Автор Тема: ЕКО куќи  (Прочитано 1504185 пати)

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Пораки: 11749
  • Архитект
Одг: ЕКО куќи
« Одговори #210 на: 14 Март 2012, 11:04:09 am »
@ Gojdo

1. Јас мислев Цар си..... Тих..........
Супер тоа што го имаш научено за товарите на кабли. Ама јас последен пат кога проверив каблите не се објекти за живеење.......... Или се? ............................ Ќе да не се изгледа.....
Супер за проектите, уште многу повеќе да имаш.
2.  Јас сеуште немам дипломирано и не сум вработен. И  сеуште немам многу објекти испроектирано и не можам да се повикам на дипломата во фирмата. Ама дека незнам да пресметувам сили од снег и ветар, тоа можиш да му го кажуваш на некој лаик или на комшиите.

Имам јас фирма за проектирање градежништво и Архитектура веќе добри 15 год. Во неа моментално има 4 вработени инжинери од кои 3ца се со големо работно искуство. Директорот на фирмата пред ова има работено како инжинер во Битола повеќе од 20г.
Пресметките кои јас ги произнесов, за кој ти рече дека се вадење од г’з, се токму од тие инжинери. Дали ти мил Гојдо, сакаш да му се јавиш на директорот и да му кажиш лично дека тој вади од г’з ?
Затоа ќе те молам од идни банални пресметки за статика и динамика на кров. Во кој сум сигурен дека ти немаш основни познавања.

3.  Како првен стаНбени се пишува со Н а не со М.
Па можиби би ми било јасно дека јас правилникот го имам читано и имам испит полагано за него. Не ради реда, дека битен ми беше многу тој предмет. Да, сум го положил со добра оцена.

Ти колку објекти си изградил? Колку си ги поректирал ?

btw Пред неколку дена туривме темел на една куќа која ја градиме. Таму исто така немав контакт со општина, катастар и сите правилници и регулативи. Затоа што уставри што ќе ми се.... нели? Доволно е да имаш диплома за ФЕИТ за да бараташ со сите тие прописи.

btw2 Не ми одговори, дали научи што е тоа светла мерка?

Е сега од таа страна што ја прати ти, за Општина Велесе.... Ако го прочиташ убаво документот..... ќе го видиш следново......

Или во превод, за простории кои се наоѓаат под покрив и се со висина на плафон до 2.50 м, се плаќа 0.2 од комуналиите, а ако се со висина над 2.50м си плаќаш комуналии како за спрат за живеење. Е сега исто така малку подолу имаш напишан текст (ама некој треба да го прочита)  кој вика вака: БАЛКОНИ И ТЕРАСИ !  за нив се плаќа исто така 0.2 од комуналиите. Тоа значи дека се на исто рамништво со класичен кров, со подкровје.

И уште еднаш:  КОИИИ КОМУНАЛИИИИ!!!! ?????   Ова беше моето прашање, на кое ти не знаеше да ми одговориш. НА кое ти пишуваше дека за еден простор од 100м2 се плаќало 10 000€ комуналии. НЕ!!! НЕ се плаќа се плаќа 0.2 коефициент. т.е. исто колку што ќе платиш за класичен кров.

И пак сега испаѓаме на истото или не? И сега што беше поевтино да се изгради? Рамен или класичен кров?

4. Не ти не се изначита глупости, ти се изначита факти. Ама за тебе се глупости. Највероватно дека си страшно егоистичен или просто некои работи не ти одговараат како се напишани. Нели?

Отсутен Bugar

• Сениор
  • Пораки: 5710
  • Почесен кинез.
« Одговори #211 на: 14 Март 2012, 11:58:43 am »
Pocituvani empirija e edno a praksa e drugo. Ako sakate energetski efikasen dom, napravete dobra presmetka na izolacijata. I posle toa otkako ke go izolirate so pomos na termografija ke vidite kolku Vi e efikasen domot. Presmetka e edno a vistinskata slika e sosema drugo.
Vo denesno vreme fakt e deka postojat EKO kukji ili niskoenergetski objekti. Najdobro i najefikasno e koristenje na termografija i posle toa imate cist rezultat. Svedska i Norveska se primer za toa. Tamu sekoj eden objekt se snima i se izdava t.n. energetski pasos za nego. Durii vo Bugarija postoi reglament (regulativa) za takvo snimanje.
Dali se isplati ili ne takva kukja treba da senapravi edna ekonomska analiza klasicen vs EKO dom i da se vidi razlikata.
Taka bi se dobila porealna slika (pretstava).

