Автор Тема: Каков телевизор сакате, имате или ви треба?  (Прочитано 624527 пати)

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55241
  • Махер
Одг:
« Одговори #1665 на: 05 Февруари 2016, 11:55:27 am »
Башка имаш каст на јутјуб. И од телефон и од плагин на хром.

Отсутен Zile

• Легенда
  • Пораки: 8250
  • Плинаш!!!
Одг:
« Одговори #1666 на: 05 Февруари 2016, 12:17:39 pm »
Абе не сум тип што поминува доооолго време пред тв. ТВ палам еднаш неделно и гледам фудбал. Исто и филмче некое може да изгледам ама и тоа ретко, во месецот 2-3 пати. Мислам дека тие 4000-5000 разлика можам да ги искористам за нешто попаметно.

Од друга страна според мене телевизор со андроид за пар години станува неупотреблив исто како мобилен.

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20888
Одг: Каков телевизор сакате, имате или ви треба?
« Одговори #1667 на: 05 Февруари 2016, 12:27:30 pm »
Абе не сум тип што поминува доооолго време пред тв. ТВ палам еднаш неделно и гледам фудбал. Исто и филмче некое може да изгледам ама и тоа ретко, во месецот 2-3 пати. Мислам дека тие 4000-5000 разлика можам да ги искористам за нешто попаметно.

Од друга страна според мене телевизор со андроид за пар години станува неупотреблив исто како мобилен.

Од вторник до недела? :)

Јас земав Филипс пред 3 и нешто години (37 инчен), и да бидам искрен, едина ствар што ме нервира е даљинското пошо е труба, и што некад не знае да ги учита преводите на филмоите, иначе телевизорот си е супер, за нашите семејни потреби.
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 30618
    • CARclub.mk
« Одговори #1668 на: 05 Февруари 2016, 13:16:47 pm »

Жиле, не е за тоа колку време поминуваш пред телевизор, туку за практичност е. Боље да има, него да нема. Јас рецимо телевизија као телевизија не гледам. Во примарниот телевизор не ни имам уштекано антенски кабел. Све што гледам е или собрано од интернет, или (во поново време) стримано од Netflix, чат-пат од Јутуб.

Памтам како беше кога го немав ни WD TV Live плеерот. Сними филмче на USB, па уштекај го во плејстешнот, па гледај го на телевизор. Па кодекот работел, па кодекот работел ама немало звук. Иста глупост се случуваше кога мојот лаптоп го уштекував во телевизор преку HDMI на постариот телевизор - ради некоја глупава причина, немаше звук. Имаше врска некоја со ATI графичката што е во тој лаптоп, ама толку беше одамна што не ни памтам што беше конкретно. Едноставно, ме мрзи, не сакам, и одбивам да го правам тоа. Во време на 5GHZ Wireless, бљутуц-мутуц, паметни телевизори и што уште не, некако ми е без везе да се ебавам со такви работи.

Да купиш телевизор без смарт функции (и још боље, Андроид) во денешно време е ко да купиш кола со мануелни прозори. Да, функционира, ама.. Ајде бе.

Отсутен Zile

• Легенда
  • Плинаш!!!
Одг:
« Одговори #1669 на: 05 Февруари 2016, 13:57:32 pm »
Штознам, можеби и си во право. Ќе идам викендов ќе разгледам па ќе одлучам. Како и да е ќе ги земам вашиве предлози во обзир.

Отсутен marjanot

• Следен од Hammond на Инстаграм.
  • Легенда
  • Пораки: 11156
  • Ќybriт Pro Max
« Одговори #1670 на: 05 Февруари 2016, 14:20:37 pm »
Не знам Hitachi-ве чиво маде се, ама ми делуваат како солидни за цените:

- 32" Smart HD LED TV 32HBT41 - 13.990 ден
- 43" Smart Full HD LED TV 43HBT42 - 19.990 ден
- 50" Smart Slim Full HD LED TV 50HZT66 - 31.990 ден
- 55" Smart Slim Full HD LED TV 55HZT66 - 38.990 ден

http://amc.com.mk/Content.aspx?i=93&l=MK

Отсутен Zile

• Легенда
  • Плинаш!!!

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 30618
    • CARclub.mk
« Одговори #1672 на: 05 Февруари 2016, 17:32:29 pm »
Сите три се компромис. Цената им е ниска, ама со оглед а спецификациите, и не е тоооолку ниска. 32-инчен телевизор е океј, ама 720p.. Што знам. Јас не би.

Претпоставувам дека веќе ги виде телевизорите што ги има огласено Димитар - во последнава тура, цените му се одлични.

http://forum.carclub.mk/index.php/topic,19339.0.html

Ова за 18.500 е одличен дил.

