Со оглед на тоа што редовно чувствувам потреба да укажам на дефектите во аргументите на соговорниците, но и со оглед на тоа што на повеќето форумаши таквите забелешки им се досадни и иритантни, наместо секоја тема да ја „трујам“ со такви упади, ми се чинеше добра идеја да отворам посебна тема, па кој сака да чита - нека чита.
Начинот на „прокоментирување“ ти е арогантен и навредлив. Односно, како само ти да си во право, и никој друг не е. Веќе сум ти го спомнал ова, али очигледно не влијаело никако на тебе.
Во врска со ова имам да ти препорачам едно одлично четиво од
Пол Грем заедно со неговата позната „Пирамида на несогласувањето“. Во неа, несогласувањето е поделено на неколку нивоа, од dh0 до dh6. Dh0 е обично вреѓање и омаловажување на соговорникот со кон не се согласуваш („глуп си“, „ќути бе педер еден“, „сељак скапан“ итн...), додека во другата крајност, dh6 е пронаоѓање на главната поента на соговорникот („сакаш да кажеш дека тоа-и-тоа. Меѓутоа, тоа не е точно затоа што ова-и-ова“) и побивање на истата.
Постои и dh7, кое е надвор од пирамидата, кога целта не ти е просто да покажеш дека соговорникот не е во право, туку да стигнеш до вистината: му помагаш на соговорникот да го поправи сопствениот аргумент и така поправен го презентираш.
Ниски форми на несогласување се оние кои не придонесуваат кон конструктивна дискусија, кои не помагаат да дојдеме до вистината. Во нив спаѓаат нивоата од dh0 до dh3. Затоа, тие не се валидни аргументи. Така не се дискутира.
Твојот горен цитат е dh2.
Се потрудив да ја прецртам и преведам пирамидата:

Повеќето постови на овој форум, а кога постои некакво несогласување, се dh1 и dh3, понекогаш dh0 и dh4. Форумашите кои со своите писанија се мање-више редовно во горните неколку нивоа на пирамидата можат да се избројат на прстите од едната рака.
http://www.paulgraham.com/disagree.htmlhttp://lesswrong.com/lw/85h/better_disagreement/Чувствувајќи се повикан да работам на свесноста на форумашите за оваа важна тема, а со дозвола и согласување од управата, најавувам дека во следниве неколку недели под секој пост кој ќе ми се чини како илустративен ќе допишувам dh кое е.