Сите немаат пари за нов стан во Скопје, а во Скопје неможе да се најде нов убав стан зошто сите се продадени. Тоа е една голема мистерија на македонското општество и неговата економија 
Се согласувам.
Веќе месеци барам нешто пристојно, она што го гледам во фаза градба е разочарувачко. Цена огромна, понуда фушарска.
Кога го купив првиот стан, врска немав, не знаев ни што да гледам, што чини, што не чини. Како го градеја ги приметував недостатоците. Го продадов пред да се вселам и уплатив друг во градба за кој мислев дека ќе биди без недостатоците.
Без криви ѕидој, максимално фино искористен простор, многу добро проектиран за квадратурата. Живеејќи во него увидов други недостатоци, на пример звучна изолација помеѓу станови која требаше да е на ниво повисоко од просечните. Доста слаба звучна изолација имаше.
Сега привремено сум во просечно зградиче, фино на лик. Целата градба е цврста, нема прегради од кнауф. Граничи со 2 станови, комшиите до сега не сум ги слушнал, освен минимално од едното купатило, за да заклучам дека имам комшии

Од горе се слуша, нормално, ама е издржливо, како и во претходниот стан. Единствено не се слуша само ако е последен горе и тоа е тоа.
Тој инвеститор во времето кога го купив претходниот ги продаваше поевтино становите од она што јас платив.
Додуша и локацијата беше подруга, тој градеше низ Хром, јас сакав во Влае. Не се продава, ќе го купев, испробан ми е веќе, неколку месеци сум во него

И сега од искуство горе долу знам што чини, што не чини, ама до она до кое стигнувам е она што не сакам.
Последно што видов беше водоводни цевки низ под од едното купатило до другото. Не ми се допадна тој момент.
Готовите станови што се на продажба достапни преку агенци, реклама5, пазар3 најчесто се со некој батал распоред,ништо особено, ама затоа цената особена.
Помирен сум со фактот дека то е новото нормално и дек анедвижнините се скапи, ама никако не можам да се помирам со факто дека за таа цена се добива ептен фушарска изработка.
На сила ќе ме натераат да се евакуирам од државава изгледа