Автор Тема: Рекла Казала IV: Fury Road  (Прочитано 1997947 пати)

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
  • Пораки: 7050
Одг: Рекла Казала IV: Fury Road
« Одговори #12690 на: 18 Април 2022, 16:46:42 pm »
Пари има доволно, дури и вишок. Проблем се неработниците што им го земаат лебот имаат исто звање и привилегии а 0 продуктивност.

Ќе пишете, од кај толку неработници сеа?!?
Едноставно, како што секогаш го занемаруваме вистинскиот број на глупи луѓе, така и на неработниците. Најтрагично е што неработниците во исто време се и најамбициозни за титули. Тие се бо состојба да го излижат/изебат секој само за да утреден речат, завршив факултет/работам таму и таму. Тука доаѓаме до моментот на поентата на Мечето.
Во државава имаме недостиг на кадар за нискобразовани професии само заради тоа што факултетиве/средниве трпат сѐ. Па така, наместо "Славица"/"Ангелчо" да остане со основно/средно образование па да се свесни за капацитетот, тие вујко им/партијата им завршува факултет па после оди ти убеди ги дека тие една овца да им дадеш, две ќе изгубат од што се неспособни. Ова во комбинација со тоа дека сите директори се партиски говна дава момент да и тоа малку способно што е во институциите си напуштат. Па така, веќе критериумот на квалитет опаѓа со време бидејќи стандардот за квалитет го застапуваат славиците/ангелчовците.
Еднпставно кажано, ние сме нација што само ја интересира корицата не и содржината. Сите сакаат да се магистри а не знаат плоштина на триаголник да пресметаат...
Од друга страна, не е дека и во приватен сектор цветаат ружи само не е до толку работата.

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10138
« Одговори #12691 на: 18 Април 2022, 16:52:15 pm »
Сите ваши забелешки и предлози се прифатени и ќе бидат спроведени до министерството на следната седница.

Е сега, имам само еден проблем:
Од каде да ги најдеме парите?
Пари има, само лошо се распределуваат.

Сметам дека сте во право, Г-н Микиус.
Како да ги распределиме парите посоодветно?

Уште едно нешто сметам, па после ќе се тргнам да не сметам веќе.

Платите на здравствените и просветните работници се генерално патетични.

Дали да воведеме прогресивен данок, па да им одземеме на "побогатите"?
Само ми е страв дека парите од тој данок пак ќе завршат во погрешни раце. :)
Питај го Тевдовски, акккко имммммаш трппппение да гггго сослушаш до ккккрај :D

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 29607
    • CARclub.mk
« Одговори #12692 на: 18 Април 2022, 16:53:40 pm »
Никаде во свет не е задолжително присуство на факултет кај нормални професори. И било кој што отворил ЕКТС пресметка на време да види си пишува таму колку време самостојно да се посвети на предметот, а тоа е многу повеќе него часовите што постојат во еден семестар за некој предмет.

Еве, во светот. И тоа многу блиску до нас.

Classes, lectures and lab hours (4 x 45 minutes per day, at least 80% attendance),

Сакаме нешто подалеку? Еве Сингапур:

- The minimum attendance requirement for international students is 90%.
- The Student will be reported to ICA in the event that the attendance is lower than 90%.

Не тооолку далеку? Еве Лондон.

Attendance at classes is compulsory and is recorded on LSE for You. Any student who is absent on two consecutive occasions or is regularly absent without good reason will be automatically reported to their academic adviser.

И дискусијава е без врска, се бара проблем кај студентите кога проблемот е кај факултетите и наставниците. Истово го прават и тие, стално студентите им се криви за тоа што се неспособни да смислат добри програми или да смислат предмети што ќе дадат реално и корисно знаење.

За ова делумно се согласувам, делумно не. Затоа и реков дека треба ревизија на програмата на две-три години - за да биде up to date и да биде релевантна. Од друга страна, дека студентите се цвеќиња за мирисање.. Не се, да не се лажеме. Затоа и треба да биде строго, за да може да се исфилтрира.

Или те кочат во бирократија со плаќање ствари на уплатници, немаат ни терминал да платиш на шалтер со картичка барем ако не сакаат со ќеш, со пополнување глупи молби и чекање пред студентски прашања затоа што се неспособни да пишат email да објаснат што е некомплетно во документите. Ова се проблеми на УКИМ кои многу други универзитети ги имаат решено тотално електронски.