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34143
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #212 на: 14 Март 2012, 12:02:31 pm »
Така е Бугар. Они овде се фатија за статиката на куќа од два спрата. Да и се серам, и така куќата се прави да издржи х10 од проектираните вредности. Има многу побитни работи од статиката и комуналиите.

Отсутен Bugar

• Сениор
  • Почесен кинез.
« Одговори #213 на: 14 Март 2012, 12:06:00 pm »
Kukja se gradi ednas za vreme od najmalce 50 godini. Se treba da se presmeta. I na kraj da se vidi kolku toj dom e enegetski efikasen t.e. kolku energija mu treba za greenje i ladenje za da se znaat trosocite.
Sekoja tehnologija ima prednosti i maani ama vazno e da se najde optimum vlozeno dobieno. Ke dojde vreme koga ke plakjame ekstra golem danok na energetski neefikasni objekti.

Отсутен gOJDO

• Легенда
  • Пораки: 7689
  • Хорска Секција
« Одговори #214 на: 14 Март 2012, 13:26:02 pm »
1. Јас мислев Цар си..... Тих..........
Супер тоа што го имаш научено за товарите на кабли.
Не кабли осумко, туку јажиња.

Цитат
Ама јас последен пат кога проверив каблите не се објекти за живеење.......... Или се? ............................ Ќе да не се изгледа.....
Физиката не знае да прави разлика помеѓу објект за живеење и далекувод. Силата која делува со х њутни е иста и за објект за живеење и за столб од далекувод. Снегот подеднакво тежи, а ветерот создава подеднаков притисок врз сите предмети и објекти.

Цитат
Супер за проектите, уште многу повеќе да имаш.
Благодарам, ама прво нека ми ја покачат платата.

Цитат
2.  Јас сеуште немам дипломирано и не сум вработен.
Епа зошто тогаш толку многу се чаталиш дека имаш незнам какви познавања и искуства, а ние демек поима немаме?

Цитат
И  сеуште немам многу објекти испроектирано и не можам да се повикам на дипломата во фирмата.
ОК, немаш диплома, а имаш испроектирано малку објекти?  ::)

Цитат
Ама дека незнам да пресметувам сили од снег и ветар, тоа можиш да му го кажуваш на некој лаик или на комшиите.
Од некои твои коментари добив сосема поинаков впечаток: „Планинските куќи најчесто се со толку стрмен кров заради декорација“, „Не мора да пишуваш ништо за аеродинамика, тука не ни е потребна“.
Понатаму, велиш „Земени се за Битола бидејќи тие ми беа при рака“, од каде можам да заклучам дека не знаеш да ги пресметаш силите па ги бараш како пресметани вредности и ги земаш здраво за готово...
И секако, бисерот над сите бисери: „Физика е физика. Ама за конкретниот случај тоа што го напиша ти за силите, не е така. Поинаку одат силите на објекти“.

Цитат
Имам јас фирма за проектирање градежништво и Архитектура веќе добри 15 год.
Имаш ти фирма на твое име, т.е. ти си сопственик? или има татко ти? А и без разлика, покрај фирма за проектирање градежништво и архитектура ти сеуште на твои хх години не успеа да дипломираш...

Цитат
Во неа моментално има 4 вработени инжинери од кои 3ца се со големо работно искуство.
Ама ти не си ниту еден од трите со големо работно искуство, ниту тој четвртиот? Па каква врска има тоа со твоето знавање и искуство?
BTW Македонија, Кина и Индија заедно имаат повеќе жители од било кои други 10 држави заедно.

Цитат
Директорот на фирмата пред ова има работено како инжинер во Битола повеќе од 20г.
Ама што имаш ти врска со тоа? Каква врска има успехот на директорот со тебе? Да не случајно тоа е твоја заслуга или пак тоа те прави компетентен?

