Автор Тема: Carina i registracija  (Прочитано 27948 пати)

Присутен kire95

 • Редовен
 • ***
 • Пораки: 1499
Одг: Carina i registracija
« Одговори #75 на: Септември 07, 2023, 14:42:40 pm »
Ја збореа оваа страна порано на форумов https://www.davackizavozila.mk/?post_type=product доколку имал некој искуство со конкретната може да сподели па да ти е од помош

Отсутен stanzli

 • Јуниор
 • **
 • Пораки: 132
Одг: Carina i registracija
« Одговори #76 на: Октомври 26, 2023, 12:44:53 pm »
S350 2014 davacki  >:(-------------------------------------------------------------------------------------

Ima nekoj orientaciono kolku bi bile za E220 karavan 2017ta ?

Присутен nestor04

 • Редовен
 • ***
 • Пораки: 2927
 • Шо да пишам тука?🤔
Одг: Carina i registracija
« Одговори #77 на: Октомври 26, 2023, 12:54:38 pm »
Ништо не е тоа. Не е над 60% од цената.

Отсутен Carpathian Lord

 • Легенда
 • *****
 • Пораки: 12994
Одг: Carina i registracija
« Одговори #78 на: Октомври 27, 2023, 15:41:41 pm »
S350 2014 davacki  >:(
Значи кола за отприлика 25000 евра, швркаат 14000 евра давачки.

Аха ќе се прашаме :)

Отсутен Mk Guru

 • Почетник
 • *
 • Пораки: 3
Одг: Carina i registracija
« Одговори #79 на: Ноември 18, 2023, 17:19:44 pm »
За увоз на возило поточно Пассат бензинец 1.8 увезен од USA 2015 год со ист мотор како Пассат Б8 1.8 за Европски пазар исти киловати 132. Извадив ТУВ од Ауто Груп СК има заведено дека испушта 204 мг.ЦО2 на километар А секаде по официјални сајтови пишува дека тој мотор испушта 137 мг на километар. Повеќепати по тип на мотор и по сите параметри имам проверено дека истиот мотор се вградува и во Европа и во USA и затоа и го купив.
Не знам што корист имаат вака да прават од Ауто Груп СК да го фалсификуваат Цо2 со што ми се зголемија давачките за околу плус 3000 ЕУР со се ДДВ?
https://www.car.info/en-se/volkswagen/passat/b8-typ-3g-18-tsi-m6-20225203/specs

Присутен nestor04

 • Редовен
 • ***
 • Пораки: 2927
 • Шо да пишам тука?🤔
Одг: Carina i registracija
« Одговори #80 на: Ноември 18, 2023, 17:21:37 pm »
Да не е мерен на еко-тест?

Отсутен ficomk

 • Сениор
 • ****
 • Пораки: 3886
Одг: Carina i registracija
« Одговори #81 на: Ноември 18, 2023, 17:51:43 pm »
За увоз на возило поточно Пассат бензинец 1.8 увезен од USA 2015 год со ист мотор како Пассат Б8 1.8 за Европски пазар исти киловати 132. Извадив ТУВ од Ауто Груп СК има заведено дека испушта 204 мг.ЦО2 на километар А секаде по официјални сајтови пишува дека тој мотор испушта 137 мг на километар. Повеќепати по тип на мотор и по сите параметри имам проверено дека истиот мотор се вградува и во Европа и во USA и затоа и го купив.
Не знам што корист имаат вака да прават од Ауто Груп СК да го фалсификуваат Цо2 со што ми се зголемија давачките за околу плус 3000 ЕУР со се ДДВ?
https://www.car.info/en-se/volkswagen/passat/b8-typ-3g-18-tsi-m6-20225203/specs
Реагираше кај нив? Каков одговор имаат?

Отсутен Mk Guru

 • Почетник
 • *
 • Пораки: 3
Одг: Carina i registracija
« Одговори #82 на: Ноември 20, 2023, 11:58:13 am »
Не сум реагирал кај нив поверив на една шпедиција и од таму ми кажаа дека колите увезени од Америка фиксно ги ставаат дека имаат максимално ЦО2 и дека има фул опрема и автоматски менувач. Иако реално колата е со 5 брзини мануелен менувач со кумплуг, само со 5 брзини мануелен менувач тој модел на Пассат во Америка се продавал со најниско ниво на опрема со челични бандажи итн, цена на нов била околу 21500$.
Споредбено као немаат податоци колата ја споредуваат со Европски модел на Б8 со 7 брзински автоматк менувач кој нов чинел преку 35000 ЕУР + 204мг ЦО2 (наместо 137мг реални) и на тоа рачунаат царина.
 Пишуваше дека давачките се зголемуваат за луксузни возила и спрема тоа што можам да си дозволам земав Европски бренд со најниско ниво на опременост и мотор кој е познат и се користи во Европа. 

Отсутен ficomk

 • Сениор
 • ****
 • Пораки: 3886
Одг: Carina i registracija
« Одговори #83 на: Ноември 20, 2023, 12:02:25 pm »
Многу неповолно за тебе. Не ми е јасно зашто секогаш е на штета на граѓанинот и се иде во екстрем како во овој случај. Зашто на пример не е земен некој модел со средна вредност како референтна кога немаат податоци, а не најскапиот. Многу без везе и многу нервози верувам ти донесе.

