Автор Тема: Купување стан (пред се во Скопје), каде (локација), реални цени или не?  (Прочитано 471875 пати)

Отсутен Skywalker

• Сениор
  • Пораки: 4289
Со лесно @balanar  и без нервози, најстресен дел е купување и опремување стан/куќа, глеј да не попуштиш нервно :)
Ќеиф ми е дека ги послуша сите што те советуваа за купување паркинг место, без разлика што ќе имаш место и надвор да паркираш колку сакаш, ама раатот да влезеш во ладна кола летно време, потопла зимно време е непроценлив плус другите бенефити.
Ако дозволува инвеститорот, и сеуште е возможно, пушти си мрежни кабли, те можеш само канали до секое место кај што ќе ти треба (ако веќе тоа не го прави инвеститорот). Има и уште еден тон работи за мислење, али тука е форумов, многу луѓе веќе прошле низ тоа, ќе добиеш топ совети.

Ќе споделам деновиве што имам правено Excel за се што мислам дека ќе треба, поделено по соби (ми текна и за ethernet кабли, треба да ги дозапишам).
Имам направено excel-че со sheet-ови внатре: влез/ходник, спална, дневна, кујна, тоалет, тераса.
Имам запишано дури и какви чаши сакам да си купам (описно (за џин, ова она), не по модел секако), зарем не ме научивте од патеписите  ;D ;D ;D

Ќе споделам и што има вклучено во станот и што имам за бирање од вклученото.
Пример, има вклучено обичен бојлер, ама им реков дека сакам проточен, па рекоа да им кажам за да пуштат соодветен кабел. Добро е што водоинсталацијата е поврзана тоалет-кујна, па ќе има топла вода и во кујната.
Има вклучено туш кабина, ама јас сакам стакло како преграда и убав туш (од тие широките како чинии што се), еве Саше дал некоја идеја (не знам дали ме трола  ;D)
Ќе треба и тоа да видиме како ќе го искомпензираат.

Такви некои работи за кои имам запишано што треба да прашам, што треба да сменам и сл. Барем за она што ми текнало во оваа фаза на купување.

Исто, јас имам прашања и до градителот/изведувачот, ова ќе ги прашам неделава кога ќе одам за пред-договор:
Дали позициите за штекови, прекинувачи за светло, лустери/светла, довод (чешмата у кујна, туш и чешма у тоалет), одвод (во кујна, WC школка и за машината за перење)  - се фиксни (од нив испланирани) или не  :)

@MartinAlfista - Сега ти го читам мислењето откако го напишав постов. Исто мислиме за последниот дел.

Ако е станот со една спална, а планираш зголемување на семејството, првите неколку години ќе биде и овај стан ок, но ќе треbа за 5-6г да најдиш поголем стан или куќа. Ако е таква ситуацијата не би трошел премногу пари на уредување на овај стан.
Lt. Commander Data: "I will always be puzzled by the human predilection for piloting vehicles at unsafe velocities"

Отсутен balanar

• Редовен
  • Пораки: 2766
И да знаеш,шо и да направиш и како и да направиш,после година-две-три ќе речиш,ова не требаше вака,можеше и поинаку.Мислам во ппглед на организација и организирање на штекери,кабли,позиција на мебел и сл...

Ако гледаме така, не требаше и да се зачленувам на форумов пред X години - ме задуживте 6500 евра плус  :-X :-X :-X

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
  • Пораки: 7239
Ако си во ќар, кафана од тебе 🤣

Отсутен tomaso

• Редовен
  • Пораки: 2359
Види си за звучна изолација дали ќе се нафати ако доплатиш да има на места каде граничиш со соседен стан.
И намали си очекувања оти ќе се разочараш, ќе гледа инвеститорот да скрати на се шо можи.

Отсутен balanar

• Редовен
Види си за звучна изолација дали ќе се нафати ако доплатиш да има на места каде граничиш со соседен стан.
И намали си очекувања оти ќе се разочараш, ќе гледа инвеститорот да скрати на се шо можи.

Немам очекувања некои wow, ОК ми е во тој поглед.

