Автор Тема: Дешаванки со кола ( тумбања, судари, несреќни моменти, одвратни искуства... )  (Прочитано 3422748 пати)

Отсутен MarceCvarce

• Легенда
  • Пораки: 9228
muabetot site se glupi a nie pametni tuka vo sviripicino :D
zatoa ace si go imame :)
mizerija

Отсутен Sportex

• Легенда
  • Пораки: 7879
  • Иштван Беќар Пецарош
    • camouflage.mk
" Американциве со кој што работам ги рачунам за ептен глупа нација ... Со чест на исклучоци ... "

Без исклучоци. Дегеништа одвратни дегенерирани. Се извинувам за ОТ.

Glupa nacija sto go vladee svetot, a nie se nekako najpametni sme a ustvari site igraat so nas kako sto sakaat.
Се извинувам за ОТ, ali nemozam da se vozdrzam na vakvi komentari, ne deka i jas sorabotuvam so niv, ali stvarno premnogu ,mislime deka sme kojznae sto i deka drugite se poglupi od nas.- Ova balkanski sindrom ne samo nas.

Dende...нанареден собир ако доаѓаш ќе праиме муабет.
Ти ги знаеш оние американци што се околу тебе, на работа, образовани, покултурни, фини....другата страна изгледа не ти е баш позната а таа многу лошо изгледа а носи имиња како ....Бутаго, Гарофаго, Сумарума, Копобонго, Суарез, Гонзалез, Рамирез...и уште Чико и Загор ги немам видено!!!
Ако го земеш нивното досие ќе видиш дека ретките од нив што имаат двоцифрен IQ, со единица напред, веќе имаат подофицерски чинови.
Хиерархиски гледано, скоро сите што се над нив имаат различна боја на кожата и поинакви имиња.

За жал тие се најприсутни по светов (кај стасаа маме ебаа) па така да луѓето ги гледаат нив и со нив го поистоветуваат поимот Американец.

Е сега, постои и друга страна, која не оди во прилог на интелегенцијата.

Соработуваме со над 50 американски фирми, и ако ти покажам некои маилови какви објаснувања ми бараат факултетски наобразовани луѓе и какви се поими од општа култура и секојдневниот живот не знаат или не им се доволно познати....ќе паднеш во несвест.
Тоа не оди никако во прилог на светски најмоќната (под дифолт одма се поистоветува со најпаметна) нација, нели?
Да е во прашање некое македонче никој нема ни да го спомене ни да рече, глеј го глупиов македонец...ама кога е амер во прашање, друга е работава!

« Последно менување: 12 Јули 2011, 11:26:04 am Sportex »

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34294
  • Таков е животот... јебига
ДА ЈАС БЕВ. И УШТЕ СУМ ТОЈ.

Дени:  http://www.youtube.com/watch?v=Vik25KAxjDI

Цитат
И сеуште тврдам дека на автопат сите без исклучок возат НАД максималната дозлволена брзина. Затоа што е безвезна и нереална.

Можеш да тврдиш колку сакаш но никогаш нема да бидеш во право.

Отсутен MarceCvarce

• Легенда
  • Пораки: 9228
Sirinata na patot ja tretira kako edistven uslov....
ostanatoto go zaborava i zatoa misli taka

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
На пример местото пред Петровец на автопатот каде што е ограничено 80 кое Дени сигурно го мрази јас би го симнал и на 60. Еве поставувам прашање, што мислите зошто јас го велам ова? Кој има искуство и ке одговори точно какво сценарио може да се случи таму (мене ми се има случено ДВА ПАТИ) добива пиво.

Сега нема да потсетам дека треба да важат летни и зимски ограничувања на брзините. Тоа се подразбира дека треба да е така ама никој не води сметка за тоа. Јебига да не го збориме ова сега.

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 30074
    • CARclub.mk
Falanga, можеш да загинеш на 50 км/х исто како што можеш и на 100 кмх. Реалноста е дека во 2011-та година не се валидни истите правила и услови на возење што биле валидни пред 30 години. Денес имаме помодерни коли, со драстично подобра безбедност, со едно чудо системи кои се тука за да ти помогнат да преживееш.

Една од најосновите работи е дека денес имаме драстично подобри кочници на нашите коли, него што имале нашите родители пред 30 години. Да не праиме муабет за крампл зони, ербегови, паметни каиши, итн итн. Ако на просечна кола пред 30 години и требало 100 метри да закочи од 100 км/х (измислувам), денес и требаат 50 (пак измислувам).

