Автор Тема: Купување стан (пред се во Скопје), каде (локација), реални цени или не?  (Прочитано 486330 пати)

Отсутен balanar

• Редовен
  • Пораки: 2792
Може и нема да мораш  ;D
Ова го најдов од ФБ:

Контролерот (прикажува 13ц моментална) и се гледа вентилот (ако тоа што мислам е вентил)...

Отсутен nestor04

• Сениор
  • Пораки: 6877
  • Шо да пишам тука?🤔
Има два типа на греачи во соларното. Едниот е греач за водата (3кв најчесто во теко солар моделите) и не е баш најбрз, а другиот е греач за цевките (знаат да замрзнат зимно време иако се изолирани и да нема проток на топла вода). Инаку гледаш до кое ниво е водата (1/4;2/4;3/4;4/4) и температура на водата од 0-100 степени целзиусови. Најчесто соларните што се продаваат кај нас се со Pioneer електроника.

Отсутен Prof. Greenthumb

• Сениор
  • Пораки: 4089
  • MadaFunker
Ако ставаш ТекоСолар а претпоставувам имаат и другите, барај WiFi контролер/компјутер да ти стават.
New blood of old school

Отсутен balanar

• Редовен
  • Пораки: 2792
Денес бев, се договорив за соларно, под притисок - 200 литри.
Цената е околу 1200€, вклучена цела инсталација.

Одлучив да го оставам и проточниот (како што и планирав), па запишаа дека треба да се пушти трофазен кабел во тоалетот.

Прашав пак и за електричната custom инсталација (штекови, тавански и прекидачи) - рекоа дека може и е супер што ги имам обележано и запишано по ѕид/таван.
Им реков - Поарно јас да ви платам вам кога уште е во изградба станот, отколку после да кршам, рушам и спуштам плафон. И пак да се направи истото.
Останува кога ќе се изгради и прегради станот - да отидам да премерам бидејќи сите димензионални пресметки ми се правени по димензиите од каталогот за станот.
Електричарот ми е познат, мислам дека лесно ќе се договорам за техничкиот дел.

Од другите работи:
- со станот доаѓа еден држач и пред-инсталација за клима, за во дневната. Бидејќи јас нема да ставам мулти-сплит - ќе треба да доплатам за држач и пред-инсталација за климата во спалната (ќе стои на терасата). Сакав да ги ставам двата држачи еден до друг, ама доста е далеку да се носат кабли и црева до спалната.

- од сите работи што доаѓаат со станот (ламинат, ѕидни и подни плочки, обичен бојлер, санитарија во тоалетот, туш-кабина) - ќе се монтираат само внатрешни врати и подни плочки за терасата. Ќе ги одбијат од моите трошоци спрема нив, а јас ќе си купам мои.
Монтажата на ламинат/таркет, санитарија во тоалет (туш-батерија, WC шолја, чешма) и сите плочки (без разлика дали јас сум ги купил или не) - е од инвеститорот.

- PVC столаријата ќе биде Rehau, само не знам која линија. Ова го пишуваше и во каталогот, а неќна поминав до една друга зграда од истиот изведувач што веќе е во поодмината фаза. Треба да сликам налепниците, може некој ќе препознае дали е Geneo или Synego.

- потпрашав и за внатрешните врати бидејќи ќе ставам 14mm ламинат или таркет +5mm XPS филц. Рекоа дека ќе ги мерат потребните висини на вратите откако ќе се монтира подлогата која ќе се намести.
Овде имам едно прашање - дали под кујнските подни елементи и под тешкиот мебел (шкафови и сл) се монтира ламинат/таркет или не? Claude вика - Не, ама ми нема логика.

- во подрумот има светло, но нема штек обичен бидејќи ќе било пуштено од заедничката струја.
Не прашав (засега) за кабел/полнач за EV. Ќе прашам кога ќе почнам да ја договарам ел. инсталација.
« Последно менување: 17 Април 2026, 20:12:08 pm balanar »

Отсутен Bravo

• Редовен
  • Пораки: 2536
Нема веќе Генео. Како и да е и Синего е топ.

Отсутен KaZaN

• Сениор
  • Пораки: 4004
  • Шуруп Мајстор
    • Шуруп Мајстор
Момци, некоја служба, комбе за изнајмување со луѓе за преселба да препорачате?

Имам 1-2 комбиња ствари. Некои од нив и малце тешки за носење...

Sent from my Xiaomi 13T

Отсутен Zile

• Легенда
  • Пораки: 8264
  • Плинаш!!!
Немам искуство со нив, ама можеш да се јавиш и да прашаш.

https://doramoving.com/

Sent from my Xiaomi 15t using Tapatalk

Присутен Busav

• Сениор
  • Пораки: 4069

Sent from my Xiaomi 13T
Пиши што подетално,од куќа или стан,кој спрат и …

Sent from my iPhone using Tapatalk
Барам девојка која ке си го продаде бубрегот за да си купам кола :)

Отсутен KaZaN

• Сениор
  • Пораки: 4004
  • Шуруп Мајстор
    • Шуруп Мајстор
@Busav  Од две локации треба да носам во станот во Железара.

Една тура имам од Водно. Шпорет, клима, машина за садови, двосед, клуб масичка. Сите тие се во гаража. И има само машина за перење на високо приземје, 6-7 скали за качување.

Друга тура имам од Кисела Вода. Таму има фрижидер, тросед, претсобје и пакети спакуван мебел што тек ќе се монтира откако ќе се пренесе. Таму е се на приземје.

Станот во Железара е на втори спрат. Сеуште нема лифт.

Најтешки и габаритни се троседот и машината за перење.

Sent from my Xiaomi 13T

« Последно менување: 21 Април 2026, 16:14:38 pm KaZaN »

Отсутен n1kola

• Легенда
  • Пораки: 7670
  • French diamond
Не е купување на стан, ама мебел...имал некој искуство со овие овчарите од Технокоп Скопје?  Порачав една комода на 11 Февруари, рок на испорака 25 Март и уште абер немаат, ќе му опнам тужба од инает ако не стигни до 1ви Мај...кретени невидени.

Присутен Jimny

• Сениор
  • Пораки: 3661
Техно коп се сериозна фирма и добри, баш ме чуди да имаш проблем,ако треба ти ургенција тел ми.
You have to start with the truth. The truth is the only way that we can get anywhere. Because any decision-making that is based upon lies or ignorance can't lead to a good conclusion.

Отсутен dudin

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 379

Sent from my Xiaomi 13T
Мене ми завршија работа Дора, кај мене беа огромен дел облека, столица и биро. Не беше габаритно ама беа точни како по договор и на тоа им кажав да внимаваат беа внимателни

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 18040
Не е купување на стан, ама мебел...имал некој искуство со овие овчарите од Технокоп Скопје?  Порачав една комода на 11 Февруари, рок на испорака 25 Март и уште абер немаат, ќе му опнам тужба од инает ако не стигни до 1ви Мај...кретени невидени.

Многу ретко држат залихи од тоа што знам, и порачуваат контејнерски од добавувачот (чекаат да им се собере роба па да направат нарачка).

Отсутен Power to the people

• Легенда
  • Пораки: 7233
  • Медалист, Олимпијада за Сарказам Перу '98
Клошарска работа

Отсутен smole

• Сениор
  • Пораки: 3153

Sent from my Xiaomi 13T

https://www.facebook.com/pospromet.transport.9 коректни со цени и културни.

Dora ги имам гледано како селат, ич не внимаваат.

Најквалитетни и најскапи се Move one.