Ќе ги прашам за дополнителна звучна изолација дали нудат и колку би коштало.
Дневната/кујната „моја“ граничи со ходник и спална, а спалната граничи исто со спална од другата страна.

Отсутен Sase_91

• Сениор
  • Пораки: 4125
Со лесно @balanar  и без нервози, најстресен дел е купување и опремување стан/куќа, глеј да не попуштиш нервно :)
Ќеиф ми е дека ги послуша сите што те советуваа за купување паркинг место, без разлика што ќе имаш место и надвор да паркираш колку сакаш, ама раатот да влезеш во ладна кола летно време, потопла зимно време е непроценлив плус другите бенефити.
Ако дозволува инвеститорот, и сеуште е возможно, пушти си мрежни кабли, те можеш само канали до секое место кај што ќе ти треба (ако веќе тоа не го прави инвеститорот). Има и уште еден тон работи за мислење, али тука е форумов, многу луѓе веќе прошле низ тоа, ќе добиеш топ совети.

Ќе споделам деновиве што имам правено Excel за се што мислам дека ќе треба, поделено по соби (ми текна и за ethernet кабли, треба да ги дозапишам).
Имам направено excel-че со sheet-ови внатре: влез/ходник, спална, дневна, кујна, тоалет, тераса.
Имам запишано дури и какви чаши сакам да си купам (описно (за џин, ова она), не по модел секако), зарем не ме научивте од патеписите  ;D ;D ;D

Ќе споделам и што има вклучено во станот и што имам за бирање од вклученото.
Пример, има вклучено обичен бојлер, ама им реков дека сакам проточен, па рекоа да им кажам за да пуштат соодветен кабел. Добро е што водоинсталацијата е поврзана тоалет-кујна, па ќе има топла вода и во кујната.
Има вклучено туш кабина, ама јас сакам стакло како преграда и убав туш (од тие широките како чинии што се), еве Саше дал некоја идеја (не знам дали ме трола  ;D)
Ќе треба и тоа да видиме како ќе го искомпензираат.

Такви некои работи за кои имам запишано што треба да прашам, што треба да сменам и сл. Барем за она што ми текнало во оваа фаза на купување.

Исто, јас имам прашања и до градителот/изведувачот, ова ќе ги прашам неделава кога ќе одам за пред-договор:
Дали позициите за штекови, прекинувачи за светло, лустери/светла, довод (чешмата у кујна, туш и чешма у тоалет), одвод (во кујна, WC школка и за машината за перење)  - се фиксни (од нив испланирани) или не  :)

@MartinAlfista - Сега ти го читам мислењето откако го напишав постов. Исто мислиме за последниот дел.

За ова не тролам, не е мануелец во ново возило :D

Лани кога го зимав возилото од Германија, враќајки се назад, во секој хотел што бев имаше туш Ханс-Грохе и туширањето ми беше многу многу полесно кога ќе подесев температурата со степени и стоеше така за секое туширање, него ли на пример дома на тушот со рачка за вртење лево-десно, реков дека кога ќе си спремам ново живеалиште ќе си ставам таков туш (Hans-Grohe Chrometta E240) и затоа и пишав, глупа работа е но ете мене ми менува.
Има и други вакви цепидлачки работи, но секој со неговиот вкус.

И за бојлерот се слагам со тебе, проточен ставив и јас. Денес баш бев да го земам. (Bosch Tronic 7001)

Еве слики од едното и другото:

If everything seems under control, you're not going fast enough.  /  KKBA

Отсутен balanar

• Редовен
Саше, да си ибеш векот.
И јас сакам ист туш (толку широк горе, ,,дождливи" ги викаат?)
Или правоаголен или округол, ама ШИРОК.

Koлку пари се и двете (ако можеш да споделиш)?

Отсутен Sase_91

• Сениор
Ќе ти пишам во ПП, да не трујам со цени тука.

Тушот е купен во Шате Керамика, како и сите плочки и цела санитарија што ја земав.

Бојлерот е од Нептун

Отсутен Ipkisija Meskosa

• Легенда
  • Пораки: 9179
  • Пичлеме
Честитки и од мене, само за убаво да и што побрзо вселување.

