1. Јас мислев Цар си..... Тих..........
Супер тоа што го имаш научено за товарите на кабли.
Не кабли осумко, туку јажиња.
Ама јас последен пат кога проверив каблите не се објекти за живеење.......... Или се? ............................ Ќе да не се изгледа.....
Физиката не знае да прави разлика помеѓу објект за живеење и далекувод. Силата која делува со х њутни е иста и за објект за живеење и за столб од далекувод. Снегот подеднакво тежи, а ветерот создава подеднаков притисок врз сите предмети и објекти.
Супер за проектите, уште многу повеќе да имаш.
Благодарам, ама прво нека ми ја покачат платата.
2. Јас сеуште немам дипломирано и не сум вработен.
Епа зошто тогаш толку многу се чаталиш дека имаш незнам какви познавања и искуства, а ние демек поима немаме?
И сеуште немам многу објекти испроектирано и не можам да се повикам на дипломата во фирмата.
ОК, немаш диплома, а имаш испроектирано малку објекти?

Ама дека незнам да пресметувам сили од снег и ветар, тоа можиш да му го кажуваш на некој лаик или на комшиите.
Од некои твои коментари добив сосема поинаков впечаток: „Планинските куќи најчесто се со толку стрмен кров заради декорација“, „Не мора да пишуваш ништо за аеродинамика, тука не ни е потребна“.
Понатаму, велиш „Земени се за Битола бидејќи тие ми беа при рака“, од каде можам да заклучам дека не знаеш да ги пресметаш силите па ги бараш како пресметани вредности и ги земаш здраво за готово...
И секако, бисерот над сите бисери: „Физика е физика. Ама за конкретниот случај тоа што го напиша ти за силите, не е така. Поинаку одат силите на објекти“.
Имам јас фирма за проектирање градежништво и Архитектура веќе добри 15 год.
Имаш ти фирма на твое име, т.е. ти си сопственик? или има татко ти? А и без разлика, покрај фирма за проектирање градежништво и архитектура ти сеуште на твои хх години не успеа да дипломираш...
Во неа моментално има 4 вработени инжинери од кои 3ца се со големо работно искуство.
Ама ти не си ниту еден од трите со големо работно искуство, ниту тој четвртиот? Па каква врска има тоа со твоето знавање и искуство?
BTW Македонија, Кина и Индија заедно имаат повеќе жители од било кои други 10 држави заедно.
Директорот на фирмата пред ова има работено како инжинер во Битола повеќе од 20г.
Ама што имаш ти врска со тоа? Каква врска има успехот на директорот со тебе? Да не случајно тоа е твоја заслуга или пак тоа те прави компетентен?
Пресметките кои јас ги произнесов, за кој ти рече дека се вадење од г’з, се токму од тие инжинери.
1) Немој да лажеш, јас не реков дека тие пресметки се извадени од г`з. Реков да не вадиш податоци од г`з по твојот коментар „Е сега пресметка. 100м2 кров рамен. Плочата веќе ја имаш со самото градење. Дали ќе имаш кров под агол или не, плоча секако ставаш“. Реков така бидејќи не е неопходно да правиш плоча за да направиш кос кров на последното ниво за живеење во стамбен објект.
2) За податоците кои ги имале дадено инжинерите од фирмата на татко ти и кои ти ги најде како готови и ги презентираше овде реков: „Податоците кои си ги нашол според мене се доста скромни за објект кој треба да трае.“
3) Како и што мислев ти не си ги пресметал тие вредности, туку само си ги препишал. Да знаеше да ги пресметаш немаше да пишеш глупости како тие погоре, конкретно дека не е битна аеродинамиката од која всушност правопропорционално зависат силите од ветерот кои делуваат врз косиот кров.
Дали ти мил Гојдо, сакаш да му се јавиш на директорот и да му кажиш лично дека тој вади од г’з ?
Нема јас ништо со директорот. Оди прашај го ти дали имал право некој кој ти рекол дека зборуваш глупости и вадиш податоци од г`з и тоа за следново:
1) Не можи после малтер да се става излолација.
2) Рамен кров, не е ништо поскап од класичен кров. Можи и поевтин да е.
3) Чистењето на прозори високи 3-4 метри, не мислам дека е некој поголем проблем.
4) Нормална висина на спрат од под до плафон треба да е од 270-290см.
5) Планинските куќи најчесто се со толку стрмен кров заради декорација.
6) Ветрови, кои имаат многу поголема сила од колку снег и дожд.
7) Силите што делуваат при кров од 45 степени и рамен кров се исти

