Автор Тема: Вработување  (Прочитано 578203 пати)

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 14291
  • Пудингот на шоферството
Одг: Вработување
« Одговори #2505 на: 04 Јануари 2015, 12:09:42 pm »
А кај нас секој ново печен газда изгорен е да ги дупи вработените...
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34097
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #2506 на: 04 Јануари 2015, 12:14:38 pm »
Не мора да значи дека е така. Обично не е. Обично новајлиите се наивни па поаѓаат со девизата дека не треба да дупиш за да не те дупат. Ама кога ќе дојде јајцето на газот, наместо да се загрее столицата и да се поработи на подобра бизнис стратегија, они удираат по џебовите на вработените и кратат од секој трошок. Тогаш ја отвораат пандорината кутија и бизнисот почнува да оди у курац. После крива им е инспекција, власт, нелојална конкуренција, вработени, сметководители.... А никој не е свесен колку е некомпетентен и колку не смее секому да се дозволи да биде газда. Во Шведска на пример не можеш да основаш фирма ако немаш завршено претприемачки испит и лиценца за претприемач. Ама таму нема после ова не знаев, она не знаев, вака требало, онака требало.

Отсутен Спенсер

• Легенда
  • Пораки: 7387
« Одговори #2507 на: 04 Јануари 2015, 12:19:53 pm »
Ако ги дyпиш вработените, ќе те мразат. Ако те мрзат вработените, ќе се куpопецаат. Ако се куpопецаат ќе страда профитот. Ако страда профитот ти ќе бидеш дyпен. Сам себе го дyпел.

Тачно. Јебавањето на вработениот е најголемата грешка во бизнисот што можеш да ја направиш. Како што он може да те преебе тебе, никој друг не може. Така да, тоа што е твое - си е твое, тоа што е на вработениот. и чесно го изработува- негово си е и треба да му се даде.  

Отсутен DENDE-LANCERED

• Сениор
  • Пораки: 5548
  • LANCER EVO (GreeN EditioN)
    • http://forum.carclub.mk/index.php/topic,101.0.html
« Одговори #2508 на: 04 Јануари 2015, 12:49:26 pm »
Ali problemot najcesto nastanuva koga vraboteniot misli deka tvoeto e i negovo, i togas pocnuva "dramaturgija" ili igra na macka i glusec.

Se pocesto go gledam i slusam istoto ovde, a i ne treba daleku da gledam, kaj mene vo bivsata firma najgolemi lopovi bea nasite balkanci.
Mala im bese platata, pa aj i uste edna da se izvadelo, i ete gi za nekolku meseci doma.

Prethodniot sistem ni go "vmetna" ova vo nasata DNK, i nema beganje uste dolgo vreme.
Se dodeka razmisluvame, "jas mu rabotam a on se bogati" nema da ima prav i uspesen biznis, i voopsto kapitalizam vo MKD.
Nezno klikni na; http://forum.carclub.mk/index.php/topic,101.0.html      If you want to have a free ride!

Отсутен Vasil

• Сениор
  • Пораки: 3759
« Одговори #2509 на: 04 Јануари 2015, 13:07:31 pm »
Се додека работодавачот дава месечна плата која е еднаква на заработката што ја добива од еден твој работен ден, „јас работам а тој се богати“ е валидно размислување.

Отсутен DENDE-LANCERED

• Сениор
« Одговори #2510 на: 04 Јануари 2015, 13:11:30 pm »
A kolku da dade?
Ako ne neka go deli profitot so vrabotenite, taka najubavo.

Taka niedna firma nema da odi napred, i ke nema sredstva da vlozuva vo podobruvanje i sirenje na biznisot, a so toa ke stagnira i so tek na vreme zatvori.

Dokolku imate izuceno na koj princip raboti edna firma kako pravno lice, ke svatite deka profitot na firmata ne odi se kaj gazdata, toj profit e na ime na firma, i ako sopstvenikot saka da go povlece treba danoci da plati i dr. sl davacki.
Ali poentata mi e deka odi na ime firma, a ne na ime na sopstvenikot.
Nezno klikni na; http://forum.carclub.mk/index.php/topic,101.0.html      If you want to have a free ride!

Отсутен MecheTo

• Легенда
« Одговори #2511 на: 04 Јануари 2015, 13:13:59 pm »
Мое лично мислење...
Платата е плата,некаде мала некаде голема,но ако јас сум се договорил со газдата да работам за плата од 20.000 денари(пример),со толку работни часови,со толку слободни денови,платен одмор,здравствено и пензиско и се она шо ме следува со самото вработување мене баш ме боли дали тој заработува 20.000денари за еден час,за еден ден или за една година ама баш ич не мие гајле.
Јас сум се нафатил за таа сума,а тој е должен таа сума да ми ја исплати во законски ограничениот рок,да луѓе сме можи со договор да измрдаме малку од работно време,од слободен ден(почекај уште еден сат нешто,или утре не биди слободен ке бидиш задутре и сл...)али тоа се случува ретко не секој ден,втор ден и сл...

