Автор Тема: Од која европска земја се најзачувани автомобилите?  (Прочитано 12708 пати)

Отсутен ace-106

• Сениор
  • Пораки: 3468
Одг: Од која европска земја се најзачувани автомобилите?
« Одговори #15 на: 29 Јануари 2012, 00:05:12 am »
Моето искуство за возила и начин на одржување од ЕУ вика вака:

1.Италија-гадови гнасни кои не слушнале за перална и т.н. НО одржувани,и не корозирани-може,
2.Словенија-крајно педантни НО заради лошите временски услови-максимално истрошено подвозје-никако,
3.Германија-одружувани,НО со 200000км просек поминати-може
4.Швајцарија-закон коли (иако има исклучоци-како секаде)-предлагам!

Отсутен DareBmw

• Сениор
  • Пораки: 4305
  • К’мет
« Одговори #16 на: 29 Јануари 2012, 00:12:54 am »
пример ти се луѓево од форумот. (освен Скорпион дечкото со картерот ;D ;D)
А-хахахах, сега го начека. Јебига друже Скорпион, си заслужи рендање. Јас да работев во центар за социјални работи ќе ти го земев волвото до сега :D :D :D
Хахаха да ја спасиме колата некако инаку ако остане уште малку кај него тешко на нејзе :D ;D

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 14288
  • Пудингот на шоферството
« Одговори #17 на: 29 Јануари 2012, 00:22:37 am »
Да ама можно е поради построгите закони и регулативи во европските земји колите да се поквалитетни, и да твојот си го прател од почеток на испорака, ама од каде си сигурен дека во фабриката излегуваат возила со ист квалитет, и дека не ги складираат по крајна категорија на квалитет?
Од мое искуство можам да ти дадам пример за меган од 2003год купен од рено мк, со 100 000 и нешто км, и донесен од холандија со 230 000 км, 2003 год... Првиот редовно одржуван со сервисна книшка беше повеќе оштетен( излупени рачки, копчиња за стакла, за ретровизори и сл) во внатрешноста отколку вториот, кој имаше само скршена рачка за висинско прилагодување на предно седиште...
А да и кога си кај фиат можам да ти кажам дека пунтото за во швајцарија е  3класи погоре со квалитет одклолку кај нас во мк, имам гледано пунто донесено од таму, а и на пример зошто во ЦХ нема фиат линеа :)
Линеата е за одредени пазари(тоа самата фабрика си го одлучува),а Пунтото не е за одредени пазари,затоа Линеата ја нема во ЦХ...Има многу компании кои пуштаат во производство модели кои се за вакви пазари каков што е нашиов....
А за тоа од која земја колите се најзачувани
-Италија се абдали невидени,многу гребнатинки,несочувани ентериери,мали удари итн.итн...
-Австрија,Словенија се фрла многу сол и многу коли фаќаат корозија
-Германија,Франција,Белгија,Холандија во овие земји се наоѓаат одлично зачувани возила,а во Белгија се нај евтини....
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Отсутен Bu$aV MeGaNe

• Редовен
  • Пораки: 1855
  • Renault Megane R26
« Одговори #18 на: 29 Јануари 2012, 03:06:16 am »
Изгледа се е до човекот и до начинот на кој се одржава возилото,па ако сака и на марс нека живее.

До пред неколку дена имав лошо мислење за возилата од Словенија,додека не  видов возило од прв сопственик од Словенија.Значи прво што сакав да видам дали има корозија и одма ја кренаа на дизалица зошто се погодивме во тој момент во сервис и колата немаше ни К од корозија а имаше поминато 153000км.

Колата не беше за продавање туку службено беше дојден со нејзе,абе што да ви кажам толку сочувано возило со таа км. кај нас не сум сретнал.

Близок ми е човекот и му викам абе кај вас колите мислев се скапаници се ама изгледа грешам.

Неговиот одговор беше дека тие возила што ги увезуваме кај нас се скапаници зошто нашиве увозници го собираат најголемото ѓубре за најевтини пари.

Ми вика дојди да видиш да прошетаме,не по плацеви туку кај луѓе што си ги продаваат своите возила,да видиш како словенец знае да чува кола ама треба да ја платиш.
Епа јебига се што е добро треба да се плати.

Верувам дека е ова е случај и во другите европски земји,иако сум немал искусто.

Наравоучение е дека пред да се одлучиш на таков чекор најдобро е да имаш познат човек во државата од каде што мислиш да купуваш,кој ќе може да те посочи и да ти помогне при изборот.

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 14288
  • Пудингот на шоферството
« Одговори #19 на: 29 Јануари 2012, 03:19:48 am »
Кажи шо кола била таа шо си ја видел,која година?
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Отсутен Sarach

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 698
« Одговори #20 на: 29 Јануари 2012, 15:12:43 pm »
Ako sakas dobra I socuvana kola, ke kupis od fizicki lica, Ako sakas kola za eftini pari ke si kupis od placevite. Vo CH ima poodrzuvani vozila, vo Germanija najgolemi preprodavaci na vozila se arapite I turcite (golem broj na avtoplacevi), znaci prevarancija nevidena. Ovie nasive biznismeni koi se zafatija so Ovoj biznis uvezuvaa eftini krsovi od ovie placevi I zato se skapanici.

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • Пораки: 6128
  • 69
« Одговори #21 на: 29 Јануари 2012, 18:26:05 pm »
Изгледа се е до човекот и до начинот на кој се одржава возилото,па ако сака и на марс нека живее.

Неговиот одговор беше дека тие возила што ги увезуваме кај нас се скапаници зошто нашиве увозници го собираат најголемото ѓубре за најевтини пари.