За ова апсолутно се согласувам. Срамота е колку бирократија има. Се обесхрабрува човек да се ангажира. Пред... Ууух, 12-тина години сакав да запишам докторат на Е-Бизнис кај нас. Отидов кај професор, си напраив муабет, предложив тема, му се допадна, све супер. Ми рече да одам на студентски прашања да поднесам документи. Одам со документите во раце, и таа тетката таму ми вика „ааа дечко, тебе дипломата и магистерската ти се 3 + 2 години, не може така, мора 4+1 да бидат за да ти ги примам документите.“

Дигнав раце во истата секунда.

Евидентирањето присуство автоматски генерира понизност кај студентот.

Леле дајте без вакви работи. До пред некое време маските беа за генерирање понизност, сеа присуството на високо-образовна институција.

Да се разбереме. Никој не те тера да одиш на факултет. Ти одлучуваш дали ќе одиш. Ако веќе одиш, оди. А евидентирањето присуство ако ништо друго ќе ги издвои оние што стварно сакаат да научат и да бидат добри, vs оние што се таму колку да се рече дека се таму, пошто од дома им рекле дека мора да одат на факултет.

Отсутен Mikius

• Легенда
« Одговори #12693 на: 18 Април 2022, 16:57:14 pm »
Напротив Зеро, тој што сака да студира, не му треба принуда за да посетува предавања.

Отсутен Nandor The Relentless

• Легенда
  • Пораки: 8606
  • Малерозен дрводарец
« Одговори #12694 на: 18 Април 2022, 16:57:30 pm »
Ееее, Риќи кога симнуваше апликација за плоштина на рамнокрак триаголник, ееее...
Многу зборува - ништо не кажува.
Ветер од северен правец.
Раскажува детално за комплетно неважни работи.
На кратко, а богами и на Македонски: Никој.

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
    • CARclub.mk
« Одговори #12695 на: 18 Април 2022, 17:02:24 pm »
Напротив Зеро, тој што сака да студира, не му треба принуда за да посетува предавања.

Апсолутно се согласувам. И не го гледам како принуда, го гледам како филтрирање. Плус, логично е да треба да одиш на предавања за да го добиеш максимумот од предметот.

Али ете, океј, не се согласуваме околу задолжителното присуство на предавања. Кешки само тоа да е проблемот со образованието кај нас.

• Легенда
  • Малерозен дрводарец
« Одговори #12696 на: 18 Април 2022, 17:06:51 pm »
Секој што го мрзи да оди на факултет, не треба да оди на факултет.

Во сета лајнарија каде условите нѝ се катастрофа во државниот универзитет,
сепак - тоа место можело да припаѓа на некој друг што не е мрзелив, а сака да учи, ама едноставно не му успеало да се запише.

Мрзата ја оправдувам само кај поединци со капацитет на генијалец.
Знаете, иноватор кој од мрза ќе измисли нешто ново и со тоа ќе помогне на другите.

Сета друга мрза е ракот на опшесфово. :)
Ветер од северен правец.

Отсутен DarthJe5us

• Авиону, сломићу ти крила..
  • Легенда
  • Пораки: 20107
« Одговори #12697 на: 18 Април 2022, 17:06:56 pm »
Никаде во свет не е задолжително присуство на факултет кај нормални професори. И било кој што отворил ЕКТС пресметка на време да види си пишува таму колку време самостојно да се посвети на предметот, а тоа е многу повеќе него часовите што постојат во еден семестар за некој предмет.

Еве, во светот. И тоа многу блиску до нас.

Classes, lectures and lab hours (4 x 45 minutes per day, at least 80% attendance),

Сакаме нешто подалеку? Еве Сингапур:

- The minimum attendance requirement for international students is 90%.
- The Student will be reported to ICA in the event that the attendance is lower than 90%.

Не тооолку далеку? Еве Лондон.

Добро реално овие не се вистински студии, социјални науки се  ;D ;D ;D ;D

сепак - тоа место можело да припаѓа на некој друг што не е мрзелив, а сака да учи, ама едноставно не му успеало да се запише.

Знаете, иноватор кој од мрза ќе измисли нешто ново и со тоа ќе помогне на другите.