Поинаку одат силите на објекти.
9) За рамен кров, НЕ треба никакна конструкција. Плочата последна (таван) е носивиот елемент.
10) На оваа сум се додава хидро изолација и завршна обработка. Сакаш плочки, сакаш бетон. и се добива некој си 100 - 500 € макс.
11) Не мора да пишуваш ништо за аеродинамика, тука не ни е потребна.
12) Секој нормален објект има плоча горе.
13) Само мене уште не ми е јасно, зошто да плаќаш комунали на плоча???
Затоа ќе те молам од идни банални пресметки за статика и динамика на кров. Во кој сум сигурен дека ти немаш основни познавања.
Хахаха, цепки си. Како си сигурен дека немам основни познавања?
3. Како првен стаНбени се пишува со Н а не со М.
Благодарам на забелешката, ќе се потрудам во иднина да не ја повторувам. Се надевам дека таа правописна грешка неможе да предизвика недоразбирање во комуникацијата. Патем, сакам да упатам подеднакво сериозни апели кои се однесуваат на зборот првен кој не го разбирам.
Па можиби би ми било јасно дека јас правилникот го имам читано и имам испит полагано за него. Не ради реда, дека битен ми беше многу тој предмет. Да, сум го положил со добра оцена.
Браво бе осумка, се гледа дека јак студент си.
Ти колку објекти си изградил?
Ако се однесува на категорија А(ваљда знаеш кои се категорија А), имам изградено 3 објекти. Ако се подразбираат и други категории не знам точно, ама над 20.
Колку си ги поректирал ?
Имам направено технички решенија со идејни проекти и предмер пресметки за 12 ВН објекти. Основните проекти ги прават надворешни фирми кои имаат проектанти со лиценца категорија А. По 5 години работно искуство со објекти од категорија А ќе можам да аплицирам и за лиценца за проектирање на кат А, но не и да ја користам во рамките на компанијата.
btw Пред неколку дена туривме темел на една куќа која ја градиме. Таму исто така немав контакт со општина, катастар и сите правилници и регулативи. Затоа што уставри што ќе ми се.... нели?
Пред неколку дена започнавме со градење на последниот столб од нов 110kV ДВ во Кавадарци - ИГМ. Пред да ги ставиме темелите ги воведовме надзорот и изведувачот во работа, а со записникот од воведувањето во работа и дозволата за градење испративме писмени дописи за известување до Градежен државен инспекторат, Општина Кавадарци, Министерство за транспорт и врски.
Доволно е да имаш диплома за ФЕИТ за да бараташ со сите тие прописи.
Сигурно е подобро да имаш диплома од ЕТФ одошто да немаш диплома.
btw2 Не ми одговори, дали научи што е тоа светла мерка?
Не одговарам на глупи прашања. Дали ти научи дека минимална светла висина на просториите за живеење е 2.5 метри?
Е сега од таа страна што ја прати ти, за Општина Велесе.... Ако го прочиташ убаво документот..... ќе го видиш следново......Или во превод, за простории кои се наоѓаат под покрив и се со висина на плафон до 2.50 м, се плаќа 0.2 од комуналиите
Јас го прочитав и ти го пратив тебе за ти да го прочиташ. Многу ми е мило што научи нешто ново, а тоа е дека комуналиите за под плоча се плаќаат со коефициент 1, а за под покрив се плаќаат со многу помал коефициент. Во Општина Велес тој е 0.2, во Општина Прилеп 0.3, во општините во Скопје е 0.1.
И уште еднаш: КОИИИ КОМУНАЛИИИИ!!!!
??
Ах, осумка...изгледа те преценив. Ти сепак не научи што се комуналии и како се плаќаат. Ај, имаш време, еден ден и тоа ќе го научиш.
Ова беше моето прашање, на кое ти не знаеше да ми одговориш.
Не, не. Јас не само што знаев да ти одговорам, туку јас ти го приложив и законот за градење каде истото е прецизирано во член 46. Неможам повеќе да ти помогнам за да успееш да го истумачиш...
НА кое ти пишуваше дека за еден простор од 100м2 се плаќало 10 000€ комуналии. НЕ!!! НЕ се плаќа се плаќа 0.2 коефициент. т.е. исто колку што ќе платиш за класичен кров.
Јас пишав дека за општина Карпош за 100м2 се плаќаат 10000 евра комуналии за плоча, т.е. по 100 евра за квадрат, бар толку беа комуналиите пред 2 години кога бев подготвен да градам куќа во Злокуќани. Сега можеби се повисоки, а можеби не се, не сум се обратил до општина од тогаш. За поткровје се плаќаат 10% од комуналиите, т.е. коефициент 0.1. Прашај го СалеСК, он крева поткровје на неговата куќа во Влае. Од прва рака ќе ти даде детални информации околу дозволите, комуналиите, нормите и прописите за кровови и слично. Исто, можеш да дознаеш и многу други информации како на пример поставување на демит фасада врз малтер на објект со класична фасада. Ако не се лажам самиот тој го монтира стиропорот согласно сите норми и прописи.
И пак сега испаѓаме на истото или не? И сега што беше поевтино да се изгради? Рамен или класичен кров?
Не е мој проблем што ти неможеш или несакаш да сватиш. Да било поевтин рамен кров во Македонија немаше да постои куќа со кос кров, не дека рамниот е поестетски или подобар или незнам што туку затоа што е поефтин. Како што можеме да видиме тоа не е случај и 95% од крововите се коси, како на стари, така и на нови објекти.
Имајќи го тој факт во предвид сите дискусии на тема што е поефтино рамен или кос кров се банални.
4. Не ти не се изначита глупости, ти се изначита факти.
Не читам весници, премногу се полни со фабриквуани податоци. Но добро е да се знае - ФАКТИ:

Ама за тебе се глупости.
Прашај ги архитектите кај тебе во фирма да видиш што ќе ти кажат за тие 13 глупости кои ти ги напиша, а јас ти ги набројав погоре.
Највероватно дека си страшно егоистичен или просто некои работи не ти одговараат како се напишани. Нели?
Можеби сум егоистичен и самобендисан, но немам предрасуди да научам нови работи. За жал од тебе не научив нешто ново на темва. Имам проблем со содржината, т.е. со напишаните дезинформации и глупости, а не со тоа како се тие напишани.