Отсутен Zile

• Легенда
  • Плинаш!!!
« Одговори #1673 на: 05 Февруари 2016, 17:34:31 pm »
Да, ги видов. Меџутим че требит да почекам уште месец дена за тој :D А не ми се чека :P
Едит:Сега видов, филипсот е 40" и голем ми е некако за у дневна од 15 квадрати.

Отсутен Дибидус

• Редовен
  • Пораки: 1758
  • Veritas Vos Liberabit
« Одговори #1674 на: 05 Февруари 2016, 17:51:19 pm »
Не е голем. Таман си е.
Brains are awesome. I wish everybody had one.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55241
  • Махер
« Одговори #1675 на: 05 Февруари 2016, 18:04:05 pm »
Мал е, всушност.

Отсутен malinamamun

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 552
« Одговори #1676 на: 05 Февруари 2016, 19:37:53 pm »
Дефинитивно андроид тв не ми треба. Тв-то скоро цело време ќе биде конектиран со лаптоп преку hdmi или преку порта ако има. Така да од лаптопот ќе се стримаат филмчиња. Побитно ми е да има Cl и нормално квалитетна слика.
Андроид и немаш шанси.Филипсот 5500 во 32 варијанта е 20000 денари што е многу над твојот буџет
Ние зборевме за 5300 смарт
Во ред ги прочитав и покасните мислења од тебе
Штом си решил да си земеш ѓубренце земи си и тоа кај ги најде најскапите ѓубренца.Али ти знаеш најубаво за што и како ти треба

Отсутен malinamamun

• Јуниор
  • **
« Одговори #1677 на: 05 Февруари 2016, 19:41:09 pm »
Не знам за тебе, али јас ептен би го заобиколил тој 5300 модел. Доплати 50 евра плус, земи си 5500.
Точно,ако е толку разликата не се исплати.
Но сепак тоа сигурно му е премногу.Штом смарт му е многу,андроид ќе му биде невозможна мисија.Ќе се збуни Жиле :D
Човекот бара југо,нејќе мерцедес

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • Пораки: 6213
  • 69
« Одговори #1678 на: 05 Февруари 2016, 19:50:05 pm »
Тој 5300 не е ни југо, а ти спомнуваш мерцедес. 5300 е телевизор како спуштено југо со мотор од 45-ка и издув, да се плашат луѓе коа ке збрчи, а некој спринтер попара ке го направи на 100 метра без пречки...
Ах тој маркетинг, алал нека им се парите.
Dusevno bolniot covek nikogas ne napagja bez pricina.Po toa se razlikuva od normalnite ludje.

Отсутен malinamamun

• Јуниор
  • **
Одг: Каков телевизор сакате, имате или ви тр&
« Одговори #1679 на: 05 Февруари 2016, 20:17:23 pm »
^^
Значи дека не му треба компјутер вграден во телевизорот... Ваљда пошто телевизорот не му треба како замена за компјутер (исто како што компјутерот не му е замена за телевизор).

...секој квалитетен телевизор е смарт.Само најниските серии не се паметни,а тука губи,не само тоа што немаат смарт,туку и на слика,и на приклучоци,и буквално на цела изработка.
...
УСБ 3.0(пази на ова многу)

А може ли да објасниш, еден телевизор кој нема „смарт“ функции (читај нема вграден ефтиканерски андроид комп.), како тоа го прави да има „полоша слика и полоша цела изработка/квалитет“?

Понатаму, каква потреба имаш од ју-ес-би 3 стандардoт на телевизор??
Каква предност ќе добиеш во однос на поспорите USB стандарди... На телевизорот мислам.  ::)

Mногу едноставно.Дали самсунг од 14000-15000 и тој од 25000 имаат ист квалитет на изработка???
Немаат.Помалку усб-порти,помалку приклучоци.Оптички или дигитални влезови фалат итн
Најевтиниот од Самсунг е крш телевизор,
впрочем речиси кај сите марки.материјалите кај најевтините се на најниско ниво што фабриката може да си го дозволи со минимум стандарди

Прво, не ги менувај работите - те прашував за телевизор од ИСТА КЛАСА, едниот има андроид РС а другиот нема - според тебе тој со андроид цитирам „има подобра слика и изработка„.   ;D
Второ, никаде не ги спомнуваш најважните работи во еден телевизор: контраст, бои, сатурација, квалитет на слика, брзина на матрица, итн... Демек најважно било колку (непотротебни) приклучоци има еден телевизор::)

И како за една општа информација, денешниов Филипс не може ни да се стави во иста реченица со Самсунг - кога зборуваме за квалитет. Како да ги споредуваш Тата со Хјундаи.  :P

На страна што еден chromecast од малку пари целата таа смарт „предност“ ќе ја стави на страната на било кој не-смарт телевизор.  ;D

усб 3.0.Па зарем веќе има нови хдд со 2.0.Не верувам да има.За протокот на податоци и да не збориме.Од слики,филмови,големи фајлови итн
Веќе 2.0 е во фаза на умирање и секој ден тоне се повеќе односно тоа значи се помалку уреди на 2.0
кај 3.о нема проблем.ЌЕ си работи и 2.0 и 3.0 генерацијата.