Само еден предмет од сите положени ми е затоа што сум одел на предавања, ама и ова не е за фалење затоа што предметот беше прелесен.

Отсутен riki_staff

• Сениор
  • Пораки: 5831
« Одговори #12698 на: 18 Април 2022, 17:07:37 pm »
Ееее, Риќи кога симнуваше апликација за плоштина на рамнокрак триаголник, ееее...
Дванајсе и пејсе со седумнајсе тријсе и седум на десетнајсе двајсе и еден 😂😁

Sent from my VTR-L09 using Tapatalk

• Легенда
  • Малерозен дрводарец
« Одговори #12699 на: 18 Април 2022, 17:09:24 pm »
Дванајсе и пејсе со седумнајсе тријсе и седум на десетнајсе двајсе и еден 😂😁

Sent from my VTR-L09 using Tapatalk

Знаев дека си тука, тибам тоа дипломецот! :D
Ветер од северен правец.

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
    • CARclub.mk
« Одговори #12700 на: 18 Април 2022, 17:11:18 pm »
Али еве, баш ме заинтересира, па најдов уште пар други работи. На пример, Universitet Leiden (Холандија), конкретно на BSc in Computer Science смерот вика:

„If you miss more than 15% of the classes you have to be able to document extenuating circumstances for all absences. The exact number of classes you can miss, may differ per course due to the design. In a course in which students have two meetings per week, you can miss two sessions due to extenuating circumstances. Missing more than 15% without extenuating circumstances for all absences means a fail for the course. If you need to miss a class, inform your course instructor before class starts.“

Дополнително, ми улета и истражување на тема „Impact of absenteeism on academic performance“

„Specifically, first– and second-year students are the most affected in their academic
performance if they do not attend class, with 21% of variance explained. These findings highlight the relevance
of providing special attention to attendance of students in the first and second year and to put more energy into
setting up dropout-reducing measures during the early phases of the degree (Larsen et al., 2013b) where the
impact of absenteeism on performance is more significant than in other academic years, and because of the
importance of the first year to increase chances of completing studies in HE (Bijsmans & Schakel, 2018). In the
third and fourth years, the effect is smaller, but it still explains between 12% and 15% of the variance of the final
grade, so the policy may have an effect. “

---

Само еден предмет од сите положени ми е затоа што сум одел на предавања, ама и ова не е за фалење затоа што предметот беше прелесен.

Па тааааака кажи, дека ти не си одел на предавања, а не дека не треба да се оди или дека никаде во свет го нема тоа. ;D

Отсутен DarthJe5us

• Авиону, сломићу ти крила..
  • Легенда
  • Пораки: 20107
« Одговори #12701 на: 18 Април 2022, 17:13:58 pm »
Сум одел на 80% од предавањата, на некои предмети дури и на сите. Бескорисни биле сите.

Отсутен Mikius

• Легенда
« Одговори #12702 на: 18 Април 2022, 17:15:38 pm »

Шо си запнал па ти со тие коефициенти на интелегенција?
Ај да го видам Ајнштајн како би се снашол неколку месеци сам во природа со неговата генијалност :D

• Легенда
  • Малерозен дрводарец
« Одговори #12703 на: 18 Април 2022, 17:18:41 pm »
Мене единствено нешто што ми е криво дека не дипломирав е:

Пост Скриптум:
Ајнштајн е потпросечен во своето дело, не ми е некој фаворит.
Ветер од северен правец.

Отсутен Mikius

• Легенда
« Одговори #12704 на: 18 Април 2022, 18:27:32 pm »
Мене единствено нешто што ми е криво дека не дипломирав е:

Пост Скриптум:
Ајнштајн е потпросечен во своето дело, не ми е некој фаворит.
Е да, има повеќемина кои се можеби на повисоко рамниште од него.
Пред извесно време налетав на некои пишувања дека 5-60 години космологијата се движи во погрешен правец благодарение на двете светски војни... Нешто во врска со некојси труд на Schwarzschild од 1916 преведен на англиски дури во 1999 и никогаш анализиран, па дури и игнорирано неговото постоење. Трудови на Flamm од 1916 и Weyl од 1917  преведени дури во 2012 и 2015 и исто така игнорирани...
Колку е сето тоа точно не сум компетентен да проверам, но ако е точно, се потврдува дека и во науката има попови :D