Автор Тема: Каков телевизор сакате, имате или ви треба?  (Прочитано 623365 пати)

Отсутен Zile

• Легенда
  • Пораки: 8250
  • Плинаш!!!
Одг:
« Одговори #1650 на: 03 Февруари 2016, 23:06:37 pm »
Го видов огласот од Димитар пред малку и сеуште се мислам за Самсунгот.

Сега гледав на странат на нептун и налетав на ова
www.neptun.mk/mobile/index.php?route=product/product&path=1_174_173&product_id=207707

Само ценава да не им е грешка нешто? Некако евтин ми изгледа.

Отсутен Дибидус

• Редовен
  • Пораки: 1758
  • Veritas Vos Liberabit
Одг: Каков телевизор сакате, имате или ви треба?
« Одговори #1651 на: 03 Февруари 2016, 23:26:02 pm »
Не е грешка, таа е. Не е смарт ТВ, нема вифи, и нема усб приклучок ако не се лажам.
Brains are awesome. I wish everybody had one.

Отсутен Zile

• Легенда
  • Плинаш!!!
Одг:
« Одговори #1652 на: 03 Февруари 2016, 23:35:51 pm »
Wifi-то не ми е пресудно, али усб е потребно, ама има решение и за тоа. Бидејки не се разбирам во тв ќе може ли некој да ми појасни што значи смарт? Која е разликата помеѓу смарт и обичен лед тв?

Отсутен malinamamun

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 552
Одг: Каков телевизор сакате, имате или ви тр&
« Одговори #1653 на: 04 Февруари 2016, 02:39:10 am »
Wifi-то не ми е пресудно, али усб е потребно, ама има решение и за тоа. Бидејки не се разбирам во тв ќе може ли некој да ми појасни што значи смарт? Која е разликата помеѓу смарт и обичен лед тв?

Smart ти е телевизор со оперативен систем.Во него имаш youtube,Facebook и уште еден куп работи.Најчесто тие што се смарт имаат и повеќе усб излези и многу други поволности.Денеска секој квалитетен телевизор е смарт.Само најниските серии не се паметни,а тука губи,не само тоа што немаат смарт,туку и на слика,и на приклучоци,и буквално на цела изработка.

Попознатите производители имаат и свои програми како уредувачи на слики,информации за време,игри итн

Јас кога би бирал Смарт би одбрал исклучиво да е позната марка.На овие Fuego,St,Neo,Quart со леви софтвери не би земал никогаш.

И да земи си смарт.И баба ми велеше што ќе ми е тоа,а да видиш сега го врти телевизорот и секој ден открива забавни работи.Насабајле си пушта музиче на youtube,рецепти на странски сајтови. :) Горд сум на баба навистина
Се зависи колку те интересира.Татко ми на пример никогаш не би ни седнал да го притисне копчето смарт,али ако и малку имаш желба ќе го искористиш смартот сигурно.Предностите на Смарт се големи.Пример ќе ти дојдат некогаш некои деца и ќе ти досадуваат.За 5 секунди Уклучиш youtube И ќе им пуштиш цртани и се смируваат децава.Раат си!Ете тоа е мој трик за мирни деца на пријатели.Ќе им речам слушајте деца!Седете тука и ако сте непослушни ќе го изгаснам телевизорот.И раат сум!Додека ми се пријателите на гости тие си седат пред телевизор и не се вртам околу нив

Направи си математика колку време ќе го користиш телевизорот.Ако го менуваш за 6 месеци до 1 година земи си најобичен.Немора да е смарт

Но ако го купуваш за подолго време гледај да го има смартот и барем 39,40 да биде и нормално марка да биде.
Убавите се скапи ама тука ни е Димитар и погледај го овој PHILIPS 40PFH5300.Тоа ти е најевтин смарт што има се во него(мислев на вифи се разбира)

http://setec.mk/Tv-Audio-Video/%D0%A2V's/LED-TVs/PHILIPS-40PFH5300-40-102cm-SMART-FullHD-LED-TV68284

Погоден телевизор е,и имаш се во него.Навистина не се исплати да го земеш она грундингон од горе за мала разлика

Прво:    не е марка,
второ:   нема ништо,
трето:   помал е
Четири: Нема смарт
Пето:    Нема вифи
Шесто:  Немаш УСБ 3.0(пази на ова многу)
Седмо:  Сликата е друга приказна
Осмо:    Kвалитет 0 кома 5
Jaс не гледам никаков ќар со грундингот.Да е 100 евра ајде,ама на толку дадени пари и тоа за бош марка не фала.