И видеово нема врска. Човекот да возел 80 наместо 100, ќе застанел на време, ќе му помогнел на тој у пикапчето да смени гума, па двајцата ќе седнеа на по едно Скопско.

Никој тука не вика дека треба да се лета по автопат - едноставно, мнозинството мисли дека ограничувањето од 120 на автопат е глупаво и застарено добри 15 години.

И за низ град, за некои работи се слагам со Дени. Не е логично и на булевар Словенија, и кај мене во уличка да е дозволено 60, ама дозволено е. Дали тоа значи дека јас кај мене во уличка ќе возам 60? Не. Дали значи дека ќе возам 60 на булевар Словенија? Ретко. Сум ќарил казна, сум си ја платил, идемо даље. Безбедноста зависи од многу, многу фактори, а брзината е само еден од нив (contrary to what the government would have you believe).

Рецимо, на многу места во Англија каде што ставија спид камери, се намали просечната брзина на движење на тие патишта (и се зголеми наплатата на казни, али тоа е друг муабет), а се зголеми бројот на сообраќајни несреќи, повредени и загинати. Зошто? Многу едноставно - затоа што луѓето повеќе внимание обрнуваат да не возат 61 километар на саат, наместо да гледаат во патот пред нив. Има многу работи кои се нелогични во законите, но тука се, и што можеме да правиме. Не разбирам зошто во некои земји е забрането зборење на телефон во кола (со hands-free)? Тоа е како да забраниш да правите муабет со сопатникот во кола.

Итн итн итн.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55107
  • Махер
На пример местото пред Петровец на автопатот каде што е ограничено 80 кое Дени сигурно го мрази јас би го симнал и на 60. Еве поставувам прашање, што мислите зошто јас го велам ова? Кој има искуство и ке одговори точно какво сценарио може да се случи таму (мене ми се има случено ДВА ПАТИ) добива пиво.

Сега нема да потсетам дека треба да важат летни и зимски ограничувања на брзините. Тоа се подразбира дека треба да е така ама никој не води сметка за тоа. Јебига да не го збориме ова сега.
Точно за летни и зимски, тоа е добра идеја. Летно време да е 130 (како низ цела европа) а зимно 120 како во Македонија. А тебе никој не те спречува да си возиш 60 во зона каде што е дозволено 80, така да мут-поинт е Петровец.

П.С. Никогаш нема да бидам во право? Оф леле мајкооо... Ај рест мај кејс...

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
Зеро, на врвот на Словенија зимно време е подмрзнато. башка е  височинка и ти не можеш да видиш ни 50 метра далеку на тоа место. Се движат цигани со мотори, претрчуваат кучиња, ежови, желки и што уште не.

Стари коли сеуште има. А има и нови но нерегистрирани и неисправни. Еве на пример на Словенија две коли пред тебе се судираат зошто се неисправни, а ти зад нив возиш со 80 а не со 50 или 60, и се удираш во нив. Се повредуваш и ти и патниците во двете коли пред тебе.

Значи кога ќе размислиш има многу фактори. И една важна работа, не е проблемот во работите што можеш да ги разбереш и предвидиш туку во работите кои не можеш ;) . Можеш слободно да кажеш дека патот е широк и асфалтот е добар и колата ти е нова и исправна. Ама веднаш нема да ти текне дека можеби е замрзнато, дека има шајка на патот, дека во колата имаш скриена пукнатина на јабушицата или набдашот кој не си можел да ги забележиш и тогаш кога најумалку се надеваш: kaboom!

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
Летно време да е 130 (како низ цела европа) а зимно 120 како во Македонија. А тебе никој не те спречува да си возиш 60 во зона каде што е дозволено 80
Ех да си ми жив и здрав! Сам си одговори.
Можам јас да возам 60 каде е дозволено 130 така? Разлика во брзините е 70км/ч..... 70  Тука е најголемата опасност. Нема проблем ако сите одат 130 +/- 5 ама 70 е многу голема разлика. Јас може имам неисправни кочници, ќе прикочам, ќе свртам ненадејно, ти идеш со 130 и ете ти ја бељата. Знаеш како викаат на вести: „од непознати причини излетал од патот“ или „однепознати причини преминал на соседната лента“

Памет во глава додека е време. После од викање Оф леле мајко нема аир.
« Последно менување: 12 Јули 2011, 11:36:14 am Falanga »

Отсутен Sportex

• Легенда
  • Пораки: 7879
  • Иштван Беќар Пецарош
    • camouflage.mk
На улицата каде што живеам нема наведено ограничување за брзина....
Тоа не е смешно ами е жалосно....вечер ќе ви сликам да видите тоа на што личи!?
Таму треба да има ограничување на 10 км на час, бидејќи има десетици коли паркирани, контејнери, деца на кои на улицата го прават првиот чекор чим излезат од дома...а се вози 60, 70 па да не речам навечер и трки се прават па се лета и 100 км на час. ЗОШТО?