едит: Денде камо среќа да имам 2 000 000 евра за плаќање данок,значи сум заработил многу повеќе. ;)

Отсутен DENDE-LANCERED

• Сениор
« Одговори #2512 на: 04 Јануари 2015, 13:20:39 pm »
Se slozuvam so tebe, sto e dogovoreno treba da se ispostuva.
Toa e i zlatno pravilo i nesto sto me naucija kaj mene vo familija, koj poveketo se sopstvenici na privatni firmi.
Prvo za rabotnicite, pa ako ima za nas dobro, ako ne zdravje drugiot mesec, i eve poveketo imaat vraboteni sto se kaj niv so godini, a ima slucaj kade pekar im raboti eve veke cela decenija, a toa e ednakvo na cudo kaj nas :D

So prekuvremenoto vreme, najcest problem e kaj gazdite, stom ostanuva rabota sto ne moze da se zavrsi vo rabotnoto vreme, toa e indikator deka treba da se vraboti uste edno lice, ali toa najcesto znaci i moznost da se namali dnevnicata na ostanatite za nekoj procent, a toa e uste pogolem problem, i na kraj se doaga vo situacija kade imas nedozavrsena rabota i nezadovolni vraboteni.

E toj pretpriemac koj ke go najde toj balans, e toj pretpriemac koj ke bide uspesen i ke se dvoi od ostanatite.

Отсутен MecheTo

• Легенда
« Одговори #2513 на: 04 Јануари 2015, 13:24:41 pm »
Подобро ке вработам уште еден кога веќе имам потреба или па со договор со веќе вработените ако сакаат прекувремено ке им платиш и ке си направиш и математика и баланс ако сакаш,а ако неќеш ке изиграваш газда ке ги малтретираш вработените (дали со премногу работа,дали со као демек неспособни сте да ја извршите работата) и сите нервозни.

Отсутен DENDE-LANCERED

• Сениор
« Одговори #2514 на: 04 Јануари 2015, 13:29:16 pm »
Jas razbiram mesec do 2 najmnogu takvo maltretiranje, aj dodeka vidis tendencija pa da se osudis da zemes nov rabotnik, ali podolgo od toa da rabotis taka e ludost bogami, sto koga i da e ke nasteti na biznisot.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 54989
  • Махер
« Одговори #2515 на: 04 Јануари 2015, 13:31:00 pm »
Не да ја делиш заработката со вработените. Туку кога имаш вишак, а тој вишак произлегол од некој од нив, дај му нешто. Зошто утре пак ќе донесе вишак тој некој, а и ќе видат другите па ќе сакаат и они нешто да добијат.

За нова година 20.000 плус во една од фирмиве, во друга ќе дадат плата плус, во трета 50еур плус. Кој колку смислил дека треба. Ама задоволството кај сите овие напоменати е на огромно ниво, за разлика од оние кои си останале со бонус од 0 денари. Ако заслужил човекот секако.

Отсутен FiLo

• Сениор
  • Пораки: 6614
« Одговори #2516 на: 04 Јануари 2015, 13:57:51 pm »
Не може да те казни со немање на право на слободен ден. Значи правото на слободен ден ти е дадено од законот и никој не може да ти го земе. Прати му трудова инспекција г’с мајчин да му заебам. Затоа седни заврши факултет, најди саглам работа да не треба да си имаш работа со криминалци.

Имаше неколкупати инспекција и никому ништо. Башка во книгите за редовност пишувавме различно време од она што го работевме за да се поклопи 40 часа во неделата, а уствари работев по 43-45 часа неделно.
Увек се јавуваа директорите да не предупредат дека инспекција шета.

Отсутен vele85

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 587
« Одговори #2517 на: 04 Јануари 2015, 13:59:10 pm »
Не да ја делиш заработката со вработените. Туку кога имаш вишак, а тој вишак произлегол од некој од нив, дај му нешто. Зошто утре пак ќе донесе вишак тој некој, а и ќе видат другите па ќе сакаат и они нешто да добијат.

За нова година 20.000 плус во една од фирмиве, во друга ќе дадат плата плус, во трета 50еур плус. Кој колку смислил дека треба. Ама задоволството кај сите овие напоменати е на огромно ниво, за разлика од оние кои си останале со бонус од 0 денари. Ако заслужил човекот секако.
Ete kaj nas vo firma sekoj prv  ponedelnik vo mesecot imame sostanok (ne vozime).I sekoj sostanok zavrsuvase so 'primete luge za rabota ili kacete plata' se resija za kacuvanje na plata i plus vetija ke primat uste eden sofer somo cekaat voziloto da stigne od italija.Se gledase nezadovolstvoto na vrabotenite bidejki od site sektori vo firmata samo nie sme so neodredeno rabtno vreme pocnuvas od 6 sabajle pa se dur ne zavrsis a fiksna plata zimas.(rabotam kako dostavuvac)

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 17504
  • Alfa Romeo Corruption 1.4 Turbo
« Одговори #2518 на: 04 Јануари 2015, 14:05:37 pm »

Во неколку банки во Македонија има бонуси за нова година, пред годишен одмор и за 8март, за сите вработени. Тоа се фаќа како 15 плати да земаат, 1500 евра плус на годишно ниво. Така се чуваат вработените лојални и задоволни.

Отсутен MecheTo

• Легенда
« Одговори #2519 на: 04 Јануари 2015, 14:12:41 pm »
Martin vo Mk  malku se firmite koi toa mozat da go napravat a I se znae od koi sektori se.Istotaka ima firmi ooi mozat ama ne go pravat toa, a toa e od nesposobnosta ili lakomosta na rakovpdstvoto.

Vele85 neznam kolkava plata zemas ama gore dolu mozam sa zamislam poke ti se isplati danzemis da vozis spedicija. :P