Автор Тема: Opel Calibra Turbo 4x4  (Прочитано 420366 пати)

Отсутен LosiPatista

• Легенда
  • Пораки: 12136
  • Duh sa TDI-jom
Одг: Opel Calibra Turbo 4x4
« Одговори #1140 на: 24 Февруари 2016, 20:53:17 pm »
Одговор од Опел Србоја...

Da bi to radilo punom snagom treba ubaciti 2 jaka isparivacha. Bez obzira koliko je kw deklarisan taj jedan, nece moci da isprati boost plinom. U sushtini to je to, radice bez problema, cevi od boce do isparivacha treba da budu veci FI nego kod slabijih auta bez turbine. Ja imam jedan isparivach i mogu puniti pola gasa do oko 4.000 rpm jer posle nema dovoljno plina. Sve u svemu skrnavish lepu c20let calibru, moja je doshla sa plinom i imam papire za josh 2 god pa je tako teram. Da sad treba da ugradim plin ne bi se isplatilo, sama cena uredjaja sa ugradnjom + papirologija izlaze mnogo. Imam drugu bez plina i na istoj NORMALNOJ vozhnji plin shtedi 40%. Ako vec vozish za merak onda plati malo vishe i teraj bez plina :). Ako ti se shtedi, sredi pritisak na 0.3 bara i vozi tako sa ~170ks kao v6 , polako... Mozhesh i da zaglavish WG da ti bude skroz otvorena klapna, onda nema boosta imash XE ~150ks. Sve u svemu da stavish 2 isparivacha i terash na plin oko 1bar boosta, nece biti mnogo jeftinije od goriva a treba da platish sve to + ne znam koliko koshta papirologija za plin kod vas.

Ауу човече...спомнав плин во C20 LET...ко мајка да им опцув. ;D

1.Оcekuj stalno neko stelovanje i brljav rad auta, a to sto mislis da je lenjo vozis na plin i kada mislis da se potrkas prebacis na benzin... tako samo mozes da istopis klipove, evo i zasto, plin sagoreva suvo i pod mnogo visom temperaturom od benzina, i unistava ti vodjice i gumice ventila, i samo glavu celu (kacio je godza slike kako izgleda glava motora posle voznje na plin), i tako pored klasicnog unistavanja glave i ostalih komponenti (benzin podmazuje i hladi za razliku od plina) i tako vec kultni c20let unistavas i pocinje da ti dimi i trosi ulje, i naravno neravnomerno radi na leru jer se skuplja garez na ventilima od spore voznje na plin, i ti se sada napravis kao iz paklenih ulica kao neki kul lik koji sve resava sa pritiskom na dugme, auto skida ovchiju kozu i postaje vuk, kad prc, krenes pun gas na benzinu koji je od naseg i ovako "kvalitetnog" goriva zaprljao dizne, a od nekoriscenja istih zbog voznje na plin, jedna ili dve ne rade punim kapacitetom, i ti uletis u over bust gde ti treba brdo benzina, naravno zafali, zatrokira auto, i to je to, posle auto od 8000 eur, vredi 500 eur, sledi izbacivanje let-a zarad generalne, pa sledi : "nema veze sto sam istopio klipove, i onako sam hteo da ubacim kovane, taman, bas sam i ustedeo na voznji na plin pa ih dobijam dzabe" i slicno pilićarsko razmisljanje i laganje sebe, sve zarad brze i ekonomicne voznje, ili u narodu poznatije *j*b ali da ne udje, i tako dalje i tako blize, sledi ubacivanje c20ne motora da se kotrlja dok se ne uradi generalna, koja preskupo kosta i tako kalibra posle koju godinu zavrsi u oglasima za 700 eur, dolaze cigani da je gledaju, obaraju ti cenu zato sto nije dovoljno atraktivna, "fale joj spojleri i slicno, nije to to druze"... i tako... hoces jos neki scenario mozda ?

2.Najbolje iskustvo je da lepo počupaš ta LPG govna i voziš normalno. Ako ti je skupo, prodaj auto ili kupi juga za 200 eura i vozi ga na kiselo mleko ako hoćeš...... uradi št ahoćeš, samo ne budi slepac koji vozi 2.0 turbo motor na plin..

