тоа подразбира и дихтунг на глава итн...

не е исклучена можноста дека и за овој зафат, ке треба глава да се вади...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk

Отсутен nikola_bb

• Сениор
  • Пораки: 5087
« Одговори #4 на: 10 Мај 2015, 16:01:15 pm »
Напрај тамо еден уметак само за таа свеќица и терај работа. Ко што кажа онак многу зависи од пристапност и дреар ти треба и тоа е тоа

Отсутен darkomic

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 382
« Одговори #5 на: 10 Мај 2015, 16:17:14 pm »
Сигурно треба главата да се вади. Инаку струганиците од бушењето и нарежувањето на нов навој може да завршат кај вентилите а и позицијата на главата не верувам дека е толку пристапна да може директно со бормашина да се работи на неа.

Отсутен onak

• Легенда
    • КАНО еко системи
« Одговори #6 на: 10 Мај 2015, 16:38:51 pm »
Сигурно треба главата да се вади. Инаку струганиците од бушењето и нарежувањето на нов навој може да завршат кај вентилите а и позицијата на главата не верувам дека е толку пристапна да може директно со бормашина да се работи на неа.

неможе да завршат кај вентилите, туку во клипот. секој совесен мајстор ке дувне со компресор и тие ке излезат надвор...

лично го имам правено ова на мои 2 возила, без вадење глава...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk

Отсутен nikola_bb

• Сениор
  • Пораки: 5087
« Одговори #7 на: 10 Мај 2015, 16:42:26 pm »
Преку толкава дупка за свеќица ако не ги извадат струганиците онда неам коментар :D

Отсутен onak

• Легенда
    • КАНО еко системи
« Одговори #8 на: 10 Мај 2015, 17:55:48 pm »
со цевче од нескафе ке ги извадиш... :)

туку... насловов да биде сменет?

на пример: ПРОБЛЕМ СО НАВОЈ НА СВЕКИЦА
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk

Отсутен Bozolor1

• Почетник
  • *
Одг: ПРОБЛЕМ СО НАВОЈ НА СВЕКИЦА
« Одговори #9 на: 11 Мај 2015, 17:31:46 pm »
со цевче од нескафе ке ги извадиш... :)

туку... насловов да биде сменет?

на пример: ПРОБЛЕМ СО НАВОЈ НА СВЕКИЦА
Ако си за нафаќање да ти ја донесам кажи цена и да ја напраиме :D

Отсутен onak

• Легенда
    • КАНО еко системи
« Одговори #10 на: 11 Мај 2015, 18:33:42 pm »
не друже. некој друг. јас сум хоби сервисер. не го работам тоа за пари...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk

Присутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43952
  • Il Moderatore
« Одговори #11 на: 11 Мај 2015, 18:50:05 pm »

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен vlavot

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 352
« Одговори #12 на: 11 Мај 2015, 19:43:48 pm »
Ја сериозно мислам ако се режи нов навој на глава за свекица, дека треба да се извади главата, а тоа веќе друг проблем, дихтунг...
А дали и ако ги извади струготините не знам, ако остане малку внатре може постепено да го свлечат ѕидот на цилиндарот.
Нека си купи нова глава :) тоа е решение.
“Speed has never killed anyone. Suddenly becoming stationary, that's what gets you.”

Присутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43952
  • Il Moderatore
« Одговори #13 на: 11 Мај 2015, 19:48:39 pm »
Нова глава сигурно дека е  едно можно решение. Но има и други можни и поефтини решенија. Не е дека така лесно ќе го свлече алуминиумско шпонче ѕидот на цилиндерот. Многу поверојатно дека при прво загревање ќе се „интегрира“ во клипот, отколку што ќе го симне ѕидот. Сепак, вадење на глава е поубавата варијанта, е сега ќе жртвува еден дихтунг и ремен, ама сигурно нема шпон да има. Како и да е, има решенија.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен vlavot

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 352
« Одговори #14 на: 11 Мај 2015, 19:53:39 pm »
Нова глава сигурно дека е  едно можно решение. Но има и други можни и поефтини решенија. Не е дека така лесно ќе го свлече алуминиумско шпонче ѕидот на цилиндерот. Многу поверојатно дека при прво загревање ќе се „интегрира“ во клипот, отколку што ќе го симне ѕидот. Сепак, вадење на глава е поубавата варијанта, е сега ќе жртвува еден дихтунг и ремен, ама сигурно нема шпон да има. Како и да е, има решенија.
+1 Вадење на глава :)
“Speed has never killed anyone. Suddenly becoming stationary, that's what gets you.”