Автор Тема: Паркинзи / Паркинг места низ нашите градови.  (Прочитано 253278 пати)

Отсутен zlatkoa

• Сениор
  • Пораки: 3258
Одг: Паркинзи / Паркинг места низ нашите градови.
« Одговори #1245 на: 02 Февруари 2018, 13:28:25 pm »
Dadi si otkaz. Imas novo lisice eden kup firmi, ako te biva ke najdes rabota, sto i da rabotis. Pozdrav
p.s. - ич не сум јас крив,нити па допринесувам за истото - gledas deka doprinesuvas, te opomenile. Moli se uste da te opomenuvaat, da ne preminat na dela.
Ако паркингот е јавен, а не пред зграда, не гледам зошто Ficomk би напуштал работа. Тоа е јавна површина и на тебе ти припаѓа исто колку и него. Низ Карпош има доста коли што стојат запуштени со години, тие не сметаат повеќе од неговата? Малку е наивно да му речете дека треба да си плати паркинг за цело работно време ако има бесплатен јавен паркинг.
@Мартин_91 Pa sigurno nekoj ne go opomenal na javen parking deka zagaduva ili smeta. Jas pravam muabet za parking pred zgrada, predviden za stanarite, a na koj parking se parkira koj stigne, osvem stanarite.
Neli malku e naivno da mi pisuva da sum kupel parking vo garazata od Citymall ili da sum go prodadel stanot tamu sto e 20+ godini? Ete procitaj nekolku komentari nanazad. Taka da kako sto toj mi go resi mene problemot, jas negoviot mu go resiv.
p.s. pushtiv mail do CM dali prodavaat i kako parking, vo megjuvreme poso nema drugo resenie, stanarite si sobraa potpisi rampa da se stavi pred zgrada, pa ke se stavi i toa, barem 10 mesta da ima za 60+ stana.
Sega ostanuva uste otkaz da si dade i na site da ni se reseni problemite vo Karpos.
Pozdrav

Рампа пред зграда нема да можете да ставите затоа што за тоа ви е потребен сообраќаен елаборат за целокупното сообраќајно решение и истиот треба да ви биде одобрен. Звучи глупо, но прописите се такви. Но најпрво, земјиштето или паркингот кое што ќе го присвоите со ставање на рампа ќе треба да го поседувате односно да го откупите од општината доколку веќе го немате во некаква сопственост тие што со потписи ќе ставите рампа.
Секое ставање рампа самоиницијативно, со собирање потписи без претходно да се запазат регулативите ќе биде третирано како дивоградба, и секој може да пријави и истата да биде остранета. Таквиот чин е узурпација на јавна површина, која што може да ја користи секој, но никој нема право да ја присвојува нелегално

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 54990
  • Махер
« Одговори #1246 на: 02 Февруари 2018, 13:31:41 pm »
Како кај Пјаца сакаат сигурно. Што е бајаги логично. Или како кај Идадија.

Отсутен Inter1

• Редовен
  • Пораки: 2821
« Одговори #1247 на: 02 Февруари 2018, 13:32:26 pm »
Taka e, se ke si odi po procedura preku opstina Karpos. Dokolku tie odobrat, ke bide stavena, ako ne jbg ke trpime uste :D 
zemjisteto okolu i pod zgrada e otkupeno pred nekoja godina kolku sto znam od stanarite. Sega uste elaborat ili sto i da ni pobaraat da se izgotvi, pa ako dadat dozvola super, ako ne toa e, kako i do sega ke se snaogjame koj kaj stigne.
Da toj tip na rampa, kako kaj pjaca, so toa sto ova ke e so ogranicen prostor, okolu 10-12 vozila sobira i e na nekoj nacin "privaten imot" ete ne e javen parking ako taka moze da se smeta kako sto e pisano pogore.

Отсутен achtung

• Сениор
  • Пораки: 6642
« Одговори #1248 на: 02 Февруари 2018, 13:38:11 pm »
Dadi si otkaz. Imas novo lisice eden kup firmi, ako te biva ke najdes rabota, sto i da rabotis. Pozdrav
p.s. - ич не сум јас крив,нити па допринесувам за истото - gledas deka doprinesuvas, te opomenile. Moli se uste da te opomenuvaat, da ne preminat na dela.
Ако паркингот е јавен, а не пред зграда, не гледам зошто Ficomk би напуштал работа. Тоа е јавна површина и на тебе ти припаѓа исто колку и него. Низ Карпош има доста коли што стојат запуштени со години, тие не сметаат повеќе од неговата? Малку е наивно да му речете дека треба да си плати паркинг за цело работно време ако има бесплатен јавен паркинг.
@Мартин_91 Pa sigurno nekoj ne go opomenal na javen parking deka zagaduva ili smeta. Jas pravam muabet za parking pred zgrada, predviden za stanarite, a na koj parking se parkira koj stigne, osvem stanarite.
Neli malku e naivno da mi pisuva da sum kupel parking vo garazata od Citymall ili da sum go prodadel stanot tamu sto e 20+ godini? Ete procitaj nekolku komentari nanazad. Taka da kako sto toj mi go resi mene problemot, jas negoviot mu go resiv.
p.s. pushtiv mail do CM dali prodavaat i kako parking, vo megjuvreme poso nema drugo resenie, stanarite si sobraa potpisi rampa da se stavi pred zgrada, pa ke se stavi i toa, barem 10 mesta da ima za 60+ stana.
Sega ostanuva uste otkaz da si dade i na site da ni se reseni problemite vo Karpos.
Pozdrav
Абе вакви како тебе се најголемите борци од ноб, све е ваше и вие све сте направиле за државата. ЕДНО МЕТРО ОКОЛУ ЗГРАДАТА е ваше и ништо повеќе, дојди буши ако имаш гз еве дај локација да паркирам па повели.

