Автор Тема: Случки со полиција, казни, судови итн  (Прочитано 2297398 пати)

Отсутен AUUU

• Легенда
  • Пораки: 7331
Одг: Случки со полиција, казни, судови итн
« Одговори #12630 на: 16 Август 2022, 14:37:46 pm »
да, да, се жалат и не само тоа, него на новите судии после им прават проблем надредените зашто пресудувале помали казни... демек договорени биле.

А вистината е дека тие што се договорени не ни стигаат кај судијата предметите.

Присутен Silvester

• Редовен
  • Пораки: 1919
« Одговори #12631 на: 16 Август 2022, 15:03:19 pm »
Дечки дали има казна (и која е) ако возам кола која се води на фирма без патен налог, а не сум вработен во фирмата?

Логички ми делува дека ќе го прекршам законот, но не знам по кој член би ме казниле мене или фирмата :D
Товарно возило или патничко?

Патничко возило, не пренесувам товар или нешто слично :)

Досега многу пати сум возел возила на фирма (коли и комбиња), ама низ Прилеп и не сум размислувал за налози и казни. Сега треба во Скопје да возам па да знам што ме чека.
  www.malservis.mk - сѐ за твојот автомобил!

Отсутен Allexxander

• Сениор
  • Пораки: 5844
« Одговори #12632 на: 16 Август 2022, 15:08:19 pm »
Штом се води на фирма мора да имаш полномошно потпис од управител, печат и штембил. Патен налог не ти треба бидејќи не е товарно возилото. Патен треба само за товарно.

Отсутен t0m1cA

• Сениор
  • Пораки: 3818
« Одговори #12633 на: 16 Август 2022, 15:11:23 pm »
Како што ти пиша Allexxander, само полномошно заверено.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34423
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #12634 на: 16 Август 2022, 20:15:16 pm »
Кога последен пат беше на суд у северна?
Никогаш не сум бил на суд во северџгна. Во Македонија сум бил во 2012-та прв пат.... а и последен, до сега.

Ни некогаш пресудиле во твоја полза (најдобро што може е да ти изречат поблага пресуда за прекршокот), дури и со сведок кој ќе сведочи во твоја полаза, ни некогаш полиција обжалила судска одлука за сообраќаен прекршок. Од друга страна, службено лице „никад не лаже“ според судот у оваа држава. Јер е службено лице - одговорна позиција. Дал заклетва пред државата. @Tischläufer зборува веројатно за некоја друга држава или за некој паралелен универзум. Мада заклучокот дека сакаат од прва да те решат, точен му е :)

Па не баш. Мене судиката ми кажа да пазам на таа локација бидејќи намерно местат стапици, дека редовно кај неа доаѓаат луѓе со идентична приказна. Значи таа самата не им верува, им верува на тужените инаку зошто би ми го кажала тоа?

Логички ми делува дека ќе го прекршам законот, но не знам по кој член би ме казниле мене или фирмата :D

Освен ако не пренесуваш некоја роба не ти треба патен налог, само полномошно заверено на нотар со број на лична карта дека фирмата дозволува да го возиш возилото.

Морам да те корегирам за ова, добив забрана 1 месец (со олеснителни околности дека работата ми зависи од возачката), МВР се жалеше, па на апелација ми ја зголемија забраната на 3 месеци :D

Досега целата процедура трае 4 ипол години, односно речиси година дена од денот на конечната пресуда од апелација, уште немам абер да одам да ми пишат забрана. Нека остане така и натаму, не знам после колку време застарува делото  :D

Идентична ситуација како и кај мене, од 3 месеци намалено на 1 месец, за да не ми ја обжалат. Судијката знаеше дека немам никаква вина ама рече дека ќе ми обжалат. пресуди само еден месец.

Отсутен Nandor The Relentless

• Легенда
  • Пораки: 9034
  • Возач без обзир. Безобзирен возач.
« Одговори #12635 на: 16 Август 2022, 20:25:27 pm »
Тишлере, невин си.
Министерство за транс, поп и виски.

Отсутен JezuzNoChill

• Редовен
  • Пораки: 1026
« Одговори #12636 на: 16 Август 2022, 20:44:20 pm »
2 пати ме имаат застанато во не товарно возило и 2 пати ми го бараа патниот налог. Во фирма секогаш пишуваме патни налози за службените возила.

