Автомобили > Генерално за Автомобилите
Чуден звук на Citroen C4 Cactus 1.5 bluehdi 2019 година
MarceCvarce:
Lanecot e onoj shto ja vrti bregastata koja gi dvizi ventilite. Toj se kine ventilite ostanuvaat vo polozbata klipot udira i tolku.
Odnosno na angliski e timing chain, ne mi teknuva ba mk kko beshe ama ic.
1.5hdi ima samo so lanec 7mm pa posle toa 8mm go zamenija so drug poklopec na motor
andrejnaumovski:
--- Цитат: Filip MK на 12 Мај 2025, 09:03:17 am ---Јас мислев овој мотор е на ланец, а не на каиш или има две верзии на овој мотор? Ја имаш колата од 0 км или половна ти е земена, во смисла дали е менуван ланецот (ова со ребраст ме буни?), колку км има колата? Звукот не асоцира на ланец, за мирна глава да поабраш мислење од овластен сервис или да пробаш во Виталеда.
--- Крај на цитатот ---
Ваљда мисли на линиски/PK каиш, не ребраст. Моторот е на ланец.
tomm1060:
Личи на ист/сличен звук?
https://www.youtube.com/watch?app=desktop&v=wtWhgMnXj70
Според коментариве има две решенија. Првото и полесно е дека е ременицата од компресорот за климата или лагер, сеедно провери се во тој предел..а второто, полошо сценарио е ланчето. Види ги коментарите, имаат пишувано дека после промена на ланчето со 8мм (твоето треба да е 7мм) проблемот се решил.
MartinAlfista:
Повеќе пати имам сретнато прашања на фејсбук групи и форуми со овој или многу сличен звук, доста луѓе дале совет за престегнат ребраст каиш што ги оптеретува лагерите на пумпата или самиот затегач.
Решението е малце разлабавување на затегачот, буквално 1-2мм полабаво и би требало да се реши звукот.
Навигација
Оди на целосна верзија