Како што знаат повеќето фаровите на моето Јаре беа прилично пожолтени, а пластиката беше цела заматена. Иако 100 пати до сега требаше да се однесе да се среди никако тоа да го направев. Случајно го видов Turtle Wax headligt restorer kit и иако не верувам многу во вакви производи што ветуваат чуда со малку труд решив да го пробам.
Во китот има две сретства од кое едното се вика Clarifying compound (што на мене ми личи на некоја полир паста) и Spray lubricant (вањда обична вода со некои додатоци во неа).
Има три шмиргли означени со бројки од 1 до 4 (3 и 4 се заедно на исто перниче) шмирглите се као оние женските сунгерести турпии за нокти.
Има ракавица и Lens Sealing Wipe (најбитната работа во целиот кит)
Еве какви беа фаровите пред да почнам да ги средувам
Прво нормално треба да се заштитат сите површини даде има лак бидејќи се работи со шмиргли
Фаровите треба да се измијат убаво и да се пребришат со чиста сува крпа по што следи нанесувањето на првото средство со помош на памучна крпа Clarifying compound што во голема мерка ја отстранува грубата нечистотија и на крпата остануваа жолти траги.
По ова упатството вика доколку не е постигнат задоволителен резултат се преминува на следната постапка:
Се нанесува од средството Spray lubricant на површината од фарот и на самата шмиргла и се започнува со шмирглата со број 1. Се прават рамномерни движења по хоризонтала или верикала (се обира еден правец). По завршувањето со шмирглата со број 1 се пребришува фарот и се продолжува со шмиргла бр. 2 во обратен правец од движењата кои се правеле со шмиргла бр.1. Па потоа се шмирглите бр.3 и бр.4 за да процесот на крај се заврши со повторно нанесување на Clarifying compound. Целиот процес завршува со нанесување на Lens Sealing Wipe.
Целиов овој процес може и ќе функционира кај помалку оштетени фарови но ко што се надевев не и кај мене. Откога ја направив целата постапка на едниот фар и не бев задоволен од резултатот земав шмиргла 2000 и го поминав фарот па продолжив со она што беше дадено во самиот кит и резултатот беше далеку подобар
Иако ни она што го добив после оваа постапка не беше според очекувањата сепак бев задоволен од она што го добив се додека не ги премачкав фаровите со последното средство Lens Sealing Wipe што е некаков лак за пластика и недава повторно да пожолтуваат. По премачкувањето со Lens Sealing Wipe фаровите светнаа.
Lens Sealing Wipe се нанесува со рамномерно движење во една насока и потребно му се 24 часа за да исуши (стварно му треба толку време - проверено). Според мене ова е едино нешто што вреди во целиот кит и за жал има само едно марамче кое можеш да го употребиш само еднаш, додека другите средства ќе ти останат за уште една употреба али без Lens Sealing Wipe непраиш ништо.