За разликата од 4000-5000 ова го имаш кај филипсот.На баба ми и купив исти таков модел само со 32 инч величина и се е исто само што има едно усб помалку кај неа и нормално големината.Бабава е задоволна.Со многу опции е телевизорот(ех кога ќе почне да ми раскажува пред 50 години кога купиле телевизор,какви биле)Toa e милина за слушање :)
Во последно време почна да наоѓа мана само на големината,па веројатно ќе го смениме на пензија со исти таков 40 инчи.

« Последно менување: 04 Февруари 2016, 02:48:37 am malinamamun »

Отсутен Zile

• Легенда
  • Плинаш!!!
Одг:
« Одговори #1654 на: 04 Февруари 2016, 06:40:05 am »
Многу убаво објаснето, а и богами за сите работи си во право. Ете не сум знаел дека има телевизори со 3.0 usb стварно битна работа. Башка не планирам да го менувам за брзо време. Според сите работи се исплати да се инвестира во поскап телевизор.  Стварно ме премисли сеа :-)

Отсутен Van

• Сениор
  • Пораки: 5394
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #1655 на: 04 Февруари 2016, 09:40:35 am »
...секој квалитетен телевизор е смарт.Само најниските серии не се паметни,а тука губи,не само тоа што немаат смарт,туку и на слика,и на приклучоци,и буквално на цела изработка.
...
УСБ 3.0(пази на ова многу)

А може ли да објасниш, еден телевизор кој нема „смарт“ функции (читај нема вграден ефтиканерски андроид комп.), како тоа го прави да има „полоша слика и полоша цела изработка/квалитет“?

Понатаму, каква потреба имаш од ју-ес-би 3 стандардoт на телевизор??
Каква предност ќе добиеш во однос на поспорите USB стандарди... На телевизорот мислам.  ::)

Отсутен malinamamun

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 552
Одг: Каков телевизор сакате, имате или ви тр&
« Одговори #1656 на: 04 Февруари 2016, 23:56:08 pm »
...секој квалитетен телевизор е смарт.Само најниските серии не се паметни,а тука губи,не само тоа што немаат смарт,туку и на слика,и на приклучоци,и буквално на цела изработка.
...

А може ли да објасниш, еден телевизор кој нема „смарт“ функции (читај нема вграден ефтиканерски андроид комп.), како тоа го прави да има „полоша слика и полоша цела изработка/квалитет“?

Каква предност ќе добиеш во однос на поспорите USB стандарди... На телевизорот мислам.  ::)

MНогу едноставно.Дали самсунг од 14000-15000 и тој од 25000 имаат ист квалитет на изработка???
Немаат.Помалку усб-порти,помалку приклучоци.Оптички или дигитални влезови фалат итн
Најевтиниот од Самсунг е крш телевизор,впрочем речиси кај сите марки.материјалите кај најевтините се на најниско ниво што фабриката може да си го дозволи со минимум стандарди

усб 3.0.Па зарем веќе има нови хдд со 2.0.Не верувам да има.За протокот на податоци и да не збориме.Од слики,филмови,големи фајлови итн
Веќе 2.0 е во фаза на умирање и секој ден тоне се повеќе односно тоа значи се помалку уреди на 2.0
кај 3.о нема проблем.ЌЕ си работи и 2.0 и 3.0 генерацијата.

Колку време ќе ми треба да ставам 100 гига фајл од компјутер на хдд 2.0 а колку на 3.0
Си има предности другар.Сакале да признаеме или не.Верувам се согласуваш
Телефонов на пример на стари усб порт не ми го препознава.
На 3.0 се разбира си работи.Значи уште сега е веќе стара генераицја 2.0

И на крај напоменав.Ако му е за брзо да го менува и не треба да пази.НЕка земе било што.
Дали ќе биде ваков,таков,онаков,но веќе ако е за долг период кој ќе се користи пример наредните 5,6,7 па и 10 години,уште сега да купува телевизор со стара генерација на портови е ноу сенс.

зашто не си направи кеиф на душата.
Тие 4000-5000 денари ќе ти потроши додека да се сврти.Загуба со 40 филипс нема.Со самсунгот од 14000 има.

