Автор Тема: Здравје, медицински установи, опрема и стручност на персоналот  (Прочитано 1823366 пати)

Отсутен Дибидус

• Редовен
  • Пораки: 1758
  • Veritas Vos Liberabit
Во аптека и да ти дадат апчиња кој знае дали аптекарот ќе ти погоди од што е таа реакција. Тркни до доктор сега или јави се на она Ало докторе сигурно ќе ти дадат некој совет.

Дали парчето облека што го носиш од испод е тазе испрано? Понекогаш црвенилото е привремена реакција која се појавува како последица на допир на кожата со свежо испрани алишта со некој детергент.
Brains are awesome. I wish everybody had one.

Отсутен Zile

• Легенда
  • Пораки: 8250
  • Плинаш!!!
Одг:
« Одговори #1786 на: 06 Јануари 2016, 01:17:45 am »
Не си играј, можно е да сипаница. Ако е сипаница и земеш погрешни апчиња СЕРИОЗНО можеш да си ја нарушиш здравствената состојба. Правец на лекар.

Отсутен NeVeNR

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 983
И да е алергија и да се сипаници (китки народски кажано), терапијата е иста, ќе пиеш еднаш дневно антихистаминик loratidine, desloratidine или cetirizine и ќе се мачкаш со течна пудра. Ако нема ефект треба да примиш и инекција synopen во комбинација со urbasone. За сипаници треба прво по лицетоа да ти се јави осип, па потоа по телото надолу се до петите и второ најбитно е да немаш до сега прележано сипаници и трето исто битно е во голем број на случаи одат првин со температура. Ако е алергија, може да биде од исхрана (кикирики, лешник, паштети, виршли, мајонез, јајца, кечап, овошни јогурти од праска, јагода...) или ако имаш скоро сменето детергент или омекнувач.
Зини да ти кажу.

Отсутен Deno

• Редовен
  • Пораки: 2622
  • Custom made interiors
Bev uste sabajle na dezuren lekar i mi stavija inekcija i mi prepishaa loratadin.
Pa ke vidam dali ke se povlece...

Отсутен Deno

• Редовен
  • Custom made interiors
90% најверојатно сум фатен од сипаница затоа што цел сум осипан, само од бутовите надолу уште немам. Од алергија не ми се верува толку да е и на грбот и на градите... Како се погоди баш сега за празниците а ни лекарите не работат, незнам сабајле дали да одам пак на дежурен(ако работат) да ми препишат нешто друго ако е веќе 100% сигурно дека е сипаница...

Некој совет од некое медицинско лице ако имаме на форумов?

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34463
  • Таков е животот... јебига
Одг:
« Одговори #1790 на: 06 Јануари 2016, 18:46:50 pm »
Dali e sipanica treba da se dijagnosticira na mikrobiologija ili infektivno ako ne se lazam. Jas na tvoe mesto ne bi bil siguren deka se sipanici

Отсутен lans

• Редовен
  • Пораки: 1297
90% најверојатно сум фатен од сипаница затоа што цел сум осипан, само од бутовите надолу уште немам. Од алергија не ми се верува толку да е и на грбот и на градите... Како се погоди баш сега за празниците а ни лекарите не работат, незнам сабајле дали да одам пак на дежурен(ако работат) да ми препишат нешто друго ако е веќе 100% сигурно дека е сипаница...

Некој совет од некое медицинско лице ако имаме на форумов?

imas prelezano ili samo si vakciniran? za najtocno idi kaj doktor da ti kaze dali e ili ne e sipanica. ako e sipanica,nema sto da ti prepise.cekas sama da si projde
VW Passat 2.0TDI 2015
Skoda Fabia 1.2TSI 110PS DSG7 2016
Honda SH150i  2020

Отсутен NeVeNR

• Јуниор
  • **
Ако е сипаница не требало да ти дадат инекција. За сипаница треба да пиеш само лоратадин еднаш на ден и да се мачкаш со течна пудра и да не се бањаш недела дена, се дури осипот на кожата не се засуши од пудрата. Нема потреба да се откриваат сипаници микробиолошки/лабораториски, причинителот е VZV вирус кој што единствено може да се открие со полимеразно верижна реакција преку крв, ама тоа е потребно само кога пациентот лежи на клиника за инфективни болести и има добиено една од компликациите на варичела (пневмонија, менингит итн.). Во 99.9 посто случаи дијагнозата на варичела е само клиничка, секој поискусен лекар би ја препознал по изгледот на осипот и текот на болеста. А терапијата ти е добра и ќе повторам уште еднаш не ти треба инекција затоа што таа делува на имуниот систем (го ослабнува) а тебе ти е потребно самиот имун систем да се избори против инфекцијата и да створи траен доживотен имунитет.
Зини да ти кажу.

Отсутен Deno

• Редовен
  • Custom made interiors
Незнам уште што е најверојатно утре ќе се утврди кога ќе одам на матичен.

Инаку не осеќам никаков замор само вчера цел ден ми се спиеше бидејки лоратадинот го испив уште сабајле наместо навечер бидејки ми беше итно(a i od inekcijata), а денес се осеќам како коњ и сила и енергија и апетит а плус тоа што синоќа испив литро ипол винце. :D

Отсутен lans

• Редовен
  • Пораки: 1297
Незнам уште што е најверојатно утре ќе се утврди кога ќе одам на матичен.

Инаку не осеќам никаков замор само вчера цел ден ми се спиеше бидејки лоратадинот го испив уште сабајле наместо навечер бидејки ми беше итно(a i od inekcijata), а денес се осеќам како коњ и сила и енергија и апетит а плус тоа што синоќа испив литро ипол винце. :D
suspekten si za sipanica,pies lekarstvo i pies litaripol vino?
VW Passat 2.0TDI 2015
Skoda Fabia 1.2TSI 110PS DSG7 2016
Honda SH150i  2020

Отсутен Ученик

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 527
@Banzai, @Џонтра, Фала момци на препораките !

Отсутен Van

• Сениор
  • Пораки: 5394
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
suspekten si za sipanica,pies lekarstvo i pies litaripol vino?

А што мислиш, зошто му е подобро?   :D

Отсутен Dando

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 339
drugari mi treba pomos baram 4 specificni vakcini ako nekoj znae kade moze da se najdat
MMR ( measles,mumps,rubella )
TDAP ( tetanus-diphtheria,pertussis )
TYPHOID
VARICELLA

Отсутен NeVeNR

• Јуниор
  • **
Тешко дека кај нас ќе ги најдеш сите, можеби во некои од поголемите аптеки. За колку стара особа станува збор? Првите две се водат кај нас како MRP (морбили,рубеола,паротит) и DiTePer (дифтерија,тетанус, пертузис) и спаѓаат во редовниот календар за имунизација. Вторите две мислам (не сум сигурен, одамна имам учено за тоа, а редовно го менува календарот) не се даваат кај нас. Најубаво да отидеш до некој здравстен дом, центар за јавно здравје ХЕС, или инфектолог во Скопје каде што прават имунизација и таму да се консултираш со докторот што работи. Ако и он ти го потврди тоа, тогаш ќе мора или Србија или Грција.
« Последно менување: 08 Јануари 2016, 17:45:31 pm NeVeNR »
Зини да ти кажу.

Отсутен MAPJAH

• Легенда
  • Пораки: 7124
  • Бенве сие бенве
Одг:
« Одговори #1799 на: 08 Јануари 2016, 17:40:06 pm »
За таа ММР прочитај по нет, колега е пишман што му ја пушти на детето.