Автор Тема: Греење, ладење, климатизација и се останато околу тоа  (Прочитано 1197242 пати)

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
Vo vrska so freon kaj klimite i eventualna dopolna.
Kaj domasnite klimi barem se znae i pisuva na etiketata sto freon e, obicno R410a. Dali moze bilo koj freon koj e R410a od bilo koj proizvoditel da se dopolni? Ima li razlika od eden do drug freon iako se R410a? Dali ne e podobro da se smeni celiot freon ako ima potreba od dopolna (neznam kolku kosta kg freon)?
Kaj kolite, valjda isto ima nekoja lepenka kaj sto pisuva koj tip na freon koristi klimata vo kolata. Mnogu pomalku se spomnuva toj podatok kaj kolite, pa ne mi e poznato koi freoni se koristat kaj avtoklimi. Gledam mnogu reklami za proverki i dopolna na freon kaj avto klimi, e sega dali site si ja znaat rabotata kako sto treba. I povtorno, dali ima razlika od eden do drug proizvoditel na istiot tip freon i kolku toa moze da igra uloga vo rabota na klimata?

за климите за домаќинство, користат фреон R410 или R22. и двата се во овој момент подеднакво застапени, иако 22-ката е првиот фреон.
кај колите нај често е R134a, да не речам 95% од колите се со тој фреон, односно колите што имаат класичен клима уред а тоа е компресорот од климата е ротационен на каиш, како погон го користи моторот од автомобилот.  кај апаратите за домаќинство, и клима уредите во автомобили кои се со ЕЛЕКТРИЧЕН компресор, нај често се употребува R134 или R131.

по прашање квалитет на фреон и мешање на истиот. технологијата на добивање на фреонот е таква каква што едноставно неможе поинаку и нема разлика во квалитетот од производител до производител. ако почнам да објашњавам како се добива фреон, ќе потрае, побарајте по нетов има објаснувања. сепак, и кај нив има лошо и добри фреони, затоа што не ретко во минатото се случуваше да се појави лош фреон, кој е заппалив, а поентата беше дека тураа во фреонот одредена количина на бутан кој е пак многу поевтин од фреонот. за компарација, кило фреон (1,9 литри) да го купиш на големо, во боца е околу 10-тина евра, а килограм бутан (1,7 литри) е околу само 9 денери. мајсторите што го купуваат, би требало тоа да го прават само од сертифицирани продавачи. конкретно јас фреон набавував од неколку сертифицирани, меѓу кои и месер во скопје, кои точат фреон во боца и даваат одредени гаранции за квалитет. како што гледам и овие неколку фирми што се бават со сервисирање на авто клими (дог секјурити, аце авто клима, цеко, ауто македонија итн итн), исто од месер набавуваат фреон.

фреон кој е измешан со бутан, значително ја намалува моќноста на климата, а не ретко знае и да го закочи компресорот, бидејки бутанот двојно повеќе го шири својот волумен на притисок, во однос на фреонот. исто така, бутанот не се меша со маслото кое циркулира низ системот на топлинската пумпа, па и тоа прави оштетувања на движечките елементи во компресорот и секако го скратува рокот на траење-користење.
кога се дополнува фреон, нема потреба од испуштање на истиот, туку само надополнување, бидејки, како што пишав погоре, начинот на добивање на истиот не дозволува да има разлика во квалитетот на истиот.
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

Отсутен AUDI

• Редовен
  • Пораки: 2241
Одг: Греење, ладење, климатизација и се останато околу тоа
« Одговори #2401 на: 28 Август 2017, 02:46:28 am »
Денес обезбедени 3150кг пелети SPARROW по цена од 190ден.за вреќа,односно 12.6 ден по кг.Со 0.8 денари поскапи од минатата година.

Drink Russian, Drive German, Wear Italian, Kiss French, be MACEDONIAN!!!

Отсутен marjanot

• Следен од Hammond на Инстаграм.
  • Легенда
  • Пораки: 11061
  • Ќybriт Pro Max
« Одговори #2402 на: 28 Август 2017, 08:51:48 am »
користеше лани Sparrow?

Отсутен AUDI

• Редовен
« Одговори #2403 на: 28 Август 2017, 09:48:10 am »
Лани користев ABC кои ги произведува SPARROW d.o.o во Варварин.