Цитат
Пресметките кои јас ги произнесов, за кој ти рече дека се вадење од г’з, се токму од тие инжинери.
1) Немој да лажеш, јас не реков дека тие пресметки се извадени од г`з. Реков да не вадиш податоци од г`з по твојот коментар „Е сега пресметка. 100м2 кров рамен. Плочата веќе ја имаш со самото градење. Дали ќе имаш кров под агол или не, плоча секако ставаш“. Реков така бидејќи не е неопходно да правиш плоча за да направиш кос кров на последното ниво за живеење во стамбен објект.

2) За податоците кои ги имале дадено инжинерите од фирмата на татко ти и кои ти ги најде како готови и ги презентираше овде реков: „Податоците кои си ги нашол според мене се доста скромни за објект кој треба да трае.“

3) Како и што мислев ти не си ги пресметал тие вредности, туку само си ги препишал. Да знаеше да ги пресметаш немаше да пишеш глупости како тие погоре, конкретно дека не е битна аеродинамиката од која всушност правопропорционално зависат силите од ветерот кои делуваат врз косиот кров.

Цитат
Дали ти мил Гојдо, сакаш да му се јавиш на директорот и да му кажиш лично дека тој вади од г’з ?
Нема јас ништо со директорот. Оди прашај го ти дали имал право некој кој ти рекол дека зборуваш глупости и вадиш податоци од г`з и тоа за следново:
1) Не можи после малтер да се става излолација.
2) Рамен кров, не е ништо поскап од класичен кров. Можи и поевтин да е.
3) Чистењето на прозори високи 3-4 метри, не мислам дека е некој поголем проблем.
4) Нормална висина на спрат од под до плафон треба да е од 270-290см.
5) Планинските куќи најчесто се со толку стрмен кров заради декорација.
6) Ветрови, кои имаат многу поголема сила од колку снег и дожд.
7) Силите што делуваат при кров од 45 степени и рамен кров се исти
8) Поинаку одат силите на објекти.
9) За рамен кров, НЕ треба никакна конструкција. Плочата последна (таван) е носивиот елемент.
10) На оваа сум се додава хидро изолација и завршна обработка. Сакаш плочки, сакаш бетон. и се добива некој си 100 - 500 € макс.
11) Не мора да пишуваш ништо за аеродинамика, тука не ни е потребна.
12) Секој нормален објект има плоча горе.
13) Само мене уште не ми е јасно, зошто да плаќаш комунали на плоча???

Цитат
Затоа ќе те молам од идни банални пресметки за статика и динамика на кров. Во кој сум сигурен дека ти немаш основни познавања.
Хахаха, цепки си. Како си сигурен дека немам основни познавања?

Цитат
3.  Како првен стаНбени се пишува со Н а не со М.
Благодарам на забелешката, ќе се потрудам во иднина да не ја повторувам. Се надевам дека таа правописна грешка неможе да предизвика недоразбирање во комуникацијата. Патем, сакам да упатам подеднакво сериозни апели кои се однесуваат на зборот првен кој не го разбирам.

Цитат
Па можиби би ми било јасно дека јас правилникот го имам читано и имам испит полагано за него. Не ради реда, дека битен ми беше многу тој предмет. Да, сум го положил со добра оцена.
Браво бе осумка, се гледа дека јак студент си.

Цитат
Ти колку објекти си изградил?
Ако се однесува на категорија А(ваљда знаеш кои се категорија А), имам изградено 3 објекти. Ако се подразбираат и други категории не знам точно, ама над 20.
Цитат
Колку си ги поректирал ?
Имам направено технички решенија со идејни проекти и предмер пресметки за 12 ВН објекти. Основните проекти ги прават надворешни фирми кои имаат проектанти со лиценца категорија А. По 5 години работно искуство со објекти од категорија А ќе можам да аплицирам и за лиценца за проектирање на кат А, но не и да ја користам во рамките на компанијата.

