Автор Тема: Прашања и одговори.  (Прочитано 2239138 пати)

Присутен Silvester

• Редовен
  • Пораки: 1885
Одг: Прашања и одговори.
« Одговори #8160 на: 28 Јануари 2020, 15:34:43 pm »
Пред 10 месеци менував лагер на задно десно тркало бидејќи имаше луфта. Лагерот го купив евтино (околу 1100 денари), марка MOG. Се јавив во лагермакс тогаш, но немаа.

Прашањето ми е, дали е толку слаб квалитетот на лагерот што ми се разбучи после нецела година и 17 000км или пак главината може да е искривена?! Немам забележано неправилно трошење на гумите.
  www.malservis.mk - сѐ за твојот автомобил!

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10312
« Одговори #8161 на: 28 Јануари 2020, 16:20:57 pm »
Можно е да е и до главините.

На југото менував лагери, за кратко повторно истите симптоми.
Наредно сменив и лагери и главини. Така се оправи работата.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44367
  • Il Moderatore
« Одговори #8162 на: 28 Јануари 2020, 18:58:16 pm »
Може да рикне, да истече цел глицерин и да те остави на пат, со пропадната педала. А може и да тера со години бучејќи... :)
И кај мене друглагерот више 1 година (15.000км) бучи.. Кога притискам додолу (на загреана кола се слуша и осеќа на нога како некое гребење)... Планирам другиов месец да сменам цел сет..
Кај мене кога ке стиснам на куплуг звукот на  "гребењето" се губи

Sent from my FIG-LX1 using Tapatalk

А до што може да биде ако тресе на тргање ? Замаец, ламела, потисна.... ?
На татко ми Пунтото (бензин 1,2 со 80 кс)прави така, така да и мене ме интересира одговорот, како и да е, ќе се менува цел сет (ламела, потисна, друк лагер) во овластениот на Фиат во Куманово (Велиновски), околу 200 е, не знам дали вреди разликата во цена во споредба со универзални гаражи каде цената се движи околу 7.000 - 8.000 денари.... @Simo - Carrier159 се исплати разликата?
Битно е да си сигурен дека ќе ти гарантира мајсторот исправност. Велиновски како овластен, сигурно ќе гарантира и позади него стои Аутомобиле СК.
Инаку, секој мајстор со малку искуство и алат може да смени ламела на пунто, нема ништо сложено или комплицирано.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Присутен Silvester

• Редовен
  • Пораки: 1885
« Одговори #8163 на: 28 Јануари 2020, 19:23:49 pm »

Може некако мајсторот или јас да ги проверам дали се како што треба? Или да си ставам половна главина за секој случај? Нова не ми се зема оти гарант чкарт ќе биде.
  www.malservis.mk - сѐ за твојот автомобил!

Отсутен Mikius

• Легенда
« Одговори #8164 на: 28 Јануари 2020, 20:04:57 pm »

Може некако мајсторот или јас да ги проверам дали се како што треба? Или да си ставам половна главина за секој случај? Нова не ми се зема оти гарант чкарт ќе биде.
Појма немам.
Тогаш на времето лагерите ги менував во еден маалски сервис.
Потоа отидов кај Илија во Ѓорче, дали нешто проверуваше, дали откако му кажав дека скоро ги имам сменето лагерите па логички заклучи каде е проблемот, не се сеќавам.

Битно, се што сервисирав кај Илија беше точно дијагностицирано и долгорочно решено :)

Отсутен deksa

• Редовен
  • Пораки: 1037
« Одговори #8165 на: 30 Јануари 2020, 17:08:10 pm »
Drugari mi treba nekoj sto rastura VW t.e. motor za caddy 2010 mk3 1.9 tdi 4x4.
Isto taka kade mozam da najdam poeftin nov zamaec?
I nekoj sposoben I fer majstor za da promeni navedenoto.
Fala odnapred.

