Автор Тема: Винер Осигурување - Прашања и совети во врска со осигурување  (Прочитано 173964 пати)

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34115
  • Таков е животот... јебига
Супер, фала Жиле.

Отсутен Alfista

• Редовен
  • Пораки: 1492
Дали при исплата на штета каде што вината е 50/50 , и се работи за возило од 1998 година,
ми рекоа од Осигурителната компанија дека ќе ми биде исплатена 50% од штетата,  па ме интересира:

Дали деловите ќе се рачунаат 50% од нови или од половни делови?
Дали може колата да ми ја офарба некој фарбар за 50% од цената?

Отсутен koce1102

• Редовен
  • Пораки: 1522
Зошто не сакате да дадете писмено известување за износ кои треба да се исплати ???
Зошто еднаш признавате 30% , потоа 40% ...итн Посојано различно.
Зошто не сакате да дадете документ во кој пишува колку посто % признавате ??? и зошто е тоа така ?

Отсутен Винер Осигурување

• Почетник
  • *
  • Пораки: 33
Најпрво да Ви се извиниме, бидеќи малку доцниме со одгвоорите на вашите прашања.

Винер, дали постои полиса да ги осигурам потисната и ламелата од жена ми?
Пошто она колку што ги троши за да излезе од паркинг јас толку за година дена не трошам :)

Сериозно прашање: сега сум осигуран во Еуроинс и го уживам најголемиот попуст. Дали ќе ми се префрли попустот ако се префрлам во Винер?
Кога ги регистрирав службените возила таму прашав, ама не се сеќавам што ми рекоа.

благодарам.

При менување на осигурителната компанија, не се губи попустот од претходните години. За бонусите или пак малусите не одлучуваат компаниите, туку Националното биро за осигурување.

Дали при исплата на штета каде што вината е 50/50 , и се работи за возило од 1998 година,
ми рекоа од Осигурителната компанија дека ќе ми биде исплатена 50% од штетата,  па ме интересира:

Почитувани

Во случаите каде има поделена одговорност, во случајов 50/50, ќе се исплати половина од проценетата сума, од која дополнително ќе се одземе амортизираната вредност на деловите кој подлежат на амортизација.

Во секој случај, прашањето е прилично општо, а се работи за комплексна проблематика, и не би сакале да Ве наведеме во погрешна насока или пак да Ви дадеме погрешен одговор.
Доколку сте во можност, поминете во нашите канцеларии на бул.Борис Трајковски бр.62 и колегите од секторот штети детално ќе Ви објаснат како се постапува во конкретниот случај.

Зошто не сакате да дадете писмено известување за износ кои треба да се исплати ???
Зошто еднаш признавате 30% , потоа 40% ...итн Посојано различно.
Зошто не сакате да дадете документ во кој пишува колку посто % признавате ??? и зошто е тоа така ?

Почитувани, ќе Ве молам да не исконтактирате во ПП, да ни дадете податоци за вашата штета, и веднаш ќе се заложиме колегите да одговорат соодветно на вашето барање.

Ви благодарам
Тука сме за сите прашања поврзани со осигурувањето :)

Отсутен Drive-r

• Легенда
  • Пораки: 7476
  • FB Vlecna Suzba Niko-m
Доста со тие финти го работите народот, дојди ти сам па ако може ќе ти го на*укаме, така.

Значи ти пишаа ситуација, не сакате реалноста да ја кажете, секогаш ќе пробате да изманипулирате со најмала исплата или нешто да барате да не исплатите.

Да бевте саглам компанија ќе објасневте конкретно во таа ситуација што правите.

Отсутен Drive-r

• Легенда
  • FB Vlecna Suzba Niko-m
ми рекоа од Осигурителната компанија дека ќе ми биде исплатена 50% од штетата,  па ме интересира:

Контактирај со адвокат т.е. со Банзаи пред да идеш кај нив, и пиши на крај што ќе излезе.

Отсутен Alfista

• Редовен
ми рекоа од Осигурителната компанија дека ќе ми биде исплатена 50% од штетата,  па ме интересира:

Контактирај со адвокат т.е. со Банзаи пред да идеш кај нив, и пиши на крај што ќе излезе.

И,... исплатија 400 Евра, пари со кои не можеш само да ја офарбаш колата, кај се деловите, влечење...

Со други зборови: сите осигурителни компании, нудат ова она, а кога ќе дојде време да исплатат
се ќе измислат само да не дадат пари.

Отсутен Drive-r

• Легенда
  • FB Vlecna Suzba Niko-m
Teбе ни 50% не те исплатиле.

Отсутен kalimero

• Редовен
  • Пораки: 1852

Drugar, onaka odokativno kolku trebalo da se plati spored tebe za shtetava?

Zemi vo predvid godishte na voziloto i podelenata odgovornost.
Kolku za info pogolema shteta od ovaa ja sanirav za 380 evra.

Inaku u Winner rabotam i utre ako mi tekne ke proverm shto kako i zoshto bilo tolku isplateno.

Отсутен Drive-r

• Легенда
  • FB Vlecna Suzba Niko-m
Нема годиште за каросерија.

Ако браникот е пукнат се рачуна нов пр. браник 500е, фарбање + 200е = 700е вкупно
Треба да му исплатат 350евра ако треба да биде 50%

Така?

Отсутен karajann

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 375
Во случаите каде има поделена одговорност, во случајов 50/50, ќе се исплати половина од проценетата сума, од која дополнително ќе се одземе амортизираната вредност на деловите кој подлежат на амортизација.
Кои се тие делови кои подлежат на амортизација?
Дали се тоа браници, крила и сл., ако се такви делови баш ме интересира како се амортизираат?