Колку време ќе ми треба да ставам 100 гига фајл од компјутер на хдд 2.0 а колку на 3.0
Си има предности другар.Сакале да признаеме или не.Верувам се согласуваш

Се разбира дека не се согласувам.
Прво не те прашав за разликите меѓу УСБ стандардите. Те прашав како тоа тебе те тангира додека гледаш телевизија - или филмови од УСБ?

Пошто на телевизор се гледаат филмови, или телевизија. Затоа тој уред се вика телевизор. Не се вика компјутер.
Префрлање на „100 гига фајл од компјутер на хдд“, тоа се прави на компјутер. Зошто побогу би се куропецал да правиш фајл трасфери на ебаниот телевизор?? (па уште и од 100гига)

Даље, изгледа не ти е познато дека на усб2 порт можеш да закачиш усб3 хдд или флеш стик - без никакви проблеми. Поспор ќе биде преносот? Па колку bandwidth ти треба за репродукција на HD видео?
Ајде да провериме:
https://help.netflix.com/en/node/306
3.0 Megabits per second - Recommended for SD quality
5.0 Megabits per second - Recommended for HD quality
25 Megabits per second - Recommended for Ultra HD quality

Колку е bandwidth на усб2 портот?
http://www.pcworld.com/article/2360306/usb-3-0-speed-real-and-imagined.html
Цитат
480 megabits per second
The now-aging USB 2.0 standard can theoretically transfer data at a very high 480 megabits per second (mbps), or 60 megabytes per second (MBps). That's impressive, but not as much as the newer USB 3.0, which can handle up to 5gbps (640MBps)

Ако не ти успева да ги протолкуваш податоциве, фактите се дека преку усб2 не само што може да пушта фул ХД видео - туку може и Ultra HD видео. Факти пријателе. Не дека продавачите утре нема да те убедат дека тебе ти е неопходен и УСБ4 на еден телевизор.  ;D

Телефонов на пример на стари усб порт не ми го препознава.
На 3.0 се разбира си работи.Значи уште сега е веќе стара генераицја 2.0

Затоа што најбитна работа кај еден телевизор е да можеш телефонот да го приклучуваш?   :D  ;D
Батка, тебе ти треба компјутер. Остави го телевизорот за тоа за што е наменет.  ;)
Епа другар јас ако те слушам тебе треба и фиксниот телефон да го вратам место мобилниот.Јас кажувам како на еден уред да си ги завршам сите работи

А ти велиш,не треба смарт или андроид не ги бива.купи си обичен тој има подобра слика,а излези не требаат

купи chromecast односно додаден уред
И најголемата глупост или инает твој.
Да купам или палам компјутер за да префрлувам слики во телефонот,па истите да ги ставам на усб од 2.0 и да ги гледам после на телевизор,а да не се зезам само со еден приклучок на телефонот во телевизор и уште веднаш да си ги гледам сликите.

Значи 5 додатоци уште сега плус

Глупаво е да се стави телефонот во телевизор и веднаш да се гледаат слики видеа,а паметно е истиот телефон да се поврзе со компјутер па сликите да се префрлат,па потоа на усб да се стават па усб-то да го носам до телевизорот
Односно постапка која се врши со еден чекор да ја правам во 4-5 чекори.Има логика ова според тебе

Van не им збори вакви работи на членовите.Ова и на душман не би го препорачал.
Работа која што можам одма да ја завршам,да ја компликувам со минути и саати.

Јас усб-то на телевизорот го користам уште кога е испаднато.Си имам слики на стариот телефон и кога ќе дојдат куќни пријатели го приклучувам телефонот одбирам кој фолдер да го гледаат.Одам ставам кафе,а они во меѓувреме си ги гледаат сликите што и каде сум бил,што сум правел и си развивавме дискусија.

А на твојот начин како што велиш ти!Ми доаѓаат пријатели и треба да им кажам.Еј чекајте да ги префрлам сликиве од телефон на компјутер па да ги ставам на усб,па чекај нешто не ми сака усб-то,не ми го препознава.Изгледа вирус фатило,да го исчистам со антивирус прво.И додека да ги префрлам сликиве пријателиве ќе си отидат. :D
не ја бива вака друже.Барем не кај мене.Работа која што можам да ја завршам без да се мрдам од фотеља да ја компликувам.
Ќе ги цитирав и другите работи ама ми јави некоја грешка при постирање