Отсутен marjanot

• Легенда
  • Ќybriт Pro Max
« Одговори #2404 на: 28 Август 2017, 12:04:06 pm »
мене Sparrow-от брзо ми ги трошеше и ми правеше грутки пепел, на две печки, една домашна една индустриска
Forest Pellets најдобро ми се покажаа во однос цена/квалитет, наши се, во Кавадарци е фабриката
порачав нешто над 2,5 тони по цена од 174 ден./вреќа, треба неделава да стигнат

Отсутен AUDI

• Редовен
« Одговори #2405 на: 29 Август 2017, 22:46:06 pm »
Јас сум до Кавадарци и има три фабрики кои произведуваат пелети.Овие од кои нарачуваш ти Forest,втората е Ни-ком и има уште една не ми текнува како се вика.Бивш колега работи сега во Форест пелет и го немам прашано што и како,Ни-ком произведува гајби и палети и од отпадот прави пелети и знам дека во нив има и тополи,бука,бор и братучед ми користи од тие и знае многу често да му се преполни горилникот,дали се влажни и слично не знам.Лани како што кажав ги користев АБЦто,и сум задоволен,како производител на АБЦто е СПАРОВ,така пишува на вреќите.Имам 7.2м радијатори +регистар+100л бољер и во декември и јануари извадив просек од 2.3кг/ч потрошувачка.Користам Алфа Плам Коммо 21,но малку и си ги приспособив параметрите на каминот.Има српски форум каде што има доста информации за оптимално приспособување на параметрите.Во пепелта нема грутки,два пати неделно го чистев и сум задоволен од АБЦто.
Наредната година здравје планирам да земам од локалниве производители па ќе видиме.
« Последно менување: 29 Август 2017, 22:52:04 pm AUDI »

Отсутен A4-B8

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 544
« Одговори #2406 на: 29 Август 2017, 23:21:15 pm »
Јас земав косовски оваа година 160денари вреќа. Па ќе видам  како ќе биде. Лани земав винички некои ама не сум многу задоволен. Ќе видиме годинава како ќе пројдам со овие, наводно биле со многу добар квалитет па ќе видиме.

Отсутен marjanot

• Легенда
  • Ќybriт Pro Max
« Одговори #2407 на: 29 Август 2017, 23:39:19 pm »
@AUDI тури линк од форумот да читнам, да не гуглам :)
@A4-B8 минатата сезона, во кризата, ми дадоа супер цена за косовски (не памтам како се викаа, со жолто беа кесите), арно ама тек кога ги земав видов уствари дека вреќите се по 12,5кг а не како сите нормални по 15, па испадна уствари дека цената и не била така супер

Отсутен achtung

• Сениор
  • Пораки: 6642
« Одговори #2408 на: 29 Август 2017, 23:40:35 pm »
Кај му кажа, сега во 12 саат ќе оди до подрум

Sent from my EVA-L09 using Tapatalk

Отсутен AUDI

• Редовен
« Одговори #2409 на: 29 Август 2017, 23:47:25 pm »
Тука имате многу информации,искуства и слично.Има инструкии како да влегуваш во менито со параметри,кој параметар што значи и уште што не.

http://www.elitemadzone.org/t469621-ALFA-PLAM-COMMO-kw-pec-na-pelet-za-etazno

Отсутен A4-B8

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 544
« Одговори #2410 на: 29 Август 2017, 23:54:20 pm »
Еве сум во подрум и ги мерам :) не е можно толку да има разлика. Ако е декларирано 15 кг може 5посто  отстапка. Еден да се пожали проблем ќе има голем увозникот.

Отсутен marjanot

• Легенда
  • Ќybriт Pro Max
« Одговори #2411 на: 30 Август 2017, 00:26:16 am »
Не дека украле на килажа, туку јас кога ги пазарев мислев дека договарам за 15 кг вреќички пошто помали немав видено и кога ги земав видов кај му лежел на зајакот, си пишуваше на вреќите 12,5 кг
Добро е што земав само 10, памет за друг пат :)

Отсутен Диневски

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 492
  • www.imagine.mk
« Одговори #2413 на: 14 Септември 2017, 12:05:42 pm »
Може ли некој да ми објасни разлика, предности и недостатоци на парапетните клима уреди. Дали е подобро за греење да се оди со таква единица или класнична високо на зид. Читам различни мислења некој вика тие подобро затоплувале друг како демек пошто зидните од горе земале топол воздух подобро било... Па ако има некој што стварно стручно се разбира да ми објасни.
Потребно ми е за греење во куќа, дневна 35м2 + кујничка 7м2 на прв спрат, спални на втор, надворешни зидови без изолација, дрвена дограма со термопан стакла.
Може да пуштам и скица од распоредот ако некој се нафати да ми помогне околу изборот :)

Присутен AUUU

• Легенда
  • Пораки: 7230
« Одговори #2414 на: 14 Септември 2017, 14:34:07 pm »
надворешни зидови без изолација - прво ова среди го иначе ни 5ка ни 7ца клима ќе ти помогне.
Оно за загревање ќе загрее ама нема да држи топлина, ќе треба нон-стоп да работи.