« Последно менување: 05 Февруари 2016, 00:01:18 am malinamamun »

Отсутен Boshe

• Сениор
  • Пораки: 5433
  • Пиши лаже
« Одговори #1657 на: 05 Февруари 2016, 00:00:18 am »
Не знам за тебе, али јас ептен би го заобиколил тој 5300 модел. Доплати 50 евра плус, земи си 5500.
Remember to keep yourself alive, there is nothing more important than that

Отсутен Zile

• Легенда
  • Плинаш!!!
Одг:
« Одговори #1658 на: 05 Февруари 2016, 06:47:55 am »
Дефинитивно андроид тв не ми треба. Тв-то скоро цело време ќе биде конектиран со лаптоп преку hdmi или преку порта ако има. Така да од лаптопот ќе се стримаат филмчиња. Побитно ми е да има Cl и нормално квалитетна слика.

Присутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55239
  • Махер
Одг:
« Одговори #1659 на: 05 Февруари 2016, 07:08:26 am »
За монитор ти треба значи.

Отсутен Van

• Сениор
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #1660 на: 05 Февруари 2016, 08:06:34 am »
^^
Значи дека не му треба компјутер вграден во телевизорот... Ваљда пошто телевизорот не му треба како замена за компјутер (исто како што компјутерот не му е замена за телевизор).

...

Каква предност ќе добиеш во однос на поспорите USB стандарди... На телевизорот мислам.  ::)

Mногу едноставно.Дали самсунг од 14000-15000 и тој од 25000 имаат ист квалитет на изработка???
Немаат.Помалку усб-порти,помалку приклучоци.Оптички или дигитални влезови фалат итн
Најевтиниот од Самсунг е крш телевизор,
впрочем речиси кај сите марки.материјалите кај најевтините се на најниско ниво што фабриката може да си го дозволи со минимум стандарди

Прво, не ги менувај работите - те прашував за телевизор од ИСТА КЛАСА, едниот има андроид РС а другиот нема - според тебе тој со андроид цитирам „има подобра слика и изработка„.   ;D
Второ, никаде не ги спомнуваш најважните работи во еден телевизор: контраст, бои, сатурација, квалитет на слика, брзина на матрица, итн... Демек најважно било колку (непотротебни) приклучоци има еден телевизор.  ::)

И како за една општа информација, денешниов Филипс не може ни да се стави во иста реченица со Самсунг - кога зборуваме за квалитет. Како да ги споредуваш Тата со Хјундаи.  :P

На страна што еден chromecast од малку пари целата таа смарт „предност“ ќе ја стави на страната на било кој не-смарт телевизор.  ;D

усб 3.0.Па зарем веќе има нови хдд со 2.0.Не верувам да има.За протокот на податоци и да не збориме.Од слики,филмови,големи фајлови итн
Веќе 2.0 е во фаза на умирање и секој ден тоне се повеќе односно тоа значи се помалку уреди на 2.0
кај 3.о нема проблем.ЌЕ си работи и 2.0 и 3.0 генерацијата.

Колку време ќе ми треба да ставам 100 гига фајл од компјутер на хдд 2.0 а колку на 3.0
Си има предности другар.Сакале да признаеме или не.Верувам се согласуваш

Се разбира дека не се согласувам.
Прво не те прашав за разликите меѓу УСБ стандардите. Те прашав како тоа тебе те тангира додека гледаш телевизија - или филмови од УСБ?

Пошто на телевизор се гледаат филмови, или телевизија. Затоа тој уред се вика телевизор. Не се вика компјутер.
Префрлање на „100 гига фајл од компјутер на хдд“, тоа се прави на компјутер. Зошто побогу би се куропецал да правиш фајл трасфери на ебаниот телевизор?? (па уште и од 100гига)

Даље, изгледа не ти е познато дека на усб2 порт можеш да закачиш усб3 хдд или флеш стик - без никакви проблеми. Поспор ќе биде преносот? Па колку bandwidth ти треба за репродукција на HD видео?
Ајде да провериме:
https://help.netflix.com/en/node/306
3.0 Megabits per second - Recommended for SD quality
5.0 Megabits per second - Recommended for HD quality
25 Megabits per second - Recommended for Ultra HD quality

