Автор Тема: Намалување на потрошувачката.  (Прочитано 269270 пати)

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34166
  • Таков е животот... јебига
Одг: Намалување на потрошувачката.
« Одговори #750 на: 12 Септември 2014, 22:29:17 pm »
Симо, да го возиш возилото на отворено со константна гас при 100км/ч и 2800-3000 вртежи is as хајпермајлинг as it gets.
Сам си пиша, чисти филтри и троа препумпани гуми. На аеродинамиката не можеш уопште да влијаеш исто како и на ефикасноста на моротот.

Така да, тука си врзан со некоја потрошувачка од 5.0-6.0 под која тешко дека ќе можеш да паднеш со тоа возило.

Присутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43949
  • Il Moderatore
« Одговори #751 на: 12 Септември 2014, 22:36:04 pm »
Ќе удрам викендов тест на рутата, ќе видам бордот што ќе каже. ќе возам со константни брзини од 100км/ч, тоа е тука некаде, под 3к вртежи, ќе ги напумпам гумите на 2.2 бари и да видиме ;) Stilo-to си е одлично ауто, последниот пат, помалку гориво потроши од Nisan Note-от на релација Скопје-Дојран-Скопје, возени со иста брзина.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34166
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #752 на: 12 Септември 2014, 22:42:23 pm »
Малце да не е 2.2 бари? Да му налукаш 2.5?

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #753 на: 12 Септември 2014, 22:43:41 pm »
2.0 е дифолт за 205/55/16. Ај 2.3 нека бидат ;)

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен mmm121

• Сениор
  • Пораки: 3799
  • Ford Focus MKI 1.6 & MKII 1.4
Одг: Re: Намалување на потрошувачката.
« Одговори #754 на: 12 Септември 2014, 23:49:28 pm »
Кај мене вика 2.4 со 2.2. Малце ќе е 2

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 17612
  • Alfa Romeo Corruption 1.4 Turbo
« Одговори #755 на: 13 Септември 2014, 00:45:46 am »
Кај мене вика 2.4 со 2.2. Малце ќе е 2

Ти немаш Стило. Ако е така Фиеста вика 1.8 позади, 2.0 напред. Секако, одам 0.1 над препорачаното за да го продолжам временското растојание меѓу две проверки/допумпувања. Во главно, од кола до кола си е индивидуално.

Симо, ако колата се вози во хајпермајлерски стил, т.е. на „безбедни“ 100 км/ч и со никакви амбиции за агресивно возење, пробај ја рутата и на 2.5 притисок во гумите. Обиколницата е (мислам) прилично добро асфалтирана, барем беше последен пат кога ја возев, така да мислам дека нема да имаш преголема промена во комфорт.
Друго, зошто само на Фиестата има борд компјутер кој мери моментална потрошувачка, имам забележано дека на 100 км/ч троши рамно 4.0, на 120 км/ч троши 4.5, а на 110 км/ч троши над 5. Не знам зошто, и не знам како, ама пробај да го најдеш тој оптимален сооднос меѓу брзина и потрошувачка и кај твојата кола.

Бонус, ако сакаш да бидеш filipv и да кратиш уште децимали од потрошувачката, исклучи ги поголемите потрошувачи на електрична енергија, како светла, клима, можеби и радиото. Третово никој што редовно вози не би си го дозволил зошто не е безбедно, а не е ни удобно да возиш во глува тишина додека се потиш.

Отсутен nsx-r

• Легенда
  • Пораки: 9213
« Одговори #756 на: 13 Септември 2014, 01:19:40 am »
вади го каишот од климата и сервото

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #757 на: 13 Септември 2014, 09:11:30 am »
@mmm121, Еве баш го гледам упатството, за 205/55/16, 2.1 бари и напред и назад, a на фул лоуд 2.3. Така да, ќе си одат на фул лоуд спецификација :) Не гледај спрема твојата кола, секоја кола различна прикаска.