Inaku u Winner rabotam i utre ako mi tekne ke proverm shto kako i zoshto bilo tolku isplateno.

Зошто при плаќање на авто одговорност, не се зима во предвид годината на возилото?
Досега на сите возила од прва регистрација, до последна што сум ја платил основицата е иста минус попустот за ненаправена сообраќајка.
Дали сервисерите ја зимат во предвид годината на произвотство или цената на деловите?

Отсутен LosiPatista

• Легенда
  • Пораки: 12136
  • Duh sa TDI-jom
Во некои земји се зема староста (вредноста) на возилото во основицата. Кај нас и оној што има пезетка од 75та и нов Пасат тси, плаќаат исто регистрација, што не е во ред.

Torsion Beam - The Only Axle You Will Ever Need

Отсутен Винер Осигурување

• Почетник
  • *
  • Пораки: 33

(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)

И,... исплатија 400 Евра, пари со кои не можеш само да ја офарбаш колата, кај се деловите, влечење...

Со други зборови: сите осигурителни компании, нудат ова она, а кога ќе дојде време да исплатат
се ќе измислат само да не дадат пари.
Почитувани, откако се консултиравме со одделот за штети, утврдивме дека за ова возило со овој регистарски број, нема регистрирано штета во нашата компанија.
Па поради тоа не би можеле да ги коментираме оштетувањата, начинот на решавање на штетата и износот кој ви бил исплатен.

Ви благодарам
Поздрав
Винер Осигурување

За да може да се даде ваква констатација, потребно е да се знаат оштетувањата од штетниот настан, дали имало претходни оштетувања, староста на возилото итн. итн...
Многу неблагодарно е да се дава мислење без да се знаат сите податоци околу штетниот настан.
Кажавме и претходно, за ова возило во Винер осигурување не е регистриран штетен настан ниту како причинител ниту како оштетен, затоа би се оградиле од понатамошни кометари околу штетата на ова возило.

Нема годиште за каросерија.

Ако браникот е пукнат се рачуна нов пр. браник 500е, фарбање + 200е = 700е вкупно
Треба да му исплатат 350евра ако треба да биде 50%

Така?

Почитувани, пластичните делови од каросеријата не подлежат на амортизација, и доколку истите се за замена се плаќаат на нивната полна вреднот.
Каросериските делови (лимаријата) за возила до 4 години старост немаат никаква амортизација, после тоа за секоја наредна година се смета 10% амортизација.
Цената на браникот зависи од моделот на возилото, од колку дела е составен истиот, дали со или без лајсни итн итн, и тој може да се движи од ~15.000,00 денари па нагоре, фарбање на браник е од 50 до 70 евра во зависност од сервисот, 200 евра е висока сума доколку станува збор само за фарбање на браник. Во самата пресметка се сметаат и работни часови за поправка/замена на оштетениот дел, итн. итн...

Кои се тие делови кои подлежат на амортизација?
Дали се тоа браници, крила и сл., ако се такви делови баш ме интересира како се амортизираат?

Зошто при плаќање на авто одговорност, не се зима во предвид годината на возилото?
Досега на сите возила од прва регистрација, до последна што сум ја платил основицата е иста минус попустот за ненаправена сообраќајка.
Дали сервисерите ја зимат во предвид годината на произвотство или цената на деловите?

Браниците и пластичните каросериски делови не подлежат на амортизација, остатокот подлежи на амортизација.
До 4 години старост нема никаква амортизација, после тоа секоја наредна година се додава 10%, за возила над 14 години старост се смета дека вредноста на истите е 10% од новонабавната вредност.

Начинот и висината на Автоодговорноста е регулирана од страна на Националното Биро за осигурување.

Во некои земји се зема староста (вредноста) на возилото во основицата. Кај нас и оној што има пезетка од 75та и нов Пасат тси, плаќаат исто регистрација, што не е во ред.

Цената на Автоодговорноста на патничките возила се одредува според моќноста на возилата, а не според староста на истите.
Но тоа не е нешто за к ое одлучуваат осигурителните компании, за тоа одлучува Националното биро за осигурување.
Тука сме за сите прашања поврзани со осигурувањето :)

Отсутен Alfista

• Редовен
Ок, ова возило беше осигурано во Осигурување Македонија, а истите се членови
на Виена Иншуранс груп.
Со исплата на штета од 400 Евра, некој нека ми каже еве без обзир на староста
колку чини:
-извлекување на рогови
-хауба (половна)
-2 крила (половни)
-украсна маска(како разбрав- за пластики нема попуст)
-украсни пластики на браник(како разбрав- за пластики нема попуст)
-украсни пластики под браник(како разбрав- за пластики нема попуст)
- лепење на браник(како разбрав- за пластики нема попуст)
-фланша од мењач излезе при сударот и истече цело масло (тоа не го признаваат, а фланшата нема сама да се врати во мењач и маслото нема никој да го даде поклон.)

И на крајот колку чини да се префаба цела предница.

Да бидам искрен: повеќе од 30 години плаќам осигурување за 1-2 возила годишно
износот е минимум 8000 денари, и при една штета за која беше договорено 50:50 вина
добив мочани 400 Евра,

Отсутен Drive-r

• Легенда
  • FB Vlecna Suzba Niko-m
Винер Осигурување ете така искажете малку професионалност и бидете реални.

Тука на форумот имате свој дел и треба да си ја искажете вашата професионалност а не дојдете кај нас ќе ви кажеме...

Прашање:
Пр. чукнато е возило во крило кое е старо 14 год. се прави европски и корисникот си го носи во овластен да се поправи.

По правило мислам дека иде ново крило, припрема и фарбање.

Како ќе ја рачунате амортизерацијата тука или во целост ќе си исплатите?