Автор Тема: Чистење на затемнети штопови  (Прочитано 13531 пати)

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43722
  • Il Moderatore
Чистење на затемнети штопови
« на: 13 Мај 2012, 14:15:26 pm »
Викендов решив да ги „одтемнмам“ затемнетите штопови:

Со уљан разреџивач не одеше, па во игра улета нитро, со пластично гребалче за мраз уместо пластична шпакла. Разбивањето на лакот не идеше лесно, сепак беше некој профи лак, за разлика од оние спрејчиња за затемнување. Штета што изработката не беше профи, туку беше „харачин“ стајл.

Еве како тргна разбивањето на лакот:

Па потоа полека полека....:

Па денес од сабајле продолжив. Денес дури и поубаво беше, бидејќи поладно, па нитрото не испаруваше многу брзо:

И на крај вака испадна:

Вториот фар дефинитивно има некои два три слоја многу јак лак, веројатно нема да успеам ниту со нитро, овој првиот имаше еден слој од моето претходно затемнување што ми помогна да го одвојам полесно од пластиката.
За вториот сум спремен со 360-ка, 600-тка и 1000ка шмирглички, па ќе видиме што ќе биде :)

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Zile

• Легенда
  • Пораки: 7833
  • Плинаш!!!
Одг: Чистење на затемнети штопови
« Одговори #1 на: 13 Мај 2012, 14:30:48 pm »
Тешко тебе со гребењево, руки ти паднале.

А зашто ги отемнуваш? Баш добро изгледаа вака

Отсутен mmm121

• Сениор
  • Пораки: 3799
  • Ford Focus MKI 1.6 & MKII 1.4
« Одговори #2 на: 13 Мај 2012, 14:32:01 pm »
 ке го прави сток

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #3 на: 13 Мај 2012, 14:39:14 pm »
Презатемнети беа. Не ми се допаѓаа уште од првиот момент кога ми го вратија од сервис. Јас си ги имав убаво затемнето, ама овие ќумур ми ги направија :(
Може пак да ги затемнам со фолија, ама веќе не ги фарбам...
BTW, идеме во „работилница“ со темава.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Бузуки

• Сениор
  • Пораки: 6297
« Одговори #4 на: 13 Мај 2012, 14:52:03 pm »
Јас мислам дека го личеше и со затемнети штопови, али ти си знаеш
Ти оди во комбинација со бандажите и лајсната. е сеа уште да ти беа затемнети прозорците е тогаш многу појако ќе беше со црни штопови...
Еве ви слика да видите за која кобинација на црна боја ви збора

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #5 на: 13 Мај 2012, 14:57:06 pm »
Го личеше, точно. Ама јако е ако те стегне некој од позади коа нема да ти ги види светлата во услови на намалена видливост... Сепак неколку нијанси посветли, ќе изгледа добро и ќе биде ПОБЕЗБЕДНО!

Отсутен Zile

• Легенда
  • Пораки: 7833
  • Плинаш!!!
« Одговори #6 на: 13 Мај 2012, 15:07:06 pm »
Е да за безбедноста подобро е да се посветли

Отсутен Бузуки

• Сениор
« Одговори #7 на: 13 Мај 2012, 15:08:16 pm »
Незнам дали е паметна идејава ама да пробаш со 302 разредувач ??? многу појак е од нитрото...

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #8 на: 13 Мај 2012, 15:13:24 pm »
Тони, а бе страв ми е на пластиката од фарот како ќе делува. Да не ми го сјебе ептен фарот. А вака, после 1000-ка шмиргла, дури и со рачно полирање фарот е ОК, а ако ситничам можам и 2000ка да бапнам за финиш.

Отсутен Fic_CC

• Легенда
  • Пораки: 16719
  • Keep it 100
« Одговори #9 на: 13 Мај 2012, 15:14:53 pm »
Симо, да ги затемниш половина од тоа што ти беа ќе биде таман, како фабрика

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #10 на: 13 Мај 2012, 15:18:40 pm »
Ќе видиме. Ќе пробам прво сам со фолија:

Отсутен Бузуки

• Сениор
« Одговори #11 на: 13 Мај 2012, 15:20:05 pm »
Тони, а бе страв ми е на пластиката од фарот како ќе делува. Да не ми го сјебе ептен фарот. А вака, после 1000-ка шмиргла, дури и со рачно полирање фарот е ОК, а ако ситничам можам и 2000ка да бапнам за финиш.
Ами друго, ти со гланспапир 1000 да го врвиш и после рачно си ги полираш ? или погрешно су те сфатил

« Последно менување: 13 Мај 2012, 21:27:19 pm toni.suzuki »

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #12 на: 13 Мај 2012, 15:25:56 pm »
Првиот помина само со нитро, вториот нема да помине. Разликата е во тоа што првиот имаше мало затемнување од мене, кое послужи како заштитен слој за фарот. а вториот немаше никакво. Па во сервисот кога ми ги „изедначуваа“, левото и десното, левото има хардкор лак од почеток до крај, а десното има мек слој под хардкор лакот, кој ми помогна во полесно тргање :)

Затоа изгледа дека на вториов (левиов) ќе мора да му ја симнам бојата прво со нитро колку може, па со шмиргла 360ка, па со 600-ка, и на крај 1000ка гланс, и полирање со средство за шофершајбни од сонакс :)

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
« Одговори #13 на: 13 Мај 2012, 16:23:57 pm »
друже... совет еден... има една хемикалија за симињање боја. ја омекнува бојата како љупки е.. е сега незнам како ке реагира пластиката на тоа...

втора работа што ја знам е дека со гллицерин дефинитивно ке ја омекнеш бојата целосно без да ја сјебеш пластикита.. намачкај со глицерин, онака убаво-дебело слојче и остави да кисне цела ноќ. утре пробај да вадиш ако не и со нитро помогни си би требало како путер да излезе...

и последна работа... тоа што го работиш... предметот... не е ФАР туку ШТОП... фаровите ти се напред, под хауба... ова е позади, под гепек и се вика штоп светло... не стоп.. стоп светло е само еден сегмент од штопот.
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

Отсутен nsx-r

• Легенда
  • Пораки: 9213
« Одговори #14 на: 13 Мај 2012, 17:19:49 pm »
simo da ti dadam demol?
ne bi trebalo da ja unisti plastikata,a bojata ja vadi za 5 min bez shmirgla,nisto samo so krpce pominuvas