Отсутен Diesel

• Сениор
  • Пораки: 6818
« Одговори #12637 на: 16 Август 2022, 20:56:33 pm »
И полномошно и патен налог.

Присутен Спенсер

• Легенда
  • Пораки: 7598
« Одговори #12638 на: 16 Август 2022, 20:56:56 pm »
2 пати ме имаат застанато во не товарно возило и 2 пати ми го бараа патниот налог. Во фирма секогаш пишуваме патни налози за службените возила.

Толку се писмени неписмените партиски џандарчиња. За ПАТНИЧКО возило не треба патен налог. За ТОВАРНО треба.

Отсутен Diesel

• Сениор
  • Пораки: 6818
« Одговори #12639 на: 16 Август 2022, 21:08:25 pm »
И за патничко треба.

Јас пополнувам од годинава, демек многу гориво сме потрошиле лани, па да се видело каде сме го трошеле.

Отсутен t0m1cA

• Сениор
  • Пораки: 3818
« Одговори #12640 на: 16 Август 2022, 21:16:53 pm »
Не треба, 4год. возам патничко возило на фирма, ме застанувале безброј пати, дури и имам културно прашано дали треба, ми рекле не.
Е сега што нашите жацовци пола се неписмени тоа е, ме малтретираа за ПП апарат еднаш, кој исто така не е потребен за патничко возило на фирма.

Отсутен AUDI

• Редовен
  • Пораки: 2294
« Одговори #12641 на: 16 Август 2022, 23:05:19 pm »
Мислам дека имам пишувано за следнава случка но повторно ќе ја пишам.
Пред неколку години братучеда ми имаше мала да ја наречаам сообраќајка со полициско возило.
На семафор пред братучеда ми на црвено стоело полициско возило,она застанала позад него и се чекало зелено светло.Уште на црвено младото џандарче убацило во рикверц и удрило во реното на братучеда ми која во тој момент беше трудна.
Џандарот веднаш излегол од возилото и пришол и првите зборови кој ги изговорил биле дали си добро и јас сум виновен.
Ударот бил мал,братучеда ми немала повреди,откако испаднала од возилото џандарот ја прашал дали е трудна и откако ми кажала дека е настанал вистински хаос.
Пристигнале уште неколку полициски возила и возило на брза помош и со вклучени сирени ја однеле до најблиската болница а ја прашале дали има желба во која болница да ја носат.
За помалку од 1ч и направиле една купица испитувања и снимања.
За минималната оштета на реното добија некои си 1200е.

Истото сценарио во вукојебинава џандарот вработен со 5000е рушвет би добил 1200е оштета и небото е граница за каква казна би добила братучеда ми.

Drink Russian, Drive German, Wear Italian, Kiss French, be MACEDONIAN!!!

Отсутен Sase_91

• Сениор
  • Пораки: 4080
« Одговори #12642 на: 16 Август 2022, 23:26:18 pm »
До сега сум поминал над 400.000км со патнички возила на фирма и никогаш не сум пишувал патен налог. Имам заверено полномошно од фирмата за користење на тоа возило и тоа е тоа.
Кој и полицаец да ве сопре може слободно да ви пише казна, но нема основа и џабе ја пишува. Само еднаш до сега во Ресен ми правеа некој проблеми тамошните полицајци, им реков да пишат казна чим се сигурни и да ме ослободат, се јавија во станица, им кажаа да ме пуштат и тоа е тоа.
Информации околу ова имате и на страната на Министерство за транспорт и врски во делот за најчесто поставувани прашања и одговори.
Штом не се враќа данок на тоа возило, патен налог не е потребен.

Секој што ќе пише друго е грешен 100%.
If everything seems under control, you're not going fast enough.  /  KKBA

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34423
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #12643 на: 17 Август 2022, 19:51:50 pm »
Сите сме родени грешни и ни треба Џизас во животите да би флегнале у небеското царство.

Отсутен Bicikle

• Легенда
  • Пораки: 10608
« Одговори #12644 на: 17 Август 2022, 22:04:54 pm »
Амин +++
Мислам ......

.....Истото сценарио во вукојебинава џандарот вработен со 5000е рушвет би добил 1200е оштета и небото е граница за каква казна би добила братучеда ми.

ами прво чоечки е да прашаш дали си отепал некого, поготово некоја која носит уште еден живот, па после штетата, а не ко кај нас оти закочи. Епа ај да го удрев овај пред мене ебаго за ти да да не ме удриш.