Таа улица беше една од најмирните улици во Велес каде годишно поминуваа 5 коли и тоа обишно луѓе од страна кои го грешеа патот. Со воведувањето на едносмерните уици во Велес, оваа улца стана единствената опција за тие што не сакаат да одат доле до центар па да се враќаат назад. И шо стана...стан гунгула!!!!
Не знам колку деца имаат настрадано на улицата и не знам колку моторчиња се имаат начукано во контејнери или во коли...и не знам по колку пати неделено по некој пијан мамин идиот собира по едно 5, 6 паркирани коли.
Закон? Кој закон? Законот вели ако нема јасно истакнат знак за ограничување на брзината, тогаш важи законот за општо ограничување на брзината во градот која е 40 км на час...Ајдееееее???? 40 км на час на таа улица.....а нема ни лежечки полицајци поставено иако имаме едно 10 пати поднесено барање до општината???
Но затоа на излезот од Велес на кај Башино село каде слободно може да се вози најбезбедно барем 60 км на час има ограничување на 40 км, а понатаму каде и 100/ка не е ништо има ограничување на 60 км.
Зошто таму има а ваму НЕМА...ИС Д КВЕШЧН НАУ????

Вечер кога ќе ви закачам слика ќе ви стане појасно за што станува збор...! Ова е само еден пример...такви има милион.
« Последно менување: 12 Јули 2011, 11:38:21 am Sportex »

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55107
  • Махер
Летно време да е 130 (како низ цела европа) а зимно 120 како во Македонија. А тебе никој не те спречува да си возиш 60 во зона каде што е дозволено 80
Ех да си ми жив и здрав! Сам си одговори.
Можам јас да возам 60 каде е дозволено 130 така? Разлика во брзините е 70км/ч..... 70  Тука е најголемата опасност. Нема проблем ако сите одат 130 +/- 5 ама 70 е многу голема разлика. Јас може имам неисправни кочници, ќе прикочам, ќе свртам ненадејно, ти идеш со 130 и ете ти ја бељата. Знаеш како викаат на вести: „од непознати причини излетал од патот“ или „однепознати причини преминал на соседната лента“

Памет во глава додека е време. После од викање Оф леле мајко нема аир.
Ти зборуваше за зона 80, да возиш 60. А на автопат ако МИ возиш 60, мислам дека треба месец дена затвор да одиш. И сега, и со промена на брзината. Гледам некако си пристрасен кон луѓето со убави коли, не ми се допаѓа тоа.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
Ти зборуваше за зона 80, да возиш 60. А на автопат ако МИ возиш 60, мислам дека треба месец дена затвор да одиш. И сега, и со промена на брзината. Гледам некако си пристрасен кон луѓето со убави коли, не ми се допаѓа тоа.
Баш не ми е јасно што сакаше да кажеш со последната реченица. Кои се тие луѓе со убави коли? Јас сум само пристрасен кон самиот себеси

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 30074
    • CARclub.mk
Ако размишљаш така, седи дома, не излегувај воопшто. Може ќе се сопнеш на прагот од вратата на излегување, ќе паднеш и ќе скршиш врат. Или не станувај воопшто од кревет, да не случајно си го крцнеш вратот при тегнење. Кога најмалку очекуваш, кабум.

На врвот на Словенија зимно време е подмрзнато, па затоа возам и испод 60 ако треба. А возев редовно, имав цура 5 години што живее во Бутел 2, па проаѓав секој факинг ден таму. Еднаш кога наврна снег се возев од кај неа докај мене дома цели 45 минути. Рекорд летно време во 4 сабајле ми е околу 5 минути.

Тоа што сакам да го кажам е дека брзината се прилагодува на условите на патот. Треба сам да си знаеш кои ти се капацитетите на колата, и да си ја прилагодиш брзината, аголот на влегување во кривина, оддалечувањето од другите возила пред тебе, итн итн итн, за да можеш соодветно и навремено да реагираш на сите вакви ситуации. Пред 2 дена мењав дискови и плочки на Леонтина, па не кочеше колата, колку што сугерираше дека можда, евентуално, некад ќе закочи. Затоа возев ко пензионер низ град, и оставав место многу пред мене, за ако треба да закочам, да имам време и услови да закочам.

