Автор Тема: Mobil, Total, Elf или какво масло ?  (Прочитано 1722733 пати)

Отсутен User12

• Почетник
  • *
  • Пораки: 32
Mobil, Total, Elf или какво масло ?
« Одговори #7350 на: 09 Август 2019, 00:26:29 am »
Јас на Форд Ка ставив Kröön emperol 5w40 full synthetic, ама не е тоа тоа, ми шушти моторот ептен. Вади доста чуден, бучен, звук особено при давање гас. Заебав работа изгледа.
Пред тоа возев со оригиналното фордово масло 5w30 (мада не мења мн мн вискозноста на маслото), спиеше моторот.

Отсутен Dule_

• Редовен
  • Пораки: 2997
Одг: Mobil, Total, Elf или какво масло ?
« Одговори #7351 на: 09 Август 2019, 00:55:57 am »
Јас на Форд Ка ставив Kröön emperol 5w40 full synthetic, ама не е тоа тоа, ми шушти моторот ептен. Вади доста чуден, бучен, звук особено при давање гас. Заебав работа изгледа.
Пред тоа возев со оригиналното фордово масло 5w30 (мада не мења мн мн вискозноста на маслото), спиеше моторот.
Нормално дека си зезнал работа, си ставил масло што не исполнува спецификација. Чим не исполнува спецификација логично е дека нема да работи моторот како што треба.

Sent from my MI 6 using Tapatalk

Отсутен User12

• Почетник
  • *
« Одговори #7352 на: 09 Август 2019, 10:11:46 am »
Нормално дека си зезнал работа, си ставил масло што не исполнува спецификација. Чим не исполнува спецификација логично е дека нема да работи моторот како што треба.

Чаре?!

Отсутен Dule_

• Редовен
« Одговори #7353 на: 09 Август 2019, 10:17:23 am »

Чаре?!
Јас одма би го сменил. Пиши мотор и година на колата.

Отсутен User12

• Почетник
  • *
« Одговори #7354 на: 09 Август 2019, 10:25:09 am »

Чаре?!
Јас одма би го сменил. Пиши мотор и година на колата.

1.3i 2000g

Отсутен Dule_

• Редовен
« Одговори #7355 на: 09 Август 2019, 10:45:42 am »
@User12 Duranza LSP 5W-30 e препорачано за кај тебе.

Отсутен riki_staff

• Сениор
  • Пораки: 5827
« Одговори #7356 на: 09 Август 2019, 11:09:18 am »
Дај кажувајте шо да порачам за фиато,овие од продавниците немат блага врска за спецификација...😊

Sent from my EVA-L09 using Tapatalk

Отсутен User12

• Почетник
  • *
Mobil, Total, Elf или какво масло ?
« Одговори #7357 на: 09 Август 2019, 11:23:51 am »
@User12 Duranza LSP 5W-30 e препорачано за кај тебе.
Јбг, касно е више за пола година ќе го сменам. Инаку барав кастрол GTX high mileage 5w40 или 10w40 (одамна го меркав), ама не можев да најдам, а сега не бива и ова да го фрлам и ново да ставам.

Отсутен yasho

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 51
« Одговори #7358 на: 09 Август 2019, 11:39:06 am »
Другари, еден совет... Дали е ОК Liqui Molly TopTech 4300 5w30 за Хонда 2.0i, CR-V, R20A мотор? Правам релативно малку км со колата годишно, помалку од 3-4к км,  совет за некое масло кое не мора да се менува на година дена?

Присутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43646
  • Il Moderatore
« Одговори #7359 на: 09 Август 2019, 11:53:35 am »
Дај кажувајте шо да порачам за фиато,овие од продавниците немат блага врска за спецификација...😊

https://extranetpli-eu.pli-petronas.com/dsp/lube-recommender/report_est.asp?id_mezzo=1942&id_livello=1&id_lingua=2&scat_from_tbl_est=

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Присутен M3V8

• Редовен
  • Пораки: 2661
« Одговори #7360 на: 09 Август 2019, 12:06:03 pm »
Другари, еден совет... Дали е ОК Liqui Molly TopTech 4300 5w30 за Хонда 2.0i, CR-V, R20A мотор? Правам релативно малку км со колата годишно, помалку од 3-4к км,  совет за некое масло кое не мора да се менува на година дена?
Sekoe maslo se preporacuva da se smeni na 1 godina, vozel nevozel.

Edit: imalo i takvo maslo, promena na 24 meseci:
http://eneos.eu/wp-content/uploads/2016/11/ENEOS-PREMIUM-ULTRA-5W30-FULLY-SYNTHETIC-PDS.pdf

OK, so mala kilometraza i kvalitetno maslo nema mnogu da steti i nesto podolgo od godina dena, pogotovo honda.

Spomenatoto maslo e so C2 specifikacija, i kako takvo preporacano za dizel motor, ne tolku za benzin. Ako sakas bas LM maslo odi na specifikacija za tvojot motor, verojatno A3/B3, izbegnuvaj C specifikacii.

Za mojot civic planiram da stavam Valvoline synpower 5w40, A3/B3 specifikacija odgovara za benzinci Hondi pa ako e preporacana i za tvojot motor togas mozes da go zemes vo predvid. A ima u super cena za full sintetik mislam deka e pod 1600den za 4 litri. Ovakvo maslo so godini koristese Makpetrol ovlasteniot servis i sum go vozel poveke pati. Sega Makpetrol raboti so originalno Honda pakovanje 5W30, ali 700 den za litro.

Neznam zosto tolku malce se spomnuva Valvoline kako opcija za maslo vo temava. Dali e do nedovolen marketing (sega uvoznik Euroimpex) ili pak nekoi losi iskustva za koi jas ne sum slusnal. Mislam deka se raboti za kvalitetno maslo so dobra cena i sto e najbitno bi trebalo da e original.
« Последно менување: 09 Август 2019, 23:28:29 pm M3V8 »

Присутен osmica8

• Легенда
  • Пораки: 11735
  • Архитект
« Одговори #7361 на: 09 Август 2019, 12:50:30 pm »

Јас на истиот мотор само во Алфа каросерија му ставам Shell  HELIX ULTRA 5w-40.
До сега од сите масла што сум ги ставал со ова најубаво работи моторот.

Исто така и Total INEO ме има бендисано. Ама тоа е тешко за лагер. Така да, терај со Шел-от.

Отсутен riki_staff

• Сениор
« Одговори #7362 на: 09 Август 2019, 13:05:42 pm »

https://extranetpli-eu.pli-petronas.com/dsp/lube-recommender/report_est.asp?id_mezzo=1942&id_livello=1&id_lingua=2&scat_from_tbl_est=
Selenia WR најдов ви Радовиш,година на ороизводство 2014 😁
Мислев дека го видов на Аутофилтер сајтот 5Л/3100ден. 

Отсутен Dule_

• Редовен
« Одговори #7363 на: 09 Август 2019, 13:06:15 pm »
@M3V8 Татко ми користи Valvoline веќе 15 години ако не и више. Го купуваше од Макпетрол и никогаш немал мака со него.

Отсутен riki_staff

• Сениор
« Одговори #7364 на: 09 Август 2019, 13:07:44 pm »

Јас на истиот мотор само во Алфа каросерија му ставам Shell  HELIX ULTRA 5w-40.
До сега од сите масла што сум ги ставал со ова најубаво работи моторот.

Исто така и Total INEO ме има бендисано. Ама тоа е тешко за лагер. Така да, терај со Шел-от.
Тотал инео колку шо гледам не ја исполнува таа спецификација,исто и шелот..освен оваа