Читам наназад за советите за паркинг, одлично што ги послуша, многу битна работа е паркингот.

Кошта, премногу кошта, ама па што е евтино?

Мора мајндсетот да си го штеловаме на новото нормално, за помалку да обелува косата :)

Секако погоре беше спомнато и тој момент со очекувањата, што побрзо се помириш дека нема во целост да се исполнат ветувањата на инвеститоро (во некој случај инвеститоро ќе вети и ќе проба да исполни, ама мајсторо ќе зашлака :) ), толку помалку секирации при преземање на недвижнината.

Голема работа си завршил во секој случај. Среќно.

Отсутен ficomk

• Сениор
  • Пораки: 4588
Да не почнувам да пишувам за стан у градба и све после тоа, сигурно еден куп го прошле истото.
Од мое искуство, каде инвеститорот у мојот случај погрешни, те не изведе како треба.
Туш кабина во купатилото. Инсистирав да биде ѕидана, ме убедуваа, те не даваа гаранција дека нема да тече доле кај комшиите. Ок, ставија некој пластична, која после година дена користење почна од ќошевите да тече,и по подот идеше накај одводот у средина на вецето. Беа 5 пати менуваа лајсни, чистеа убаво од стар лепак, еден се запна ептен како и ја сам да би го правел. Едноставно димензијата беше помала него што треба па до плочките на ѕидот имаше многу растојание и после некое време си пушташе вода.
На крај, се договорив со нив да ми го платат материјалот, јас си најдов мајстор кој направи ѕидана кадичка да ја речам, со 10 цм прагче. Решен проблем, плус со одвод од оние долгите у линија, топ беше.
Иначе скоро секој ден, ај да не претерам, секоја недела идев на објект додека се градеше, то ест кога беше карабина и можеше да се влегува. Си сака замарање, те јас сакав да се замарам. :)

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
  • Пораки: 7239
Проточен е супер работа, за скопска вода Штибел или Бош, тие нудат гаранција од тврда вода. Поскапо е на почеток ама немаш чистење, па долгорочно се исплати.

Јас имам од српските тушеви ставено Росан, вградна, 10.000мкд со слушалка доле исто.
Како ќе се погоди, зависи и од мајсторот штоги мести.

@Sase_91
Знае чат пат да капне од печурката кај тебе?

За одвод препорачувам Пештан, акп не сакате мириси.

Ја еабвме темата :)

Отсутен Sase_91

• Сениор
Проточен е супер работа, за скопска вода Штибел или Бош, тие нудат гаранција од тврда вода. Поскапо е на почеток ама немаш чистење, па долгорочно се исплати.

Јас имам од српските тушеви ставено Росан, вградна, 10.000мкд со слушалка доле исто.
Како ќе се погоди, зависи и од мајсторот штоги мести.

@Sase_91
Знае чат пат да капне од печурката кај тебе?

За одвод препорачувам Пештан, акп не сакате мириси.

Ја еабвме темата :)

Не знам, не сум преселен уште. Има уште многу работа кај мене, се надевам некаде Јуни - Јули дека ќе бидам вселен.

Отсутен balanar

• Редовен
Ќе ставам еден споделуван excel кој може да се едитира, па кој сака - може да внесе марки/брендови/модели за тоа, тоа и тоа.

Секако - кој сака и може.

Отсутен vladic3110

• Сениор
  • Пораки: 6293
За широк туш си сака добар притисок да има водата во зградата иначе е безвезе.
Renault Megane 3 1.6 100hp, Authentique
http://forum.carclub.mk/index.php/topic,19609.0.html

Отсутен BraneMKD

• Редовен
  • Пораки: 1156
Јас имам бош проточен и се запуши после 1 година и го чистеа под гаранција, сега пак почна да заебава и треба пак да се чисти. Првиот пат многу брзо се запуши ама тогаш цело време ми стоеше на макс 60 степени и така полесно се запушувал. Сега е константно на 37.5 ама еве 2 години и пак се запуши. Зависи и колку вода се троши преку него, јас со детево уживаме у вода, па доста и трошиме,