@Martin, не сум приметил некоја таква глупост на стилото. Прилично линеарно се зголемува потрошувачката со зголемување на брзината. Не гледам зошто на 110 би трошела повеќе отколку на 120. Провери да не била угорничка некоја мала кога си гледал у бордот на 110 ;)

@smichka, сервото е електрично, така да нема мака тука, а климата ќе си биде исклучена - освен во лето на враќање ;)

Присутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55054
  • Махер
Намалување на потрошувачката.
« Одговори #758 на: 13 Септември 2014, 09:39:06 am »
Posledna brzina na 3000 obrtai.
Gumite ako veke zboruvate za hipermiling slobodni proguglajte i ke vidite deka se vozat na maksimum sidewall pressure. Znaci 3.5 nakaj 4.0. Ama pritisokot se zasituva nad 3.5 i nagore veke se namaluva dobivkata. Ama ete i malku poveke e vo red, sekoj kako saka. samo da ne e pomalce. Potenko uljence, zatemneti prozori, kocnica zaboravi...

I za kraj plin na siromasna smesa ako ne e nekoj japanarija od motor.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #759 на: 13 Септември 2014, 11:01:08 am »
Кочницата заборавена, уљенце ќе глеам некое Selenia K-Power 0w40 да најдам... Гумите ќе си бидат за почеток малку над нормално, ко` за фул лоуд, пошто сепак ќе има и друга намена колата.  Затемнети прозори - добра идеја!

Плинот ќе си тера дифолт, да не ризикувам чекенџин и сл. работи.  И онака новиве ЕКУ-а при константни брзини (редуциран лоуд) си тераат AFR 16:1-17:1 и слични осиромашени смеши...

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #760 на: 14 Септември 2014, 13:56:01 pm »
Денес го седнав син ми, ресетирав бордот, тргнавме од од дома, до Влае бензинска, наточено гориво, напумпани гуми на 2.3.
Потоа, преку Сарај, на обиколница до двоењето кај Мралино, па по стариот пат за катланово преку Таор и до Орешани и назад до дома. Отприлика оваа рута во двата правци: Рута Гугл Мапс
Таму паркирав, застанав, ја угаснав колата, направивме пауза 5-10 минути и тргнавме назад.

Резултати до таму (значи, дома, ладна кола, вадење од двор, и сите тракатанци пропратни, до бензинска Влае, од бензинска Влае, до Орешани по обиколница)

Поминати километри:

Просечна брзина:

Просечна потрошувачка:

Резултати на цела рута:

Поминато растојание:

Просечна брзина:

Просечна потрошувачка:

Брзината на обиколница ја одржував помеѓу 100 и 110км/ч, најчесто 105км/ч, а во делот кај што излегувам од автопат, помеѓу 70-80км/ч
Клима исклучена, вентилатор, светла и радио уклучени :)
на 100км/ч стилото работи на 2500 вртежи, на 80км/ч на 2000. Резултатите се одлични :)

Отсутен Diesel

• Сениор
  • Пораки: 6198
« Одговори #761 на: 14 Септември 2014, 14:10:21 pm »
Пробај одржувај на 90 km/h.

Гарантитам дополнителни 0.3 до 0.5 намалена потрошувачка..

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #762 на: 14 Септември 2014, 14:11:55 pm »
Повеќе накај 0,2. Сепак, треба и да не се влечкаш на обиколница. Ај што е срамота, туку и ризично е.

Отсутен Diesel

• Сениор
  • Пораки: 6198
« Одговори #763 на: 14 Септември 2014, 14:12:17 pm »
Се е навика.

Ако веќе почесто возиш, пробај еден ден. Баш ме интересира..

Присутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55054
  • Махер
« Одговори #764 на: 14 Септември 2014, 14:17:25 pm »
Probaj 75kmh garantiram 0,2 ispod 90kmh.
Ako imaz gz i ako nemas obraz da vozis pod 100kmh.