Sent from ЗА ЖИВОТ ВО МАКЕДОНИЈА!!!
                   RRETH JETËS NË MAQEDONI!!!

Отсутен Inter1

• Редовен
« Одговори #1249 на: 02 Февруари 2018, 13:38:47 pm »
smesen si. pozdrav

Отсутен achtung

• Сениор
« Одговори #1250 на: 02 Февруари 2018, 13:39:21 pm »
Ок, ПоЗдРаФ

Отсутен Inter1

• Редовен
« Одговори #1251 на: 02 Февруари 2018, 13:42:54 pm »
Ste nasle da se calamite vo zgradi kaj so najgolem broj se penzineri i kulturni/obrazovani luge. Odi Cair krshi glava tamu so sakas pravi. Me zabole mene za tvoite gumi ili za gumite od bilo kogo. Krajno si ima MVR i pajak, pa raspravajte se so niv. 
p.s. Imotot e otkupen i e od stanarite okolu zgrada, a dali istiot e 1 cm, 1m ili 10 metri za tebe, a i za site ostanati e totalno nebitno i toa si e rabota od toj sto go ima imotot.
Se najdobro. pozraf i tebe

Отсутен achtung

• Сениор
« Одговори #1252 на: 02 Февруари 2018, 13:46:36 pm »
Ок, ПуЗгРаФф.

Отсутен ficomk

• Сениор
  • Пораки: 4221
« Одговори #1253 на: 02 Февруари 2018, 13:48:30 pm »
Кој има право мене да ме опоменува за површина што не е негова,нити па има право да ја користи само за себе,како мисли дека стекнал такво право?
Све што некој може да ми направи на мене,можам и јас истото,ако играме така.Едноставно е.

Ste nasle da se calamite vo zgradi kaj so najgolem broj se penzineri i kulturni/obrazovani luge.
Нити се чаламам,нити се конфронтирам,а дека се културни и образовани луѓе,се гледа по заканите што ги упатуваат. :)
« Последно менување: 02 Февруари 2018, 13:53:56 pm ficomk »

Отсутен Banzai

• Blitzqueen
  • Легенда
  • Пораки: 9998
« Одговори #1254 на: 02 Февруари 2018, 13:57:12 pm »
Втор или трет ден трае сагава Фичо вс Интер? ;D
За вкусовите не се дискутира, по нив се плука.

Отсутен Inter1

• Редовен
« Одговори #1255 на: 02 Февруари 2018, 13:57:58 pm »
@ficomk Ete i tebe da ti kazam povtorno poso neso nejasno ti e i po 100 poraki izgleda.
Na javna povrsina ulica, nikoj nema pravo, na javen parking isto nikoj nema pravo, ama pred vlez od zgrada i parking sto e na edno metro pred vlezot zgradata sekoj ima pravo da ti kaze sto saka.
A eve isto i tebe da ti preporacam odi Cair i tamu bidi junak so sekoj ostanat ovde sto bara GPS podatoci poso saka ili ke se tepa za parking ili pak ete odi Kumanovo ili Tetovo, nebitno, za izzivuvanje vo Karpos i raspravajnje so stari luge najlesno e.
Se najdobro i tebe. Pozdrav
eve jas sagava ja zatvaram. Dosta e, vozrasni ste site, valda znaete sto pravite, pa parkirajte kaj ke stignete, poso ete nikoj ne e biten, samo vie ste bitni i vie top da funkcionirate, a toa sto narusuvate funkcioniranje na drugi e nebitno.
Sagata ja zatvaram i za bilo koj drug, poso nema poenta veke muabetov ...
Za kraj, se nadevam zonsko ke vi stavat i ke si plakjate po 100 den od sat

Отсутен MAPJAH

• Сениор
  • Пораки: 6743
  • Бенве сие бенве
« Одговори #1256 на: 02 Февруари 2018, 14:58:50 pm »
По која основа ќе викнеш полиција или пајак кога и двајцата имате еднакво право да паркирате таму? И тоа со рампата е жмк, ќе ја закопа некој колата “на сигурно” и ќе ја вади замомза викенд, а ти пак кружи ко будала 15мин барај паркинг

Отсутен zlatkoa

• Сениор
  • Пораки: 3258
« Одговори #1257 на: 02 Февруари 2018, 15:04:28 pm »
Сите бе сакаат да се шлепаат "државно" да лапаат од гагата.

Така и со паркингот. Гага е, "државен" и ајде товари, паркирај на него.

Отсутен Bicikle

• Легенда
  • Пораки: 10460
« Одговори #1258 на: 02 Февруари 2018, 15:11:33 pm »
Па не сум видел кај што имаат рампа на паркинг во сопствен имот да нема место или некој туку така да паркира, пошо ако е нивни паркингот може и да си го заградат. Исто како некој тебе во двор да ти паркира.  Е сега тие згради претежно се одамна (30+год) па тогаш околностите биле сосем поинакви, Имаше едно време по масовна иницијатива за откуп и приватизација за дворно земјиште околу зградите али претежно парите завршија во куќен совет и не бидна ништо.

Отсутен Gabau

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 489
« Одговори #1259 на: 02 Февруари 2018, 15:11:59 pm »
Нема потреба ни од пајаци ни од селење ни од ништо, само треба општинарите да го почитуваат законот и да не издаваат технички прием за нови објекти кои не исполнуваа услови за потребен број на паркинг места (ваљда има некој коефициент кој зависи од општина до општина, квадратура на стамбена површина, дуќани итн), а више ако ја утнале работата нека си ја исправат грешката со монтажни катни гаражи ко во Капиштец, Лисиче. Ако и тоа им е тешко тогаш крајна мерка нека биде зонско и да важи само за резиденти.