Цитат
btw Пред неколку дена туривме темел на една куќа која ја градиме. Таму исто така немав контакт со општина, катастар и сите правилници и регулативи. Затоа што уставри што ќе ми се.... нели?
Пред неколку дена започнавме со градење на последниот столб од нов 110kV ДВ во Кавадарци - ИГМ. Пред да ги ставиме темелите ги воведовме надзорот и изведувачот во работа, а со записникот од воведувањето во работа и дозволата за градење испративме писмени дописи за известување до Градежен државен инспекторат, Општина Кавадарци, Министерство за транспорт и врски.

Цитат
Доволно е да имаш диплома за ФЕИТ за да бараташ со сите тие прописи.
Сигурно е подобро да имаш диплома од ЕТФ одошто да немаш диплома.

Цитат
btw2 Не ми одговори, дали научи што е тоа светла мерка?
Не одговарам на глупи прашања. Дали ти научи дека минимална светла висина на просториите за живеење е 2.5 метри?

Цитат
Е сега од таа страна што ја прати ти, за Општина Велесе.... Ако го прочиташ убаво документот..... ќе го видиш следново......Или во превод, за простории кои се наоѓаат под покрив и се со висина на плафон до 2.50 м, се плаќа 0.2 од комуналиите
Јас го прочитав и ти го пратив тебе за ти да го прочиташ. Многу ми е мило што научи нешто ново, а тоа е дека комуналиите за под плоча се плаќаат со коефициент 1, а за под покрив се плаќаат со многу помал коефициент. Во Општина Велес тој е 0.2, во Општина Прилеп 0.3, во општините во Скопје е 0.1.

Цитат
И уште еднаш:  КОИИИ КОМУНАЛИИИИ!!!! ?????  
Ах, осумка...изгледа те преценив. Ти сепак не научи што се комуналии и како се плаќаат. Ај, имаш време, еден ден и тоа ќе го научиш.

Цитат
Ова беше моето прашање, на кое ти не знаеше да ми одговориш.
Не, не. Јас не само што знаев да ти одговорам, туку јас ти го приложив и законот за градење каде истото е прецизирано во член 46. Неможам повеќе да ти помогнам за да успееш да го истумачиш...

Цитат
НА кое ти пишуваше дека за еден простор од 100м2 се плаќало 10 000€ комуналии. НЕ!!! НЕ се плаќа се плаќа 0.2 коефициент. т.е. исто колку што ќе платиш за класичен кров.
Јас пишав дека за општина Карпош за 100м2 се плаќаат 10000 евра комуналии за плоча, т.е. по 100 евра за квадрат, бар толку беа комуналиите пред 2 години кога бев подготвен да градам куќа во Злокуќани. Сега можеби се повисоки, а можеби не се, не сум се обратил до општина од тогаш. За поткровје се плаќаат 10% од комуналиите, т.е. коефициент 0.1. Прашај го СалеСК, он крева поткровје на неговата куќа во Влае. Од прва рака ќе ти даде детални информации околу дозволите, комуналиите, нормите и прописите за кровови и слично. Исто, можеш да дознаеш и многу други информации како на пример поставување на демит фасада врз малтер на објект со класична фасада. Ако не се лажам самиот тој го монтира стиропорот согласно сите норми и прописи.

Цитат
И пак сега испаѓаме на истото или не? И сега што беше поевтино да се изгради? Рамен или класичен кров?
Не е мој проблем што ти неможеш или несакаш да сватиш. Да било поевтин рамен кров во Македонија немаше да постои куќа со кос кров, не дека рамниот е поестетски или подобар или незнам што туку затоа што е поефтин. Како што можеме да видиме тоа не е случај и 95% од крововите се коси, како на стари, така и на нови објекти.
Имајќи го тој факт во предвид сите дискусии на тема што е поефтино рамен или кос кров се банални.

Цитат
4. Не ти не се изначита глупости, ти се изначита факти.
Не читам весници, премногу се полни со фабриквуани податоци. Но добро е да се знае - ФАКТИ:

Цитат
Ама за тебе се глупости.
Прашај ги архитектите кај тебе во фирма да видиш што ќе ти кажат за тие 13 глупости кои ти ги напиша, а јас ти ги набројав погоре.