;D

Прекрасно кажано. И да не сум те слушнал уште еднаш за плин ;D

A ова оди во Дизел Вс Плин темата.

Torsion Beam - The Only Axle You Will Ever Need

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 14291
  • Пудингот на шоферството
« Одговори #1141 на: 24 Февруари 2016, 22:22:24 pm »
A ovoj so odgovoril slucajno da ne misli deja poseduva spejs satl ili nesto vredno milioni evra pa so si ja stega dusata tolku.
Eye 15Kkm uste klipovite nemaat letnato ama vo tie 15Kkm SI go napraviv kefot pa ako sakaat utre neka izletaat.Kurtoni.
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 54988
  • Махер
Одг: Одг: Opel Calibra Turbo 4x4
« Одговори #1142 на: 24 Февруари 2016, 22:24:26 pm »
A ovoj so odgovoril slucajno da ne misli deja poseduva spejs satl ili nesto vredno milioni evra pa so si ja stega dusata tolku.
Eye 15Kkm uste klipovite nemaat letnato ama vo tie 15Kkm SI go napraviv kefot pa ako sakaat utre neka izletaat.Kurtoni.
Што убаво објасни. Слично на мојот коментар од пред некоја страна "за што да ја чува".
За музејска вредност не се става плин, за возење се става. :) Треба да ти е јасно за што ќе ја користиш колата.

Отсутен Stratro

• Легенда
  • Пораки: 22218
« Одговори #1143 на: 24 Февруари 2016, 22:45:40 pm »
Particularly noteworthy is the PLUG & DRIVE gas control unit characterised by very good communication with the petrol control unit, which allows obtaining a number of important parameters, such as mass of the flowing air, air temperature, coolant temperature, engine r.p.m, short-term and long-term adaptation of the fuel mixture mapping. Thanks to these data, the gas control unit can precisely control the entire system and dispense LPG.

Зарем некој кај нас во државичево ќе се ебава со следење, проучување и штеловање на плинот со помош на овои можности кои ги нуди овој ЕCU?

Просто кажано...ДА.
За мене има. ;)

Отсутен marmlad

• Сениор
  • Пораки: 4219
« Одговори #1144 на: 25 Февруари 2016, 00:25:30 am »
Главната поента ми е што освен можноста за мерење на температура во рампата за гориво, се друго е копи пејст од фабричкиот ЕCU.. Ништо од тоа не е неопходно, финеси се у питање.

Отсутен Stratro

• Легенда
« Одговори #1145 на: 25 Февруари 2016, 09:51:48 am »
Еве детално..

http://www.lpgshop.co.uk/content/downloads/autogas-lpg-technical-materials/BRC%20SEQUENT%20PLUG%20&%20DRIVE%20-%20Catalogue.pdf

Само расплињачата ќе ми биде BRC Genius Max, најголемата, а не 1200 МB како во каталогот.

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
  • Пораки: 13931
« Одговори #1146 на: 25 Февруари 2016, 09:55:56 am »
Cost Benefit анализа што ти кажува? Се исплаќа да се нафаќаш на ставање плин или ќе вложиш во апдејти? :)

Отсутен Stratro

• Легенда
« Одговори #1147 на: 25 Февруари 2016, 09:59:59 am »
Нема веќе апдејти освен преден интеркулер, кој не е неопходен.
Се останато е замена на потрошни делови...

За исплатливост нема простор за муабет ако колата се вози секој ден, секаде.

Отсутен marmlad

• Сениор
« Одговори #1148 на: 25 Февруари 2016, 10:16:09 am »
Чим ни србиве не те разубедија, печен си ти за плин :)

Отсутен Stratro

• Легенда
« Одговори #1149 на: 25 Февруари 2016, 10:26:48 am »
Еве што викаат..исто C20 LET на плин и еден од поупатените членови.

Ja vozim tako, plin i benzin. upakovao sam i FMIC i vece cevi imam i ISPRAVNU KLIMU, bash je tesno. Chesto provozam na benzin punim gasom ali duzhi put nisam nikada ishao na benzin. Benzinske dizne proveravam godishnje i nikada nisu pravile problem, ochistio sam ih pre par god i pre mesec dana iako su na testu odlichno radile a overboost sam terao i do 1.45.