И чекај, ти сакаш да кажеш дека заради тоа што можеби на некој на автопат му се неквалитетни кочниците, јас треба да возам 80 на саат? Затоа постојат ленти. Поспорите возила во една лента, побрзите во друга. И тој што вози поспоро, треба да знае да се тргне, и да си одржува контрола врз возилото.

Отсутен DENDE - ARTEONED

• Сениор
  • Пораки: 5662
  • Formerly Lancered recently Arteoned!
    • http://forum.carclub.mk/index.php/topic,101.0.html
" Американциве со кој што работам ги рачунам за ептен глупа нација ... Со чест на исклучоци ... "

Без исклучоци. Дегеништа одвратни дегенерирани. Се извинувам за ОТ.

Glupa nacija sto go vladee svetot, a nie se nekako najpametni sme a ustvari site igraat so nas kako sto sakaat.
Се извинувам за ОТ, ali nemozam da se vozdrzam na vakvi komentari, ne deka i jas sorabotuvam so niv, ali stvarno premnogu ,mislime deka sme kojznae sto i deka drugite se poglupi od nas.- Ova balkanski sindrom ne samo nas.

Dende...нанареден собир ако доаѓаш ќе праиме муабет.
Ти ги знаеш оние американци што се околу тебе, на работа, образовани, покултурни, фини....другата страна изгледа не ти е баш позната а таа многу лошо изгледа а носи имиња како ....Бутаго, Гарофаго, Сумарума, Копобонго, Суарез, Гонзалез, Рамирез...и уште Чико и Загор ги немам видено!!!
Ако го земеш нивното досие ќе видиш дека ретките од нив што имаат двоцифрен IQ, со единица напред, веќе имаат подофицерски чинови.
Хиерархиски гледано, скоро сите што се над нив имаат различна боја на кожата и поинакви имиња.

За жал тие се најприсутни по светов (кај стасаа маме ебаа) па така да луѓето ги гледаат нив и со нив го поистоветуваат поимот Американец.

Е сега, постои и друга страна, која не оди во прилог на интелегенцијата.

Соработуваме со над 50 американски фирми, и ако ти покажам некои маилови какви објаснувања ми бараат факултетски наобразовани луѓе и какви се поими од општа култура и секојдневниот живот не знаат или не им се доволно познати....ќе паднеш во несвест.
Тоа не оди никако во прилог на светски најмоќната (под дифолт одма се поистоветува со најпаметна) нација, нели?
Да е во прашање некое македонче никој нема ни да го спомене ни да рече, глеј го глупиов македонец...ама кога е амер во прашање, друга е работава!

Vo potpolnost si vo pravo so gore navedenoto.
Jas ne vikam deka se kojznae sto, ali za drustvo, sorabotka itn, se mnogu prijaten narod, vistinski profesionalci.
Mene najveke me fascinira nivnata poletnost i ambicioznost, znaci i koga se e najloso sepak se pozitivni i gledaat da izvlecat maximum od situacijata, a ne samo da se zalat i od eden problem u drug.

A da se nadovrzam so toa sto go napisa pogore za drugite "amerikanci", vo taa grupa za zal spagaat i makedoncite iselenici, luge pa vie neznaete, ne se razgovara so niv, toa e edno cudo od kurcenje, i gledaat na nas tuka kako na luge 3 klasi podole a zaboravaat od kade dosle, a sto e najtragicno ne ja vadat Makedonija od usta.
mene mi velat, pa ti si lud sto baras da se vrakas doma, begaj od tamu itn.

Botom line; lugeto si imaat kultura, javno ponasanje, normalno ima i isklucoci posebno od novonastanatite Amerikanci, rabotna kultura i normalno pari da pravat apsolutno sto sakaat.

Kaj nas so malce povekje volja, trpenie i patriotizam moze da se krene napred, pa neli sme nie popametni na kraj kraeva.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
Зеро брат, велиш тој што возел споро требал да знае да се тргне. тоа „требал“ е еден голем факинг БС. Знаеме какви возачи има по улициве...
А тоа што велиш брзината треба да се прилагоди спрема условите на патот е сосем точно и јас го велам тоа. Ама велам и дека сообраќајните знаци и ограничувањата служат за тоа. Иначе тојата перцепција за тоа колку е тоа прилагодување може да е неточна, односно е субјективна.