Цитат
Највероватно дека си страшно егоистичен или просто некои работи не ти одговараат како се напишани. Нели?
Можеби сум егоистичен и самобендисан, но немам предрасуди да научам нови работи. За жал од тебе не научив нешто ново на темва. Имам проблем со содржината, т.е. со напишаните дезинформации и глупости, а не со тоа како се тие напишани.
« Последно менување: 14 Март 2012, 13:39:01 pm gOJDO »
Ум шо идит отпосле не јет ум!

Отсутен Ludi Kure

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 219
« Одговори #215 на: 14 Март 2012, 13:29:47 pm »
kako prvo hot hot gi namali cenite za proektot kupi kuka kupi stan sto znaci tie ceni se samo za toj proekt za ostanatite se starite ceni,kako vtoro me mrzese da citam se ali ako gradis da receme 80 m2 hot hot ponataka ako imas kes i sakas da se prosiris mozes da nadogradis uste eden sprat,kako treto sto se zamarate izolacija ima nenormalna sto znaci so edna pecka gusana sto bi greela od 60m2 do 70m2 mozete da ja greete cela kuka i da ne zaboravam vo vnatresnosta na kukata imate garancija 2-3 godini ,a na se ostanato konstrukcija krov i slicno 50 god,pa ebes mi mater ako toa ne e dobra ponuda.
http://www.hot-hot.com.mk/semejni-eko-kuki/galerija/galerija.html
EVE VI LINK OD MOJATA KUKA IMATE GALERIJA KAKO POCNALO DA SE GRADI PA SE DO KRAJ DO finito  ;D ;D ;D
http://www.facebook.com/media/set/?set=a.1963297690528.117445.1485434556&type=3
uSte nesto ne se  zamarajte kakva e sto e krov i ostali gluposti garancija imas i mirna glava

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Пораки: 11749
  • Архитект
« Одговори #216 на: 14 Март 2012, 14:44:13 pm »

Цитат
Не кабли осумко, туку јажиња
Патато, патето.

Цитат
Физиката не знае да прави разлика помеѓу објект за живеење и далекувод. Силата која делува со х њутни е иста и за објект за живеење и за столб од далекувод. Снегот подеднакво тежи, а ветерот создава подеднаков притисок врз сите предмети и објекти.
Ти сеуште не знаеш да пресметаш носивост на плоча, столб, греда. Ако знаеш да пресметаш, еве пресметај колкава треба да биди дебелината на рамна тераса во Скопје.

Цитат
Благодарам, ама прво нека ми ја покачат платата.

Цитат
Епа зошто тогаш толку многу се чаталиш дека имаш незнам какви познавања и искуства, а ние демек поима немаме?

Јас си имам искуство собрано кое ми е доволно за да имам добро познавање од областа на мојта струка.  Мене спремање на дипломска нема да ме направи подобар архитеткт. А тебе и уште 300 поста, нема да те направат експерт за архитектура и градежништво.

Цитат
ОК, немаш диплома, а имаш испроектирано малку објекти?  ::)
Да, што не ти е јасно тука?

Цитат
Од некои твои коментари добив сосема поинаков впечаток: „Планинските куќи најчесто се со толку стрмен кров заради декорација“, „Не мора да пишуваш ништо за аеродинамика, тука не ни е потребна“.
Понатаму, велиш „Земени се за Битола бидејќи тие ми беа при рака“, од каде можам да заклучам дека не знаеш да ги пресметаш силите па ги бараш како пресметани вредности и ги земаш здраво за готово...
И секако, бисерот над сите бисери: „Физика е физика. Ама за конкретниот случај тоа што го напиша ти за силите, не е така. Поинаку одат силите на објекти“.
Затоа што тамам работа јас ако ги пресметувам силите за секој објект наново. А и да ги пресметувам, што фајде кога ќе стално ќе го добијам истиот резулатат. Затоа некој паметен успеал да напиши книга за овие работи. А ние да имаме помош од таа книга. Ама што ќе ни е книга, кога го имаме Гојдо да ни пресмета се.

