Автор Тема: Зимски гуми  (Прочитано 1666079 пати)

Отсутен Lazarus

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 536
  • drive it like you stole it!
Одг: Зимски гуми?
« Одговори #2925 на: 29 Октомври 2013, 11:59:06 am »
го искористи ваучерот, а? ;) и јас вчера направив промена со зимски сет, во Мотоцентар-цементарница. Брза и професионална услуга.

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20888
« Одговори #2926 на: 29 Октомври 2013, 12:02:14 pm »
Ја си почекав троа во сервисот во Момин Поток, али добро брат ми ме дружеше додека можеше :)

Малтене саат време чекав, ама добро, успеав да завршам работа. Ќе беше криминал да требаше пак да ги м’кнам тркалата по скали, лифтои итн итн :)
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен Lazarus

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 536
  • drive it like you stole it!
« Одговори #2927 на: 29 Октомври 2013, 12:05:08 pm »
требаше да се договориме да направиме дружба кај цементара. Жив човек немаше!

Отсутен Allexxander

• Сениор
  • Пораки: 5850
« Одговори #2928 на: 29 Октомври 2013, 12:05:22 pm »
И јас го искористив ваучерот во саботата во мотоцентар, професионална и брза услуга. Ми дадоа да пополнам и за клуб картичка, летните гуми во нови кеси и гледам нови вентили ставиле.   :)

Отсутен Zoc

• Почетник
  • *
  • Пораки: 5
« Одговори #2929 на: 30 Октомври 2013, 23:37:00 pm »
Дечки 195/50R15 Matador mp92 или Barum Polaris 3 ?

Отсутен savage

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 634
  • Сузуки Витариче
« Одговори #2930 на: 30 Октомври 2013, 23:40:45 pm »
Едните се летни, а другите зимски...
Зошто имаш потреба да ги споредуваш (бираш помеѓу) ?

Edit: Јас би го одбрал Barum-от. Според тоа што сум читал е доста солидна гума.
Имаше тука некои членови што ги користат и можат да пренесат лични искуства.
Потпис.

Отсутен Zoc

• Почетник
  • *
  • Пораки: 5
« Одговори #2931 на: 30 Октомври 2013, 23:41:17 pm »
точно ...грешка моја Matador mp92 или Barum Polaris 3.e прашањето...знам дека према тестовите Barum е подобар дека го немам баш видено Matador.
Па дали има искуства некој со зимските Matador ?

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34464
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #2932 на: 30 Октомври 2013, 23:54:41 pm »
Еден ми ги фалеше Матадор, но со оглед на тоа колку се разбираше во тоа што го зборува и какви аргументи ми посочи јас би ги прескокнал. Ако не се лажам пред некоја година ADAC ги рангираше како НЕПРЕПОРАЧАНИ (можеби сум ги помешал со други а можеби не).

Со оглед на тоа што во цената Барумот и Матадорот се блиску, а Барумот одлично се покажа на тестови а и во пракса (наши членови ги имаат и се задоволни) јас не би одел на Матадор. Башка што мислам дека никој тука нема Матадор зимски така да немаме искуство со нив.

Отсутен Bu$aV MeGaNe

• Редовен
  • Пораки: 1857
  • Renault Megane R26
« Одговори #2933 на: 31 Октомври 2013, 00:26:48 am »
Ете јас имам Матадор зимски и можам да кажам дека сум задоволен,ама мора да се земе фактот дека ги возев една сезона,минатата зима која реално беше далеку од некоја опасна зима.
Мислам дека за парите бркаат работа,ама сепак не сум доволно компетентен да дадам мислење поради горе наведените факти.

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
« Одговори #2934 на: 31 Октомври 2013, 02:03:23 am »
ај малку едукација од мене:

Голема заблуда е да мислите дека зимските гуми се потребни само на снег и мраз. Во прилог на ова говори и фактот дека во зимскиот период бројот на сообраќајните незгоди е шест пати поголем отколу во лето.

За вашата и безбедноста на вашето семејство, автомобилот и останатите учесници во сообраќајот, треба да имате зимски гуми. Голема заблуда е дека тие се потребни само во услови на снег и мраз. Повеќето гуми ги губат своите првобитни перформанси на температура од 7 степени Целзиусови, додека зимските гуми ја задржуваат флексибилноста при ниски температури.

Топлината која настанува при триењето на гумите и подлогата ги топи кристалите на мразот и создава тенок слој вода под гумите. Ситните пори кои се наоѓаат на површината на гумите ја оттргнуваат водата, со што се обезбедува стабилност на возилото на влажните улици.

При брзина од 50 км/ч со летни гуми на мраз, должината на кочење е 68 метри, а со зимски гуми 57 метри, што е голема разлика која овозможува да избегнете несреќа.

Воедно, се препорачува ставање на зимски гуми на сите четири тркала, бидејќи во спротивно може да дојде до пролизгување на возилото во кривини.
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

Отсутен AUUU

• Легенда
  • Пораки: 7366
Одг: Re: Зимски гуми?
« Одговори #2935 на: 31 Октомври 2013, 06:43:22 am »
Vcera smeneti i staveni zimski vo Motocentar, izuzetno brzi, za 15 min. se bese smeneto, namontirano...

Samo mala zabeleska sto moram da ja spodelam.

Gumite si gi donesov vo gepek, site 4, vo kesi, a momceto koe gi menuvase uspea letnite vo istite kesi stoeni vo podrum, so prasina, da gi zadzitka na sediste.
Ne e Big Deal ama pa zosto da se prljaat sedistata koga ne mora, podobro da me viknese sam ke si gi namestev pak vo gepek.

Отсутен velestrumf

• Легенда
« Одговори #2936 на: 31 Октомври 2013, 09:05:52 am »
И кај мене така брзоплето ги товарија. Добро е што си имам прекривка за кучето, па седиштата преживеаа :)
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен filipv

• Легенда
  • Пораки: 7511
  • и сега?
« Одговори #2937 на: 31 Октомври 2013, 09:18:13 am »
не ги оставате гумите на чување?

Отсутен velestrumf

• Легенда
« Одговори #2938 на: 31 Октомври 2013, 09:18:56 am »
Ни под разно. Особено не летната постава.

Отсутен filipv

• Легенда
  • Пораки: 7511
  • и сега?
« Одговори #2939 на: 31 Октомври 2013, 09:21:34 am »
зш?