Отсутен Jimny

 • Јуниор
 • **
 • Пораки: 65
Одг: Carina i registracija
« Одговори #84 на: Ноември 20, 2023, 13:01:43 pm »
Не сум реагирал кај нив поверив на една шпедиција и од таму ми кажаа дека колите увезени од Америка фиксно ги ставаат дека имаат максимално ЦО2 и дека има фул опрема и автоматски менувач. Иако реално колата е со 5 брзини мануелен менувач со кумплуг, само со 5 брзини мануелен менувач тој модел на Пассат во Америка се продавал со најниско ниво на опрема со челични бандажи итн, цена на нов била околу 21500$.
Споредбено као немаат податоци колата ја споредуваат со Европски модел на Б8 со 7 брзински автоматк менувач кој нов чинел преку 35000 ЕУР + 204мг ЦО2 (наместо 137мг реални) и на тоа рачунаат царина.
 Пишуваше дека давачките се зголемуваат за луксузни возила и спрема тоа што можам да си дозволам земав Европски бренд со најниско ниво на опременост и мотор кој е познат и се користи во Европа.

Пријателе прво ке се консултираш со адвокат, потоа извести ги медуимите за ова бидејки си страшно оштетен да допре глас , друго чаре не те вади катастрофа :(

Присутен Sase_91

 • Сениор
 • ****
 • Пораки: 3445
Одг: Carina i registracija
« Одговори #85 на: Ноември 20, 2023, 13:36:15 pm »
Не го акајте човекот да си дава пари по адвокати, медиуми и слично. Кај нас секој што вози кола поскапа од 3000 евра треба да се мрази и согласно на тоа дури и крив ќе го најдат што си купил Пасат.
Може да отиде само лично во царина да се консултира и сигурен сум 99% дека ќе го добие одговорот како што го добил во Шпедицијата. За жал внесувањето на модели од Америка е проблем заради тоа што во Шваке каталогот не го наоѓа по ВИН бројот и не им дава податоци, па согласно на тоа и го царинат како со максимална опрема и цо2. А кај нас цела царина оди преку ВИН и Шваке.
Заникаде ни е царинењето на возила и е нај очајно во светот според давачките, ама за жал тоа е, мора да живееме во ваа покраина и додека сме тука тие се законите.
If everything seems under control, you're not going fast enough.  /  KKBA

Отсутен Jimny

 • Јуниор
 • **
 • Пораки: 65
Одг: Carina i registracija
« Одговори #86 на: Ноември 20, 2023, 20:46:01 pm »
Не го акајте човекот да си дава пари по адвокати, медиуми и слично. Кај нас секој што вози кола поскапа од 3000 евра треба да се мрази и согласно на тоа дури и крив ќе го најдат што си купил Пасат.
Може да отиде само лично во царина да се консултира и сигурен сум 99% дека ќе го добие одговорот како што го добил во Шпедицијата. За жал внесувањето на модели од Америка е проблем заради тоа што во Шваке каталогот не го наоѓа по ВИН бројот и не им дава податоци, па согласно на тоа и го царинат како со максимална опрема и цо2. А кај нас цела царина оди преку ВИН и Шваке.
Заникаде ни е царинењето на возила и е нај очајно во светот според давачките, ама за жал тоа е, мора да живееме во ваа покраина и додека сме тука тие се законите.
Саше од кажанато на човекот постојат многу нелогичности па поради тоа ако не може сам да се избори постојат правни лица, бидејки утре можат да му лупнат не само на него мене тебе слично да платиш нешто што нема допирана точка ,човек вози мануелец му пишале автоматик , и етц верувам дека со правно лице може да истера правдина и да се заштити колку толку бидејки ова е претереано во сите граници.

Присутен Sase_91

 • Сениор
 • ****
 • Пораки: 3445
Одг: Carina i registracija
« Одговори #87 на: Ноември 20, 2023, 23:57:49 pm »
Како што кажав, воопшто не би сакал да платам јас царина и 1 тон давачки за некој што не оди на работа во администрација да зима плата. Само му ја кажав реалноста и изнесов сопствено мислење, џабе ќе си даде пари и тоа е тоа, пак нема ништо да направи. Ако му се даваат пари слободно, негови пари негова одлука.
If everything seems under control, you're not going fast enough.  /  KKBA

Отсутен igor100

 • Почетник
 • *
 • Пораки: 2
Одг: Carina i registracija
« Одговори #88 на: Ноември 21, 2023, 11:27:35 am »
Дали при увоз од фактурата се гледа нето цената (без ДДВ во земјата на купување) или целата цена со ДДВ во земјата на купување, во случај ако следи поврат на ДДВ после извозот? Како е најдобро да изгледа фактурата за да се намалат давачките?

Отсутен Filip MK

 • Редовен
 • ***
 • Пораки: 1984
Одг: Carina i registracija
« Одговори #89 на: Ноември 21, 2023, 13:23:13 pm »
Дали при увоз од фактурата се гледа нето цената (без ДДВ во земјата на купување) или целата цена со ДДВ во земјата на купување, во случај ако следи поврат на ДДВ после извозот? Како е најдобро да изгледа фактурата за да се намалат давачките?
Мислам дека најдобро е да стои нето цена + ДДВ, пр: 10.000 е + ДДВ 3.000 е (ти си плаќаш 13.000 е, а после регистрација и др документи што пиша @Sase_91 ќе се ги бараш тие 3.000 евра поврат).
Претпоставката е мајката на сите заебувања