Цитат
Имаш ти фирма на твое име, т.е. ти си сопственик? или има татко ти? А и без разлика, покрај фирма за проектирање градежништво и архитектура ти сеуште на твои хх години не успеа да дипломираш...
Да, јас сум сопственик. Јас немам дипломирано заради мои лични проблеми... Тоа тебе најмалку те загрижува...

Цитат
Ама ти не си ниту еден од трите со големо работно искуство, ниту тој четвртиот? Па каква врска има тоа со твоето знавање и искуство?
BTW Македонија, Кина и Индија заедно имаат повеќе жители од било кои други 10 држави заедно.
Никакво. Има многу врска со моите зборови кои ги напишав на оваа тема. Сите тие пресметки и тврдења се од нив. Јас за помогнам на некого овде нон стоп бев во контакт со нив.

Цитат
Ама што имаш ти врска со тоа? Каква врска има успехот на директорот со тебе? Да не случајно тоа е твоја заслуга или пак тоа те прави компетентен?
Него го прави. Затоа што тој ми ги кажа тие работи за кој ти велиш дека се вадење од г’з.

Цитат
1) Немој да лажеш, јас не реков дека тие пресметки се извадени од г`з. Реков да не вадиш податоци од г`з по твојот коментар „Е сега пресметка. 100м2 кров рамен. Плочата веќе ја имаш со самото градење. Дали ќе имаш кров под агол или не, плоча секако ставаш“. Реков така бидејќи не е неопходно да правиш плоча за да направиш кос кров на последното ниво за живеење во стамбен објект.
Не лажам јас. Ти само ја извртуваш вистината. Податоците кои беа изнесени не се од г’з, туку се изнесени од соодветни книги и од лица кои имаат повеќе години искуство од колку што имаш ти години.

Цитат
2) За податоците кои ги имале дадено инжинерите од фирмата на татко ти и кои ти ги најде како готови и ги презентираше овде реков: „Податоците кои си ги нашол според мене се доста скромни за објект кој треба да трае.“
Такви “скромни“ објекти се градат за жал кај нас.

Цитат
3) Како и што мислев ти не си ги пресметал тие вредности, туку само си ги препишал. Да знаеше да ги пресметаш немаше да пишеш глупости како тие погоре, конкретно дека не е битна аеродинамиката од која всушност правопропорционално зависат силите од ветерот кои делуваат врз косиот кров.
Јас ништо не пресметав. Немаше скоро никаква пресметка од моја страна. Само донесов некои анализи, како се пресметува товар.

Цитат
Нема јас ништо со директорот. Оди прашај го ти дали имал право некој кој ти рекол дека зборуваш глупости и вадиш податоци од г`з и тоа за следново:
1) Не можи после малтер да се става излолација.
2) Рамен кров, не е ништо поскап од класичен кров. Можи и поевтин да е.
3) Чистењето на прозори високи 3-4 метри, не мислам дека е некој поголем проблем.
4) Нормална висина на спрат од под до плафон треба да е од 270-290см.
5) Планинските куќи најчесто се со толку стрмен кров заради декорација.
6) Ветрови, кои имаат многу поголема сила од колку снег и дожд.
7) Силите што делуваат при кров од 45 степени и рамен кров се исти
8) Поинаку одат силите на објекти.
9) За рамен кров, НЕ треба никакна конструкција. Плочата последна (таван) е носивиот елемент.
10) На оваа сум се додава хидро изолација и завршна обработка. Сакаш плочки, сакаш бетон. и се добива некој си 100 - 500 € макс.
11) Не мора да пишуваш ништо за аеродинамика, тука не ни е потребна.
12) Секој нормален објект има плоча горе.
13) Само мене уште не ми е јасно, зошто да плаќаш комунали на плоча???