Sent from my SM-G965F using Tapatalk

Отсутен Johnny625

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 195
« Одговори #8166 на: 31 Јануари 2020, 19:09:50 pm »
Пред 10 месеци менував лагер на задно десно тркало бидејќи имаше луфта. Лагерот го купив евтино (околу 1100 денари), марка MOG. Се јавив во лагермакс тогаш, но немаа.

Прашањето ми е, дали е толку слаб квалитетот на лагерот што ми се разбучи после нецела година и 17 000км или пак главината може да е искривена?! Немам забележано неправилно трошење на гумите.

Ако е главината крива, ќе тресе на кочење или дури можда во возење.

Сосем возможно лагер пробучи за 17000 км, дали од слаб квалитет или од нестручна монтажа.

Отсутен brankovlahov

• Почетник
  • *
  • Пораки: 2
« Одговори #8167 на: 02 Февруари 2020, 12:20:35 pm »
Здраво,

Имам проблем со автомобил марка Мазда Демио серија од 1999 година. Колата гаси кога е под лер гас на ладно, кога ке загрее си работи и вози нормално. Исто губи и снага во угорница. Дали некој знае сервис за дијагностика на овие модели. Колата помина 5-6 мајстори но кварот никој неможе да го најде. Фала на помош.

Отсутен Filip MK

• Редовен
  • Пораки: 2615
« Одговори #8168 на: 02 Февруари 2020, 16:59:15 pm »
Здраво, после возење некои 100 км, кога влегов во Скопје ми се појави "Oil pressure fault". Застанав, нивото на маслото беше малку над минимум, му дотурив 500 г и после неколку минути пак ми се упали истото предупредување. Некој од исксутво што може да биде? Дајте препорака за коректен сервисер за Рено и дали вака ќе можам да ја возам до мајсторот....итно ми е, фала однапред
Претпоставката е мајката на сите заебувања

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 17781
  • Alfa Romeo Corruption 1.4 Turbo
« Одговори #8169 на: 02 Февруари 2020, 17:11:35 pm »
Сервис Виталеда беше фален тука меѓу членовите:

http://vitaleda.mk/

Ми се чини дека забележав работно време од 8:30 наутро.

Отсутен pirat_07

• Легенда
  • Пораки: 8218
  • Rural fuckin society - we live in!!!
« Одговори #8170 на: 02 Февруари 2020, 18:19:24 pm »
Знам дека некаде се споделуваше број од членот @Yare ама не го најдувам на срчот...

Ајде ве молам ако има некој број телефонски, да ми пише.
Благодарам.

Отсутен riki_staff

• Сениор
  • Пораки: 6004
« Одговори #8171 на: 02 Февруари 2020, 18:32:01 pm »
Здраво, после возење некои 100 км, кога влегов во Скопје ми се појави "Oil pressure fault". Застанав, нивото на маслото беше малку над минимум, му дотурив 500 г и после неколку минути пак ми се упали истото предупредување. Некој од исксутво што може да биде? Дајте препорака за коректен сервисер за Рено и дали вака ќе можам да ја возам до мајсторот....итно ми е, фала однапред
Појди и во сервис Дац,мене искрено ич не ме фасцинираа...гратис 😁

Sent from my BLN-L21 using Tapatalk

Присутен n1kola

• Легенда
  • Пораки: 7226
  • French diamond
« Одговори #8172 на: 02 Февруари 2020, 22:45:34 pm »
Кога ти е сменето маслото ? Можно е од старо/неквалитетно масло да ти јавува таква грешка или сензорот е дефект, а па можеби пумпата маслена е отидена. Најдобро мери го притисок на маслото кај некој мајстор, за да си на чисто дали е сензот или стварно е слаб притисокот.

Отсутен Bicikle

• Легенда
  • Пораки: 10576
« Одговори #8173 на: 02 Февруари 2020, 22:47:24 pm »
Да не е само аксијален лагер. Ако е тој јбг...
« Последно менување: 02 Февруари 2020, 22:54:03 pm Bicikle »

Отсутен Mikius

• Легенда
« Одговори #8174 на: 02 Февруари 2020, 22:53:30 pm »
Кога ќе тргне наопаку...

Туку да не е поврзано со претходниот проблем со антифризот?