Колку е bandwidth на усб2 портот?
http://www.pcworld.com/article/2360306/usb-3-0-speed-real-and-imagined.html
Цитат
480 megabits per second
The now-aging USB 2.0 standard can theoretically transfer data at a very high 480 megabits per second (mbps), or 60 megabytes per second (MBps). That's impressive, but not as much as the newer USB 3.0, which can handle up to 5gbps (640MBps)

Ако не ти успева да ги протолкуваш податоциве, фактите се дека преку усб2 не само што може да пушта фул ХД видео - туку може и Ultra HD видео. Факти пријателе. Не дека продавачите утре нема да те убедат дека тебе ти е неопходен и УСБ4 на еден телевизор.  ;D

Телефонов на пример на стари усб порт не ми го препознава.
На 3.0 се разбира си работи.Значи уште сега е веќе стара генераицја 2.0

Затоа што најбитна работа кај еден телевизор е да можеш телефонот да го приклучуваш?   :D  ;D
Батка, тебе ти треба компјутер. Остави го телевизорот за тоа за што е наменет.  ;)

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • Пораки: 6213
  • 69
« Одговори #1661 на: 05 Февруари 2016, 09:09:24 am »
@Van
Гледам имаш многу време да објаснуваш непотребни работи, и коа ке пиеме кафе? Она од пред многу многу време што го договараме :D :D :D

p.s. Маркетинг ти е страшна работа..95% ја завршува работата...
:)
Dusevno bolniot covek nikogas ne napagja bez pricina.Po toa se razlikuva od normalnite ludje.

Отсутен Luki Junior

• Сениор
  • Пораки: 5232
  • The Spartan General
« Одговори #1662 на: 05 Февруари 2016, 09:13:32 am »
p.s. Маркетинг ти е страшна работа..95% ја завршува работата...
:)

Бројките и цифрите се многу важна работа кога се ѕвериш во телевизорот. Го збогатуваат целото гледачко искуство.  ;D
Fehlende Pferde Sterken sind mit Wahnsinn ersetzt.

Отсутен Van

• Сениор
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #1663 на: 05 Февруари 2016, 10:15:47 am »

Салевски кога сакаш, кај сакаш. Можеш и на гости да поминеш, да разгледаш како иде средувањето на станов - милион работи имам незавршено, ама полека на тенане си ги средувам. Битно влезна врата ставив, основен намештај, и се качив горе да не плаќам ретардирано големи сметки за греење (сега се греам со инвертор клими).

Иначе маркетинг ти е навистина заебана ствар, ова со „паметниве“ телевизори им дојде на продавачиве како кец на десетка. Ги хипнотизираат потенцијалните клиенти со бомбастични термини како УСБ3, Wi-Fi, дуал-кор си-пи-ју, оваков онаков оперативен систем... Па како инаку Кинезите да продаваат сомнителни телевизори со шкарт матрици?  „Може не е убав, ама многу е паметен?“  :D

Пандан со аутомобилите би му дошло, влегува клиентот во салон и продавачот како главен селинг поинт му зборува за тоа каков компјутер има во аутото, каков навигациски систем, какво аудио, радио... Другото е небитно, кола како кола.  ;D

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 30618
    • CARclub.mk
« Одговори #1664 на: 05 Февруари 2016, 11:28:05 am »
Дефинитивно андроид тв не ми треба. Тв-то скоро цело време ќе биде конектиран со лаптоп преку hdmi или преку порта ако има. Така да од лаптопот ќе се стримаат филмчиња. Побитно ми е да има Cl и нормално квалитетна слика.

Верувај ми, утињаш тука. Андроид ТВ е супер - мене ми е криво што јас кога го земав телевизорот дека немаше такви работи па сега користам WDTV Live (кој најверојатно набрзо ќе го заменам за Android уред од Xiaomi кој го видов кај СалеСК и многу ми се свиѓаше).

Заеби штекање лаптоп, штекање ово, штекање оно. Глупости се тоа. Ќе го направиш 3-4 пати и ќе почне да те мрзи. Андроид + Wireless (или LAN) е права ствар. Си собереш филмче на компјутер, шернеш фолдер на мрежа, си го гледаш преку мрежа. Нит снимај-преснимувај, штекај-прештекувај. Плус, убаво е во денешно време телевизорот да има Netflix, Youtube, итн.