1. Можи ама нема никаква функција малтерот. Туку само го задебелува ѕидот. Значи пишуваш колку да напишиш нешто.
2. Рамен кров, по 100 пати, да поевтино де се направи спрема класичен кров на иста површина. Со изградба и платени комуналии. Ако сакаш проект, повели ќе напрајме.
3. ??? Што има инжинер да го замарам за ова?
4. Да. Отвори закон и прочитај.
5. Често да.
6. ..... Ова незнам од каде ти е. Јас напишав со која сила делуваат на кровната конструкција ветровите.
7. Да, статични сили. Не динамични. А иначе при рамен кров, збирот на сили кои делуваат на носивите елементи е помал во однос на кров од 45 степени.
8. Во однос на што? Кабли? Извини, сајли? Дај ми скиц како одат силите од од снег на кров, па до крај.
9. Да. Плочата е конструкцијата. Секоја плоча која е димензионирана за меѓукатна конструкција, истата е доволно голема за да биди кровна тераса.
10. ??
11. Не игра улога аеродинамиката, за пресметување на кров и на рамна тераса. А помалку за еко куќи.
12. Да. Сите што немаат плоча на плафон, тие се подкровни објекти. И сите тие живеат во подкровје. Кое не е баш најдобро за живеење.
13. Уште не ми е јасно зошто да плаќаш комуналии како за прв спрат, на рамна тераса? Според законот кој ти го донесе, за велес, таа изнесува 0.2% од таа на први кат.

Цитат
Хахаха, цепки си. Како си сигурен дека немам основни познавања?
Па очигледно дека немаш. Не знаеш да пресметаш една плоча која дебелина треба да ја има. Ако знаеш, пресметај за 100 квадрати рамен кров. Кажи ми која дебелина треба да ја има.

Цитат
Браво бе осумка, се гледа дека јак студент си.
За разлика од други..........

Цитат
Ако се однесува на категорија А(ваљда знаеш кои се категорија А), имам изградено 3 објекти. Ако се подразбираат и други категории не знам точно, ама над 20.

WOOOW Значи ти имаш повеќе од 20 објекти проекитирано и изградено во твоето 4 год, искуство. Значи ти со дипломиран на ЕТФ можиш да градиш објекти? Ееее уште ова не сум го знаел..... Па незнам јас зошто има Архитектоски и Градежен факултет....

Цитат
Сигурно е подобро да имаш диплома од ЕТФ одошто да немаш диплома.

Ха ха ха..........

Цитат
Не одговарам на глупи прашања. Дали ти научи дека минимална светла висина на просториите за живеење е 2.5 метри?

Светла мерка е глупаво прашање? Ти уште не знаеш што е светла мерка. Да знаеше немаше да ми го пишуваш следното прашање за простории за живеење со СВЕТЛА ВИСИНА од 2.5м.  Светла мерка имат и врати и прозори. И тие треба да бидат 2.5 м?

Цитат
Јас го прочитав и ти го пратив тебе за ти да го прочиташ. Многу ми е мило што научи нешто ново, а тоа е дека комуналиите за под плоча се плаќаат со коефициент 1, а за под покрив се плаќаат со многу помал коефициент. Во Општина Велес тој е 0.2, во Општина Прилеп 0.3, во општините во Скопје е 0.1.

И што научи од тоа? Дека рамни тераси, балкони се плаќаат помалку од колку спрат на кој што живееш.

Цитат
Ах, осумка...изгледа те преценив. Ти сепак не научи што се комуналии и како се плаќаат. Ај, имаш време, еден ден и тоа ќе го научиш.

Имаш и ти време. Млад си. Како беше, човек учи додека е дете?

Цитат
Ова беше моето прашање, на кое ти не знаеше да ми одговориш.
градење каде истото е прецизирано во член 46. Неможам повеќе да ти помогнам за да успееш да го истумачиш...[/quote]

Јас да го истумачам? Ако ти предходно си го истумачил, зошто не кажа дека тераса има помали комуналии?

Цитат
Јас пишав дека за општина Карпош за 100м2 се плаќаат 10000 евра комуналии за плоча, т.е. по 100 евра за квадрат, бар толку беа комуналиите пред 2 години кога бев подготвен да градам куќа во Злокуќани. Сега можеби се повисоки, а можеби не се, не сум се обратил до општина од тогаш. За поткровје се плаќаат 10% од комуналиите, т.е. коефициент 0.1. Прашај го СалеСК, он крева поткровје на неговата куќа во Влае. Од прва рака ќе ти даде детални информации околу дозволите, комуналиите, нормите и прописите за кровови и слично. Исто, можеш да дознаеш и многу други информации како на пример поставување на демит фасада врз малтер на објект со класична фасада. Ако не се лажам самиот тој го монтира стиропорот согласно сите норми и прописи.