Ми вика дојди да видиш да прошетаме,не по плацеви туку кај луѓе што си ги продаваат своите возила,да видиш како словенец знае да чува кола ама треба да ја платиш.
Епа јебига се што е добро треба да се плати.

Верувам дека е ова е случај и во другите европски земји,иако сум немал искусто.

Точно така...Во потполност се слагам со твоето мислење...
Но на луѓето тука не можеш да им го докажеш тоа...
На пример јас у шала у смеа го понудив моето Пежо на еден човек, за по цена од 2300 евра..Колата е 94-та, јас знам како е одржавана и во каква состојба е...Он ми се насмеа и прво нешто што ме праша дали има клима, а вози скапано Југо од 82-ра, кое незнам ни дали е регистрирано. Викам нема клима а и нема прозори на дугме...АЛи затоа треба само да ставиш бензин и да ја возиш наредни 10 000 км пошто и е комплетно направен редовен сервис...И не треба да се замараш дали ке те остави или не на пат..+ добиваш покрај 4 летни нови пневматици (поминати 1500 км со нив) и зимски кои имаат не повеќе од 2000 км...На сите гуми уште стојат онаквите гумички како да се нови...
И ми вика он на мене...А бе ја за тие пари имам поново годиште и + има клима...Викам со здравје да си ја возиш и да си ја купиш...Пример да сакаше со ценкање можда и за 2100 ке му ја дадев, али онака само го поздравив и му посакав голем успех и мноооогу голема срека со купувањето на колата донесена од пичке си матерне со непознато потекло...
Оние кои ме познаваат лично знаат каков ГАД сум кога станува збор за одржување, работа итн...Дури понекогаш се мрзам самиот себе зошто сум таков...ЈБГ-а, ако некој не знае да го процени она што е добро, во тој случај ја сум рекол: Поклон не давам...Ако треба ке го фрлам нештото, ама не го поклањам, или пак ке ја возам колата наредни 5 години, и кога ке дојде време да се прави некој поголем зафат, е тогаш ке ја дадам пошто зошто, па тој што ке ја купи нека му ја мисли...

Иначе луѓето кој сакаат да купат Француско возило не се запознаени дека само што ке го купат минимално имаат трошоци од 500 евра...200 евра за регистрација + 300 евра замена на каиши, филтри, уље, затегачи, свекици (толку мене ме чинеше за 206-ката во CItyCar), плус ако е со некоја километеража и ако е оштетена торзијата, а тоа со малку возење може да се види + уште 250 до 300 евра... Да не збориме дека колите скоро сите се со гуми за менување, па ако ништо повеќе минимум 120 евра ти требаат и за најмалку 2 гуми...Поправки на предница не спомнувам...Јабучица, стабилизатори, плочки, дискови евентуално, не ги спомнувам зглобовите кои доаѓаат со полуосовина и чинат од 100 до 150 евра по комад, амортизери и евентуално некој други поситни поправки околу моторот...

И се кога ке се стави на кантар, која е логиката??? :)
Dusevno bolniot covek nikogas ne napagja bez pricina.Po toa se razlikuva od normalnite ludje.

Отсутен Alfista

• Редовен
  • Пораки: 1492
Pri uvoz da znaete deka Svajcarija ne e clenka na EU i od tamu odat kolite so 27% davacki, vo odnos na clenkite na EU 5% ili 0%, a sto se odnesuva na opremata na voziloto, koe e za koj pazar praveno, toa se samo prikaski.
Ovlasteniot uvoznik pri naracka na vozila za prodazba moze da bira nivo na oprema, tapaciri, motori, boja i  t.n.
Znaci za nasata MK ne proizveduvaat so specijalen lim ili tapacir ili motor, nego ona sto uvoznikot bara, toa i go dobiva.
Sto se odnesuva do uvozot na polovni vozila, spored mene kaj Zabarite se najzdravi, nema sol i tecnosti po patistata, posto retko ima sneg,
megjutoa Zabarite nemaat COLL tablici i e problem so vozenje da se donese vozilo.

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 29665
    • CARclub.mk
Од прва рака можам да ти кажам дека во Македонија се носат возила кои се правени за источноевропски и делумно за азиски пазар.

Отсутен nsx-r

• Легенда
  • Пораки: 9213
сегде има добри коли,само треба да си платиш малце подебело :)

Отсутен ARMEX

• Сениор
  • Пораки: 3616
Во Македонија се најефтини и со најмалку поминати, сите од ред од 160-190ккм  ;D

Отсутен nsx-r

• Легенда
не бе,пунтовците се 120-130к ;D
колку е помала колата толку помалце има поминато така иде кај нас :D

Отсутен Tome-Colt

• Близок до администрацијата
  • Сениор
  • Пораки: 4619
  • Муфљуз
**************************FULLL FUL FUL FUL NAJNAJFUL NEMA STO NEMA OD OPREMA VREDI DA SE VIDI STAKLO!!!!!**********************
„Јас, Филип, кењам по форуми и не треба човек ништо да ми верува. Се што пишав за брзината на возење е куп гомна од коњ.“

Отсутен nsx-r

• Легенда
а што qурац е имобилајзер,гледам многу го пишуваат по огласиве

Отсутен Tome-Colt

• Близок до администрацијата
  • Сениор
  • Пораки: 4619
  • Муфљуз
веројатно ако го толкуваш би значело кодирана брава :)
„Јас, Филип, кењам по форуми и не треба човек ништо да ми верува. Се што пишав за брзината на возење е куп гомна од коњ.“