Necesh sprzhiti motor jer vozish na plinu pa prebacish na benzin jer se jako brzo hladi isto tako se jako brzo greje.

Shto se priche da li plin shteti motoru tu imash razna mishljenja, chinjenica je da ljudi sa c20xe ili c20ne prelaze na plinu 100-200-300 hiljada a u oba su iste npr gumice ili npr ista cela glava sa XE tako da to kod mene ne pije vodu. Auto je pre mene preshao 30.000 na plin i ja sam zamenio membrane isparivacha i evo vec 40.000 tera tako. Ne mogu preci 180kmh jer ne mozhe da puni isparivach, povezao sam na pc i video da mu pada pritisak.

Shto se stalnog shtelovanja tiche to nikada nisam radio, sipaj i vozi.

Sve u svemu dao si mnogo para u auto kao i svi turbo vlasnici i auto ti ne vredi ni trecinu od toga, hocesh da ga vozish i da ti bude jeftin i da cepash na gorivo da bude brz, stisni se onda i ugradi plin sa technim ubrizgavanjem kad vec planirash duzhe da je vozish i prelazish dosta KM onda ima logike :).

Opet imash kupusijadu ispod haube i ciganiju kao moju, plin, klima, faza bla bla bla :).
Sve u svemu ja cu i ove god preci oko 15.000km, trkati se na gorivo sa bocom plina u gepeku.

...нормално дека е со течно вбризгување.

Отсутен marmlad

• Сениор
« Одговори #1150 на: 25 Февруари 2016, 10:31:44 am »
Aко ти е за секојдневно возење, целта го оправдува плинот...

Отсутен Stratro

• Легенда
« Одговори #1151 на: 25 Февруари 2016, 10:44:53 am »
Ја имам 7 години, имам залупано преку 3000 евра во неа на нови гуми и бандажи, инструментарија во кабина, чип, издув, кожен ентериер, нов комперсор за клима,нови амортизери, нови зглобови, нови полуосовини, нова хидр. бомба за 4x4, сите стабилизатори и чаури, еден куп нови цревца за бензин, масло и вода и многу работи кои во моментов не ми текнуваат.

Се е порачано по каталошки број, се е од Германија, немам стапнато во скопска опел продавница.

Остана само интеркулер, евентуално плин и локална лимарофарбарија и козметика на пролет и мало затемнување на стаклата. Толку.

До сега сум немал проблеми фала богу, не ме остаила и истите луѓе кои досега ми ја средувале и сервисирале би биле задолжени и за монтажа на плин. Kолата веќе има над 20 години и не очекувам да трае вечно, сакам да ја возам секој ден наместо да се траскам со Југо... плус и мерак имам за нешто подобро како втора во иднина кога џебот ќе дозволи, така да после се што е вложено во неа не планирам да ја продадам никогаш.  

Затоа и реков ..Плин да, но не било каков, не монтиран од било кој и не било како.
Овој БРЦ систем е најскапиот и најдобриот во понудата.
На обуките за БРЦ во Италија изложбен примерок им беше Maserati Gran Turismo со овој плински систем. ;D

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
  • Пораки: 13931
« Одговори #1152 на: 25 Февруари 2016, 12:41:11 pm »
Епа Stratro ајде, ставај плин. Не му ја мисли. Чим планираш да ја возиш, нема што да размислуваш.

Отсутен Prof. Greenthumb

• Сениор
  • Пораки: 4001
  • MadaFunker
« Одговори #1153 на: 25 Февруари 2016, 16:42:35 pm »
Ставај плин и годишно ке си проверуваш као типот погоре дизни ово оно и чао пријатно.
 :) Секако не ја продаваш и ке уживаш во неа секој ден.
I say go for it! :)
« Последно менување: 25 Февруари 2016, 16:51:46 pm Принц »
New blood of old school

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 54988
  • Махер
Одг:
« Одговори #1154 на: 25 Февруари 2016, 16:50:13 pm »
Најсекако.