Плоча за прв кат, да, толку е. Рамна тераса, кров. НЕ. Таа е 0.1 коефициент.  И двете се плочи. Ама ти не сакаш да кажиш за оваа јас што зборувам.
Нема потреба Сале да ми кажува, јас тоа многу добро си го знам.

Цитат
Не е мој проблем што ти неможеш или несакаш да сватиш. Да било поевтин рамен кров во Македонија немаше да постои куќа со кос кров, не дека рамниот е поестетски или подобар или незнам што туку затоа што е поефтин. Како што можеме да видиме тоа не е случај и 95% од крововите се коси, како на стари, така и на нови објекти.
Имајќи го тој факт во предвид сите дискусии на тема што е поефтино рамен или кос кров се банални.

Повеќето згради и куќи во скопје се направени со кров од чиста алчност за повеќе квадрати. За да искористиш максимум од дозволата за градење на објект, треба да сместиш цел кат во поткровје. За тој кат дури можиш да направиш и да има помали комуналии (светла висина). Така да ако се водиме од таа аналогија, да сите кровови во скопје се коси. Освен тие што не се. Ај види ги сите згради што се градени порано. Карпош, Порта Влае, Козле, Автокоманда. Дали и тие имаат коси кровови?

Цитат
Прашај ги архитектите кај тебе во фирма да видиш што ќе ти кажат за тие 13 глупости кои ти ги напиша, а јас ти ги набројав погоре.

Ги прашав имаш одговори погоре.

Цитат
Можеби сум егоистичен и самобендисан, но немам предрасуди да научам нови работи. За жал од тебе не научив нешто ново на темва. Имам проблем со содржината, т.е. со напишаните дезинформации и глупости, а не со тоа како се тие напишани.

Епа тогаш седни и научи нови работи. А не го тупи со дезинформации. Јас немам напишано ниту една лага овде. Кој не ми верува, можи да го седнам кај мене во фирма или во било која фирма за проектирање и сите овие работи да му бидат објаснати подетално. Кој сака проект за куќа тука сме и за тоа.

Отсутен gOJDO

• Легенда
  • Хорска Секција
« Одговори #217 на: 14 Март 2012, 14:57:43 pm »
OK.

Отсутен google

• Редовен
  • Пораки: 2396
« Одговори #218 на: 14 Март 2012, 15:10:05 pm »
abe a sto mislite za EKO stanovite...???

Отсутен gOJDO

• Легенда
  • Хорска Секција
« Одговори #219 на: 14 Март 2012, 15:20:26 pm »
Оние со прозори високи 2.8 метри?

Отсутен Tommy

• Легенда
  • Пораки: 7338
« Одговори #220 на: 14 Март 2012, 15:24:23 pm »
abe a sto mislite za EKO stanovite...???

Море буцкало и сериџија :):):)

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20698
« Одговори #221 на: 14 Март 2012, 15:28:36 pm »
А шопинг центар „ЕКО“?
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен Bugar

• Сениор
  • Почесен кинез.
« Одговори #222 на: 14 Март 2012, 15:30:10 pm »
Ke go jademe na golemo so toa EKO. Poleka ima vreme koga ke pocne izdavanje na energetski pasosi i togas stvarno ke se obescenat starite stanovi koi se daleku od ekoloski. Barem EU regulativite se jasni za toa.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34143
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #223 на: 14 Март 2012, 15:30:19 pm »
Тие ЕКО станови некако не ми штимаат. Ослободуваат помалку CO2, имаат помал rolling resistance, поспоро се абат ама затоа пак имаат помал грип на мокро и суво, не дај боже на снег ;D

Отсутен Bugar

• Сениор
  • Почесен кинез.
« Одговори #224 на: 14 Март 2012, 15:41:17 pm »
Pomalku energija za greenje ladenje pomalku CO2, pokvalitetni materijali, pomalo abenje, pomalku rekonstrukcii pomalku otpad - poekoloski... Si ima sve zasto.
Najdobri se onie sto mozat da se recikliraat :).